Zaterdag 24/10/2020

HERBELEEF hoe Sagan in regenboogtrui 100ste Ronde van Vlaanderen domineerde

Beeld Photo News

  • Ronde van Vlaanderen is 255 kilometer lang
  • Start in Brugge, aankomst in Oudenaarde
  • Op zoek naar opvolger voor Alexander Kristoff
  • 18 venijnige hellingen in Vlaamse Ardennen

SAGAN DOET HET!
De man die de koers gekleurd heeft en volledig naar zijn hand heeft gezet, triomfeert. Niemand had een antwoord op de prinselijke Peter Sagan. Hij wint op zijn 26ste de Ronde van Vlaanderen. De Vlaamse vlaggen wapperen mooi naast de regenboogtrui. Fabian Cancellara pakt de tweede plaats, geen vierde zege voor 'Spartacus'. Vanmarcke is een mooie derde.

A la Tom Boonen
Wat Peter Sagan hier in al zijn glorie klaarspeelt, doet denken aan wat Tom Boonen in 2005 deed. U kon het afgelopen week nog eens zien op Canvas, toen lag de streep natuurlijk wel in Meerbeke. De wereldkampioen doet het nog altijd met veel flair, klasse.

23 seconden, klus geklaard
Sep Vanmarcke en Fabian Cancellara zullen het mogen uitvechten voor de tweede plaats dames en heren, niemand minder dan wereldkampioen Peter Sagan gaat de Ronde van Vlaanderen winnen. De 100ste editie krijgt een fantastische winnaar.

Beeld Photo News

Wind doet pijn voor Sagan
Nog vijf kilometer en we weten of Peter Sagan na Gent-Wevelgem ook de Ronde van Vlaanderen wint. Dit lijkt ons toch meer te zijn dan tien seconden, de buit lijkt bijna binnen voor 'De Hulk' uit Slowakije.

Het is nog niet gespeeld
Fabian Cancellara is helemaal op toerental gekomen en heeft nog altijd Sep Vanmarcke in zijn zog, de voorsprong van solit Sagan slinkt. Van 13 naar nog amper 10 tellen...

18 seconden voor Sagan
Gaat Peter de Grote zijn eerste grote klassieker winnen? Het ziet er echt uitstekend uit voor de wereldkampioen. wordt hij de vijfde uit de geschiedenis die triomfeert in de regenboogtrui? Tom Boonen was in 2006 de laatste die dat kunstje opvoerde.

Cancellara helemaal ontketend
Op de Oude Kwaremont maakt Peter Sagan de beste indruk en hij kan maar beter blijven geven want Fabian Cancellara walst vanuit de achtergrond over alles en iedereen. Michal Kwiatkowski zakt door het ijs, toch enigszins verrassend. Sep Vanmarcke nog altijd mee met Sagan.

Nog twee hellingen te gaan
De derde keer Oude Kwaremont en tweede keer Paterberg en we hebben alles gehad in deze ontzettend spannende finale. Een halve minuut is het verschil tussen de kopgroep van acht en de groep met Cancellara, Kristoff, Boonen, Thomas, Stybar en Boom.

Cancellara in de problemen
Laurens De Vreese is de man die nu alles uit de kast haalt om het gat op Vanmarcke, Sagan en Kwiatkowski te dichten. Fabian Cancellara zal het graag zien gebeuren, de afscheidnemende Zwitser voelt zijn laatste kans op glorie en het record door de vingers glippen. Katusha steekt ook een handje toe, dat kan belangrijk zijn.

Vanmarcke in kansrijke positie
Op 30 kilometer van de finish in de verjaardagseditie van de Ronde van Vlaanderen lijkt Sep Vanmarcke de kans van zijn leven te hebben om een grote vis binnen te halen. De West-Vlaming zit bij Sagan en Kwiatkoswki, de Kruisberg doemt al op. Daar viel vorig jaar de beslissing.

Heel mooie kransje rukt zich los
Van een ongelooflijk slagveld gesproken, het is koers mensen. Heel veel grote namen mengen zich in de strijd. Cancellara, Sagan, Kwiatkowski, Rowe en Stybar laten niet begaan en dichten de kloof op de groep met Roelandts, Gatto, Keukeleire, Vanmarcke, Trentin, De Vreese en Devolder. En ook meegeven dat Ian Stannard vooraan de vluchters te pakken heeft, erop en erover?

