Donderdag 08/12/2022

Griekse crisis

Herbeleef - Strijdbare Tsipras spoort parlement aan 'ja' te stemmen

null Beeld REUTERS
Beeld REUTERS

• Griekenland diende op tijd nieuwe voorstellen in
• IMF, ECB, Europese Commissie en Eurogroep hebben vergaderd, wachten op definitieve evaluatie
• Parlementair debat over de voorstellen in Griekenland, gevolgd door stemming
• Verwacht wordt dat Tsipras het parlement achter zich krijgt

Pieter Hotse SmitStan Putman en Evelien Maes

01.30 uur - Debat gaat door

Terwijl het debat doorgaat, sluiten wij deze liveblog af.

De uitkomst van de stemming vindt u later op demorgen.be.

00.54 uur - Voorpagina De Morgen met Grieken

Morgen op de voorpagina van uw weekendkrant: Alles of niets voor de Grieken.

00.46 uur - Coalitiepartner Syriza spreekt zich uit tegen hervormingsplannen, maar zal ja stemmen

De leider van de partij Onafhankelijke Grieken, coalitiepartner van Syriza, gaat in tegen de hervormingsvoorstellen. "Dit is illegaal en ongrondwettelijk", zegt leider Kammenos.

Kammenos schuwt de grote woorden niet. "Ik ben niet bang van een Grexit, maar wel nationale verdeeldheid en burgeroorlog. Dit laat ik niet gebeuren."

Ondanks die grote woorden zal Kammenos toch 'ja' stemmen in de ultieme stemming.

00.33 uur - To Potami speecht amper halve minuut

De leider van de centrumlinkse, pro-Europese partij To Potami heeft amper een halve minuut gespeecht in het parlement. Zijn boodschap was duidelijk: wij willen een deal. Zorg ervoor.

00.31 uur - Herbekijk de toespraak van Tsipras

Bekijk hieronder de toespraak die Alexis Tsipras gaf aan het Griekse parlement, voorafgaand aan de stemming over de hervormingsvoorstellen.

De speech is in het Grieks en helaas niet ondertiteld.

00.24 uur - Reconstructie: Zo kwam het ultieme Griekse voorstel tot stand

Hoe Hollande mee de pen vasthield van het Griekse hervormingsvoorstel: lees de reconstructie van journalist Koen Vidal nu al in de pluszone van De Morgen.

Hoe Hollande (én Obama) Europa voor een grexit behoedden (+)

Hollande: "Ik ben bereid je te helpen, maar dan moet jij je deel van het werk doen." Waarna hij de woorden uitspreekt die wellicht in de geschiedenisboeken zal belanden. "Alexis, help me om jou te helpen."

Tsipras en Hollande op de eurotop op 22 juni. Beeld AP
Tsipras en Hollande op de eurotop op 22 juni.Beeld AP

0.09 uur - Schuldeisers nog niet overtuigd

De positieve evaluatie van de Trojka, waarover AFP bericht, wil nog niet zeggen dat Europa in het algemeen de hervormingen als basis ziet om te onderhandelen.

Volgens journalist Danny Kemp is het nog steeds een dubbeltje op zijn kant. Sommige landen van de eurozone, waaronder Griekenland, moeten nog overtuigd worden.

23.42 uur - Protest van extreemlinks en -rechts

De extreemrechtste partij Gouden Dagenraad en de communistische partij KKE protesteren tegen de speech van Tsipras.

Ook de leider van het centrum-rechtse Nea Demokratia (ND) gaat in tegen de premier.

23.33 uur - Trojka "positief" over voorstellen

Volgens AFP maken de schuldeisers ondertussen een "positieve evaluatie" van de voorstellen die Griekenland gisteren indiende. Dat zegt een Europese bron aan het persagentschap.

De instituties (IMF, ECB, Europese Commissie) ziet "een basis voor onderhandelingen" voor een dere hulpprogramma ter waarde van 74 miljard euro. "De drie instellingen zijn overeengekomen een positieve evaluatie te geven aan de hervorming die gisteren door de Griekse regering werd overgemaakt", zei de bron.

