Donderdag 17/06/2021

HERBELEEF hoe oppermachtige Valverde ook in Luik de lakens uitdeelde

null Beeld PHOTO_NEWS
Beeld PHOTO_NEWS

  • 253 kilometer
  • 10 hellingen
  • 'La Doyenne' sluit klassiek voorjaar af
  • Alejandro Valverde nu ook baas in Ans?

Valverde doet het weer!
Het zag er in de slotkilometer naar uit dat luitenant Daniel Moreno (Katusha) op kousenvoeten op weg was naar winst, maar Alejandro Valverde knalde het gaatje na enig getalm makkelijk dicht. Joaquim Rodriguez leek in een zetel te zitten maar in de sprint maakte 'El Imbatido' het toch nog koninklijk af. Zijn derde ruiker ook al in 'La Doyenne'. Alaphilippe is wéér tweede, Rodriguez moet blij zijn met plaats drie. Rui Costa en Kreuziger op vier en vijf.

null Beeld TDW
Beeld TDW

Bardet doet het sluw
Terwijl Moreno even monstert en zijn kopman Rodriguez zoekt, is het Romain Bardet die profiteert om weg te tuffen. De Franse klimmer heeft duidelijk een prima stel benen en lijkt de striemende regen niet te voelen. Er zit echter toch te weinig snee op om het verschil te kunnen maken. Valverde schuift nu op terwijl Katusha het initiatief neemt. 'Kwiat' krijgt het ook op de heupen, ook hij zal niet winnen.

null Beeld TDW
Beeld TDW

Nibali met cartouche
We zijn begonnen aan de Côte de Saint-Nicolas en Vincenzo Nibali gebruikt een versnelling van Valverde als springplank om te schiften. Ook Sergio Henao is present en de drie leiders zijn al opgepeuzeld. Philippe Gilbert moet nu de rol lossen, hij zal zijn geliefde klassieker geen tweede keer winnen. De fans steken hem een hart onder de riem.

null Beeld TDW
Beeld TDW

Stybar eventjes
Hij heeft al een sterk en loodzwaar voorjaar achter de rug, maar Zdenek Stybar wil nog eens alles uit de kast halen. In de afzink richting scherprechter Saint-Nicolas - 1,2 km aan 8,6% - rijdt hij zo hard dat hij een gaatje heeft. Caruso, Kreuziger en Fuglsang rijden nog altijd 14 seconden voor de groep der favorieten uit. Krijgen we vuurwerk in volle finale? We gaan zo stilaan op het puntje van onze stoel zitten.

null Beeld TDW
Beeld TDW

Barguil met prik
Het trio Kreuziger-Caruso-Fuglsang moet vechten voor elke meter en het blijft bij een beperkte bonus van 18 seconden. In de achtergrond vloeit alles weer samen maar het valt nu niet meer stil, de ene aanval volgt de andere op. De zenuwen staan duidelijk strak gespannen bij de favorieten. Warren Barguil waagt nu zijn kans, de Fransman van Giant-Alpecin kan zijn temperament niet de baas.

null Beeld TDW
Beeld TDW

Caruso is mee
Kreuziger krijgt een stevige waakhond in zijn zog in de vorm van Giampaolo Caruso. De 34-jarige Italiaan rijdt in dienst van Rodriguez en wil blok aan het been spelen. Hij laat de Tsjech van Tinkoff-Saxo al het werk opknappen. Ze hebben wel 20 tellen. Ook Jakob Fuglsang is nu op komst, de Deen is altijd in voor wat vuurwerk. En er is nog volk op komst met Rui Costa, Alaphilippe, Moreno, Bardet, Visconti en Sanchez.

