Maandag 25/01/2021

Herbeleef de Oscars: 'The Artist' beste film, Streep beste actrice

Beeld REUTERS

De hele nacht lang heeft onze redactie vanop de Hollywood Boulevard in Los Angeles voor u het grootste filmevenement van het jaar gevolgd: de Oscars. Herbeleef hieronder minuut per minuut het hele spektakel.

6:10: Drie lijkt veel (alleen Jack Nicholson sleepte er tot nu ook drie in de wacht als acteur), maar veteraan Woody Allen won de prijs voor het beste originele scenario, dat van Midnight in Paris. Het is de vierde Oscar die hij in zijn lange carrière in de wacht sleept.

6:09:
Meryl Streep werd uitgeroepen tot beste actrice voor haar rol als Margaret Thatcher in The Iron Lady. Het is voor de 62-jarige actrice haar derde Oscar, na 'Kramer vs. Kramer' (1979) en 'Sophie's Choice' (1982). Ze werd in haar carrière tot dusverre zeventien keer genomineerd.

6:01:
De film 'A Cat in Paris' (Nederlandse titel 'Van de kat geen kwaad', oorspronkelijke titel 'Une vie de chat'), die genomineerd was in beste animatiefilm en Vlaamse coproductie is, greep ook naast de Oscar.

5:58:
Moest u er pas bijkomen, hier is het slechte nieuws: De Belgische film 'Rundskop' van Michaël Roskam, met Matthias Schoenaerts in de hoofdrol, heeft zijn nominatie voor Beste Niet-Engelstalige Film niet kunnen verzilveren in Hollywood. De Oscar ging in die categorie naar de Iraanse film 'A Separation' van Asghar Farhadi, die favoriet was in deze categorie.

5:35:
'The Artist' wordt bekroond tot beste film van het jaar. Regisseur Hazanavicius: "Ik wil hallo zeggen tegen mijn kinderen. Het is nu 6 uur 's morgens in Parijs, dus ga nu maar terug naar bed." Hazanavicius bedankt vervolgens zijn vrouw Berenice Bejo, die in 'The Artist' de rol van Peppy Miller vertolkt.

5:33:
Tom Cruise mag de laatste Oscar van de avond uitreiken, die van 'Best motion picture of the year'.

5:32:
Meryl Streep: "Ik weet echt wel dat ik hier nooit meer zal staan. Ik wil al mijn collega's en vrienden bedanken. Ik zie op dit moment heel mijn leven voor mijn ogen. Dit is zo'n grote eer maar het belangrijkste is de vriendschap, de liefde en de mooie momenten. Mijn vrienden, dank jullie allemaal. Zij die zijn heengegaan en zij die er nog zijn."

5:29:
Colin Firth reikt de Academy Award voor 'Beste actrice' uit aan Meryl Streep. "Danku danku, toen ze mijn naam afriepen hoorde ik half Amerika denken: 'Oh no, no, niet zij, niet opnieuw.' Ach, whatever.'

5:18: de recentste awards die zijn uitgereikt:
Original screenplay: 'Midnight in Paris'
Best live action short film: 'The Shore'
Best documentary short subject: 'Saving Face'
Best animated short film: 'The Fantastic Flying Books of Mr. Morris Lessmore'
Achievement in directing: Michel Hazanavicius, 'The Artist'
Performance by an actor in a leading role: Jean Dujardin ('The Artist')

5:17:
"Merci. OUI! Ik ben dol op jullie land", steekt Dujardin van wal. Hij doet beroep op een spiekbriefje. De vrouw van Dujardin houdt het niet droog wanneer hij zijn speech afleest. "Als George Dujardin zou kunnen spreken, dan zou hij zeggen: Formidable, merci beacoup!"

5:16:
Natalie Portman geeft de Oscar voor 'Beste mannelijke acteur' weg aan topfavoriet Jean Dujardin.