23.25 uur - Tsipras spreekt parlement strijdbaar toe

Tsipras geeft in zijn toespraak voor de plenaire zitting van het parlement toe "dat er fouten gemaakt zijn in de onderhandelingen met de schuldeisers". Maar "we hebben onderhandeld met waardigheid en gelijkwaardigheid."

"We hebben beslist om een politieke Grexit, met een financieel excuus, te vermijden", klinkt het nog.

"Een potentiële overeenkomst [met Europa] zou een Grexit-scenario vermijden en zal investeringen terugbrengen naar de Griekse economie", promoot Tsipras de positieve effecten van een nieuwe bail-out.

"Voor het eerst hebben we schuldherschikking op de tafel liggen, en niet alleen wij willen dit doorvoeren", zei hij nog, wijzend op verschillende Europese actoren die pleiten voor een herschikking, vermindering of kwijtschelding van de Griekse schulden.

Tsipras zegt dat een nieuw contract Griekenland drie jaar tijd koopt, "tijd om herop te bouwen". "We willen dat Europa van route verandert. We willen een eind aan het strenge besparingsbeleid als spil van de politieke discussie."

23.22 uur - Parlement doet "nachtje door"

Het wordt een lange nacht voor het Griekse parlement.

22.19 uur - Parlementair debat start vanavond laat

Het parlementaire debat begint straks om 22.30 uur, meldt twitteraar Yannis Koutsomitis. De stemming wordt dan verwacht om 2 uur 's nachts.

Volgens officials van Syriza zullen er weinig proteststemmen zijn die het voorstel zullen afkeuren.

22.03 uur - Duizenden op straat

Duizenden boze Grieken protesteren bij het parlementsgebouw tegen het besparingsplan dat Alexis Tsipras heeft ingediend bij de eurogroep.

Volgens de Britse zender waren de demonstranten aanhangers van de Griekse communistische partij KKE.

null Beeld GETTY
Beeld GETTY
null Beeld REUTERS
Beeld REUTERS
null Beeld AFP
Beeld AFP
null Beeld GETTY
Beeld GETTY

21.49 uur - Varoufakis opinieert op The Guardian

De Griekse oud-minister van Financiën Yanis Varoufakis haalt in een opiniestuk op The Guardian zwaar uit naar de crediteurs en naar de Duitse minister van Financiën Wolfgang Schäuble.

Volgens hem heeft Europa in 2010 het welzijn van de Franse en Duitse banken boven de sociaal-economische vastheid van de Grieken geplaatst. Schäuble zou, nog volgens Varoufakis, uit zijn op een Grexit "om de Fransen af te schrikken en een disciplinaire eurozone in te voeren".

"Toen Griekenland in 2010 insolvent verklaard werd, had Europa twee opties. De redelijke optie was een schuld herzien en de economie hervormen. Europa koos voor de tweede, giftige optie: het verstrekte nieuwe leningen aan een instantie die failliet was. Daarmee plaatste Europa de bail-out van Franse en Duitse banken, die werden blootgesteld aan de Griekse staatsschuld, boven de sociaal-economische levensvatbaarheid van Griekenland."

De onderhandelingen van de voorbije vijf maanden, sinds zijn partij Syriza in januari aan de macht kwam, omschrijft Varoufakis als verstikkend en afstevenend op een Grexit. En daar zitten de Grieken volgens hem niet op te wachten. Griekenland die uit de eurozone stapt - of getrapt wordt - ziet hij als "een recept voor het liquideren van alle Griekse kapitaal" en zou leiden tot een grote devaluatie.

Dat zijn opvolger, huidig minister van Financiën Euclides Tsakalotos een zwaar weekend te wachten staat, daar twijfelt de Griek niet aan. "Hij moet een vijandige eurogroep ervan overtuigen dat een schuldherziening een vereiste is voor het hervormen van Griekenland."

Een van de redenen dat dit zo moeilijk zal zijn dateert uit de financiële crisis van 2008/2009. "Na de financiële crisis wist Europa niet hoe ze moest reageren. Ze kon de grond voor minstens één exit voorbereiden op de discipline te versterken, of naar een federatie gaan. Voorlopig heeft ze geen van beide gedaan, waardoor de existentiële angst toeneemt."