null Beeld TDW
Beeld TDW

Doek valt voor Wellens
De voorlaatste bult van de dag is decor voor een ontmoeting tussen de man met de hamer en Tim Wellens. Ook Jan Bakelants en zijn ploegmaat Carlos Betancur van AG2R kunnen niet meer volgen. Voorlopig wapenstilstand op de Roche-aux-Faucons. Of toch niet? Daar is Roman Kreuziger. De Tsjech is gevaarlijk, hij won in 2013 nog de Amstel.

null Beeld TDW
Beeld TDW

Gedaan voor leidersduo
Michele Scarponi en Johan Esteban Chaves gunnen elkaar nog een afscheidsblik, hun avontuurtje zit er definitief op. Ze hadden gehoopt om nog samen de Roche-aux-Faucons aan te snijden, maar dat lukt hen dus niet meer. Alles valt weer te herdoen en dat met nog amper twee hellingen die bedwongen moeten worden. Het is nu even stil, maar de storm kan elk moment losbarsten.

null Beeld TDW
Beeld TDW

Siutsou glipt weg
Zowaar een Wit-Rus die zich in de gewoel komt mengen en dat is ervaren rot en luxeknecht van Team Sky Kanstantsin Siutsou. Het is nu Katusha dat de rol van Movistar en Astana heeft overgenomen, Joaquim Rodriguez is hun speerpunt straks. 'El Purito' is sterk uit de Ronde van het Baskenland gekomen. Zdenek Stybar wijkt intussen niet van de zijde van zijn wereldkampioen Michal Kwiatkowski. Gilbert zijn kopje oogt ook nog fris, het zou een fameuze stunt zijn als hij straks wint.

Gerrans valt opnieuw
Nog geen vijf kilometer na zijn eerste crash zien we Simon Gerrans opnieuw languit op het asfalt liggen. De laureaat van 2014 heeft een echte pechdag en bij uitbreiding een pechseizoen. Hij brak dit jaar immers al zijn sleutelbeen en elleboog. Op La Redoute nu en dat levert vaak wel wat op. Michele Scarponi en Julian Arredondo rijden duidelijk te rap voor de Est Tanel Kangert. Van 17 seconden loopt hun voorsprong weer op naar 33 seconden. In de achtergrond laat het Zuid-Afrikaanse klimmertje Louis Meintjes zich zien.

Serieuze crash
Met nog goed 40 kilometer te ploegen, zien we de gevolgen van een zware valpartij in het peloton. Nicolas Roche (Team Sky) ligt in de gracht en dat ziet er niet gezond uit. Ook zijn neef Daniel Martin - kopman bij Cannondale-Garmin) ligt geveld. En dan zwijgen we nog over winnaar van vorig jaar Simon Gerrans, de Japanner Arashiro, Schleck, Slagter, Quintana, Alaphilippe en Nathan Haas. Wie ligt er eigenlijk niet bij? Valverde en Gilbert zijn ontsnapt aan de crash.

Twee achtervolgers gevat
Voor Julian Arredondo en Manuele Boaro is het liedje uitgezongen, de twee achtervolger op het koptrio zien het peloton terug, of beter wat daar nog van overblijft. De Italiaan Boaro van Tinkoff-Saxo is overigens een harde noot, hij wilde nog graag even solo doorzetten. Kangert, Scarponi (Astana) en hun metgezel Chaves (Orica) trekken richting de Col du Maquisard met 55 seconden voorsprong.

null Beeld PHOTO_NEWS
Beeld PHOTO_NEWS

Movistar uit de pijp
De andere teams hebben wat ze zo graag wilden: de pionnetjes van het Spaanse Movistar moeten de dans leiden en dat is natuurlijk het team van topfavoriet Alejandro Valverde. Moet 'El Imatido' al mooi volk opofferen op 53 kilometer van de streep in Ans? De Italiaan Scarponi, de Est Kangert en de Colombiaan Chaves vechten voor een minuut. Drie mooie namen, het moet gezegd.

