Zaterdag 23/01/2021

Waalse Pijl

Herbeleef spannende ontknoping Waalse Pijl

Beeld AP

  • Start om 10u50 in Bastenaken
  • Aankomst op de Muur van Hoei na 199 km
  • Gilbert won in 2011 en gaat voor drie zeges in één week
  • Joaquim Rodriguez start toch na zware val in Amstel

Valverde wint!
Alejandro Valverde wint de Waalse Pijl voor Daniel Martin en Michal Kwiatkowski. Bauke Mollema is vierde, Tom Jelte Slagter vijfde. Jelle Vanendert is zesde. Daniel Moreno, de winnaar van vorig jaar, werd pas negende. De Muur van Hoei bleek te stijl voor Philippe Gilbert, die tiende eindigde. Van Rodriguez en Betancur geen sprake.

Mollema met Valverde en Arredondo in het wiel. Vanendert zit goed. Gilbert te ver.

Gilbert te ver?
Bardet opent de debatten. Een renner van Katusha reageert. Valverde in derde positie. Gilbert wat te ver?

Onder de vod nu!
Start beklimming.

Cunego achteruitgeslagen
Val in de slotfase met Damiano Cunego bij de betrokkenen. Hij zal deze Waalse Pijl niet winnen. Nog 2 km.

Paar seconden voor Roy
Roy rijdt nog steeds een honderdtal meter voor het peloton uit. Het is AG2R dat de kloof wil dichten.

Nog 5 km
Wie snelt er dadelijk weg op de steilste flanken van de Muur van Hoei? Gilbert of toch Valverde, Moreno, Rodriguez of Kwiatkowski? Een vermetele van FDJ.fr probeert met voorsprong aan de klim te beginnen: Roy.

Moment van de waarheid
Nog acht kilometer, we naderen dus het moment van de waarheid. Movistar en met name Spaans kampioen Jesus Herrada doet er berenwerk.

Reactie Wellens
De leiders hebben het na een lovenswaardige vlucht van 170 km zitten op de Côte d'Ereffe. Het peloton, waar Sörensen (Tinkoff) de benen strekt, heeft hen overspoeld. Ook de jonge Wellens (Lotto-Belisol) doet zijn duit in het zakje. Fraai werk van de Belg.

Alle favorieten aan boord
Het peloton is zo'n 60 renners sterk. Alle favorieten zijn nog aan boord. Rodriguez bengelt wel achterin, terwijl zijn ploegmaats tempo blijven maken.

Betancur gebracht
Betancur wordt door zijn ploegmaats van AG2R naar voor gebracht. Kan de Colombiaan dit keer wel een belangrijke rol vertolken? Nog 16 km.

Europcar aanvalslustig
Gautier wordt tot de orde geroepen, het sein voor zijn ploegmaat Sicard om de aanvalstrom nog eens te roffelen. Katusha blijft overigens mennen in het peloton. Alles op een zakdoek.

Counter Gautier
Tegenaanval Gautier (Europcar) in het peloton. Hij wil de brug slaan naar de twee leiders, die nog een half minuutje overhouden.

Beeld PHOTO_NEWS

Knappe Van Hecke
Wat draait Van Hecke lekker. Hij neemt nu ook de volle buit mee op de negende helling van de dag, de tweede doortocht op de Muur van Hoei. Hij heeft zich ook al verzekerd van de eindzege in het bergklassement.

Beeld PHOTO_NEWS

Jungels jast fors door
Fameuze streep van Luxemburgs kampioen Bob Jungels en dat in dienst van Julian Arredondo. Achteraan staat de deur wagenwijd open. Jungels' ploegmaat Andy Schleck is inmiddels gelost.

Gevaarlijke afzink
Gevaarlijke passage in de afzink van de Ahin. Van Hecke miste er bijna een bocht. De twee leiders stuiven naar de voet van de Muur van Hoei.

Rolland/Bakelants proberen
Het is de Fransman Rolland die met Bakelants in het wiel een gat probeert te slaan. De Russische brigade van Katusha rekent hen echter snel in.