De Vreese met een ferme cartouche
Op de kasseien een serieuze versnelling van Laurens De Vreese, de man van Melle in dienst van Astana en Lars Boom probeert de boel uit elkaar te rammelen. Jürgen Roelandts ziet zijn kans schoon om over te pakken en op zijn eentje door te trekken. Gaat hij zijn nummertje van vorig jaar in Gent-Wevelgem herhalen? Heibel op de Steenbeekdries in ieder geval.

Vandenbergh sluit aan bij kopgroep
Het spel zit op de wagen bij de favorieten en dat met de Mariaborrestraat op komst. Tom Boonen springt naar Geraint Thomas toe, de Britse winnaar van Parijs-Nice probeert de rest te verschalken. Peter Sagan blijft zitten, pokert de wereldkampioen? Stijn Vandenbergh heeft het groepje met André Greipel te pakken. En zie, hij pakt meteen gezwind over.

Beeld Photo News

Ze staan uiteraard weer te voet
Tradities zijn er om in ere te houden, zo ook als lid van de achterhoede van het peloton te voet staan op de monsterlijke Koppenberg. Preben Van Hecke zal zijn Belgische tricolore niet kunnen showen, hij zit heel erg ver. Voorin is het de schade opmeten, Greipel heeft weer gezelschap gekregen. Erviti, Claeys en Politt zijn terug van weggeweest.

Greipel snijdt Koppenberg aan
Moedig toch wat de Duitse sprintbom André Greipel doet, hij laat zijn gezellen in de steek en trotseert op z'n dooie eentje de Bult van Melden. Vreselijk die kinderkopjes, het kraakt nu langs alle kanten. In het peloton een tegenaanval met daarbij enkele klinkende namen zoals Stannard, Stuyven, Weening, Ligthart, Wynants en Waeytens.

Alle toppers op de voorposten
Fabian Cancellara en Peter Sagan komen even poolshoogte nemen op de eerste rij, terwijl Luke Rowe bewijst dat hij zijn goeie benen niet kan verstoppen. Wat een voorjaar heeft de Welshman van Sky al gereden. Greipel ment intussen op de Paterberg, de Canadees Hugo Houle is voorin gesneuveld. Knappe koers van de Québécois.

Beeld TDW

Vandenbergh trekt fors door
In blok maakt Etixx-Quick.Step weer een stevige indruk en het is de lang opgeschoten Stijn Vandenbergh die op de rug van de Oude Kwaremont een gaatje heeft, dat is wat ze noemen anticiperen. Tony Martin, Nikolas Maes en Iljo Keisse hebben hun werk gedaan. Is dat 'Bas' Langeveld die zich laat meeglijden met lange Stijn?

Claeys gaat zowaar solo
Bij Wanty-Groupe Gobert willen ze graag Antoine Demoitié eren en dat lukt bijzonder goed want Dimitri Claeys kletst zijn zes kompanen los uit het wiel op de Oude Kwaremont. De Gentenaar die enkele jaren in de luwte koerste toont dat hij een man met inhoud is. Dit zal hem een enorme boost geven.

Terpstra eindelijk in beeld
Voor wie er mocht aan twijfelen: Niki Terpstra is wel degelijk van de partij, maar de runner-up van vorig jaar steekt nu pas de neus aan het venster. Onze zeven spitsmuizen denderen richting de Oude Kwaremont en Paterberg en dat met een bonus van 2'32". De finale komt eraan, loop niet te ver meer weg mensen.

Wereldkampioene viert bij dames
Is het een voorbode voor straks? Bij de vrouwen heeft alvast de dame in de regenboogtrui de bloemen gepakt na een bloedstollend sprintje. We hebben het over de Britse Lizzie Armitstead, zij vloert de Zweedse Emma Johansson. Heerlijke finale daar.

Fladderen op de Kanarieberg
Nog 70 kilometer en wat hebben we al een hectische koers achter de rug. Het kransje Belgische kanshebbers is serieus geslonken, ook niet vergeten dat Sep Vanmarcke al zijn portie pech heeft gehad. Tom Boonen, Jürgen Roelandts en Jasper Stuyven torsen nu de hoop. Etixx blijft de koers in handen nemen, Tony Martin voelt zich als een visje in het water op de Vlaamse wegen.