Tot slot had hij nog enkele scherpe woorden klaar voor Wolfgang Schäuble, de Duitse minister van Financiën. Die zou ervan overtuigd zijn dat hij een Grexit nodig heeft om schoon schip te maken. "Ik ben ervan overtuigd dat Schäuble Griekenland uit de eurozone wil om de Fransen af te schrikken en zijn model van een disciplinaire eurozone door te voeren", zo besloot Varoufakis.

21.29 uur - Commissie keurt voorstellen goed

De commissie Financiën van het Griekse heeft de besparings- en hervormingsvoorstellen van de regering goedgekeurd. Dat meldt het Duitse persbureau DPA.

De plenaire vergadering zal nog vanavond laat de voorstellen bespreken die premier Alexis Tsipras (Syriza) aan de internationale geldschieters overgemaakt heeft. De stemming wordt zaterdag in de vroege ochtend verwacht. In de commissie werd zonder stemming een meerderheid vastgesteld.

Verwacht wordt dat een duidelijke meerderheid in het parlement Tsipras een volmacht zal geven om een akkoord te sluiten met de internationale schuldeisers. De meeste oppositiepartijen kondigden aan 'ja' te zullen stemmen. Toch raakt Tsipras mogelijk zijn regeringsmeerderheid kwijt. Verschillende linkse en rechts-populistische parlementsleden uit zijn coalitie wijzen de voorstellen af.

Een anti-besparingsdemonstrante in Athene. Beeld GETTY
Een anti-besparingsdemonstrante in Athene.Beeld GETTY

21.14 uur - Stemming mogelijk pas na middernacht

Het Griekse parlement gaat aan het debatteren over de hervormingsvoorstellen die de regering gisteren overmaakte aan Europa.

Tsipras is bereid in ruil voor een miljardenlening grotendeels tegemoet te komen aan de Europese eisen om te bezuinigen en te hervormen. De stemming over het voorstel vindt mogelijk pas na middernacht plaats.

21.07 uur - Meerderheid Grieken wil euro behouden

84 procent van de Grieken wil de euro behouden. Dat meldt Reuters op basis van een peiling. Twaalf procent wil terug naar de drachme.

De peiling werd uitgevoerd in opdracht van de krant Parapolitika. Opvallend: 55 procent van de ondervraagden zegt dat een 'neen'-stem in het referendum van afgelopen zondag de juiste keuze was.

Syriza behoudt de voorkeur van het volk in de steekproef. 45,6 procent van de ondervraagden zou op de partij stemmen als er nu verkiezingen zouden zijn.

null Beeld EPA
Beeld EPA

20.01 uur - Rally verloopt vreedzaam

Het grootste deel van het protest verloopt echter vreedzaam. Er is een grote opkomst op het Syntagmaplein.

Het protest richt zich tegen de nieuwe besparingsplannen van de regering van premier Alexis Tsipras.

19.48 uur - Kleine opstootjes met oproerpolitie

In Athene botsen op bepaalde plaatsen anti-besparingsdemonstranten met de oproerpolitie.

null Beeld REUTERS
Beeld REUTERS
null Beeld REUTERS
Beeld REUTERS
null Beeld REUTERS
Beeld REUTERS

19.43 uur - Griekse bevolking 1 procent gekrompen

Uit zopas gepubliceerde cijfers van het Europees statistiekbureau Eurostat blijkt dat de Griekse bevolking vorig jaar met 1 procent is gekrompen. Dat komt voornamelijk door emigratie. Griekenland is daarmee op Cyprus na het land met de grootste bevolkingsafname van Europa.

De komst van vele migranten uit het Midden-Oosten en Afrika naar het door de schuldencrisis geplaagde land heeft het vertrek van Grieken naar andere landen niet kunnen compenseren, aldus Eurostat.

Een andere oorzaak voor de krimp is dat het Griekse geboortecijfer lager ligt dan het aantal overleden personen. Dat is overigens al vier jaar het geval.

