Woensdag 28/10/2020

HERBELEEF de veelbewogen Britse verkiezingsnacht

Jeremy Corbyn verlaat in de verkiezingsnacht zijn huis om de stemmentelling in zijn district in Londen bij te wonen.Beeld REUTERS

De Britten zijn naar de stembus getrokken voor vervroegde verkiezingen. Kan premier Theresa May nog aanblijven nu haar Conservatieve partij de absolute meerderheid niet weet te behouden? Wij volgen de gebeurtenissen op de voet.

De druk op de Britse premier Theresa May neemt toe. Haar gok om tussentijdse verkiezingen uit te schrijven, pakte averechts uit. Haar Conservatieve partij boekte niet de gehoopte overwinning, maar lijkt juist de absolute meerderheid kwijt te raken. De roep om haar vertrek groeit.

De Conservatieven zakken volgens de prognoses van 330 naar 318 zetels. De grote winnaar van de verkiezingen lijkt Labour: de sociaaldemocraten zouden stijgen van 232 naar 267 zetels. En dat terwijl de partij tot voor kort op een nederlaag afstevende. Leider Jeremy Corbyn riep premier May op te vertrekken. "Politiek is veranderd en gaat niet terug de doos in. Mensen hebben genoeg van bezuinigingen. Mensen hebben gestemd voor hoop en tegen bezuinigingen. De premier wilde een mandaat. Dat heeft ze: verloren stemmen, verloren zetels, verloren vertrouwen.''

May zelf hield zich afgelopen nacht nog op de vlakte over haar toekomst. "Ons land heeft een periode van stabiliteit nodig. Wat de uitkomst ook is, als Conservatieven zullen wij onze plicht vervullen om te zorgen voor stabiliteit'', verklaarde ze.

Behalve de Conservatieven verloren ook de Schotse nationalisten en de populistische UKIP. De Liberal Democrats winnen juist. De vraag is: hoe nu verder? Als geen enkele partij een absolute meerderheid krijgt, kan het zijn dat de Conservatieven verder gaan als minderheidsregering, onder May of een ander.

Een andere mogelijkheid is een regeringscoalitie, maar de Liberal Democrats hebben al laten weten dat ze daar totaal geen zin in hebben.

May wilde met een verkiezingszege juist sterker staan in de onderhandelingen met de Europese Unie over een brexit. (ANP)

Theresa May komt aan bij het hoofdkwartier van de Conservatieven in Londen.Beeld REUTERS

Ook Theresa May heeft een toespraak gehouden. In Maidenhead liet ze haar toehoorders weten dat het "een grote eer" is om premier in Groot-Brittannië te zijn. "Dit land heeft een periode van stabiliteit nodig. Als de exitpolls kloppen en wij als grootste partij uit de bus komen, willen we die stabiliteit blijven bieden. Onze prioriteiten waren en blijven: zorgen dat de brexit goed wordt uitgevoerd en doen wat het beste is voor ons land."

Dat ze haar absolute meerderheid waarschijnlijk niet gaat halen, daarover zwijgt La May in alle talen.

Premier Theresa May moet vertrekken en plaats maken voor een nieuwe regering die het belang van het Britse volk voorop stelt. Dat zei Labour-leider Jeremy Corbyn zojuist tijdens een toespraak in Londen. "Ze heeft haar mandaat verloren. Dat lijkt me voor haar voldoende reden om te vertrekken. De mensen hebben genoeg van haar strengheid en bezuinigingen op sociale voorzieningen."

Corbyn werd zelf herkozen in het kiesdistrict Islington North in Londen. Hij moest het onder andere tegen de 'Monster Raving Loony Party' opnemen.

De veelbewogen verkiezingsnacht zit erop in het Verenigd Koninkrijk, maar er is nog veel onduidelijk. De grote vraag is wat er gaat gebeuren met Theresa May nu haar Conservatieve partij geen absolute meerderheid heeft weten te behalen: blijft ze aan als premier of moet ze het veld ruimen? Volg alle ontwikkelingen op deze belangrijke 'day after' in onze nieuwe liveblog.