5:06:
Asghar Farhadi, regisseur van 'A Separation' klimt het podium op in de interviewruimte. Wat zijn boodschap is voor de Iranezen? "Ik ben erg blij met deze award en ik ben er van overtuigd dat het volk al even blij is, en dat is het belangrijkste voor mij. Ik denk niet dat ik met 'A Separation' een specifieke boodschap wil brengen. Ik ben in de eerste plaats blij dat ons imago helderder is geworden voor de rest van de wereld. Ik ben er van overtuigd dat mensen uit alle hoeken van de wereld zich kunnen identificeren omdat het om een verhaal over de liefde gaat."

4:50:
Michael Douglas reikt de award voor 'Achievement in directing' uit aan Michel Hazanavicius ('The Artist'): "Yes thank you, thank you very much. Ik ben mijn speech vergeten. Ik ben de gelukkigste regisseur ter wereld op dit moment." Hazanavicius bedankt ook Uggie, de hond uit de stomme film: "Ik denk niet dat hij er iets van snapt en hij zal er ook geen bal om geven, maar ik zou hem toch graag willen bedanken."

4:44:
William Joyce en Brandon Oldenburg vallen in de prijzen met 'The Fantastic Flying Books of Mr. Morris Lessmore', in de categorie van 'Best animated short film': "Wij waren maar doodeenvoudige 'swamp rats' uit Alabama. We zijn al van kinds af aan bezig met films, film is ons leven. We zouden iedereen willen bedanken, maar in de eerste plaats wil ik mijn kinderen bedanken."

4:43:
Daniel Junge en Sharmeen Obaid-Chinoys 'Saving Face' winnen de Oscar van 'Best documentary short film'.

4:38:
De zes dames uit 'Bridesmaids' mogen maar liefst drie prijzen uitreiken. Terry George en Oorlagh George ('The Shore') mogen het beeldje van 'Best live action short film' op hun schouw zetten. Ook Oorlagh draagt de Oscar op aan haar moeder.

4:35:
Of die eerste Oscar het begin van iets moois is voor Plummer? "Het is niet echt een begin, maar dit is echt wel nieuw voor mij. In ons beroep ga je niet met pensioen. Ik zou dit nog graag tien jaar willen doen. En ik ga ooit ergens moeten doodvallen, of dat nu thuis of op de set is."

4:32:
Ondertussen is Plummer in de interviewruimte gearriveerd. Waarom zijn vrouw de Nobelprijs voor de vrede verdient? "Ik dacht dat dat duidelijk was. Ik ben een 'naughty boy', maar mijn vrouw houdt me onder de knoet."

4:29:
De volgende Academy Award ('Original screenplay') gaat naar Woody Allen ('Midnight in Paris'). Allen is zelf niet aanwezig op de uitreiking.

4:24:
Angelina Jolie ziet er schrikwekkend mager uit. De vriendin van Brad Pitt geeft de Oscar voor 'Adapted Screenplay' aan Alexander Payne, Nat Faxon en Jim Rash ('The Descendants'): "Mijn moeder uit Omaha is hier. Ze heeft me altijd gezegd dat als ik ooit nog een Oscar zou winnen, ik die aan haar moest opdragen: 'Net zoals Javier Bardem' dat deed", aldus een glunderende Payne.

4:17:
Will Ferrell en Zach Galifinakis - beiden strak in het wit pak - geven de Oscar voor 'Achievement in music written for motion pictures (original song)' aan Bret McKenzie ('The Muppets'): "Wow. Ik groeide op in Niew-Zeeland waar ik de Muppets voor het eerst zag. Ik had nooit gedacht dat ik ooit met hen zou samenwerken. Kermit is in het echte leven veel kleiner dan je zou denken. Ach, ik ben maar aan het grappen."

4:12:
Penelope Cruz en Owen Wilson reiken de award voor 'Achievement in Music written for motion pictures - original score' uit aan Ludovic Bource ('The Artist').

4:10:
Ondertussen in de interviewruimte: De producers van 'Best documentary feature' zijn er als de kippen bij om zich te verontschuldigen voor de eerste 'fuck' van de avond. "Dit was echt helemaal niet de bedoeling. Het was er uit voor we het wisten." Het trio werd na 45 seconden de mond gesnoerd: "Jammer dat we van het podium moesten, want ons dankwoord was helemaal nog niet af", luidt het in het kamp van 'Undefeated'. Ik wil me graag verontschuldigen. Het kwam uit mijn hart, en het gebeurde heel spontaan."