19.33 uur - Linkse Syriza-leden zullen toch ja stemmen

De groep Syriza-parlementariërs, het Links Platform, die eerder zei niet te willen toegeven aan de eisen van de schuldeisers, zal toch 'ja' stemmen op de hervormingsplannen die Tsipras presenteert in het parlement.

"De leden van Links Platform zijn slimme strategen", zegt Yannis Koutsomitis. Hoewel ze verbaal de plannen verwerpen, zullen ze toch 'ja' stemmen. "Zo vermijden ze een val van de regering."

Minister van Productieherstel Lafazanis Panayotis leidt een groep Syriza-parlementariërs, het Links Platform, die niet wil toegeven aan de eisen van de schuldeisers. Beeld PHOTO_NEWS
Minister van Productieherstel Lafazanis Panayotis leidt een groep Syriza-parlementariërs, het Links Platform, die niet wil toegeven aan de eisen van de schuldeisers.Beeld PHOTO_NEWS

18.56 uur - Opinie: "Tsipras' strategie was logisch en consistent"

"Tispras is niet de amateur zoals hij vaak wordt afgeschilderd", zegt Ferdi De Ville in een opiniestuk. Hij is docent Europese Studies aan de Universiteit Gent en lid van de progressieve denktank Poliargus.

"Tsipras heeft eigenlijk een vrij logisch en consistent (maar wel riskant) parcours gereden. En als er dit weekend een akkoord komt met zicht op schuldherschikking, nog vrij succesvol ook", zegt hij.

Lees het volledige opiniestuk.

18.43 uur - Rutte: "Ingrijpende maatregelen nodig"

"Wij zijn alleen bereid te helpen als de Grieken bereid zijn ingrijpende maatregelen te nemen", zegt de Nederlandse premier Rutte aan de NOS. "De eerste stap is dat de drie instituties er iets van moeten vinden, daarna oordelen de ministers van Financiën. Ook voor Nederland zal belangrijk of deze voorstellen aan onze eisen voldoen."

Schuldkwijtschelding is niet aan de orde, zegt de premier. "Dat gaat in tegen het type steun wat je aan elkaar wilt geven." Wel is de rente verlaagd en de looptijd van de Griekse schuld in het verleden al verlengd, zegt Rutte.

Mark Rutte. Beeld ANP
Mark Rutte.Beeld ANP

17.27 uur - Van Overtveldt: "Positieve elementen in voorstellen, maar ook vaagheden"

De minister werd in de commissie Europese aangelegenheden ondervraagd over de Griekse crisis. Van Overtveldt heeft de voorstellen die de regering van Alexis Tsipras heeft opgesteld naar eigen zeggen nog niet in detail kunnen bekijken, maar toonde zich wel bereid een "algemeen beeld" te schetsen.

De voorstellen van de Griekse regering zijn positief en constructief, maar in het dertien pagina's tellende document staan ook vaagheden, zei Van Overtveldt. Het is met name niet altijd duidelijk hoeveel elke maatregel zal opbrengen en wanneer de aangekondigde hervormingen uitgevoerd zullen worden. Het is voor de minister dan ook onduidelijk of de maatregelen zullen volstaan om tot een akkoord te komen met de institutionele schuldeisers.

Die instellingen zijn momenteel het hervormingspakket aan het analyseren. Ze gaan ook na hoeveel steun het land nodig heeft tijdens een nieuw, drie jaar durend hulpprogramma en hoe het zit met de houdbaarheid van de Griekse schuld. Hun analyse wordt in de loop van de avond aan eurogroepvoorzitter Jeroen Dijsselbloem overgemaakt. Vervolgens komen zaterdag de ministers van Financiën van de eurozone opnieuw bijeen om te beslissen of er nieuwe onderhandelingen kunnen worden gestart met Athene.

Van Overtveldt suggereerde in de Kamer dat de Griekse en de Engelse versie van het hervormingspakket niet helemaal overeenstemmen. "Dat is natuurlijk niet bevorderlijk voor een goed begrip", klonk het. In zijn antwoord op de vragen van de parlementsleden verduidelijkte hij dat er verschillen "zouden" zijn, maar dat hij daar geen definitieve uitspraken over kan doen.

