Dinsdag 10/12/2019

Herbeleef de Oscars! Eindelijk een Academy Award voor DiCaprio!

Beeld REUTERS

Vannacht vond voor de 88ste keer de Oscaruitreiking plaats. De felbegeerde Academy Awards werden uitgereikt in het Dolby Theatre in Hollywood. HLN was er live bij. We zagen de aankomst van de sterren op de rode loper, waren getuige van de geweldige openingsspeech van Chris Rock, volgden de volledige ceremonie op de voet en juichten toen Leo eindelijk met een beeldje naar huis mocht gaan. Lees hieronder het hele verslag.

Acteur Leonardo DiCaprio is zondagavond eindelijk bekroond met een Oscar. De ster won het beeldje voor zijn hoofdrol in het drama The Revenant. Hij speelt een Amerikaanse pionier die begin negentiende eeuw voor dood in de wildernis wordt achtergelaten en moet zien te overleven.

Het was de vijfde maal dat DiCaprio genomineerd was voor een Oscar. Hij gold als absolute favoriet voor de Oscar en liet concurrenten als Michael Fassbender, Eddie Redmayne en Matt Damon achter zich. DiCaprio kreeg een lange staande ovatie toen hij het beeldje in ontvangst nam. De acteur riep op de natuur te beschermen en vroeg overheden zich in te zetten om de milieuverontreiniging harder tegen te gaan door vervuilende bedrijven aan te pakken. Hij bedankte in zijn toespraak onder anderen zijn ouders, tegenspeler Tom Hardy en regisseur Alejandro González Iñárritu.

De Mexicaanse filmmaker won met The Revenant voor het tweede achtereenvolgende jaar de Oscar voor beste regisseur. Hij kreeg de prijs vorig jaar voor zijn film Birdman. In zijn speech riep hij op te hopen op een tijd waarin 'de kleur van je huid even onbelangrijk is als de lengte van je haar'.

De laatste Oscar voor Beste Film werd weggegeven door Morgan Freeman en gaat naar 'Spotlight'. De hele cast verschijnt op het podium om het dankwoord uit te spreken.

Daarmee zit de 88ste show van de Academy Awards erop.

Chris Rock bedankt het publiek en grijpt nog snel de kans om 'Black Lives Matter' door de microfoon te roepen.

Yes! Leonardo DiCaprio heeft eindelijk zijn eerste Oscar te pakken! Het is de eerste keer in zes nominaties dat de acteur zijn nominatie weet te verzilveren.

DiCaprio maakt van de gelegenheid gebruik om de hele wereld op te roepen tot actie te nemen tegen klimaatverandering. "Laten we deze planeet niet vanzelfsprekend vinden, ik vind deze award ook niet vanzelfsprekend." Zijn woorden worden door het publiek met veel enthousiasme ontvangen. Kate Winslet was zichtbaar ontroerd.

Op onze vraag waar hij zijn beeldje een plaats zal geven, wist DiCaprio niet meteen een antwoord te geven.

Brie Larson wint de Oscar voor Beste Vrouwelijke Hoofdrol in 'Room'. Ze mocht de Oscar in ontvangst nemen van Eddie Redmayne, die zelf genomineerd is voor Beste Mannelijke Hoofdrol.

Zo meteen weten we of Leonardo DiCaprio nu eindelijk zijn eerste Oscar in ontvangst mag nemen.

Beeld Chris Pizzello/Invision/AP

Alejandro Iñárritu mag momenteel de vierde Oscar in zijn carrière in ontvangst nemen. De acteur krijgt de prijs voor zijn film 'The Revenant'. Het is het tweede jaar op rij dat hij met de Oscar voor 'Beste Regie' naar huis gaat. Vorig jaar kreeg hij het gouden beeldje al voor 'Birdman'.