Boaro en Arredondo passen
Op de Col du Rosier zien we verrassend genoeg Julian 'Black Horse' Arredondo passen, de Colombiaanse springveer zit samen met Manuele Boaro (Tinkoff-Saxo) - ritwinnaar in de Sarthe - in slechte papieren. We hebben in de spits nu nog twee mannen van Astana, zijnde Scarponi en Kangert, en ook nog Johan Esteban Chaves van Orica. Een toptalent, ontluikt hij vandaag volledig?

Lekke band Wellens
De paniek rond het vroegtijdige afhaken van Tim Wellens bleek totaal onnodig want de 23-jarige Limburger had af te rekenen met een leegloper en is terug bij de mensen. Een opluchting voor de fans van het klimtalent uit Sint-Truiden. De vraag is alleen hoeveel krachten de achtervolging gekost heeft. De vijf verse krachten hebben een kleine halve minuut, het peloton laat niet begaan.

null Beeld PHOTO_NEWS
Beeld PHOTO_NEWS

Vijf nieuwe leiders
De knuppel in het hoenderhok, nu al! Het hele veld ligt zowat uiteen en Tim Wellens is intussen aan een inhaalrace bezig, maar zien we hem nog wel terug aan het front? Er wordt behoorlijk stevig doorgejast en we krijgen vijf nieuwe leiders: Arredondo (Trek), Kangert en Scarponi (Astana), Chaves (Orica) en Boaro (Tinkoff). In de achtergrond nu toch weer wat samensmelting en Gilbert zit goed op de voorposten.

null Beeld TDW
Beeld TDW

Wellens gelost!
Wat krijgen we nu? Bij aanvang van de Côte de la Haute-Levée zien we in de achterste gelederen ene Tim Wellens volledig in de soep draaien. Wat is er aan de hand met onze schaduwfavoriet en nationale hoop? Nu Gilbert niet helemaal fit is, moet hij het doen maar dit is toch geen goed teken. Tosh Van der Sande wacht zijn ploegmaat op, kan hij nog terugkeren? Stybar en een rist anderen gooien er nu de beuk in.

Op de Stockeu
Voorin zijn ze na de debatten op de Wanne nog met vijf want Vergaerde, Chevrier en Quaade werden vakkundig overboord gekieperd. We hebben nog drie Italianen met Benedetti, Montaguti en Ulissi. Ook Minnaard en Turgis zijn nog present. In de achtergrond Astana op de voorgrond en met Grivko stuurt Nibali een mannetje vooruit. Hoe ver raakt de hardrijder uit Oekraïne? Er komt er ook eentje van Movistar en dat is Gorka Izagirre.

Snel over en out?
De razende vaart verdwijnt nu niet meer uit het peloton en de mannen van Europcar blijven als gekken de jacht organiseren. We zijn toch benieuwd wel meesterlijk plan Jean-René Bernaudeau heeft uitgedokterd. In ieder geval is het avontuur van Otto Vergaerde en co nu al bijna over. Op de Côte de Wanne zakt hun voorsprong onder de minuut en de Belgische pistier uit Gent moet de rol lossen.

Diarree voor Hermans
Terwijl onze acht vroege vluchters nog 2'30" overhouden van hun voorsprong van bijna acht minuten is er meer nieuws omtrent de opgave van Ben Hermans. De 28-jarige winnaar van de Brabantse Pijl sukkelt al een paar dagen met de maag en zou vandaag te kampen hebben gehad met diarree. De weergouden werpen een dreigende blik over de kopgroep, krijgen we neerslag?

Labeur van Lotto
Het moet zijn dat de spitsen van Lotto-Soudal zich uitstekend voelen want de rode brigade van de nationale loterij blijft zich roeren op kop van het peloton. Dat is slecht nieuws voor onze jonge landgenoot Otto Vergaerde en zijn zeven medevluchters. Zij zien hun voorsprong verder afvloeien van 3'30" naar nog 2'43". Ze zullen straks wel nog even in beeld rijden, maar hoelang nog? Na drie uur koers hebben we trouwens een gemiddelde van 40,1 km/u.