We hebben zeven leiders
Alle commotie rond Greg Van Avermaet en Tiesj Benoot doet ons bijna vergeten dat er ook nog een kopgroep is en die is intussen zeven pionnen sterk. Met Dimitri Claeys heeft een Belg vanuit de achtergrond de sprong gemaakt. Erviti, Van Hoecke, Houle zijn de overlevers van de vroege vlucht, Greipel en Gruzdev zijn er ook naartoe gewipt. En dan hebben we nog de jonge Nils Politt van Katusha.

Alweer een Belg minder
De miserie houdt maar niet op voor onze landgenoten want ook Dries Devenyns stapt uit de race. De kopman van IAM Cycling is al eventjes ziek en zou hoe dan ook geen rol gespeeld hebben in de finale. Toch weer een domper voor de Vlaamse wielerliefhebber.

Beeld Sporza

Vrees voor sleutelbeenbreuk Greg
Bij BMC wordt ploegleider Valerio Piva aan de tand gevoeld en die geeft mee dat er gevreesd wordt voor een sleutelbeenbreuk bij pechvogel van de dag Greg Van Avermaet, dan is zijn voorjaar meteen ook afgelopen. Intussen een opgave van Lieuwe Westra, die heeft het al de hele dag ontzettend lastig. Einde verhaal dus voor de winnaar van de Driedaagse De Panne.

Sagan versus Cancellara
Het is nu man tegen man. Sagan versus Cancellara, met Vanmarcke als ballast in diens wiel. Nog 12 kilometer met een verschil van 14 seconden.

SAGAN SOLO
Sagan gaat solo op de Paterberg. Vanmarcke kraakt. Jammer. Vanmarcke komt op een tiental tellen nu boven in het gezelschap van Cancellara.

Vanmarcke nu helemaal voorin
Vijf + drie is acht stuks. Sep Vanmarcke, Michal Kwiatkowski en Peter Sagan hebben Greipel, Vandenbergh, Claeys, Erviti en Van Baarle te pakken. Het is kijken naar het verschil met de rest van de favorieten, 22 seconden zo blijkt. Dat is een habbekrats, Stijn Devolder verricht titanenwerk voor kopman Cancellara.

Nog altijd vijf leiders
Greipel, Vandenbergh, Claeys, Erviti en Van Baarle houden nog amper een half minuutje over op het gouden trio Sagan, Kwiatkowski en Vanmarcke. Fabian Cancellara heeft zich laten verrassen en dus moet Stijn Devolder het werk opknappen. Er is nog niks gespeeld, alleen is dit geen goed teken voor 'Spartacus'.

Beeld TDW

Het lijkt hier wel de E3 Harelbeke
Onvoorstelbaar, maar het is waar: Peter Sagan en Michal Kwiatkowski slaan weer samen een slag en wie gaat het gaatje dichten? Stijn Devolder reageert als eerste en vervolgens maakt Sep Vanmarcke de sprong. Slim gezien van onze landgenoot van LottoNL-Jumbo. En ook Fabian Cancellara komt uit zijn pijp.

Beeld TDW

Vanmarcke wil zich niet laten vangen
Hij heeft al wat onheil gekend vandaag, maar nu puntje bij paaltje komt, zit Sep Vanmarcke waar hij moet zitten. Op de Taaienberg voelt ook Tom Boonen zijn moment gekomen. Dit is zijn beklimming, hier heeft hij in het verleden vaker uitgepakt. Veel Belgen voorin met nog steeds Devreese en ook Jens Keukeleire en Stijn Devolder maken hun opwachting.

Vandenbergh heeft sneltrein mee
Etixx hoeft zich even geen zorgen te maken want Stijn Vandenbergh is als een echte luitenant het pad gaan verkennen. De Oost-Vlaming is altijd op de afspraak en heeft met Dylan van Baarle een stevige pion aan zijn zijde. De 23-jarige Nederlander van Cannondale werd vorig jaar nog derde in Dwars door Vlaanderen.

Boonen zit ver op Paterberg
Op die andere cruciale helling die de finale van de Ronde kleurt, krijgen we een mooi overzicht. Wie zit waar? Tom Boonen schuift pas laat door het beeld en geeft toch niet echt een geweldige indruk. Of speelt hij nog even verstoppertje? Nog een minuut voor de zes overgebleven leiders.

