Zaterdag 11/07/2020

Terreurdreiging

Herademt Brussel of regeert de angst?

Beeld GETTY

Brussel probeert vandaag terug te keren naar de orde van de dag: de scholen gaan weer open na twee dagen, de metro rijdt weer. Tegelijk lijken de hoofdstad en het land nog veraf van business as usual.

Ondanks de aanhoudende dreiging van een terroristische aanslag in Brussel gaan de scholen weer open. Bijna 300 agenten zijn opgetrommeld uit alle hoeken van het land om de veiligheid te helpen garanderen. Samen met hun Brusselse collega's zullen ze vandaag patrouilleren aan de scholen en in de straten eromheen. Ook aan leerkrachten is gevraagd om extra waakzaam te zijn bij het begin en einde van de schooldag. Al is er geen directe aanleiding om ervan uit te gaan dat de scholen een doelwit zijn.

Een doorbraak in het terreuronderzoek blijft bij het ter perse gaan van dit artikel nog altijd uit. Van de zestien mensen die zondag zijn opgepakt, is er één effectief aangehouden. Naar hoofdverdachte Salah Abdeslam wordt nog steeds gezocht. Het federaal parket zoekt intussen ook naar Mohamed Abrini. Hij is twee dagen voor de aanslagen in Parijs samen met Abdeslam gezien in een tankstation langs de autosnelweg in de richting van de Franse hoofdstad. De twee zaten samen in de Renault Clio die bij de aanslagen werd gebruikt.

Dat alles ten spijt zal de metro voor het eerst sinds zaterdag weer rijden. De helft van de 69 stations gaat weer open, vooral in het centrum. Het leger heeft daar 200 soldaten voor vrijgemaakt. Zij zullen de ingangen en perrons bewaken.

Ondanks de drastische veiligheidsmaatregelen blijft Brussel, en bij uitbreiding het hele land, in de greep van de terreur. Zo blijft een hele rist cultuurhuizen nog dicht. Ook meerdere evenementen worden verplaatst of afgelast. Open Vld gaat met zijn congres van dit weekend naar Mechelen, in plaats van de hoofdstad. In Tongeren raadt de schooldirectie af om een fluohesje te dragen, omdat dit te veel opvalt. En 15 procent van de chauffeurs van De Lijn wil ook vandaag de hoofdstad niet inrijden. Minister Maggie De Block heeft een brief gestuurd naar alle ziekenhuizen om alert te zijn, omdat ze vreest dat terroristen zich zouden uitgeven voor hulpverleners.

Professor psychologie Dirk Hermans van de KU Leuven heeft veel begrip voor die soms irrationele gedragingen. "Angst ontstaat door zijn onvoorspelbaarheid en oncontroleerbaarheid. En laat dat net de kenmerken bij uitstek van terreurdreigingen zijn. Dat de scholen weer opengaan en dat het openbare leven opnieuw op gang komt, is goed. Maar dat neemt die angst daarom niet weg.

"Tegelijk is het ook wel een beetje irrationeel. De kans dat ik morgen een ongeval heb, of te horen krijg dat ik een ernstige ziekte heb, is vele malen groter dan dat ik om het leven kom bij een aanslag. En toch stap ik vandaag in mijn auto zonder die angst. Of loop ik niet continu te denken aan ernstige ziektes. We moeten ergens leren leven en omgaan met de risico's van het leven."

+288 agenten bewaken 700 scholen

+200 agenten bewaken 69 metrostations

15 procent van de buschauffeurs durft Brussel niet in te rijden

+400 soldaten bewaken overheidsgebouwen, winkelcentra...

Ziekenhuizen in hoogste staat van paraatheid

Voorlopig geen concerten in AB en Beursschouwburg

Lees ook

Vanaf vandaag moet de politie de veiligheid garanderen aan scholen in Brussel, militairen houden wacht in metrostations. Het gewone leven hervat.

Intussen vraagt koning Filip aan de Marokkaanse koning of zijn inlichtingendiensten kunnen helpen bij de klopjacht. "Het grote probleem van de onwezenlijke periode die ons land doormaakt, is dat er een sfeer heerst van 'het doel heiligt de middelen'", schrijft Koen Vidal in zijn standpunt. "Marokkaanse spionnen stellen de rekbaarheid van onze democratie op de proef."

Als het van de Marokkaanse inlichtingendiensten afhangt, kan Salah Abdeslam België niet meer lang de stuipen op het lijf jagen. Weinig inlichtingendiensten zijn zo nadrukkelijk in ons land aanwezig als de Marokkaanse.

Angst tonen, niet dramatiseren

Brice De Ruyver, criminoloog en hoogleraar aan de Universiteit Gent, beklemtoont dat we ook niet mogen vergeten dat we nog altijd op dreigingsniveau 4 zitten. "Wat de regering nu doet, is proberen om bepaalde onderdelen van de maatschappij te normaliseren binnen de context van die dreiging. De voorbije uren hebben ze zich georganiseerd en nu acht men het blijkbaar opportuun om de samenleving weer wat op de rails te krijgen. Mobiliteit is daar een belangrijk onderdeel van, net als de scholen. Het is abnormaal om de scholen gesloten te houden. Daarom vind ik het wijs dat de overheid het gewone leven probeert te herstellen waar het kan.

"Ik ben overtuigd dat ze weten wat ze doen. Ik verdedig de stelling dat je vertrouwen moet hebben in alle mensen die hierbij betrokken zijn. Zij hebben de info, en op basis daarvan beslissen ze wat kan en wat niet. Daar teken ik geen voorbehoud bij aan."

Professor Hermans meent ook dat we onze angst mogen tonen. "Wie vandaag zijn kinderen aan de schoolpoort afzet, moet heus niet verbergen dat hij ergens bezig is met die gedachte. Maar we moeten als volwassene een rustmodel zijn voor onze kinderen. Niks dramatiseren, want dat is ook nergens voor nodig."

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234