Klimmen geblazen
We komen langzaam maar zeker in de heuvelzone want na de Côte de La Roche-en-Ardenne hebben onze acht spitsbroeders - die nog 3'40" verdedigen - nu ook de Côte de Saint-Roch verteerd. We gaan nu snel naar de volgende hindernis en dat is de Côte de Wanne. In het peloton Lotto-Soudal en Europcar aan het commando. Met Tim Wellens, Jelle Vanendert en Tony Gallopin heeft het team van Marc Sergeant drie ijzers in het vuur.

Opgave Ben Hermans
De bevoorrading is meteen ook het einde van de wedstrijd voor Ben Hermans. De luitenant van Philippe Gilbert knijpt wel erg verrassend de remmen dicht. Een klap toch voor het collectief van BMC, de 28-jarige Limburger was nochtans in topvorm, getuige zijn overwinning in de Brabantse Pijl. Al zou hij nu wat ziekjes zijn. De acht leiders zien nog vier minuten op het bordje prijken, langzaam maar zeker gaat het bergafwaarts.

Keerpunt Bastenaken
We hebben bijna het pittoreske Bastenaken bereikt en dan is het voor de renners de hoogste tijd om aan hun terugtocht richting Luik te beginnen. Vergaerde, Ulissi, Chevrier, Quaade, Turgis, Montaguti, Benedetti en Minnaard zien hun bonus nu onder de vijf minuten duiken. Gelukkig dient de bevoorrading zich bijna aan. Mits wat extra krachten kunnen ze misschien weer wat meer afstand nemen.

Twee Nederlanders gegrepen
De lijdensweg van Reinier Honig (Roompot) en Moreno Hofland (Lotto NL-Jumbo) is intussen voltooid verleden tijd, zij zitten weer in de buik van het peloton. De acht leiders zien hun voorgift nu stabiliseren rond 5'20". Voorin trouwens een opvallende pion: de jonge Fransman Anthony Turgis. De 20-jarige renner van Cofidis won vorig jaar nog 'La Doyenne' voor beloften.

Fanclub Gilbert op post
Terwijl Otto Vergaerde (Topsport Vlaanderen) en zijn zeven gezellen een serieuze hap van hun voorsprong moeten inleveren - 5'40" nu nog - is de fanclub van Philippe Gilbert al helemaal klaar voor de debatten. We naderen intussen de eerste hindernis van de dag en dat is de Côte de La Roche-en-Ardenne. Er ligt nog heel wat lekkers te rapen.

Ook Honig hangt tussenin
We hebben nog 183 kilometer te verteren en die 10 beklimmingen liggen ook nog te wachten. Onze acht leiders houden nu behoorlijk stand, ze rijden 7 minuten en 10 seconden voor het peloton uit. Eenzame fietser Moreno Hofland ploetert op 3'15". Zijn landgenoot Reinier Honig (Roompot) wil solidair zijn en hangt op 3'40". We snappen niet echt wat het duo van plan is...

Voorsprong wat gezakt
De maximale voorgift van de acht koplopers bedroeg 7'45" maar is nu lichtjes afgekalfd met een kwart van een minuutje. Dat is vooral het werk van de Franse groenhemden van Europcar. Voelen Thomas 'Titi' Voeckler en Pierre Rolland zich goed? Of is het een straf omdat ze de juiste vlucht hebben gemist? Hun arbeid werpt in ieder geval wat kleine vruchten af. De arme Hofland bengelt op 2'40".

