Maandag 06/07/2020

Herbeleef hoe Federer Britse kelen afsnijdt met zege na vier sets

Beeld REUTERS

De Schot Andy Murray kan vandaag geschiedenis schrijven op Wimbledon door als eerste Brit sinds Fred Perry in 1936 de grandslam op zijn naam te schrijven. Dan moet hij wel voorbij ene Roger Federer. Opvallend: in de onderlinge confrontaties leidt de Brit met 8-7.

FEDERER PAKT SET VIER EN WINT WIMBLEDON!
19u10:
Federer serveert voor zijn zevende zege op Wimbledon. De Zwitser mist aan het net na een goeie passeerbal van Murray. Daarna gaat de lob van de Schot maar net out! 15 gelijk. 'King Roger' pakt daarna uit met een winner op de eerste opslag, gevolgd door een zuivere ace. Twee matchpunten Federer! Het tweede is het goeie nadat een passeershot van Murray net out gaat.

19u06:
Twee forehandmissers van Federer brengen Murray op 30-15. Een opslagwinner zorgt voor twee kansen om op 5-4 te komen en de opslagdruk bij Federer te leggen. De Zwitser lijkt het echter nu al te willen afmaken en komt met geweldige mokerslagen op de forehand terug tot 40 gelijk. Een ace van Murray gevolgd door een unforced error van Federer zorgen dan toch voor gamewinst Murray: 5-4.

19u03:
Net wanneer Murray met een zware winner leven in de brouwerij brengt (15-15), tovert Federer een ace tevoorschijn. Gevolgd weliswaar door een nog zeldzame misser met de forehand (30-30). De return van Murray gaat dan nipt out, waarna Federer het simpel afmaakt aan het net na een zware eerste service. Federer op één game van Wimbledon-winst.

18u59:
Ondanks 30-0 voor geeft Murray te veel makkelijke punten weg. In een mum van tijd staat het weer 30 gelijk. De Schot wint dan wel het punt na hevig verweer van Federer, die vervolgens geen bal raakt na een bal op de lijn van Murray die wat wegspring. Federer nog altijd een break voor: 4-3.

18u55:
Na zowaar een dubbele fout van Federer komt Murray op 15-30. Murray hoeft het dan maar af te maken na een cadeautje van Federer, maar slaat out. Cruciale misser en 30 gelijk. Federer pakt vervolgens immers uit met twee dominant afgemaakte punten, goed voor 4-2.

18u52:
Federer is na de regenpauze helemaal losgeslagen. Fouten maakt hij nog nauwelijks en dat mag Murray ondervinden op de eigen opslag. De Zwitser loopt uit tot 15-40 en pakt het eerste breakpunt na een lange rally die hij magistraal afrond met een passeershot op de backhand. Tegen deze Federer is weinig te beginnen. Zeker niet als je Andy Murray heet. Of je dan thuis speelt of niet, dat doet er echt niet meer toe.

18u48:
Zowel Murray als Federer winnen vervolgens hun opslag vlot. Federer zelfs op love, waarbij hij uitpakt met een geweldig schot. Een geslicete backhand laat hij doodvallen halfweg de court. Murray staat erbij en verwonderd zich nog steeds over het slagenarsenaal van Federer: 2-2.

18u40:
Opleving van Murray nu toch, die een breakpunt weet af te dwingen. Federer komt naar het net en neemt risico; het passeershot van Murray gaat maar nipt out. Deuce. Met een weerzinwekkende timing en precisie werkt Federer zich daarna uit de problemen: 1-1.

18u37:
Het eerste opslaggame in set vier gaat naar Andy Murray, die bij 40-30 het punt pakt. De Schot laat nochtans geen al te beste indruk na en best wat steun van het thuispubliek kan gebruiken. Federer lijkt echter de Britse kelen dicht te knijpen.

Na een regenbreak van veertig minuten pakte Federer de derde set met 6-3.Beeld AFP

FEDERER HEEFT AAN BREAK GENOEG NA MARATHONGAME: 2-1
18u28:
Spanning opnieuw met Murray die terugkomt tot 30 gelijk, maar dan gaat Murray na een lang punt nipt in de fout. Setpunt voor de Zwitser. Moment voor 'King Roger' om met een ace op de proppen te komen. 6-3.

18u25:
Murray leeft nog en komt na twee knappe punten 30-0 voor. Federer is echter niet bereid ook maar een game cadeau te geven en komt met een winner op de return terug tot 40-30. Met een ace verkleint de Brit dan toch de achterstand naar 5-3. Federer serveert nu voor de set.

18u22:
Federer doet het op zijn eigen service een pak sneller en ziet Murray bij 40-30 out slagen. De Zwitser op 5-2 en dicht bij winst in set drie.