"Leo, jij bent 'The Revenant', bedankt voor je ziel, voor het hart'", richt hij zich tot hoofdrolspeler Leonardo DiCaprio. "Ik heb heel veel geluk om hier vanavond te zijn, maar niet iedereen krijgt die kans." De Mexicaanse regisseur roept de filmindustrie op om verder te kijken dan de huidskleur in de zoektocht naar talent. "Hopelijk wordt de kleur van onze huid even onbelangrijk als de lengte van ons haar," besluit hij. Daarmee mengt hij zich in de 'OscarsSoWhite'-controverse.

Het is al van in de jaren '60 is geleden dat een regisseur twee jaar op rij een beeldje wint. heel wat journalisten zijn erg verbaasd dat George Miller niet bekroond werd, vooral omdat hij doorheen de jaren een heleboel goede films heeft gemaakt en ondertussen al 70 jaar is. Er werd vanuit gegaan dat de Academy meer geneigd zouden zijn om op hem te stemmen in plaats van Iñárritu "die vorig jaar al heeft gewonnen".

Beeld REUTERS

Sam Smith mocht de Oscar voor Beste Nummer in ontvangst nemen. De zanger kreeg de Award voor 'Writings on the Wall', de song voor de Bondfilm Spectre. Smith, zelf een homoseksueel wees erop dat er nog nooit eerder een Oscar werd uitgereikt aan iemand die zich had geout als homoseksueel. Daarom droeg hij zijn beeldje trots op aan de hele LGBT-gemeenschap.

De Oscar voor Beste Soundtrack ging naar de beroemde Italiaanse componist Ennio Morricone. De 87-jarige man kreeg erkenning voor de muziek die hij componeerde voor 'The Hateful Eight' van Quentin Tarantino. De oude man, die zelf geen Engels spreekt, had zijn las zijn dankspeech voor in het Italiaans en werd bijgestaan door een tolk die voor het publiek naar het Engels vertaalde.

Ondertussen werd ook de Oscar voor Beste Kortfilm uitgereikt. Die was weggelegd voor 'Stutterer'. De Hongaarse film 'Son of Saul' werd bekroond met de Oscar voor 'Beste Buitenlandse Film'.

Joe Biden betreedt het podium. De Amerikaanse vice-president werd op luid applaus ontvangen. Hij houdt een pleidooi tegen seksueel geweld in aanloop naar de aankondiging van het optreden van Lady Gaga. De zangeres, zelf een slachtoffer van aanranding, brengt een hartverscheurende versie van 'Till it happens to you' op de piano. De song, die gemaakt werd voor 'The Hunting Ground', een documentaire over verkrachting op de universiteit, is genomineerd voor een Oscar. De hele zaal blijft doodstil tijdens haar krachtig, emotioneel concert. Na afloop kreeg de zangeres een staande ovatie. Gaga had tientallen meisjes bij zich op het podium, die op hun arm allemaal het opschrift "Not Your Fault" ("niet jouw schuld") hadden staan.

Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

Mark Rylance beseft het allemaal nog niet zo goed wanneer hij de persruimte wordt ingeleid. De Oscar komt naar eigen zeggen geheel onverwacht: “Ik heb nog geen flauw idee waar ik het beeldje ga zetten”, lacht de Brit. Rylance vindt niet dat hij Sylvester – Rocky – Stallone vannacht heeft ‘verslagen’: “Ik weet dat de media er altijd een show van probeert te maken, maar ik zie het helemaal niet als een competitie. Ik neem dit hele awardsgedoe niet al te serieus.”

Naar jaarlijkse gewoonte is er ook de 'In memoriam': een beeldmontage van vooraanstaande namen uit de filmindustrie, zowel van voor als achter de schermen, die het voorbije jaar overleden zijn. De presentatie werd begeleid door Dave Grohl op akoestische gitaar met de song 'Blackbird'.

Dit jaar nam de filmindustrie onder andere afscheid van Alan Rickman, componist James Horner, David Bowie, Leonard Nimoy en schrijfster Harper Lee.

Beeld Chris Pizzello/Invision/AP

De Oscar voor Beste Korte Documentaire gaat naar 'A Girl in the River: The Price of Forgiveness' over de traditie van eremoord in Pakistan. De documentaire volgt een achttienjarige meisje dat een moordpoging door haar dorpsgenoten overleefde.