Professor Europese politiek Hendrik Vos (UGent) sprak op Radio 1 vanmorgen van "een spectaculaire vernedering en een politieke blunder van formaat" van May. "De brexit-klok tikt ondertussen genadeloos verder", aldus Vos. "De EU is klaar om te beginnen, maar we weten niet wie er aan de andere kant van de tafel zal zitten."

Groot-Brittannië moet het brexit-proces mogelijk uitstellen nu de Conservatieve Partij geen absolute meerderheid meer heeft in het Lagerhuis. Dat stelt de Amerikaanse bank JPMorgan. "Misschien is de meest voor de hand liggende conclusie dat de kans dat Groot-Brittannië uitstel moet aanvragen in het brexit-proces aanzienlijk is toegenomen. Dit omdat de politieke ontwikkelingen het proces ontwrichten dat toch al onder grote tijdsdruk staat'', aldus een analist van de grote Amerikaanse bank.

Volgens de BBC heeft Theresa May op het hoofdkwartier van haar partij in Londen de staf toegesproken, terwijl haar man Philip naast haar stond. Volgens bronnen heeft May het nog niet over haar eigen toekomst gehad omdat er veel nog niet duidelijk is.

Een opluchting voor May: haar minister van Binnenlandse Zaken, Amber Rudd, is nipt herkozen. Maar daar was wel een hertelling voor nodig. Amber Rudd kreeg ongeveer 300 stemmen meer dan de kandidaat van Labour. Ook de voorzitter van het Lagerhuis, John Bercow, is herkozen. Hij was kandidaat in Buckingham. In Groot-Brittannië zitten ministers en staatssecretarissen ook in het Lagerhuis. De staatssecretaris voor Financiën werd niet herkozen.

De BBC geeft een nieuwe voorspelling vrij:

Labour zal volgens de BBC uitkomen op ongeveer 40 procent van de stemmen. Ter vergelijking: met die score won Tony Blair in 2001 de verkiezingen. Labour doet het nu al beter dan Tony Blair bij de overwinning van 2005.

De verdeling:
- Conservatieven 227
- Labour 222
- SNP 32
- Liberal Democrats 10
- DUP 10 (Noord-Ierse protestanten)
- Overig 11

Theresa May is aangekomen op het Conservatieve hoofdkwartier in Londen. Haar toekomst is onzeker: meerdere stemmen gaan al op dat ze het einde van de dag niet haalt als PM. Conservatief parlementslid Anna Soubry: ''We hebben een behoorlijk verschrikkelijke campagne gevoerd, en dan ben ik nog aardig. Het is aan May om te beslissen of ze verder kan. Het was slecht.''

Een nieuwe klap voor de Schotse nationalisten. De oud-premier van Schotland, Alex Salmond, verliest zijn zetel in het Lagerhuis. Hij was het brein achter het referendum over onafhankelijkheid.

De Schotse premier Nicola Sturgeon noemt het resultaat van haar Schotse Nationale Partij (SNP) "duidelijk teleurstellend''. De partij, die een tweede referendum over onafhankelijkheid wil, verloor zetels en stemmen. "Ik moet nadenken over het resultaat van de verkiezingen'', zei Sturgeon.

De SNP is nog wel de grootste partij in Schotland, maar verloor onder meer de zetels van de fractievoorzitter, diens rechterhand en van oud-premier Alex Salmond. Dat komt volgens Sturgeon door de late opmars van Labourleider Jeremy Corbyn.

De verdeling:
- Conservatieven: 227
- Labour: 222
- Scottish National Party: 32
- Liberal Democrats: 10
- DUP: 10 (Noord-Ierse protestanten)
- Overig: 11

'Schaduwpremier' John McDonnell van Labour zegt in zijn overwinningstoespraak dat hij verwacht dat Boris Johnson, nu minister van Buitenlandse Zaken en voorstander van de brexit, onmiddelijk het leiderschap van Theresa May binnen de Conservatieve Partij aanvalt. Tom Watson, de vice-voorzitter van de Labourpartij zegt dat May een "beschadigde premier" is.