Wat een rush naar Oude Kwaremont
Ze beginnen de kanonnen te laden in het pak en je ziet ook de stress nog met een extra ruk naar omhoog schieten. Het is een kwestie van goed gepositioneerd te beginnen aan de tweede klauterpartij op een van de scherprechters van deze 100ste Ronde van Vlaanderen, al is het voorlopig een verjaardagseditie in mineur.

Trek en Tinkoff
Ander beeld in het peloton op de Valkenberg. Het is Trek dat de dans leidt in het peloton. Ook de mannen van Peter Sagan houden zich nadrukkelijk op vooraan.

'Anticiperen'
Toegekomen aan helling zeven, de Berendries. Het sein voor Belgisch kampioen Van Hecke om op zijn beurt te 'anticiperen', het ordewoord van deze 100e Ronde van Vlaanderen.

Solo Greipel
Etixx-Quick.Step rijdt een uitstekende koers - gespaard van alle leed tot dusver. Het is Tony Martin die niet weg te slaan is aan kop van het peloton. Inmiddels probeert André Greipel te anticiperen, de Duitser gaat solo op zoek naar de leiders.

WAT EEN DRAMA VOOR GREG
Quinziato gaat op een onbewaakt moment onderuit en sleurt in zijn val vier jongens van BMC mee waaronder Van Avermaet. Onze landgenoot grijpt naar het sleutelbeen en huilt tranen met tuiten. Hij kan niet meer verder en wordt afgevoerd naar het ziekenhuis - zijn voorjaar is voorbij. (lees HIER meer!)

Fietswissels Vanmarcke en Stuyven
Beide Belgen maken van de relatieve rust in de groep gebruik om op hun originele fiets te stappen.

Stuyven terug
Stuyven kan opgelucht ademhalen nu het peloton even breed uitwaaiert. de jonge luitenant van Cancellara is terug.

Stuyven in de penarie
Het ziet er benard uit voor Jasper Stuyven. Hij is in een groepje verzeild geraakt dat op bijna 45'' seconden hangt van de groep der tenoren. Twee ploegmaats van Trek doen er alles aan om hun schaduwkopman terug te brengen.

Koplopers verliezen terrein
We zouden het in dit gefrot haast vergeten, maar we hebben nog een kopgroep. De vier leiders (minus Pöstlberger en minus Kreder) zien hun bonus wel slinken tot 1' op een aangedikt peloton.

Beeld BELGA

Schifting op Molenberg
De Molenberg heeft al voor wat schfiting gezorgd. Het peloton is stukken en brokken gescheurd. Vooraan de grote tenoren met onder meer Boonen, Cancellara, Kwiatkowski, Vanmarcke, Van Avermaet en Sagan.

Beeld TDW

Mecanicien aangereden
In alle hectiek van de crash van Tiesj Benoot is ook een mecanicien aangereden. Hieronder de toch wel de onthutsende beelden.

Beeld TDW

Fietswissel Stuyven op slecht moment
Stuyven moet alle zeilen bijzetten in de achtergrond. De winnaar van Kuurne-Brussel-Kuurne komt terug na een fietswissel, nét op het moment dat Etixx het peloton op een lint trekt.

Etixx controleert
Veel volk van Etixx-Quick.Step nu op het voorplan op de kasseien van Kerkgate. Ook Kwiatkowski, Kristoff en Van Avermaet houden zich goed vooraan. Zij zijn allemaal ongeschonden uit de esbattementen gekomen.

WEER EEN CRASH!
Einde verhaal voor Tiesj Benoot (Lotto-Soudal) na een stevige val net voor de Ruiterstraat - veroorzaakt door een wegdansende bidon. Het nummer vijf van vorig jaar stapt in de ziekenwagen en geeft op. Ook Amaury Capiot (Topsport Vlaanderen) en Marcus Burghardt (BMC) zijn er erg aan toe. Wat een nervositeit.

Beeld TDW
Beeld twitter

Stukken voor koploper
Eén renner minder vooraan: de Oostenrijker Pöstlberger heeft stukken aan zijn fiets. Ook wereldkampioen Peter Sagan krijgt af te rekenen met mechanische pech.

OPGAVE DEMARE
Arnaud Démare geeft er na zijn val de brui aan.