De Oscar voor Beste Documentaire was weggelegd voor 'Amy', over de in 2011 overleden zangeres Amy Winehouse.

Alle monden vallen open in de zaal wanneer Mark Rylance ('Bridge of Spies'), en dus niet Sylvester Stallone, de Oscar voor Beste Mannelijke Bijrol op zijn naam schrijft. Ook in de persruimte wordt er met ongeloof gereageerd.

De Oscar werd uitgereikt door Patricia Arquette. De actrice die vorig jaar zelf met de Academy Award voor Beste Bijrol naar huis ging, gaf toen een bijzonder vurige speech over de onderwaardering van vrouwen in Hollywood. Maar geen vuur dit jaar: we kregen een droge, saaie opsomming van de genomineerde namen. Op sociale media wordt de actrice zwaar onder vuur genomen voor de weinig geïnteresseerde indruk die ze maakt.

Het hoeven niet allemaal supersterren te zijn. De Oscar voor Beste Korte Animatiefilm werd aangekondigd door drie bijzondere figuurtjes: de Minions. De geanimeerde gele mannetjes die sinds 'Despicable Me' harten over de hele wereld veroverden, bralden erop los in een hilarisch animatiefilmpje. De award ging uiteindelijk naar 'Bear Story', een Chileense animatiefilm van elf minuten die het verhaal vertelt van een eenzame beer die een mechanisch diorama bouwt om zich zijn leven met zijn gezin te herinneren voor hij werd opgesloten in een circus.

Woody en Buzz Lightyear, de centrale figuurtjes uit 'Toy Story' mochten in een filmpje de winnaar van 'Beste Animatiefilm' bekendmaken. De Award ging zoals verwacht naar de Pixarproductie 'Inside Out'.

‘Ex Machina’ verrast door met de Oscar voor Beste Visuele Effecten aan de haal te gaan. Andrew Whitehurst: “Ik kan dit amper geloven, dit was echt heel onverwacht”, geeft de Britse VFX-artiest toe tijdens zijn dankwoord. Topfavoriet ‘Star Wars: The Force Awakens’ blijft met lege handen achter.

'Mad Max: Fury Road' blijft de Oscars binnenrijven. Na de drie eerdere awards, haalt de film nu ook de Academy Awards voor Filmmontage, Geluidsmontage en Geluidsmix binnen. Daarmee heeft de film al zes van zijn tien nominaties weten te verzilveren.

'The Revenant' heeft zijn eerste Oscar binnengehaald in de categorie Beste Cinematografie. De film, die genomineerd is voor twaalf Oscars, moest tot nu toe al zes keer de duimen leggen voor 'Mad Max: Fury Road'.

Alicia Vikander is net de persruimte binnengekomen. Wat er in haar omging toen ze daarnet haar naam hoorde? “Ik kan me de voorbije vijf minuten amper herinneren, het was bijzonder overweldigend! Het was super om mijn mama er bij te hebben. Als kind zette ik elk jaar mijn alarm om 2 uur ’s nachts om de Oscars op tv te volgen, dus het is een surreëel gevoel om hier nu met mijn mama te zitten.”

Over Chris Rock heeft ze niets dan lof: “Ik vond zijn openingsspeech geweldig. Ik kijk erg naar hem op en ik ben blij dat hij er vanavond bij is. Het is ook goed dat hij zulke gevoelige onderwerpen heeft aangekaart en dat hij onze host is.”

Hoe Vikander straks zal vieren? “Ik hoop dat ik de tijd heb om eventjes naar buiten te gaan en om een glas champagne te drinken. Ik ga sowieso vieren met mijn entourage, vrienden en familie. Ik heb zelfs een korte jurk meegebracht zodat ik kan dansen!”

'Mad Max: Fury Road' is de eerste grote winnaar van de avond. De film viel drie keer in de prijzen voor zijn design en verwierf zowel de Oscar voor 'Beste Kostuumontwerp', 'Beste Productiedesign' als voor 'Beste Make-up en Haar'.