Gevraagd naar de mogelijkheid dat Griekenland uitzicht krijgt op een schuldherschikking, verwees Van Overtveldt naar een beslissing die de eurogroep in november 2012 nam. "Daarin staat dat er over een schuldherschikking kan worden gesproken als een aantal hervormingen zijn doorgevoerd. Dat blijft tot nader order het kader." Hij benadrukte dat het een "fundamenteel misverstand" is dat het tweede hulpprogramma, met alle erin opgesomde hervormingen, door de huidige en de vorige Griekse regeringen is uitgevoerd. "Dat is absoluut niet waar! "

Van Overtveldt wilde ook kwijt dat in de eurogroep Ierland, Portugal en Spanje, "landen die de voorbije jaren grote inspanningen hebben gedaan", er geen twijfel over laten bestaan dat ze na een beslissing over een bijkomende schuldherschikking voor Griekenland onmiddellijk gelijkaardige eisen op tafel zullen leggen. "Dat geeft de kwestie een bijkomende complexiteit, aldus de minister.

De Belgische regering doet er alles aan om een grexit te vermijden, zei Van Overtveldt ook. Maar mocht het toch zover komen, dan kan dat enkel als gevolg van een beslissing die in Athene genomen wordt, maakte hij duidelijk.

Wat de exacte impact van een grexit op België is, kan maar duidelijk worden als het zover is. Rechtstreeks staat België op dit moment voor 6,82 miljard euro aan Griekenland blootgesteld: voor 1,85 miljard euro via zes bilaterale leningen en voor 4,97 miljard via het noodfonds EFSF. Die bedragen zijn reeds opgenomen in de schuld, een wanbetaling zou pas in de toekomst een gat in de overheidsfinanciën slaan.

Als de Grieken hun schulden aan de ECB niet zouden terugbetalen, zou België ook daar de impact van voelen. Zo'n wanbetaling sijpelt dan door naar de boeken van de Nationale Bank, die elk jaar een dividend in de staatskas stort. "Maar die impact valt niet te becijferen", aldus Van Overtveldt.

Johan Van Overtveldt in de Kamer. Beeld BELGA
Johan Van Overtveldt in de Kamer.Beeld BELGA
Johan Van Overtveldt. Beeld AP
Johan Van Overtveldt.Beeld AP

17.13 uur - Varoufakis steunt voorstel Tsakalotos

Oud-minister van Financiën Yanis Varoufakis steunt toch het nieuwe voorstel van zijn opvolger Euclides Tsakalotos. Dat meldt de flamboyante Griek op Twitter.

Eerder op de dag gingen geruchten dat hij zou hebben opgeroepen tegen het nieuwe Griekse voorstel te zijn. Varoufakis bood zijn ontslag aan aan premier Tsipras na het Griekse referendum van afgelopen zondag.

16.34 uur - Grexit-voorstanders in minderheid

De eurolanden die bereid zijn een Grexit te aanvaarden zijn in de minderheid in de eurozone. Dat schrijft het Duitse Handelsblatt. De krant maakte een overzicht van de standpunten van de eurolanden ten opzichte van een vertrek van Griekenland uit de euro.

Onder andere Nederland, Duitsland, Finland en de Baltische staten zouden hiermee kunnen leven. Maar grote zuidelijke landen als Frankrijk en Italië zijn uitgesproken tegen een Grexit. Andere landen als Spanje, Portugal en Ierland, die zelf ook stevige ingrepen hebben moeten slikken, zijn niet uitgesproken voor of tegen. Ook ons land is onbeslist.

16.32 uur - De Griekse terugbetalingen

Het World Economic Forum maakt met één grafiek duidelijk welke schulden Griekenland dit jaar nog moet terugbetalen.

16.08 uur - Gratis openbaar vervoer

Begin volgende week, maandag en dinsdag, zal het openbaar vervoer in Griekenland gratis zijn. Dat zegt de Engelstalige editie van de Griekse krant Kathimerini op Twitter.

Dit weekend blijft het openbaar vervoer betalend.