Vanmarcke terug
Vanmarcke wordt door drie ploegmaats teruggebracht - hij zit in het zog van de wagens. Op het eerste gezicht heeft Vanmarcke oppervlakkige verwondingen aan de knie en de elleboog. Ook Edvald Boasson Hagen lag er bij een van de valpartijen bij.

NU VANMARCKE TEN VAL
Het is niet de dag van Vanmarcke. Net op het moment dat hij achteraan weer kwam aansluiten, sloeg de kopman van LottoNL overkop. Het duurde lang vooraleer een van de favorieten een nieuwe fiets kreeg. Tot overmaat van ramp schoot de renner in al zijn haast om terug te keren ook nog eens uit zijn klikpedaal.

Beeld BELGA

DEMARE ONDERUIT
Valpartij op de derde of vierde rij - helemaal vooraan dus. Arnaud Démare, de winnaar van Milaan-Sanremo, lijkt het zwaarst gehavend. Zijn shirt is volledig gescheurd. Ook Sep Vanmarcke heeft voet aan de grond moeten zetten aan de voet van de Kortekeer, helling nummer twee.

Beeld TDW

Doe mee aan onze aartsmoeilijke quiz
Nu het nog even windstilte is in het peloton zetten we graag onze aartsmoeilijke quiz over 100 keer Ronde van Vlaanderen in de kijker. Deelnemen kan HIER!

Jong meisje zal Cancellara missen
Dat het een emotioneel afscheid wordt van Fabian Cancellara hoeft geen betoog. Jong en oud, dik en dun, Belg of geen Belg: iedereen gunt de Zwitser een klinkend afscheid.

Rijen dik op Oude Kwaremont
Rijen dik staan de mensen op de Oude Kwaremont. Op deze trekpleister is een heus Vlaams volksfeest losgebarsten - bekijk onderstaande foto's maar eens. De fans zien hun helden daar vandaag liefst drie keer passeren. Nu, na 103 km, en nog twee keer, na 200 km en na 240 km.

Beeld Ronny De Coster
Beeld Ronny De Coster
Beeld Ronny De Coster

Team Fleur op Oude Kwaremont
Greg Van Avermaet krijgt in zijn rush naar zijn eerste Rondewinst steun van 'Team Fleur' - met dochtertje Fleur als mascotte. De entourage van de Oost-Vlaming staat op de Oude Kwaremont.

Dehaes blijft hangen
Dehaes verachtert in zijn achtervolging op kopgroep. Hij bengelt eenzaam en alleen achter de leiders: 1'50''.

Rust in peloton
Schijnbaar wat rust in het peloton, waar we de ploegen van de tweede lijn op de voorposten zien: CCC, Topsport Vlaanderen en Astana. Kloof met de zes kornuiten vooraan bedraagt bijna 4 minuten.

Beeld BELGA

Dehaes geeft niet af
Dehaes zet opnieuw aan, hij wil koste wat kost aanpikken bij de leiders. Dehaes rijdt dit seizoen niet meer voor Lotto-Soudal, maar voor Wanty-Groupe Gobert, het team dat zwaar getroffen werd door het overlijden van Antoine Demoitié.

Chasse patate Dehaes-Curvers
Een tegenaanval met de Nederlander Roy Curvers (Giant-Alpecin) en de Belg Kenny Dehaes (Wanty-Groupe Gobert) is in de kiem gesmoord - ze zijn er te laat aan begonnen. Volledig stilvallen doet het dus voorlopig niet in het peloton, dat net de kasseien van Huisepontweg heeft aangesneden.

Hieronder de lijst met hellingen, gebald in de laatste 150 kilometer:

Eindelijk een ontsnapping
De ontsnapping is een feit - hoera! De zes namen: de Nederlander Wesley Kreder (Roompot), de Belg Gijs Van Hoecke (Topsport Vlaanderen), de Canadees Hugo Houle (AG2R), de Italiaan Federico Zurlo (Lampre), de Spanjaard Imanol Erviti (Movistar) en de Oostenrijker Lukas Pöstlberger (Bora). In het peloton wordt barrage gemaakt - tijd voor een plaspauze.

Keiharde wedstrijd
Anderhalf uur koers en nog steeds geen vroege vluchters en geen moment van rust. Na 255 kilometer zullen heel veel renners opgebaard en uitgewoond over de meet bollen - zoveel is duidelijk.