De tussenstand op dit moment:

Labour: 209 zetels
Conservatieven: 206
SNP: 27
Liberal Democrats: 10
DUP (Noord-Ierse protestanten): 10
Sinn Fein (Noord-Ierse katholieken): 6

De Schotse premier Nicola Sturgeon zegt dat de verkiezingen rampzalig verlopen voor premier Theresa May. De Schotten kijken uit naar een "progressieve alliantie."

De BBC heeft haar voorspelling opnieuw aangepast:

Conservatieven: 318;
Labour: 267.

Geen absolute meerderheid.

UKIP is nu officieel haar enige zetel kwijt. De partij won twee jaar geleden in Clacton, maar het partijlid ging verder als onafhankelijk politicus en nu gaat de zetel naar de Conservatieven.

Ook in Canterbury stevent Labour op een overwinning af. Dat zou voor het eerst in een eeuw tijd zijn.

De Britse premier Theresa May krijgt felle kritiek te verwerken, nu haar partij volgens de exitpolls haar meerderheid dreigt te verliezen. In de media en op Twitter wordt ze fel onder vuur genomen door politici van de andere partijen.

John McDonnell, de schaduwpremier van de Labour Party, stelt dat Theresa May een "catastrofale fout" heeft gemaakt toen ze besliste om 'snap elections' uit te lokken, zo liet hij verstaan aan de Britse zender BBC.

Zijn partijgenoot Clive Lewis sluit zich daarbij aan op Twitter. "Het zal een lange nacht worden voor de Theresa May en de Tories", zo schrijft hij. "May is toast!" (vrij vertaald: May zit in de problemen), besluit Lewis.

Alastair Campbell, de spindoctor van de vroegere eerste minister Tony Blair, noemt het resultaat van de exitpoll "een afwijzing van May en de harde brexit."

Paul Nuttall, de leider van de rechtse eurosceptische partij UKIP, is op Twitter eveneens scherp voor de eerste minister. "Als de exitpolls kloppen, dan heeft Theresa May de brexit in gevaar gebracht. Ik had van bij de start gezegd dat deze verkiezingen fout was. Hoogmoed." Zijn partijgenoot Nigel Farage benadrukt dan weer dat "de Conservative party een leider nodig heeft die in de brexit gelooft."

Tot slot heeft de Britse voetbalanalist Gary Lineker getweet dat May "de owngoal van het seizoen heeft gescoord".

Theresa May en haar echtgenoot Philip komen aan bij het stemlokaal in haar district Maidenhead in Londen.Beeld AFP

De stand van zaken nu: Labour 114 zetels, Conservatieven 95 zetels, Schotse nationalisten 13

De half Nederlandse Liberal Democrat Nick Clegg verliest de verkiezingen in Sheffield Hallam. Hij was van 2010 tot 2015 vicepremier. Clegg heeft een Nederlandse moeder en spreekt vloeiend Nederlands.

Ondanks het verlies van Clegg is er ook een lichtpuntje voor de Liberal Democrats: Vince Cable herovert de zetel in Twickenham op de Conservatieven. Oud-minister Cable zat al sinds 1997 voor het district in het Lagerhuis, maar verloor twee jaar geleden.

Nick Clegg signeert een boek tijdens de campagne.Beeld Getty Images

De BBC doet een nieuwe voorspelling: de Conservatieven behalen net geen absolute meerderheid en komen een paar zetels tekort. Wel meer dan eerder voorspeld.

Theresa May en Jeremy Corbyn zijn aangekomen bij de stemlokalen van hun respectievelijke districten, waar nog driftig geteld wordt. Volgens de BBC glimt Jeremy Corbyn van trots en lacht hij als een "Chessire Cat".

Tussenstand: Labour 73, Conservatieven 60, SNP 13, DUP 4.

Volgens de BBC beginnen de Conservatieven zich neer te leggen bij de exitpolls en gaan ze ervan uit dat ze geen absolute meerderheid halen.

Ook de Schotse nationalisten hebben een klap gekregen: hun fractievoorzitter in het Lagerhuis, Angus Robertson, is niet herkozen. De zetel gaat naar de Conservatieven. Zijn campagnemaatjes hebben dus niet geholpen:

Een klein lichtpuntje voor May: Sinn Fein wint mogelijk zeven zetels. Omdat de partij het Lagerhuis boycot, gaat de drempel voor een absolute meerderheid omlaag, waardoor May heel misschien net premier zou kunnen blijven.