15.41 uur - Varoufakis stemt niet mee

De voormalige minister van Financiën Yanis Varoufakis zal vanavond niet aanwezig zijn bij de stemming over de hervormingsvoorstellen. Dat heeft hij zelf getweet.

Hij laat ook weten dat hij de inspanningen van de nieuwe minister van Financiën, Euclides Tsakalotos, ten volle steunt.

15.35 uur - Tsipras vraagt steun

Premier Tsipras heeft vergaderd met parlementsleden en machthebbers uit zijn partij Syriza. Hij riep hen op de nieuwe voorstellen te steunen.

"We worden geconfronteerd met cruciale beslissingen", zei premier Tsipras in de meeting, volgens Reuters. "We hebben een mandaat om een betere deal te maken dan degene die de Eurogroep ons aanbood, maar zeker geen mandaat om Griekenland uit de eurozone te halen. We zitten allemaal in hetzelfde schuitje."

Alexis Tsipras. Beeld AFP
Alexis Tsipras.Beeld AFP

15.16 uur - Dijsselbloem wacht op analyse

Eurogroepvoorzitter en minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem wil ook na overleg met instellingen als de Europese Centrale Bank, het IMF en de Europese Commissie nog geen oordeel vellen over de nieuwe voorstellen van de Griekse regering.

"Ik wacht het eindoordeel van de instituties af, om te horen of deze voorstellen goed genoeg zijn. Dan gaan we er morgen in de eurogroep over praten", zei Dijsselbloem na de wekelijkse ministerraad van de Nederlandse regering in Den Haag. Hij had de ministerraad onderbroken voor het telefonisch overleg met Mario Draghi (Europese Centrale Bank), Christine Lagarde (IMF) en Jean-Claude Juncker (Europese Commissie).

Hij verwacht het oordeel van ECB, Commissie en IMF vanavond. De voorstellen kunnen mogelijk een basis bieden voor nieuwe onderhandelingen over een nieuw steunpakket voor Griekenland. "Voor we formeel beginnen met onderhandelingen moet er wel voldoende vertrouwen zijn. Het gaat over de intenties van de Griekse regering, maar zeker ook over de inhoud van de voorstellen."

De Franse president François Hollande heeft het Griekse voorstel al serieus en geloofwaardig genoemd, maar elders in Europa is met meer scepsis gereageerd. Dijsselbloem wilde ook niet een voorlopig oordeel vellen. "Het gaat om een uitgebreid document, je moet er doorheen kijken om te zien of het concreet genoeg is, of het financieel voldoende oplevert en of de economische effecten stevig genoeg zijn. Daar zijn bij IMF, Europese Commissie en ECB tientallen mensen voor beschikbaar, dus die laat ik even hun werk doen." Dijsselbloem constateerde wel dat veel van de eerder door de Griekse regering afgewezen plannen nu toch weer op tafel liggen.

Dijsselbloem bij aankomst op de ministerraad. Beeld ANP
Dijsselbloem bij aankomst op de ministerraad.Beeld ANP
Jeroen Dijsselbloem verlaat het Binnenhof in Den haag voor de wekelijkse ministerraad. Beeld ANP
Jeroen Dijsselbloem verlaat het Binnenhof in Den haag voor de wekelijkse ministerraad.Beeld ANP

15.02 uur - Drukke tijden voor toponderhandelaars

De Finse minister van Financiën Alexander Stubb laat via Twitter weten dat hij "non-stop" aan de telefoon hangt, in verband met de Eurogroep met alle ministers van Financiën morgen.

14.45 uur - Vijf Syriza-prominenten tegen voorstel

Vijf Syriza-prominenten hebben zich ondertussen uitgesproken tegen het voorstel van premier Tsipras. Zij prefereren een terugkeer naar de drachme, in plaats van doorgaan met hervormingen om de euro te behouden. Dat zeggen ze in een verklaring van vier pagina's.