Nu al 5'30"
Moreno Hofland - eerder al even in de aanval - probeert krampachtig zijn wagonnetje aan te haken, maar de Nederlandse sprinter volgt wel al op 2'15". Dat lijkt een onmogelijk avontuur te worden want de acht leiders met aan boord onze jonge landgenoot en pistier Otto Vergaerde (Topsport Vlaanderen-Baloise) heeft nu al 5'30". Gentenaar Vergaerde is een broekje van amper 20 jaar oud.

null Beeld PHOTO_NEWS
Beeld PHOTO_NEWS

Definitief groen licht
Een tegenactie van Moreno Hofland van LottoNL-Jumbo, onze noorderbuur doet nog een moedige poging om de sprong naar de kopgroep te maken, maar dat lijkt een serieuze 'chasse patate' te gaan worden. 1'40" is de kloof. De 8 rijden nu al 3'35" voor het peloton uit, de juiste vlucht lijkt vertrokken. Lotto-Soudal en Etixx-Quick.Step dicteren het tempo in de achtergrond. Een Belgische entente zowaar.

Juiste vlucht vertrokken?
We durven het nog niet helemaal met zekerheid stellen maar we hebben het gevoel dat de juiste ontsnappig op het getouw is gezet. 8 pionnen hebben elkaar gevonden en verdedigen een kleine minuut voorsprong. We geven u graag de namen van de avonturiers: Matteo Montaguti (AG2R), Diego Ulissi (Lampre), Otto Vergaerde (Topsport), Clément Chevrier (IAM), Marco Minnaard (Wanty), Anthony Turgis (Cofidis), Cesare Benedetti (Bora Argon) and Rasmus Quaade (Cult). Eén landgenoot aan boord dus.

Zeven geen geluksgetal
Misschien lukt het voor de aanvalslustigen beter als ze met wat meer zijn en die daad voegen Moreno Hofland (LottoNL-Jumbo), Arthur Vanoverberghe (Topsport), Tim De Troyer (Wanty), Luis Angel Mate (Cofidis), Laurent Pichon (FDJ), Sjoerd Van Ginneken (Roompot) en Alex Kirsh (Cult) bij de gedachte. De zeven krijgen vier kilometer speelruimte en dan is het ook voor hen al over.

Van Hecke probeert
Dit keer is het een duo dat zich aan een offensief nummertje waagt, maar ook onze landgenoot en wegkapitein bij Topsport Vlaanderen-Baloise Preben Van Hecke en de Deen Rasmus Quaade geraken niet weg. De renner van Cult Energy is trouwens een opvallende verschijning, zijn snor is nog opvallender dan die van John Degenkolb en Danny Pate.

null Beeld PHOTO_NEWS
Beeld PHOTO_NEWS

Trio ingerekend
De volgende poging tot ontsnapping was al evenmin een lang leven beschoren. De Fransman Romain Hardy (Cofidis), de Zuid-Afrikaan Johann van Zyl (MTN-Qhubeka) en de Duitser Björn Thurau (Bora-Argon 18) - zoon van trouwens - worden al snel weer bij de lurven gevat. Veel offensieve intenties, maar het pak geeft voorlopig geen krimp.

Wolken voorspellen regen
Als we eventjes de blik naar boven richten, ziet het er niet bepaald naar uit dat het droog gaat blijven vandaag. Vincenzo Nibali (Astana), vindt het niet erg, hij houdt van slecht weer. Het wordt natuurlijk wel gevaarlijk met het oog op valpartijen, woensdag vielen de renners weer bij bosjes. Intussen hebben Julian Arredondo (Trek) en Andres Stauff (MTN-Qhubeka) een uitvalspoging gewaagd, zonder succes.

Daar gaan we dan!
De wedstrijdcommissaris heeft het licht op groen gezet, na de traditionele aanloop door de straten van Luik kunnen we er nu helemaal invliegen. We krijgen al meteen een eerste uitvalspoging en die komt van de Italiaan Valerio Conti. De 22-jarige renner van Lampre-Merida krijgt echter geen vroege vrijgeleide.