Beeld Getty Images

Bijna in Vlaamse Ardennen
Het peloton dendert nu door Dentergem, aan de grens met Oost-Vlaanderen. Vandaar gaat het via Zulte, Kruishoutem en Wortegem-Petegem naar Oudenaarde, waar een eerste keer de Oude Kwaremont ligt te wachten op de karavaan.

Beeld Getty Images

Record voor Cancellara?
Honderd scenario’s zijn mogelijk. Maar slechts één daarvan is voor hem het goede. Dat waarin Fabian Cancellara (35) vandaag als eerste over de streep in Oudenaarde rijdt en op die manier het record van de Ronde - vier keer winnen - breekt. Dat gaat gebeuren ook, gelooft de Zwitser. En wel hierom!

Beeld Getty Images

'Mongolenwaaier'
In het eerste wedstrijduur is ondanks de lichte tegenwind stevig gekoerst: 46,4 km/u. Dat heeft zo zijn gevolgen voor een klein pakketje renners. Zij zijn in de 'mongolenwaaier' beland helemaal achteraan de groep.

Boonen voorbij onheilsplek
Flashback naar 2013 toen de Ronde er voor Tom Boonen al na 19 kilometer opzat - hij ondervond te veel pijn na een stevige botsing met een verkeerspaaltje en werd voor verzorging naar een ziekenhuis in Roeselare gebracht. Roeselare zijn we ondertussen al voorbij - de kopman van Etixx-Quick.Step zal opgelucht ademhalen.

Beeld Getty Images

Pech, héél veel pech
Heel wat lekke banden de voorbije kilometers. Laurens De Vreese stond al een keertje geparkeerd aan de kant, net als Lars Boom, Luka Pibernik en Oscar Gatto, rechterhand van Peter Sagan.

Wachten op kasseien en hellingen
Het is nog even wachten op de eerste kasseistroken en hellingen. De eerste stenen - die van de Huisepontweg - komen eraan na 82 kilometer. Dik twintig kilometer verderop krijgt het peloton de eerste passage van de Oude Kwaremont voor de wielen geschoven.

Motards: "Kritiek slaat op niets"
Het dodelijke ongeval van Antoine Demoitié zorgde de voorbije week voor heel wat kritiek op de motoren in de koers. Onze videoman trok vanmorgen dan ook naar de start van de Ronde van Vlaanderen met één vraag: wat vinden de motards er zelf van? "Eigenlijk slaat de kritiek op niets", zegt Geert Joris, verantwoordelijk voor de mobiele veiligheid in koers. (lees HIER meer)

Gesloten slagorde
Na 30 kilometer koers rijdt het peloton nog steeds in gesloten slagorde - de tegenwind speelt zijn rol. Inmiddels zit ook Dayer Quintana - gevallen in de beginfase - weer veilig en wel in de buik van het peloton.

Beeld BELGA

Renners door thuishaven overleden Myngheer
De renners doorkruisen Hooglede, thuishaven van de overleden renner Daan Myngheer. Het publiek verzamelde zich rond een groot spandoek aan de kerk van Hooglede en juichte daar de Ronde van Vlaanderen toe. Enkele motards in koers hielden halt net als onder andere koersdirecteur Wim Van Heerweghe en vicepremier Alexander De Croo, die als gast in de wagen van Van Herreweghe had plaatsgenomen. (lees HIER meer)

Primeur voor dames
Ook de vrouwen rijden vandaag hun Ronde van Vlaanderen - voor het eerst zelfs live op televisie. Om 11u06 weerklonk het startschot in Oudenaarde. Zij zijn onderweg voor een tocht van 141 kilometer. Topfavoriete is wereldkampioene Lizzie Armitstead.

Google zet Vlaanderens Mooiste op kop
Ook Google laat deze jubileumeditie niet zomaar aan zich voorbij gaan. Vandaag staat Google in het teken van de hoogmis van het Vlaamse wielerjaar want speciaal voor deze jubileumeditie eert Google de Ronde met een doodle. In de doodle zijn de letters van het Google-logo omgevormd tot de fietswielen en frames van een groep renners die over een kasseistrook rijdt. Het peloton is nog niet uitgedund... want het belfort van Brugge is in de achtergrond te bewonderen. Op naar Oudenaarde! (Lees HIER meer!)