De eerste belangrijke Oscar van de avond werd uitgereikt door J.K. Simmons. Alicia Vikander was al lang de favoriet en dat bleek terecht. De actrice sleept voor haar bijrol in 'The Danish Girl' haar eerste Oscar in de wacht. Met trillende stem bedankt de zichtbaar ontroerde actrice onder andere haar tegenspeler Eddie Redmayne.

Sarah Silverman introduceert het eerste optreden van de avond: Sam Smith, die zijn Bondnummer ‘Writings On The Wall’ brengt. Het nummer maakt later op de nacht kans op een Oscar. Naast Smith, treden straks ook Lady Gaga, Dave Grohl en The Weeknd op.

Sam Smith. Beeld REUTERS

Charlize Theron en Emily Blunt mochten de eerste Oscar van de avond uitreiken. De Academy Award voor 'Beste Scenario' viel ten beurt aan de schrijvers van 'Spotlight', Tom McCarthy en Josh Singer.

Russell Crowe en Ryan Gosling mochten de Award voor 'Beste Aangepaste Scenario' uitreiken aan de scenaristen van 'The Big Short', Adam McKay en Charles Randolph.

Het is zover. De Oscarshow is net begonnen. Naar de openingsspeech van Chris Rock werd door iedereen reikhalzend uitgekeken: wat zou hij zeggen over de controverse rond #OscarsSoWhite?

Rock liet ons niet op onze honger zitten. Hij pakte het onderwerp met veel humor aan en gaf een knaller van een speech. "Ik ben hier op de Academy Awards", ook bekend als de "White People's Choice Awards", zo begon hij zijn show. "Ik heb erover nagedacht om ermee te stoppen," zegt hij naar aanleiding van de controverse rond de uitsluitend blanke nominaties, "maar ik wil mijn job niet verliezen aan Kevin Hart. Kevin maakt elke maand een film, zelfs pornosterren slagen er niet in om aan dit tempo films te maken!”".

"Waarom wordt er nu zoveel drama gemaakt rond het gebrek aan zwarte nominaties", vraagt hij zich af? “Waarom doen ze pas dit jaar zo moeilijk over de Oscars? Het is de 88ste keer dat ze worden uitgereikt. Dat betekent dat dit heel zwarte gedoe al minstens 87 keer eerder is gebeurd! In de jaren ’50, ’60… toen hadden ze ook geen zwarte genomineerden, hoor! Maar toen protesteerde niemand. Weet je waarom? Omdat ze het toen te druk hadden om over echte zaken te protesteren. Ze hadden het te druk met verkracht en gelyncht te worden!”

Hij maakte ook gebruik van de gelegenheid om het politiegeweld tegen de zwarte bevolking met een kwinkslag aan te klagen: "De hele in memoriamlijst van vanavond zal bestaan uit namen van de zwarte mensen die door agenten werden doodgeschoten op weg naar de bioscoop."

Over Jada Pinkett-Smith's oproep om de Oscars te boycotten, zei hij het volgende: "“Jada die de Oscars wil boycotten? Dat is zoals ik die Rihanna’s slipje probeer te boycotten! Ik was niet eens uitgenodigd!”

Maar de controverse is er niet voor niets, zegt Rock: "We willen kansen, we willen dat zwarte acteurs dezelfde kansen krijgen als blanke acteurs. Niet voor één keer, maar elke keer. Leonardo DiCaprio krijgt elk jaar een grote kans."

Zijn speech werd zowel door het publiek als de journalisten op luid gelach én een enthousiast applaus onthaald.

Beeld Chris Pizzello/Invision/AP

De derde award van de avond is voor Beste Vrouwelijke Bijrol. Wordt het Alicia Vikander of Kate Winslet? De meningen zijn verdeeld. Feit is wel dat beide dames er een topjaar hebben opzitten. De 27-jarige Zweedse actrice sleepte dit jaar zelfs twee Golden Globe-nominaties in de wacht, voor zowel haar rol in ‘The Danish Girl’ als ‘Ex Machina’. Winslet is echter al jaren één van de ‘favorietjes’ van de Academy, dus het zou goed kunnen dat zij met het felbegeerde beeldje aan de haal gaat. Ongetwijfeld een categorie die voor verrassingen kan zorgen!