Officieuze start een feit
Onze protagonisten hebben zich op de Luikse Place Saint-Lambert op gang getrokken voor hun lastige onderneming. Straks weerklinkt dan het officiële startschot. De strijd kan dan helemaal losbarsten. De aankomst ligt straks in Ans en wordt verwacht omstreeks half vijf.

Quid 'Phil' Gilbert?
De voorbije dagen was er veel te doen over Philippe Gilbert, zou hij starten of niet? De 32-jarige Ardennees van BMC kruipt wel degelijk op de fiets, maar welke rol hij zal kunnen spelen, is natuurlijk een groot vraagteken. Gisteren zei de winnaar van 2011 het volgende: "De pijn was een stuk minder dan vrijdag. Ik zit niet comfortabel op mijn zadel en moet om de vijf minuten schuiven, maar Luik-Bastenaken-Luik kan ik niet zomaar laten schieten."

Poolse fans
Wereldkampioen Michal Kwiatkowski zal vandaag zeker gemotiveerd zijn, hij kan immers rekenen op een fanatieke en hondstrouwe achterban die hem ook vandaag door weer en wind komt steunen. Kan de 24-jarige Pool van Etixx-Quick.Step na de Amstel nu ook schitteren in L-B-L? Vorig jaar was hij al derde.

Valverde was jarig
Gisteren mocht 'El Imbatido' - woensdag meesterlijk baas op de Muur van Hoei - 35 kaarsjes uitblazen. De kopman van Movistar won 'La Doyenne' al in 2006 en 2008 en kan dus vandaag voor de derde keer toeslaan. Hij haalde ook al vier keer het podium: twee keer tweede (2007 en 2014) en twee keer derde (2010 en 2013). Mag hij vandaag met een dagje vertraging een schitterend cadeau openen?

Wie volgt Gerrans op?
Laten we meteen maar met de sportieve deur in huis vallen: we zoeken vandaag een opvolger voor de Australiër Simon Gerrans. De 34-jarige springveer van Orica-GreenEDGE is ook vandaag van de partij, maar is nog op zoek naar de topconditie. Het gevolg van een sleutelbeen- en elleboogbreuk. Grotere favorieten vandaag zijn Alejandro Valverde, Michal Kwiatkowski en Joaquim Rodriguez.

Tijd voor slotakkoord
Om het à la Michel Wuyts te zeggen: dag dames en heren! We maken ons op voor de laatste stuiptrekking van het klassieke voorjaar en dat is naar goede gewoonte natuurlijk Luik-Bastenaken-Luik. Het Waalse monument is toe aan editie nummer 101, dat kan tellen! We zitten goed voor 253 kilometer en tien pittige en snedige hellingen.

De voorjaarsklassiekers zijn weer voorbij gevlogen, getuige het feit dat we alweer zijn toegekomen aan het dessert: Luik-Bastenaken-Luik. Het moet gezegd, de laatste schotel zou weleens zwaar op de maag kunnen vallen. Het peloton krijgt tussen Luik en Ans immers 253 geaccidenteerde kilometers geserveerd, afgekruid met 10 hellingen. Aan kanshebbers alvast geen gebrek in 'La Doyenne', maar één man steekt er toch ietwat bovenuit: Alejandro Valverde. De 34-jarige Spanjaard was afgelopen woensdag heer en meester tijdens de generale repetitie die we de Waalse Pijl plegen te noemen. En 'El Imbatido' kent ook vandaag meer dan de weg, hij mocht immers al juichen in 2006 en 2008. Om van zijn vier andere podiumplaatsen nog maar te zwijgen. Scoort hij net als in Hoei een hattrick?