3:59:
De categorie van 'Beste Mannelijke Bijrol' is aan de beurt. Christopher Plummer en Max von Sydow zijn de grootste kanshebbers. Het is de 82-jarige Plummer die uiteindelijk met de Oscar aan de haal gaat, meteen ook zijn allereerste Academy Award in zijn carrière. "Ik ben maar twee jaar jonger dan jou, waar was je al die tijd?", grapt Plummer terwijl hij de Oscar toespreekt. "Ik moet toegeven dat ik deze speech al als kind had voorbereid."

3:56:
Ben Stiller en Emma Stone maken de Oscar voor 'Achievement in visual effects' bekend. Stone is helemaal in haar nopjes: "Ik moet hier van genieten, want het is de eerste keer dat ik een award mag uitreiken." De Oscar gaat opnieuw naar 'Hugo'. Vijf op vijf voor de film van Scorsese.

3:46:
Chris Rock krijgt de eer om de Oscar voor 'Best Animated Feature Film' aan Rango te geven. "Iemand vroeg me ooit of deze film voor kinderen is gemaakt, maar ik weet het zelf eigenlijk niet", geeft Gore Verbinski in zijn speech toe. "Het wordt niet beter dan dit."

3:42:
Gwyneth Paltrow en Robert Downey Jr. mogen de prijs voor 'Best documentary feature' uitdelen. Het beeldje gaat naar 'Undefeated'.

3.40:
Jeanne Dandoy, die Lucia Schepers speelt in 'Rundskop': "Gisteren wist ik al, toen we het symposium van de 'foreign language film' bijwoonden, dat 'Rundskop' naast de Oscar zouden grijpen. Iedereen was vol van 'A Seperation', maar er was ook wel veel belangstelling voor 'Bullhead'. Toch blijf ik trots op de film en vind ik nog altijd dat we het meest verdienden te winnen. Het is al een hele overwinning genomineerd te worden. Het blijft een schitterende ervaring, en Michaël heeft een topjob gedaan. Wat ik vanavond nog doe? Ik mag naar het Governors Ball en daarna kom ik jullie vervoegen."

3.36:
Hugo is voorlopig de grote winnaar. Roundup uitgereikte Oscars:

Achievement in cinematography: 'Hugo'
Achievement in art direction: 'Hugo'
Achievement in costume design: 'The Artist'
Achievement in makeup: 'The Iron Lady'
Best foreign language film: 'A Separation'
Performance by an actress in a supporting role: 'Octavia Spencer'
Achievement in film editing: 'Girl With The Dragon Tattoo'
Achievement in sound editing: 'Hugo'
Achievement in sound mixing: 'Hugo'

3:33:
Kermit en Miss Piggy maken hun opwachting op de Academy Awards om het eerste optreden van de avond aan te kondigen: Cirque Du Soleil.

3.30:
Dominique Deruddere: "Mijn eerste gevoel is natuurlijk die van gedeelde ontgoocheling. Al snel maakt dat plaats voor het besef dat het hoedanook een geweldige prestatie blijft. Ik laat het niet aan mijn hart komen, we gaan vanavond alsnog een stevig feestje bouwen".

"Net voor de uitslag werd bekendgemaakt, voelde ik mijn hart in mijn keel kloppen. Ik vroeg mijn vrouw of ze hetzelfde voelde, en zelfs zij had het even moeilijk. Of België ooit een Oscar in de wacht zal slepen? Uiteraard, als de Nederlanders dat kunnen, kunnen wij dat zeker. Maar als ik een film maak, doe ik dat niet om een Oscar."

3:27:
De volgende Oscar, die van 'Achievement in sound mixing' gaat opnieuw naar 'Hugo'. De vierde Academy Award van de avond voor de film geregisseerd door Martin Scorsese.

3:26:
De award voor 'Achievement in sound editing' gaat naar 'Hugo'. "Hugo", opent Philip Stockton. "No, you go", grapt Eugene Gearty.

3:24:
Tina Fey en Bradley Cooper reiken samen de award voor 'Achievement in film editing' uit. De Oscar gaat naar 'Girl With The Dragon Tattoo'. "Dit hebben we helemaal niet verwacht. Maar laten we hier maar gewoon zo snel mogelijk weg gaan", aldus Kirk Baxter en Angus Wall.