Wanneer breekt koers open?
Breekt de koers dadelijk open of volgt eerste en enige explosie op de Muur van Hoei? Twee minuten voor de leiders.

Clarke opgeslokt
Clarke is inmiddels opgeslokt door de grote groep. Van Hecke en Navardauskas klauteren naar boven op de Côte d'Ahin, twee kilometer lang.

Machtsontplooiing Katusha
Machtsontplooiing van Katusha in de achtervolging. De mannen van Rodriguez en Moreno nemen nu al het werk op hun schouders, bijgestaan door één mannetje van BMC.

Beeld BELGA
Beeld BELGA

Clarke vooraan gelost
Vooraan zijn we Clarke kwijt. De Australiër moet lossen op de Bohisseau. Van Hecke en Navardauskas zullen met zijn tweetjes verder moeten rooien.

Snelheid de hoogte in
De snelheid in het peloton gaat de hoogte in. Het zijn de Lampre-troepen van Rui Costa en Damiano Cunego die doorkachelen. Op de Côte de Bellaire heeft Van Hecke opnieuw maximaal geoogst.

Beeld AP

Zeven hellingen nog
Nog zeven hellingen in de laatste 60 km.

Rest nog:
5. Côte de Bellaire (2e passage), 55,5 km
6. Côte de Bohisseau, 48 km
7. Côte de Bousalle, 45 km
8. Côte d'Ahin, 34 km
9. Muur van Hoei (2e passage), 23,5 km
10. Côte d'Ereffe (2e passage), 10,5 km
11. Muur van Hoei (3e passage), finish

Motard de weide in
Een motard komt in de problemen en stuurt zijn vehikel een aanpalende weide in.

Stevige rugwind
Nog 66 km en de kloof bedraagt zes minuten rond. Dankzij een stevige rugwind zullen de duiven snel binnenvallen.

Pak centen voor Van Hecke
Ook op de Côte d'Ereffe graait Van Hecke de vier bergpunten mee, goed voor 250 euro voor de ploegkas. De renner van Topsport Vlaanderen kwam nu al vier keer als eerste boven dus dat dikt lekker aan. Van Hecke heeft mooie vooruitzichten want voor de eindwinnaar in het bergklassement is nog eens 2.750 euro weggelegd.

Vanendert op voorposten
Op de voorposten tijdens de eerste passage op de Muur van Hoei: Jelle Vanendert. Met die gezwollen knie lijkt het dus wel vrij goed te zitten.

Beeld BELGA

Eerste passage Muur van Hoei
Van Hecke wil de symbolische bergprijs op zijn naam zetten en gaat nu ook als eerste over de Muur van Hoei, waar trouwens een pak volk samentroept. In het peloton, dat op 5'50" volgt, is Arnold Jeannesson (FDJ.fr) ten val gekomen.

Beeld BELGA

Bijna aan voet Muur van Hoei
Ook op de Côte d'Ahin heeft Van Hecke de top als eerste gerond. Rest nog een tiental kilometer tot de voet van de Muur van Hoei, die vandaag drie keer wordt bedwongen.

De drie leiders: Van Hecke, Clarke en NavardauskasBeeld Twitter

Hoog tempo
Het tempo blijft mede dankzij de rugwind erg hoog: 45,250 km/u gemiddeld na twee uur koers. In het golvende tweede koersuur hebben de leiders toch meer dan 41 km afgelegd.

Beeld BELGA

Van Hecke eerste boven op eerste helling
Preben Van Hecke kwam als eerste boven op de Côte de Bellaire, de eerste helling van de dag.

Beeld BELGA

"Kreuziger in de top tien"
Bij Tinkoff-Saxo denken ze dat de Tsjech Roman Kreuziger een vooraanstaande rol kan spelen op de Muur van Hoei. "Hij is aan het groeien en zal zijn piek bereiken tijdens Luik-Bastenaken-Luik. Met zijn huidige vorm kan hij wel een toptiennotering uit de brand slepen vandaag. We verwachten ook iets van Chris-Anker Sörensen", aldus Philippe Mauduit, ploegleider bij de ploeg van Oleg Tinkov.