Winslet verscheen op de rode loper aan de zijde van DiCaprio, haar tegenspeler in Titanic. Beeld Getty Images

Niemand deed tot nu toe zoveel monden openvallen als Charlize Theron. Een eenvoudige, lange rode jurk met een diepe uitsnijding die wordt geaccentueerd door een lange zilveren halsketting. In één woord: stralend!

Beeld Jordan Strauss/Invision/AP

We weten dat Lady Gaga verzot is op extravagante outfits, maar niet vandaag. Vanavond kiest ze voor een bescheiden, stijlvolle jurk. Uiteraard van de hand van Brandon Maxwell, haar persoonlijke ontwerper die speciaal voor de gelegendheid vijf verschillende jurken ontwierp waaruit de zangeres kon kiezen. Lady Gaga ging voor een comfortabele optie: geen hoge split of hoge hakken, maar een ingewerkte witte broek.

Lady Gaga is overigens de eerste artieste ooit die in een jaar tijd zowel op de Super Bowl, de Grammy Awards én de Oscars optreedt.

Beeld Getty Images

Cate Blanchett, genomineerd voor Beste Actrice voor haar rol in 'Carol' is de meest fleurige verschijning van de avond op de rode loper. De gracieuze actrice draagt een met bloemen versierde jurk van Armani.

Beeld Getty Images

De persruimte begint stilaan vol te lopen met journalisten uit alle hoeken van de wereld. Opvallend is dat de organisatie enorm streng is dit jaar. Wie niet aan de strenge kledingvoorschriften voldoet, moet de persruimte onmiddellijk verlaten. Enkel een smoking en een galajurk zijn toegelaten. Aan elke deur staan minstens drie veiligheidsagenten die alles nauwlettend in de gaten houden. Op geen enkel moment mogen er foto’s gemaakt worden, wie dat wel doet wordt weggestuurd.

De journalisten lijken het er allemaal over eens dat Leonardo DiCaprio vannacht eindelijk een Oscar zal winnen, en je voelt ook dat iedereen het hem ook écht gunt. De acteur is hét gespreksonderwerp in de persruimte. Oscar of geen Oscar, hier zal nog lang over nagepraat worden!

Over de jurk van Alicia Vikander, die genomineerd is voor Beste Bijrol in 'The Danish Girl', is alvast veel te doen. Op Twitter wordt haar opvallend gele gewaad vergeleken met dat van Belle uit 'Belle en het Beest'. Niet onterecht, dat geven we toe, maar ze vormt zeker en vast een opvallende, frisse verschijning!

De jongste en hoogstwaarschijnlijk schattigste gast op de rode loper dit jaar is Jacob Tremblay. De negenjarige jongen speelt aan de zijde van Brie Larson in 'Room', de film die voor vier Oscars genomineerd werd. Hoewel hij normaal gezien om 20 uur naar bed moet, krijgt hij voor vandaag naar eigen zeggen een uitzondering. Tremblay kon op heel wat 'oohs' en 'aahs' rekenen toen hij aan één van de reporters liet weten dat hij na de uitreiking de feestjes ging afschuimen.

Beeld Photo News

De eerste opvallende verschijning op de rode loper is actrice Olivia Wilde in een schitterende haute couturejurk van Valentino. En jurk in origamiplootjes met een duizelingwekkende decolleté, gecombineerd met een strakke halsketting. Wilde zet alvast de toon!

Beeld AFP

Omstreeks 1 uur vannacht (Belgische tijd) arriveren de eerste gasten op de beroemde rode loper. De show zelf start omstreeks 2u30.

Krijgt Leonardo DiCaprio eindelijk zijn langverhoopte Oscar?
Zal Chris Rock tijdens zijn openingsspeech de controverse rond #Oscarssowhite aankaarten? Zullen er traantjes vloeien en welke muzikale acts passeren de revue?

We zitten al op het puntje van onze stoel.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234