18u04:
Murray lijkt op zijn beurt vrolijk zijn opslaggame na onder andere zijn negende ace (Federer zit aan zeven) te pakken, maar op 40-0 komt Federer terug tot deuce. Bij het laatste punt laat Murray een kans liggen en valt hij onhandig. Het lijkt erger dan het is. Maar Federer stoomt door en wint het pleit nu wel na een lange rally, waarna hij een breakpunt afdwingt via een heerlijke lob, die hij opvolgt met een forehandwinner. Murray werkt het breakpunt overtuigend weg. Met een nieuwe opslagwinner werkt de thuisspeler ook een tweede breakpunt weg. Een bijwijlen magistrale Federer staat zwaar te hameren met de forehand en dwingt nu al een vierde breakpunt af. De opslag van Murray hapert wat, maar Federer gaat bij de tweede opslag in de fout. Wat hij meteen daarna nog eens herhaalt. Tiende deuce inmiddels. Met een perfecte lob heeft Federer al een zesde breakpunt nu. Dat is wel het goeie! 4-2 voor een geniale Federer na een marathongame.

17u58:
Het momentum lijkt echter bij Federer te blijven leggen, die 3-2 voorkomt dankzij een love game.

17u55:
Het zal Muray deugd doen dat hij zijn service vlot kan binnenhouden, ondanks een weergaloos dropshot van Federer. Eentje uit de oude doos. Bij 40-15 pakt Murray uit met een winnende service: 2-2.

17u52:
Na een break van veertig minuten, die vooral Murray kan gebruiken om tactisch bij te sturen, gaat de partij verder. Federer stond op 40-0 en pakt het punt meteen op dominante wijze. Speciale omstandigheden nu, met de regen die zwaar neerstort op het dak. Op 'Murray Mountain' niemand zonder paraplu.

17u13:
Bij 40-0 voor Federer begint het plots harder te regenen. De umpire kiest voor een regenbreak. Het valt nog af te wachten of het dak boven Centre Court geschoven wordt. Het zou slechts een korte regenbui zijn, maar het dak komt er nu toch boven zodat we een indoorpartij krijgen.

17u10:
Het begint te regenen boven Wimbledon en op Murray Mountain gaan de paraplu's open. Op Centre Court blijven ze spelen, al hoopt Murray ongetwijfeld op een regenbreak. Hij komt 15-30 en in de problemen, maar blijft dan toch gefocust om de drie volgende punten te pakken en op 1-1 te komen.

17u05:
Na een ferme domper moet Murray terug de court op. Het verschil in set twee was het tennis bij de breakpunten. Murray kon er niet één van de vier versieren, Federer had er maar twee maar sloeg wel een keertje toe. Gemiste kans voor Murray. 'King Roger' kon ook zijn unforced errors doen dalen naar acht stuks. Federer stoomt alvast door en pakt ook autoritair zijn eerste opslaggame in set drie.

Beeld GETTY

FEDERER BREAKT PLOTS EN PAKT SET TWEE
17u02:
Met een acrobatische volley, weliswaar niet zonder het nodige geluk, komt Murray op 30-0. De mooie punten volgen elkaar nu op, met ook Federer die zich niet onbetuigd laat (30-15). 'De Swiss Express' dendert daarna voort en versiert uit het niets na een erg knap punt een setpunt. Dat maakt hij op wonderlijke wijze af aan het net. Hoezo, Federer wat minder? Deze twee laatste games waren fantastisch van de Zwitser. Hoed af voor de grootmeester.

16u56:
Indrukwekkend opslagwerk langs beide kanten nu. Al blijft Murray de betere speler. Bij 40-30 heeft de Schot ook wat geluk met de netband om op deuce te komen, maar de twee volgende punten gaan weer naar de Zwitser.

16u50:
Van enige druk lijkt bij Murray geen sprake. Erg autoritair snelt hij naar 5-5. Federer loopt er soms zelfs wat geïrriteerd bij. We lijken op een tiebreak af te stevenen.

16u44:
Bij 30-15 kiest Federer na een mooi opgebouwd punt voor de aanval, maar hij slaat onverklaarbaar out. Een fout die Federer hoogst zeldzaam maakt. Daarna gaat de Zwitser opnieuw in de fout: 30-40. Murray laat de kans liggen en slaat zelf out. Murray blijft echter de baas en blijft gecontroleerd agressief spelen. Een nieuw breakpunt werkt Federer echter knap weg en nadien pakt hij toch het -erg belangrijke- game. Murray mist de kans.

16u40:
Geregeld volgt er een gevecht op de backhand, dat Murray haast steevast in zijn voordeel weet te beslechten. Op 40-15 pakt Murray uit met een winnende eerste service. 4-4.

16u37:
Het antwoord van Federer? Ook een lovegame. Beide spelers lijken nu helemaal in hun sas op de eigen opslag. Opvallend: in anderhalve set trok Federer al 32 keer naar het net. Geruchten over een niet helemaal fitte Federer doen de ronde.

16u35:
Uitstekend servicewerk opnieuw van Murray. Met een lovegame maakt hij er 3-3 van. Federer onder druk.