Beeld BELGA

Eerste helling
De leiders hebben de eerste van elf hindernissen van de dag aangesneden, de Côte de Bellaire. De voorsprong slinkt nu toch snel: 6'30".

BMC knapt mee het werk op
Zijn ook verschenen aan het front in het peloton: de mannen van BMC, jawel voor Philippe Gilbert.

Onbeschreven blad Clarke
Behalve Van Hecke en Navardauskas hebben we ook Jonathan Clarke, een 29-jarige Australiër die voor het Amerikaanse United Healthcare uitkomt. Clarke liet zich dit seizoen met een derde plek in een rit al een keertje gelden in de Ronde van Langkawi. Een profoverwinning behaalde Clarke nog niet.

Navardauskas kent de weg
Een van de leiders is Navardauskas, een renner met een prima reputatie. Dit jaar won de 26-jarige Litouwer een rit en het eindklassement in de Omloop van de Sarthe. Vorig jaar won de renner van Garmin-Sharp een rit in de Giro. Navardauskas kent hier trouwens de weg, want hij was in 2010 de beste in Luik-Bastenaken-Luik voor beloften.

Katusha werkt
Katusha, de ploeg van Rodriguez en Moreno, knabbelt aan de achterstand. Terug onder de acht minuten.

8'50"
Hebben we de maximumvoorsprong stilaan bereikt? Het kan: na 62 km koers geeft de chrono een bonus van 8'50" aan.

Razende vaart
Hallo! In het eerste uur hebben de leiders met rugwind 49,4 km/u afgehaspeld. Stilaan komt de heuvelzone in beeld, met eerst de Côte de Bellaire, gevolgd door de Côte d'Ahin, een eerste passage op de Muur van Hoei en de Côte d'Ereffe.

Van Heckes tweede lange onderneming
Van Hecke hield het zondag erg lang uit in de voorhoede van de Amstel Gold Race. Pas op een goeie tien kilometer van de meet werd hij samen met Christophe Riblon een halt toegeroepen. Het verschil blijft trouwens groter worden: bijna zeven minuten. Het peloton maakt zich geen zorgen.

Vijf minuten voor trio
Het peloton, waar er gezellig gekeuveld word onder de renners, laat de drie leiders begaan. Vijf minuten.

Vluchters kiezen ruime sop
De kloof tussen de vluchters en de grote groep wordt kilometer na kilometer groter. Bijna twee minuten inmiddels na 25 km.

Van Hecke weer ten aanval
Drie leiders na 20 kilometer koers. Het trio heeft een voorgift van 40 seconden. De namen: onze landgenoot Preben Van Hecke (Topsport Vlaanderen), ook al mee in de vuurlinie in de Amstel Gold Race, de Litouwer Ramunas Navardauskas (Garmin) en de Australiër Jonathan Clarke (UHC).

MORENO TEN VAL!
Een van de slachtoffers van de val was Dani Moreno (Katusha). De winnaar van vorig jaar liep geen noemenswaardige schade op en zit veilig en wel in het peloton. Zondag kwam Moreno's ploegmaat en kopman Joaquim Rodriguez al snel ten val in de Amstel Gold Race

Gilbert verwacht zelfde namen
Philippe Gilbert verwacht dezelfde namen vooraan als tijdens de Amstel Gold Race. "Alleen in een andere volgorde."

Beeld BELGA

Renners tegen de grond
De eerste ontsnappingspogingen zijn een feit, alsook de eerste valpartijen. De renners die tegen de grond gingen, hebben hun plaats in het peloton wel weer kunnen innemen.

Beeld BELGA
Beeld Twitter

START!
De officiële start is zonet gegeven in Bastenaken. Hieronder het fietsframe van Philippe Gilbert, die deze namiddag voor de derde keer in één week de handen in de lucht wil steken.

Verken zelf de Muur van Hoei
Benieuwd naar de stijgingspercentages op de Muur van Hoei? Kijk dan zeker naar het onderstaande filmpje van de verkenning van Garmin-Sharp, het team van Tom Jelte Slagter en Ryder Hesjedal.