Beeld getty

De staatssecretaris voor Financiën, de conservatieve Jane Ellison, verliest haar zetel. Labour wint in Battersea, een buurt in Londen.

De Britse liberaal-democraten willen niet in een coalitieregering stappen. Dat heeft de partij duidelijk gemaakt op Twitter. Volgens de exitpolls zou de Conservative Party wel eens haar meerderheid in het Lagerhuis kunnen verliezen. Als er inderdaad zo'n 'hung parliament' komt, wordt er mogelijk naar de Lib Dems gekeken om in een coalitieregering te stappen.

Maar de partij heeft al meteen duidelijk gesteld dat ze daar geen zin in heeft. "We krijgen veel oproepen, dus voor alle duidelijkheid: geen coalitie, geen deals", zo meldt de persdienst van de partij op Twitter. De Liberal Democrats hadden bij de verkiezingen van 2015 een zware nederlaag geleden, nadat ze samen met de Conservative Party een regering hadden gevormd.

DUP, een protestantse unionistische partij uit Noord-Ierland, is wel bereid om de Tories te steunen. "Natuurlijk willen we met hen spreken over onze wens om een regering te vormen", zegt DUP-parlementslid Jeffrey Donaldson aan het Britse persbureau PA. Bij de vorige verkiezingen had DUP acht van de achttien Noord-Ierse zetels binnengehaald.

De tussenstand nu: Labour 23, Conservatieven 12, DUP 2, SNP 1, Onafhankelijk 1. Eén zetel is veranderd, van SNP naar Labour. Een opsteker voor de Schotse nationalisten (SNP) is dat het jongste Lagerhuislid, de 22-jarige Mhairi Black, haar zetel toch houdt. Het leek er lang op dat ze die moest afgeven aan Labour.

Tijdens het tellen van de stemmen in Corby is de kandidaat van de populistische UKIP uit de partij gestapt. ''Mijn persoonlijke opvattingen komen niet overeen met de persoonlijke standpunten die belangrijke personen binnen de partij hebben uitgesproken'', zei Sam Watts tegen de BBC. Het is niet bekend met welke standpunten hij precies problemen heeft.

Ook in Wrexham (Wales) loopt de poging van de Conservatieven om de zetel van Labour af te pakken op niets uit. De Labour-kandidaat wordt herkozen. Dat is opnieuw een domper voor premier May. In Wrexham kwam May terug op haar programmapunt dat ouderen zelf voor hun thuiszorg zouden moeten betalen. Daarna verdampte haar imago van sterk en stabiel leiderschap.

Ook in de Londense buurt Tooting wint Labour de zetel met een ruime voorsprong. De oude buurt van Londens burgemeester Sadiq Khan leek een makkelijke prooi voor de Conservatieven te worden, maar het is de Tories dus niet gelukt.

In een statement zegt de Britse Labourleider Jeremy Corbyn dat hij samen met zijn medestanders het Britse politieke landschap heeft veranderd. “Wat het resultaat ook is, we hebben het gezicht van de Britse politiek al veranderd”, klinkt het in een korte mededeling. Verder bedankt hij al zijn campagnemedewerkers en iedereen die voor zijn partij heeft gekozen en “voor echte verandering in ons land gaat.”

Beeld AFP

In de afgelopen eeuw waren er maar drie mannen korter premier.

Het gaat goed voor Labour, ze behouden zelfs Darlington, de zetel waar de Conservatieven zwaar op hadden ingezet. Hier en daar wordt al geconcludeerd dat als de Tories Darlington niet kunnen winnen, ze het "noorden ook niet kunnen breken".

Volgens de krant The Telegraph rommelt het bij de conservatieven. Journalisten hebben een op een met tories gesproken en wat ze te zeggen hebben is "niet zo mooi". Om 2 uur onthult de krant in hun verkiezingsjournaal wat de ontevreden tories te zeggen hebben.

Kettering blijft in handen van de Conservatieven, maar Labour verkleint de achterstand flink. Nuneaton blijft van de Conservatieven, opnieuw zwaar verlies voor UKIP.