Beeld kos

Valpartij Quintana
De eerste valpartij is ook een feit. Dayer Quintana - het Colombiaantje van Movistar en broer van klimgeit Nairo - maakt kennis met het Vlaamse asfalt.

Stuiptrekking
Volgende stuiptrekking vooraan. Vijf renners met onder hen Mihaylov, Kiendys, Cardis en Weening kiezen het hazenpad. Krijgen zij de nodige ruimte?

Cancellara topfavoriet, volgens HLN.be-lezer
Enkele dagen geleden lanceerden we op HLN.be de poll 'wie triomfeert straks in de 100ste editie van de Ronde van Vlaanderen'. In totaal brachten meer dan 20.000 surfers hun stem uit en de resultaten liggen bijzonder dicht bij elkaar. Fabian Cancellara kroont zich met 23% van de stemmen tot de topfavoriet. Greg Van Avermaet kreeg 20% van de stemmen achter zijn naam en wereldkampioen Peter Sagan mag als derde mee op het podium (17%).

Enigszins verrassend is ook het stemmenaantal van Tom Boonen. Dat resultaat vindt u HIER terug!

Topsport Vlaanderen erg actief
Zes kilometer achter de kiezen en het peloton nog steeds langgerekt. Topsport Vlaanderen-Baloise stuurt de ene renner na de andere in de vuurlijn, maar wegblijven is er voorlopig niet bij. De slag om de ontsnapping is nog lang niet gestreden.

Van Hecke toont zich
Belgisch kampioen Preben Van Hecke roffelt de aanvalstrom met enkele kompanen. Het peloton zwiept over de weg, maar wil de koplopers niet laten gaan. Achteraan de langgerekte groep: Filippo Pozzato. De sierlijke Italiaan mengt zich niet in de debatten.

OFFICIËLE START
Organisator Wim Van Herreweghe heeft in de Stationsstraat in Loppem de 100e Ronde van Vlaanderen definitief op gang gevlagd. Voorlopig nog geen aanvalsdrift bij de renners.

Beeld BELGA

Speel nu 'De aartsmoeilijke quiz over 100 keer Ronde'
Hoog tijd voor een dozijn vragen over Vlaanderens Mooiste, in de vorm van een aartsmoeilijke quiz. Deze vragenlijst is zelf zo belachelijk moeilijk, dat meer dan 50% halen een hele prestatie is. Sterker nog: het is al een prestatie, dat je deze uitdaging aanneemt! Deelnemer kan HIER!

Controles op Oude Kwaremont
Op de Oude Kwaremont, steevast scherprechter in de Ronde van Vlaanderen, wordt elke toeschouwer gecontroleerd. Rugzakken worden onder de loupe genomen en gemarkeerd met een bandje.

Beeld Henk Deleu
Beeld Henk Deleu

Niemand betrapt op mechanische fraude
Voor aanvang van de 100e Ronde van Vlaanderen trokken enkele mensen van de Internationale Wielerunie UCI op pad om de fietsen van de deelnemende renners te controleren op de aanwezigheid van motortjes. De controles gebeurden met een iPad. Wanneer de waarden naar de tien neigen, is er iets aan de hand en wordt de fiets gedemonteerd. Tot op heden werd er niemand betrapt op het gebruik van mechanische fraude.

START!
Het peloton is begonnen aan de lange tocht naar de Minderbroederstraat in Oudenaarde. De komende 8 kilometer zijn wel nog geneutraliseerd. Kilometerpaal 0 ligt in Loppem - daar volgt zo dadelijk de officiële start.

Beeld BELGA

Vanmarcke: "Ik zie mezelf niet als topfavoriet"
Groot kanshebber nummer vier is Sep Vanmarcke. "Ik zie mezelf echter niét als topfavoriet. Sagan, Cancellara en Van Avermaet staan nog een trapje hoger. Als ik het niveau van Gent-Wevelgem haal, dan ga ik ver komen. Ik verwacht niét dat ik minder ga zijn." Vanmarcke kondigde deze week dubbel groot nieuws aan: hij wordt vader en gaat trouwen. "Daardoor sta ik alvast ontspannender aan de start."