16u30:
Murray blijft indruk maken en komt met een passeershot op 15-30. Het is nu ook de Schot die het initiatief pakt en aan het net kan afmaken. Twee breakpunten voor Murray! Het eerste laat hij liggen, na nochtans een kans om te passeren. Ook nummer twee gaat de mist in door een goeie eerste opslag van Federer. Vervolgens zoekt Federer -met succes- weer de aanval om het game te pakken. Al moet hij dikwijls wel erg hard werken om het punt te maken.

16u26:
De fysiek beresterke Murray blijft echter koel in het hoofd en goed serveren. Snel loopt Murray 40-15 uit. Een nieuwe unforced error van Federer maakt er 2-2 van.

16u22:
Federer speelt nu erg dwingend op zijn eigen opslag en maakt er korte punten van. Niet altijd foutloos, maar bij 40-30 wel voldoende voor vlotte servicewinst. Federer wil een fysieke slijtageslag die hij op zijn dertigste maar moeilijk lijkt te kunnen winnen duidelijk beperken.

16u18:
Murray komt meteen in de problemen op zijn opslag en Federer versiert een breakpunt. Dat werkt Murray met een aanvallend punt weer goed weg. De belangrijke punten zijn steeds voor de Schot - voorlopig. Murray verknalt daarna zelf twee kansen om op 1-1 te komen. De derde kans grijpt de Brit wel. Murray toont zowel de perfecte fysieke als emotionele controle.

16u10: Geen problemen voor Federer bij zijn opslaggame. Kan Federer de foutenlast beperken? De Zwitser sloeg 16 unforced errors in de eerste set, tegenover slechts vijf voor Murray.

Beeld REUTERS

16u07: EERSTE SET MURRAY NA 6-4
Met een zware ace komt Murray op 40-15. Twee setpunten. Het eerste is meteen het goeie na een nieuwe winnende service. Murray pakt zijn eerste set in een grandslamfinale nadat hij op twee keer Australian Open en een keer US Open telkens 3-0 om de oren kreeg. De eerste set duurde exact 57 minuten. Murray op twee sets van een absoluut gloriemoment.

15u59: Plots twee breakpunten voor Murray bij 15-40! Het publiek voelt dat de Schot over een moeilijk moment heen is en staat nu foutloos te spelen. Federer blijft de unforced errors nu opstapelen en Murray gaat meteen door de service. 4-5!

15u51: Murray opnieuw in de problemen op zijn eigen opslag. Federer is nu de betere speler die geregeld voor de aanval kiest. Een 0-30 achterstand werkt Murray nog weg, maar na een tweede deuce moet hij een breakpunt toestaan. Daarbij pakt Murray het initiatief, maar meteen daarna versiert 'The Swiss Express' een nieuw breakpunt. Ook dat werkt Murray weg. Een marathongame, dat uiteindelijk gewonnen wordt door de Brit die Federer twee keer achter elkaar een onnodige fout ziet maken.

15u43: Met uitstekend opslagwerk werkt Federer zich naar 30-0 en ook naar 40-0 na een snel opgebouwd punt. Perfect grastennis hier van Federer, die 4-3 voorkomt na een nieuwe winner op de eerste opslag.

15u41: Murray komt 40-15 voor, net zoals in zijn vorige servicegame. Met een backhandwinner van Federer en een unforced error van de Schot wordt het echter -net zoals in dat vorige game- ook weer 40 gelijk. Na een cadeautje van Federer en een winnende eerste opslag komt Murray toch tot 3-3.

15u38: Federer komt steeds beter in de partij en vindt de juiste diepte. Af en toe nog met een fout op een volley (15-15), maar Murray moet steeds meer in de verdediging. De Schot komt nog wel twee keer tot deuce terug en moet dan het game aan de Zwitser laten die voor het eerst op voorsprong komt.

15u26: Murray nu toch voor het eerst wat in de moeilijkheden. Bij 40-15 gaat hij twee keer in de fout. Met een enkelhandige backhand dwingt Federer een eerste breakpunt af. Dat is meteen het goeie voor Federer, die bij winst hier opnieuw het nummer één van de wereld wordt. Terug alles gelijk.

15u21: Het gaat er meteen bijzonder hard aan toe in Wimbledon. Murray zit meteen in een hoge versnelling en voor Federer is het zaak bij te benen. Op 40-30 moet hij Murray opnieuw naast zich laten komen, maar de twee volgende punten zijn toch voor de Zwitser zodat ook hij op het scorebord komt. Murray raakt de ballen tot dusver erg goed.

15u15: Op de eigen opslag komt Murray op 15-30 ook wat in de problemen. Het publiek laat zich ook gelden. 'I love you Andy', roept iemand. Waarop een andere: "I love you more, Andy." Murray is de emoties voorlopig prima de baas en bouwt de punten goed op, waarna Federer in de fout gaat: 40-30, waarna Federer na een lange en zwaarbevochten rally te diep slaat. 2-0 Murray na zeven minuten!

15u13: Ideale start voor Murray, die meteen uitloopt naar 15-40 en Federer een drive volley ziet out meppen. Murray gaat meteen door de opslag van 'King Roger', tot plezier van de toeschouwers in Centre Court. Dat doet het voorlopig zonder dak.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234