Dinsdag 29/11/2022

"Onder curatele"

Henegouwse gemeente gesloten wegens faillissement

null Beeld Imagedesk.be/Tom Verb
Beeld Imagedesk.be/Tom Verb

Een klein berichtje in de Franstalige weekendkranten: Quévy is failliet. Het nieuwe administratieve centrum zal voor een andere keer zijn, net als het nieuwe voetbalveld. "We staan onder curatele, een blamage."

DDC

Quévy is de verzamelnaam voor tien Henegouwse gehuchten, waaronder Quévy-le-Grand en Quévy-le-Petit. Er wonen 7.500 mensen en die ontwaakten vorige week met meer dan één kater. "We zijn failliet, we kunnen het niet anders zeggen", verwoordt oppositieleider David Volant het algemene gevoel, nu het gemeentebestuur langs officiële weg het Centre Régionale d'Aide aux Communes (CRAC) heeft gevraagd om een lening in ruil voor een financieel noodplan. "Er is geen euro-reserve meer", zegt Volant. "Zonder een tussenkomst van de CRAC kunnen de lonen van het gemeentepersoneel niet meer worden uitbetaald."

null Beeld Imagedesk.be/Tom Verb
Beeld Imagedesk.be/Tom Verb

Rumoerige gemeenteraad

Het verhaal van Quévy is niet uniek. Het is het verhaal van intussen een tachtigtal Waalse gemeenten, waar elke uitgave voortaan maandelijks tegen het licht wordt gehouden door ambtenaren van de CRAC, een afkorting die klinkt als wat het vanuit Namen aangestuurde orgaan doet: de autonomie van de lokale besturen breken. De experts van CRAC en de getroffen gemeenten verhouden zich op iets kleinere schaal tot elkaar als de Europese Centrale Bank en een lange lijst kleine Griekenlanden.

"Het is voor een gemeentebestuur een blamage om zich over te geven aan een curatele door het CRAC", zegt Volant. "Het bekent dat het schepencollege publiekelijk zijn wanbeleid erkent."

De burgemeester van Quévy is Florence Lecompte, een 42-jarige arts. Zij zetelt al twintig jaar in de gemeenteraad, waar de PS nu al drie legislaturen lang regeert met een absolute meerderheid. In oktober liet zij in La Province nog optekenen dat er een begroting in evenwicht zou worden neergelegd.

Dat dit niet is gelukt, verklaarde ze vorige week onder het gefluit van boze vakbondsleden van het FGTB in de gemeenteraad. "Pas in november kregen wij van Financiën te horen dat onze inkomsten terugvielen naar 514.000 euro en dat onze bijdrage aan de politiezone stijgt naar 526.000 euro. Daar kwam dan nog bij dat 42 werklozen worden geschrapt en vanaf 1 januari voor hun bestaansminimum aangewezen zijn op het OCMW. Het was in die omstandigheden niet mogelijk een budget in evenwicht te presenteren."

Ze vroeg de massaal naar de raadszaal gekomen inwoners om de dingen niet anders te zien dan ze zijn: "Het is als een familie die het even wat lastig heeft. Die gaat naar de bank en vraagt om hulp."

null Beeld Imagedesk.be/Tom Verb
Beeld Imagedesk.be/Tom Verb

Kranen open

Ouderen kennen Quévy, vlak tegen de Franse grens, als de plek waar de duiven werden gelost. Verder valt er weinig te beleven. De bevolking is wat ouder en vooral bezig met pensioen en achtertuin.

David Volant is in het dagelijks leven gemeentesecretaris in Ecaussines. Het partijtje waar hij in Quévy voor opkomt, wordt afgekort als QR en is in een bij de MR aanleunende verzamelnaam van al wie de PS uit het gemeentehuis wil verjagen. Een hele uitdaging wordt dat, want Florence Lecompte klokte bij de laatste verkiezingen af op 54,65 procent van de stemmen.

Volant ziet diepere oorzaken voor de financiële put. "Kijk gewoon naar de uitgaven aan gewone werkingskosten. Van een kleine 700.000 euro naar meer dan een miljoen in zeven jaar tijd. Er werken honderd mensen bij de gemeente, wat erg veel is. Net voor de verkiezingen heeft men er nog eens elf aangeworven. De uitgaven voor gas, elektriciteit, telefonie en water zijn in enkele jaren tijd omhooggeschoten. In het gemeentehuis liet men gewoon de kranen openstaan."

Dat is een van de dingen die de mensen van de CRAC volgens Volant nu gaan doen. Kranen nakijken. Gsm-facturen van het gemeentepersoneel uitvlooien. "Werkelijk elke uitgave zal worden gemonitord", zegt Volant. "Ze gaan achter de schouders van mensen meekijken en vragen: wat doet u hier zo eigenlijk, de godganse dag? Want elf mensen aanwerven, pal voor de verkiezingen, dan kun je niet anders noemen dan cliëntelisme."

Ook het programma voor de heraanleg van enkele wegen kan tijdelijk worden opgeborgen, net als het ambitieuze plan voor een nieuw administratief centrum en het al zo lang gevraagde en zo vaak beloofde synthetische voetbalveld.

Quévy hoopt tegen 2017 uit de zorgen te zijn.

null Beeld Imagedesk.be/Tom Verb
Beeld Imagedesk.be/Tom Verb

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234