"De regering moet zelfs op dit moment reageren op de chantage van de instituties met het dilemma: of een programma zonder nieuwe bezuinigingsmaatregelen, met financiering en kwijtschelding van de schulden, of we verlaten de eurozone en schorten de betaling van de onrechtvaardige schuld op."

null Beeld rv
Beeld rv
De prominenten pleiten voor een terugkeer naar de drachme. Beeld GETTY
De prominenten pleiten voor een terugkeer naar de drachme.Beeld GETTY

14.36 uur - Harde kern Syriza wil plan niet steunen

Twee ministers van Tsipras hebben hun steun aan het hervormingsvoorstel geweigerd. Het zijn de ministers van Defensie, Panos Kammenos, en van Productieherstel, Panagiotis Lafazanis. Lafazanis klaagde dat het voorstel volkomen in strijd is met het partijprogramma van Tsipras' Coalitie van Radicaal Links (Syriza). Die won in januari de verkiezingen met de belofte niet meer te bezuinigen en pijnlijke hervormingen terug te draaien.

Lafazanis leidt een groep Syriza-parlementariërs, het Links Platform, die niet wil toegeven aan de eisen van de schuldeisers.

Volgens schattingen zijn tussen de 10 en 40 Syriza-parlementariërs faliekant tegen concessies aan de schuldeisers.

Syriza heeft 149 zetels in het parlement van 300 zetels. Steun van de kleine coalitiepartner met dertien zetels, de Onafhankelijke Grieken van Kammenos, is lang niet zeker. Maar de drie oppositiepartijen die welwillend staan tegenover Tsipras' voorstel (ND,To Potami en Pasok) maken mogelijk met hun 106 zetels de weerzin in Tsipras eigen gelederen goed.

Panos Kammenos. Beeld AP
Panos Kammenos.Beeld AP

14.18 uur - Analyse: de knieval van Tsipras

Om 15 uur start in het Griekse parlement het debat over het ultieme voorstel dat premier Tsipras gisterenavond laat overmaakte aan de Europese instellingen. Het risico dat een aantal hardliners binnen Syriza dit plan afschieten, is bepaald niet denkbeeldig, maar wellicht zal Tsipras in het parlement wel kunnen rekenen op de broodnodige steun van de oppositie.

Lees de analyse van journalist Filip Michiels: Tsipras doet nu echt wel een knieval met zijn ultieme voorstel (+).

Alexis Tsipras. Beeld EPA
Alexis Tsipras.Beeld EPA

13.52 uur - Varoufakis: "Wijs plan af"

Oud minister van Financiën Yanis Varoufakis schijnt vanmorgen opgeroepen te hebben om het voorstel van premier Tsipras te verwerpen.

Hij zou dit vanmorgen gezegd hebben tijdens de Syriza-bijeenkomst, dit meldt de Franse journalist Jean Quatremer. Hij is Brussel-correspondent voor de Franse krant la Libération.

Yanis Varoufakis in het Griekse parlement. Beeld AP
Yanis Varoufakis in het Griekse parlement.Beeld AP

13.43 uur - Partijen steunen Tsipras

De Griekse centrumpartij To Potami heeft laten weten het voorstel van Tsipras te steunen, meldt Reuters. Ook lijkt het erop dat ND en PASOK de regering zullen steunen. Vanavond om 18 uur Belgische tijd wordt in het Griekse parlement gedebatteerd en gestemd over de hervormingsvoorstellen van de premier.

13.14 uur - Laagste 'kans' op Grexit dit jaar

De kans op een Grexit is lager dan ooit. Dat blijkt althans uit cijfers van de Britse bookmakers. Zo biedt bookmaker Ladbroker nu drie keer de inzet als Griekenland nog dit jaar de euro verlaat. Daarmee schatten ze in dat de kans op een Grexit 25 procent is. De laagste kans op een Grieks vertrek uit de euro komt van bookmaker William Hill: 23 procent. Paddy Power houdt het op 30 procent. Bij deze laatste bookmaker is het gokken op een Grexit niet meer mogelijk, omdat er te veel werd gegokt op 'geen' Grexit, schrijft The Telegraph.

12.48 uur - Grexit, hoe doe je dat?