3u20:
Daphne, de vriendin van Jeroen Perceval: "Het is toch a dream come true. Je hoopt stiekem wel dat je gaat winnen, maar het zo ook ongelooflijk geweest. We hebben met de film mooie kansen gekregen, we feesten dus niet voor niets"

3u18:
Niet echt sprake van verslagenheid meldt onze man die bij de Rundskopdelegatie is. Sportieve verliezers, zoal iedereen al weken op voorhand had georeerd: 'de nominatie op zich was al een overwinning'.

3:10: Christian Bale mag de Oscar voor 'Beste Vrouwelijke Bijrol' uitdelen. Octavia Spencer wint haar eerste Academy Award. Spencer: "Dank je wel Academy, om mij samen met de knapste gast ter wereld samen te zetten." De Oscarwinnares ratelt haar speech af terwijl ze haar tranen amper kan bedwingen: "Het spijt me mannen, ik ben gek aan het worden."

3u09: De Rundskopdelegatie heeft naast de Oscar voor 'beste buitenlandse film' gegrepen. Het was de gedoodverfde winnaar, 'A Separation', die het felbegeerde beeldje mee naar huis mocht nemen. De Iraanse film nam het vanavond op tegen 'Rundskop' (België), 'Monsieur Lazhar' (Canada), 'In Darkness' (Polen) en 'Footnote' (Israël).

'A Separation', geregisseerd door Asghar Farhadi, vertelt het verhaal van een Iranese vrouw die voor de toekomst van haar dochter wil emigreren. Haar man wil echter blijven, om voor zijn aan alzheimer lijdende vader te verzorgen. Simin wil uiteindelijk van haar echtgenoot scheiden, maar zonder toestemming van de vader mag de 11-jarige dochter het land niet uit.

3:08:
Sandra Bullock reikt de award voor 'Beste Buitenlandse Film'uit. Rundskop grijpt naast het beeldje: de Oscar gaat naar topfavoriet 'A Separation'.

2u59:
Over enkele minuten weten we of 'Rundskop' met de award voor beste buitenlandse film naar huis gaat.

2u44:
De Oscar voor Achievement in art direction gaat naar 'Hugo'. Twee op twee voor de film geregisseerd door Martin Scorsese.

2u41: Tom Hanks wordt op het podium geroepen. Hij mag de eerste award van de avond uitreiken: 'Achievement in cinematography' (genomineerden zijn: 'The Artist', 'The Girl with the Dragon Tattoo', 'Hugo', 'The Tree of Life' en 'War Horse')'. De award gaat naar 'Hugo'.

2u40: De Oscar voor 'Beste Buitenlandse Film' is de vijfde award die deze avond zal worden uitgereikt.

2u36: Billy Crystal op het podium.

2u30:
De uitreiking is begonnen.

2u20:
De genomineerden nemen plaats in het Kodak Theatre, over tien minuten wordt de eerste award uitgereikt.

2u10: De countdown is begonnen. Over 20 minuten begint de uitzending van de 84ste Academy Awards.

0u35:
In de persuimte worden momenteel laptops, internet, radioapparatuur en telefoons opgesteld. De interviewzaal loopt langzaam maar zeker vol met reporters uit alle hoeken van de wereld. De pers krijgt bijzonder strenge regels opgesteld. Veiligheidsmensen doen steekproeven en iedereen moet eerst door de metaaldetector om binnen te geraken. Tassen worden grondig doorzocht en iedereen wordt gefouilleerd. Wie foto's probeert te maken vanuit de zaal, moet zijn badge meteen inleveren.

In het Kodak Theatre zullen alle winnaars het podium opgaan en hun eerste speech geven. Verder is het uitkijken naar de topfavorieten: gaat 'The Artist' ook effectief met een beeldje naar huis? Moet Meryl Streep de duimen leggen tegen Viola Davis? En kan George Clooney zijn grootste concurrent Jean Dujardin verslaan?

Kristien Gijbels Morato, Luc Beernaert, Ellen Provoost

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234