Dinsdag 23/07/2019

Economie

Henegouws dorp verzet zich tegen fabriek frietfabrikant Clarebout

Beeld Photo News

Het Henegouwse dorpje Frameries verzet zich tegen frietproducent Clarebout. Die wil er een nieuwe fabriek plaatsen, goed voor tot 500 jobs. Maar buurtbewoners vrezen de stank van frituurvet en rotte aardappelen. 

2.800 ton diepgevroren frieten, kroketten en aanverwanten per dag: dat moet de nieuwe fabriek van Clarebout Potatoes in het Henegouwse dorp Frameries produceren. De West-Vlaamse aardappelverwerker hoopte eind dit jaar, begin volgend jaar met de bouw van start te gaan. Het gaat om een investering van minstens 300 miljoen euro, die de komende tien tot vijftien jaar 300 tot 500 banen kan scheppen.

Maar dat was buiten de inwoners van Frameries gerekend. Die begonnen zich steeds nadrukkelijker te verzetten tegen de frietfabriek, schrijft De Tijd. Ze vrezen de stank van frituurvet en rotte aardappelen, de geluidsoverlast van aan- en afrijdende camions en de nefaste impact van het fabrieksafval op het milieu.

Frietvet in brievenbus

De Facebook-groep ‘La nature sans friture’ telt meer dan 2.000 leden en slaagde er de voorbije dagen in haar ongenoegen in verschillende Franstalige media te uiten. “We zijn niet tegen de fabriek en de gecreëerde jobs”, beklemtonen ze. ‘”Maar Frameries is niet de juiste plaats voor zo’n groot industrieel project.”

In hun acties om het project toch nog te dwarsbomen richten de buurtbewoners hun pijlen in de eerste plaats op lokale politici en de Henegouwse intercommunale IDEA. Die diende officieel klacht in bij het gerecht omdat zijn personeel te maken krijgt met persoonlijke bedreigingen en vandalisme. De buren van een directrice van IDEA vonden recentelijk frietvet in hun brievenbus.

Alternatieve site

Volgens De Tijd lijken lokale politici en IDEA onder druk van het verzet het geweer van schouder te veranderen. Zo zoekt IDEA een alternatieve site. Burgemeester Jean-Marc Dupont (PS) staat niet meer zo ondubbelzinnig achter het project.

Voor de West-Vlaamse groep is een andere locatie geen optie. Er is maanden voorbereidingswerk aan voorafgegaan om een geschikte site te vinden dicht bij de aardappeltelers, voldoende groot en met goede water- en elektriciteitsverbindingen. 

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
© 2019 MEDIALAAN nv - alle rechten voorbehouden