Veel aandacht voor Moreno
Veel aandacht net voor de start voor de winnaar van vorig jaar, Dani Moreno. De Spanjaard is ook nu weer kandidaat voor de zege. Zeker omdat zijn ploegmaat en kopman Joaquim Rodriguez niet honderd procent is na een val in de Amstel Gold Race.

'Dark horse' Arredondo
Philippe Gilbert, Alejandro Valverde, Dani Moreno, Michal Kwiatkowski of Joaquim Rodriguez. De namen van de favorieten zijn intussen genoegzaam bekend. Wij kijken alvast uit naar de prestatie van outsider Julian Arredondo, het kleine Colombiaantje van Trek Factory Racing (tweede van links op de foto). Ondanks een verstoorde voorbereiding, pas gisteren in Europa aangekomen, moet hij een rol van betekenis kunnen spelen.

Fans carlos Verona poseren op tank
Omega Pharma-Quick.Step mikt vandaag resoluut op Michal Kwiatkowski, de vijfde van de Amstel Gold Race. Hij wordt in zijn jacht op een podiumplaats bijgestaan door onder meer Wout Poels en Serge Pauwels. Ook de Spanjaard Carlos Verona is geselecteerd, een Spanjaard wiens jonge fans zich al lieten opmerken vanmorgen.

Twijfels rond Vanendert
Bij Lotto-Belisol hopen ze vandaag op een nieuwe topprestatie van Jelle Vanendert, zondag nog tweede in de Amstel Gold Race. Of die er komt, valt af te wachten. Onze landgenoot kwam zondag ten val en sukkelt met vocht in de knie.

Spektakel
Goeiemorgen wielerliefhebbers! Welkom op deze liveblog van de Waalse Pijl, traditiegetrouw een spektakelrijke wedstrijd met die aankomst op de Muur van Hoei. Bij HLN.be zal u de komende uren geen pedaalslag van deze semiklassieker missen!

De Spanjaard Daniel Moreno kroonde zich vorig jaar tot koning van de Muur van HoeiBeeld BELGA

De 78e editie van de Waalse Pijl mag met Bastenaken een nieuwe startplaats verwelkomen. Vorig jaar stond het startpodium nog opgesteld in de Waalse carnavalsstad Binche, voorheen trok het peloton zich in Charleroi op gang. In de toekomst wil organisator ASO de 5 Waalse provincies om beurt in de spotlights plaatsen.

De semi-klassieker wordt verreden op een nagelnieuw parcours. De renners krijgen in 199 kilometer 11 hellingen voorgeschoteld waaronder drie keer de legendarische Muur van Hoei. De eerste beklimming staat na 111 kilometer op het menu: de Côte de Bellaire. Na een lus van 65 kilometer met daarin 5 hellingen volgt aan kilometerpaal 175 de tweede klauterpartij op de bekendste muur van Wallonië, waarna het pak nog een rondje van 24 kilometer voorgeschoteld krijgt met daarin de Côte d'Ereffe op 11 km van de finish.

Gilbert à la 2011?
Na 199 kilometer volgt dan als kers op de taart de beslissende bestorming van de Muur van Hoei. We doen de waarheid oneer aan als we zouden stellen dat het parcours er makkelijker op geworden is. Tradtioneel zullen de grote kanonnen hun kruit sparen tot de laatste keer de Muur.

Onze landgenoot Philippe Gilbert is na zijn overwinningen in de Brabantse Pijl en de Amstel Gold Race opnieuw de te kloppen man. Winst zou hem opnieuw een stukje dichter bij de herhaling van zijn huzarenstukje van 2011 brengen. 'Phil' won toen op impressionante wijze en achtereenvolgens de Brabantse Pijl, Amstel Gold Race, Waalse Pijl en Luik-Bastenaken-Luik.

Het podium van vorig jaar: Henao (2e), Moreno (1e) en Betancur (3e)Beeld PHOTO_NEWS

Onze favorieten

Gilbert

Speelt Jelle Vanendert ook in de Waalse Pijl mee voor de knikkers?Beeld PHOTO_NEWS
Is Joaquim Rodriguez voldoende hersteld van zijn zware val in de Amstel?Beeld PHOTO_NEWS
Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234