Middlesbrough blijft bij Labour, Broxbourne blijft van de Conservatieven, net als Basildon & Billericay. UKIP wordt bijna weggevaagd.

Ook na de verkiezingen van zal de pro-Ierse partij Sinn Fein uit Noord-Ierland haar zetels in het Lagerhuis in Londen niet innemen. De partij blijft bij haar boycot, zei partijleider Gerry Adams deze nacht.

Sinn Fein, vroeger de politieke tak van terreurbeweging IRA, zit wel in de parlementen van Ierland en Noord-Ierland. De partij werd in 1955 voor het eerst verkozen in het Lagerhuis, maar heeft daar nog nooit een debat bijgewoond.

De boycot kan gunstig zijn voor Theresa May. Stel dat de partij weer vier zetels krijgt en die leden niet naar het Lagerhuis gaan, heeft zij minder zetels nodig voor een absolute meerderheid. Haar Conservatieven hoeven dan maar 324 zetels te halen, in plaats van 326. (ANP)

Partijleider Gerry Adams van Sinn Fein zegt dat de partij eventuele zetels niet inneemt.Beeld AFP

Ook Newcastle upon Tyne North blijft in handen van Labour. Ook hier verliest UKIP zwaar.

Volgens UKIP heeft een deel van haar achterban Jeremy Corbyn van Labour gesteund om de arrogantie van Theresa May af te straffen.

Washington & Sunderland West blijft van Labour en gaat van 55 naar 61 procent. De conservatieven gaan wel van 19 naar 29 procent. UKIP krijgt weer een zware klap en valt terug van 19,6 naar 6,8 procent.

Alles verloopt voorlopig nog steeds volkomen volgens verwachting: er zijn nog geen zetels van partij veranderd, alles is tot nu toe zoals het in 2015 was. Er zijn nog 644 uitslagen te gaan.

Bij de BBC zijn ze tussen de bedrijven door naarstig op zoek naar een vliegenmepper. Presentator David Dimbleby heeft er eentje nodig in zijn studio, waar hij tijdens het presenteren door een vlieg geplaagd wordt...

Newcastle upon Tyne East blijft ook in handen van Labour, zoals verwacht. Flinke verbetering van Labour, zwaar verlies UKIP. North Swindon blijft in handen van Conservatieven, maar er is een flinke winst voor Labour en UKIP krijgt opnieuw een harde klap.

De stand is nu Labour 4, Conservatieven 1. Labour wint tot nu toe 6,6 procentpunt, de Conservatieven winnen tot nu toe 9,8 procentpunt, UKIP verliest 12,6 procentpunt.

Zoals verwacht blijft ook Sunderland Central in handen van Labour. Labour stijgt 5 procentpunten, de Conservatieven winnen 10 procentpunten. Ook hier verliest UKIP.

Eerder uitten de Tories al hun scepsisme over de exitpolls, Labour zou dat nu ook gedaan hebben in een WhatsAppgroep met duizenden Labourkandidaten. Een Labourbron zou gezegd hebben dat "niemand van ons die exitpolls gelooft".

De koers van het pond sterling krabbelt iets op, maar is nog wel flink lager dan de koers in de loop van de avond.

De huidige voorsprong van Labour in de tussenstand is niet onverwachts. De eerste zetels gaan vrijwel altijd naar de sociaaldemocraten. Na een tijdje komen uitslagen uit districten die gunstig zijn voor de Conservatieven.

Bridget Philipson van de Labourpartij lacht nadat ze is uitgeroepen tot de winnares in Houghton en Sunderland South.Beeld REUTERS

In het hoofdkwartier van de Labourpartij beseffen ze maar al te goed dat het een lange nacht gaat worden, dus worden er pizza's besteld. Veel pizza's...

De Conservatieven hebben hun eigen berekeningen gemaakt en trekken de betrouwbaarheid van de exitpolls in twijfel. In 2015 onderschatten de exitpolls de voorsprong van de Tories nog, maar in 2005 en 2010 waren ze wel redelijk correct.