Emotionele Cancellara
Topfavoriet Fabian Cancellara staat voor zijn laatste kunststukje in de Ronde van Vlaanderen. "Ik ben wat emotioneel moet ik zeggen", was Spartacus een beetje onder de indruk. "Maar goed: focus op de race, op de tactiek en uitgaan van onze eigen kracht - ik wil er vooral ook van genieten. Natuurlijk wil ik winnen, maar ik hou ook rekening met de anderen. Als ik race zoals ik gepland heb, dan wordt het een fantastische koers. Ik heb een beetje de sleutel in handen. We zien wel waar het schip strandt."

Beeld BELGA

Van Avermaet met rugnummer 51
Greg Van Avermaet is verlost van alle kwaaltjes. Hij start met het befaamde rugnummer 51 - het nummer waarmee onder meer Merckx de Tour won. "Dat is een mooi moment ja. Ik rij graag met nummer 51, maar ik heb er nog niet mee gewonnen. Of ik meekan met Cancellara? Dat hoop ik. Ik heb vertrouwen in mijn eigen krachten."

Beeld BELGA
Beeld BELGA

Sagan: "Ik voel me goed"
De absolute topfavorieten passeren nu de revue op het startpodium. Te beginnen met Peter Sagan, die met Maciej Bodnar zijn sterkste luitenant moet missen na een val gisteren. "Dat is een spijtig voorval, maar ik voel me goed", blinkt de winnaar van Gent-Wevelgem vorige week zondag.

Beeld BELGA

Minuut stilte
De markt van Brugge staat al bomvol voor de start van de Ronde van Vlaanderen (10u15). Wanneer Wanty-Groupe Gobert het startpodium betreedt, wordt er één minuut stilte gehouden om de overleden Antione Demoitié te herdenken. De ploeg heeft ook speciale shirts aangetrokken om hun overleden teammaat Demoitié te eren #RideForAntoine. Een prachtig en bijzonder emotioneel moment.

Het is weer zover dames en heren, de Vlaamse wielerhoogmis. Een van de absolute hoogtepunten van het wielerseizoen. De Ronde van Vlaanderen zal ons weer allemaal in de ban houden en het belooft een speciale editie te worden. Nummertje 100 dus qua feestelijkheden voor en na de start en op het parcours zal het de moeite worden. Een Vlaamse volksfeest met de nodige toeters en bellen. Als is het natuurlijk vooral uitkijken naar het sportieve spektakel. Over 18 hellingen, netjes gespreid over 255 kilometer gaan we op zoek naar een opvolger voor Alexander Kristoff. Naar intussen goede gewoonte ligt het zwaartepunt in en rond Oudenaarde. Daar in het hartje van de Vlaamse Ardennen ligt voor de vijfde keer de streep getrokken. De Oude Kwaremont (3x) en Paterberg (2x) liggen in al hun lastigheid en grilligheid te wachten op de noeste bonken van het Vlaamse voorjaarswerk.

Beeld BELGA
Beeld BELGA
Beeld TDW

Twee topfavorieten, veel outsiders
De favorieten? In eerste instantie Fabian Cancellara. 'Spartacus' is toe aan zijn laatste afspraak met 'Vlaanderen Mooiste' en wil nog één keer schitteren. Met de nodige grandeur afscheid nemen in schoonheid is het plan, de 35-jarige Zwitser is alvast in topvorm en kan rekenen op een sterke ploeg met luitenanten als Edward Theuns, Stijn Devolder en Jasper Stuyven. Als hij wil winnen, moet de kopman van Trek-Segafredo wel afrekenen met Peter Sagan, helemaal bevrijd na zijn deugddoende zege in Gent-Wevelgem en net als Cancellara in uitstekende conditie. Ander gevaar komt er van onze landgenoten Sep Vanmarcke, Greg Van Avermaet en Michal Kwiatkowski. Dat trio kreeg in onze krant niet voor niks twee sterren. En dan zijn er nog gevaarlijke outsiders als Benoot, Boonen, Boom, Roelandts, Stannard, Thomas, Boasson Hagen, Kristoff, Stybar en Terpstra. Eén ding is zeker: ervaren rotten Cancellara en Boonen maken jacht op het record, niemand slaagde er tot nog toe in om dé klassieker vier keer te winnen.

Overtuigd dat het een spektakel wordt? Mis er dan geen seconde van, LIVE bij HLN.be!

Beeld TDW
Beeld BELGA
Beeld TDW
Beeld Photo News
Beeld BELGA
Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234