Zij vormen de tegenstand
Makkelijk belooft dat alvast niet te worden want het kransje andere kanshebbers mag er best wezen. Michal Kwiatkowski (24) bijvoorbeeld. De Poolse wereldkampioen van Etixx-Quick.Step schreef twee weken geleden de Amstel op zijn naam en was vorig jaar al knap derde na laureaat Simon Gerrans (Orica) en Valverde. De 34-jarige Australiër is ook vandaag van de partij maar is na zijn elleboogbreuk nog op zoek naar de goede vorm. Meer tegenstand zal er komen van Rui Costa (Lampre), Joaquim Rodriguez (Katusha), Sergio Henao (Sky), Vincenzo Nibali (Astana), Domenico Pozzovivo (AG2R), Tony Gallopin (Lotto-Soudal) en Daniel Martin (Cannondale-Garmin). Zoals u ziet: het kan een uiterst boeiende finale worden. Zeker omdat we ook rekening moeten houden met outsiders als Alaphilippe, Albasini, Bardet, Chaves, Fuglsang, Kreuziger, Moreno, Slagter, Mollema, Barguil en Gasparotto.

null Beeld BELGA
Beeld BELGA
null Beeld PHOTO_NEWS
Beeld PHOTO_NEWS
null Beeld AP
Beeld AP
null Beeld PHOTO_NEWS
Beeld PHOTO_NEWS
null Beeld BELGA
Beeld BELGA

Hij is een groot vraagteken
Aan Belgische zijde is het wat koffiedik kijken en dat heeft alles te maken met de grote vraagtekens rond Philippe Gilbert. Na zijn zware crash in de Waalse Pijl is het feit dat hij start al een prestatie op zich. Een rol van betekenis spelen, lijkt aartsmoeilijk te gaan worden. De 32-jarige kopman van BMC is hoopvol en optimistisch, maar beseft dat meespelen voor winst een utopie is. "Er is een enorm verschil tussen een beetje rondfietsen als een wielertoerist en de finale rijden van één van de zwaarste klassiekers van het jaar." 'Phil' beseft dat er geen mirakels bestaan, al kan het oplapwerk van osteopaat David Bombeke nog wel wat zoden aan de dijk zetten. Ook Jelle Vanendert is een enigma, de 30-jarige Limburger gaf woensdag eveneens op na een tuimelperte, is hij voldoende hersteld? Gelukkig is er nog Tim Wellens. In Hoei alles of niks gespeeld op de Côte de Cherave en klaar voor de oorlog. Hij wil opnieuw anticiperen. "Ik ben geen sprinter. Ik zal niet wachten tot het eind om mijn kans te gaan. Ik probeer voor de zege te rijden. Een top 10 moet zeker lukken. Daar geloof ik in."

null Beeld BELGA
Beeld BELGA
null Beeld BELGA
Beeld BELGA
null Beeld BELGA
Beeld BELGA

De technische fiche van de 101e editie van Luik-Bastenaken-Luik (WorldTour), die zondag gereden wordt:

Hellingen:

1. na 79 kilometer: Côte de La Roche-en-Ardenne (2,8km - gemiddeld 6,2%)

2. 125,5 km: Côte de Saint-Roch (1 km - gem. 11%)

3. 169 km: Côte de Wanne (2,7 km - gem. 7,4%)

4. 175,5 km: Côte de Stockeu (1 km - gem. 12,2%)

5. 181,5 km: Côte de la Haute-Levée (3,6km - gem. 5,7%)

6. 194 km: Col du Rosier (4,4km - gem. 5,9%)

7. 207 km: Col du Macquisard (2,5km - gem. 5%)

8. 218,5 km: Côte de La Redoute (2,0km - gem. 8,9%)

9. 234 km: Côte de la Roche-aux-Faucons (1,5 km - gem. 9,4%)

10. 248 km: Côte de Saint-Nicolas (1,2 km - gem. 8,6%)

Palmares laatste tien edities:

2005: Alexandre Vinokourov

2006: Alejandro Valverde

2007: Danilo Di Luca

2008: Alejandro Valverde

2009: Andy Schleck

2010: Alexandre Vinokourov

2011: Philippe Gilbert

2012: Maxim Iglinsky

2013: Daniel Martin

2014: Simon Gerrans

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234