Intussen kampt het stemlokaal van Brecon & Radnorshire in Wales met andere problemen: een vleermuis is het lokaal binnengevlogen en bemoeilijkt het tellen van de stemmen.

Ook de tweede uitslag is al binnen. Ook Sunderland blijft in handen van Labour. Net als Newcastle. De stand is nu Labour 2, Conservatieven 0. Nog 648 uitslagen te gaan. UKIP gaat opnieuw hard onderuit.

De eerste uitslag is een feit: Labour behoudt zijn zetel in Newcastle, Chi Onwurah is herverkozen. Labour gaat van 55 naar 65 procent, de Conservatieven gaan van 19 naar 25 procent. Er is een enorm verlies voor de pro-brexitpartij UKIP. Nog maar 649 uitslagen te gaan.

De krant 'The Independent' neemt alvast afscheid van Theresa May:

De meeste Britse politici durven nog niet publiekelijk te reageren op de exitpolls. Sommigen durven toch hun hoop uit te spreken op Twitter, zoals de leidster van de kleine oppositiepartij de Groenen. Ook Labourparlementslid Harriet Harman houdt haar adem in:

De pond zakt hard onderuit ten opzichte van de dollar en de euro: binnen een paar minuten tijd zakte de koers ruim een procent.

De Britse openbare omroep BBC maakte zopas de laatste exitpoll voor deze verkiezingen bekend:

- Conservative 314
- Labour 266
- SNP 34
- Lib Dem 14
- Plaid 3
- Green 1
- UKIP 0
- Andere 18

Deze uitslag is een flinke tegenvaller voor Theresa May. Zij zag haar voorsprong slinken in de laatste rechte lijn van de campagne. Nu blijkt dat, als deze exit poll klopt, haar Conservatieve Partij niet aan een absolute meederheid raakt. En dan zijn we in voor een razend interessante verkiezingsnacht. Want het is nu allesbehalve zeker wie het premierschap kan opeisen. Want naast de tegenvallende score voor Mays Conservatieven valt ook de opvallend goede score voor Labour op. "May heeft Corbyn schromelijk onderschat", zeggen BBC-analisten in een eerste reactie.

Beeld afp

Het House of Commons telt 650 zetels, voor elk kiesdistrict één zetel. De regel is vrij simpel: wie in een district de meeste stemmen krijgt, wint.

Het districtenstelsel betekent wel dat de zetelverdeling niet altijd overeenkomt met de stemming in het land. Een voorbeeld: bij de verkiezingen van 2015 werd UKIP de derde partij van het land, met 12,7 procent van de stemmen. De populisten kregen daar maar één zetel mee. De Schotse nationalisten daarentegen wonnen 56 zetels met 4,7 procent van de stemmen. De Conservatieven wonnen de verkiezingen met 51 procent van de zetels, terwijl de partij 'maar' 37 procent van de stemmen had gekregen.

29% van de kandidaten voor de Britse parlementsverkiezingen is een vrouw. Net geen 1 op 3 dus, en dat is een record, zo blijkt uit onderzoek van The Telegraph.

Labour is de 'vrouwelijkste' speler die naar de kiezer trekt: de plaatsen op de Labour-lijsten worden voor 40% door vrouwen ingevuld. Ook The Greens, met net geen 35% vrouwen op de kieslijsten, doen het goed op dat vlak.

Sterk en stabiel leiderschap. Dat was het campagnemotto van 'Team Theresa', zoals de Conservatieven zichzelf omschreven. May en de partij leken lang op weg naar een simpele en hele ruime overwinning. In de laatste weken is dat ineens omgeslagen. May verliest terrein aan Labour van Jeremy Corbyn.

De omslag begon bij de presentatie van de verkiezingsprogramma's. Eerst van Labour. De sociaaldemocraten willen het collegegeld afschaffen (dus gratis studeren), gratis kinderopvang en nationalisatie van de post, spoor en elektriciteitsbedrijven: populaire ideeën. For the many, not the few, is het motto van de partij.