Er is veel debat over hoe Griekenland in de euro te houden. The Economist vindt dat het tijd wordt ook eens een serieuze discussie te voeren over hoe Griekenland het beste uit de euro kan stappen en wat dat zou betekenen. Conclusie: de ironie wil dat Griekenland bij een Grexit zichzelf monetaire maatregelen moet opleggen die de geldschieters op dit moment eisen van het land.

12.08 uur - Invloed van de drachme

Een afscheid van de euro en de invoering van een nieuwe Griekse munt zou gunstig kunnen uitpakken voor de export van Griekenland. Het land voert echter weinig handel met andere landen, waardoor het gunstige effect voor de Griekse economie beperkt blijft. Dat stelt het economisch bureau van ING in een vrijdag gepubliceerd rapport.

Een nieuwe drachme zal naar verwachting snel in waarde dalen ten opzichte van de euro, waardoor de concurrentiepositie van Griekenland zou verbeteren. Griekenland heeft echter een zeer gesloten economie, die maar voor 11 procent wordt bepaald door de vraag uit het buitenland. De gunstige effecten van een goedkope munt voor de economische groei en de werkgelegenheid blijven daardoor waarschijnlijk beperkt.

Een goedkope nieuwe munt zou ook een rem zetten op de import van Griekenland. De schade daarvan voor andere landen blijft naar verwachting echter beperkt, omdat de handel met Griekenland voor de meeste landen maar een heel klein deel van de totale handel vormt. Buurlanden als Macedonië, Bulgarije en Albanië zouden de effecten wel merken, maar ook voor hen geldt dat het belang van Griekenland niet enorm is.

Drachmes. Beeld GETTY
Drachmes.Beeld GETTY

11.59 uur - Trojka vergadert

Om 14 uur Belgische tijd gaan de leiders van het IMF, de ECB, de Europese Commissie en de Eurogroep met elkaar in gesprek. Dat zijn Lagarde, Draghi, Juncker en Dijsselbloem.

11.49 uur - Vanavond parlementair debat

Een parlementaire commissie buigt zich vanmiddag om 14 uur Belgische tijd over de plannen van Tsipras, waarna vanavond om 18 uur het debat begint, met de daarop volgende stemming. Die wordt erg laat verwacht.

11.28 uur - "Geen eurotop bij deal"

Peter Spiegel, journalist voor de Financial Times, meldt op Twitter dat zaterdag om 10 uur de plannen van Griekenland door de Eurogroep werkgroep worden behandeld. Deze werkgroep bestaat uit ambtenaren van de ministeries van Financiën uit alle eurolanden.

Als de plannen van Griekenland vervolgens op zaterdag worden goegdgekeurd door de Eurogroep, is er zondag geen eurotop.

11.05 uur - Dijsselbloem karig met commentaar

Steun van het Griekse parlement voor de bezuinigings- en hervormingsvoorstellen die de Griekse regering heeft voorgelegd aan de schuldeisers 'helpt zeker'. Dat zei eurogroepvoorzitter Jeroen Dijsselbloem vrijdag kort voor het begin van de ministerraad.

'Als er brede steun voor is in Griekenland geeft dat natuurlijk meer geloofwaardigheid', zei de bewindsman. Een woordvoerder van de regeringspartij Syriza verklaarde eerder dat het Griekse parlement de voorstellen later deze dag zal goedkeuren.

De EU, Europese Centrale Bank en het Internationaal Monetair Fonds (IMF) bekijken de plannen van de Grieken en komen later vrijdag vermoedelijk nog met een oordeel. Volgens Dijsselbloem heeft Athene een 'uitgebreid stuk tekst' gestuurd, maar de 'kwaliteit ervan moet nog echt goed bekeken worden'.

De drie instellingen kijken of de initiatieven van premier Alexis Tsipras economisch tot structuurversterking leiden. 'En dan gaan we kijken wat onder de streep de rekening wordt en wat de steun wordt die nog nodig is.' Het steunbedrag moet nog worden berekend, voegde Dijsselbloem eraan toe. Volgens sommige bronnen gaat het om een bedrag van 53 miljard euro.

Jeroen Dijsselbloem. Beeld AP
Jeroen Dijsselbloem.Beeld AP

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234