Enkele dagen later presenteerde May haar plannen. Die vielen helemaal verkeerd. Ze wilde bijvoorbeeld dat gepensioneerden thuiszorg zelf zouden betalen uit de waarde van hun huis. Na protest krabbelde ze terug. Van het beeld dat de Conservatieven wilden neerzetten, sterk en stabiel, is op dat vlak niet veel meer over.

Beeld getty
Beeld photo_news

Gaan de Britse parlementsverkiezingen over de brexit? Premier Theresa May mag graag denken van wel, maar weinig kiezers lijken haar mening te delen.

Volgens een peiling uitgevoerd in opdracht van de Britse krant The Independent is amper 15% van de kiezers bezig met wie premier moet worden (en dus de onderhandelingen over de brexit moet leiden).

Wat staat er dan wel op het spel tijdens deze stembusslag? Voor bijna 9 op 10 deelnemers aan de peiling is dat de openbare dienstverlening.

Beeld afp

Met nog anderhalf uur te gaan tot de stembussen sluiten, begeven veel mensen zich momenteel alsnog naar de stembureaus.

Stemmen in een wassalon, bus, fitnesszaal of koffieshop? In het Verenigd Koninkrijk kan het allemaal.

Beeld AFP
Beeld AFP
Beeld AP
Beeld AFP
Beeld AP

Het gaat bij deze verkiezingen niet alleen tussen de Tories en Labour. De liberaal-democraten (Lib Dems), doorgaans de derde partij van het land en de meest pro-Europese partij in het VK, worden deze verkiezing aangevoerd door de 47-jarige Tim Farron. Zij verzetten zich tegen een harde brexit en zouden eigenlijk liever een tweede referendum over de uittrede uit de EU zien.

Voor de Scottish National Party (SNP) staat de verkiezing dan weer in het teken van een ander referendum: dat over de Schotse onafhankelijkheid. De 46-jarige partijleidster Nicola Sturgeon hoopt de meerderheid van de Schotse zetels binnen te halen en op die manier een afwijzing van een tweede volksraadpleging over de onafhankelijkheid "democratisch onhoudbaar" te maken.

De moeilijkste opdracht lijkt weggelegd voor Paul Nuttall (40), die als leider van het eurosceptische UKIP uit de schaduw van Nigel Farage probeert te treden. Het grootste probleem voor UKIP is dat de partij er met de brexit al in geslaagd is zijn programma te verwezenlijken. De partij moet dus op zoek naar een nieuw profiel. Een score van vier miljoen kiezers zoals in 2015 lijkt onmogelijk.

Beeld afp

De sterren stonden bijzonder goed voor May aan het begin van de campagne, met scores dubbel zo groot als die van Labour. Het leek een verloren zaak te worden voor Corbyn, die hopeloos achterop hinkte.

Maar langzaam keerde het tij. Corbyn slaagde erin de kloof te dichten, in die mate zelfs dat May nu mogelijk zelfs geen meerderheid meer haalt. Sommige polls geven de premier nog een voorsprong van 8 procentpunt, andere zien de kloof verkleind tot amper 1 procent.

De meest recente peiling van YouGov voorziet geen absolute meerderheid meer in het parlement, het absolute nachtmerriescenario voor May. De Tories zouden 42 procent en 302 zetels halen - 24 te weinig voor een meerderheid. Labour zou 38 procent halen en 269 zetels.

Uiteraard blijven peilingen wat ze zijn en is voorzichtigheid geboden.

Theresa May en haar man brachten hun stem uit in Maidenhead.Beeld ap

De stembureaus openden om 7 uur vanmorgen (8 uur bij ons) en sluiten om 22 uur Britse tijd (23 uur Belgische tijd). Verwacht wordt dat zowat twee derde van de kiesgerechtigden, of zo'n 30 miljoen mensen, hun stem zullen hebben uitgebracht. Daarna wordt meteen een exitpoll gelanceerd. De eerste echte uitslagen worden rond middernacht onze tijd verwacht.

Voor de Britse premier May is het erop of eronder: kan ze haar slag thuishalen en een groter mandaat krijgen van de kiezer om gesterkt aan de brexitonderhandeling te beginnen met de rest van de EU? Of pakt haar gok om vervroegde verkiezingen uit te schrijven verkeerd uit en komt ze gehavend uit de strijd?

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234