Maandag 30/03/2020

visumrel

Hendrik Vuye: "Het zijn niet de rechters die wereldvreemd zijn"

Hendrik Vuye.Beeld FV1 KN

Alweer komt het in een asieldossier tot een clash tussen N-VA en rechters. De Raad voor Vreemdelingenbetwistingen (RVV) oordeelt dat België een Afghaanse vrouw met vijf minderjarige kinderen niet mag terugsturen naar Duitsland omdat het die beslissing onvoldoende motiveert.

"Totale waanzin. België wordt gestraft voor zijn goede opvang." Staatssecretaris voor Asiel Theo Francken (N-VA) drukte gisterochtend vol op het retorische gaspedaal. Zijn voorzitter Bart De Wever volgde wat later zijn voorbeeld. "'Wereldvreemde en activistische rechtspraak' mocht ik niet zeggen. Hoe mag ik dit arrest van de RVV dan wel noemen?"

Aanleiding voor het ongenoegen was een arrest van de RVV op 10 oktober, dat bepaalt dat België een Afghaanse vrouw met vijf minderjarige kinderen niet naar Duitsland mag terugsturen, hoewel het gezin daar wel eerst asiel had aangevraagd. Hun menswaardige opvang is er niet gegarandeerd, klinkt het.

Op het eerste gezicht doet die uitspraak inderdaad de wenkbrauwen fronsen. Het gezin terugsturen lijkt niet meer dan een logische toepassing van de Dublin-richtlijn, die stelt dat het land waar het eerst asiel wordt aangevraagd bevoegd is voor de behandeling van de asielprocedure. Francken: "Dat shoppen in opvang moet stoppen."

Maar wie het vonnis wat meer in de diepte analyseert, ontdekt dat het dossier toch iets complexer is dan N-VA laat uitschijnen. "N-VA probeert opnieuw zijn eigen fout op een rechter af te wentelen", oordeelt Hendrik Vuye, grondwetspecialist en parlementslid voor V&W. "Als er iemand wereldvreemd is, dan is dat de Dienst Vreemdelingenzaken (DVZ) zelf."

DVZ staat in voor de afhandeling van de asieldossiers maar heeft geblunderd, stelt Vuye. "Want in het arrest staat niet dat er geen vluchtelingen meer mogen worden uitgewezen naar Duitsland, maar wel dat DVZ onvoldoende heeft gemotiveerd waarom de familie geen aanspraak kan maken op artikel 3 uit het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens (EVRM)." Daarin staat dat 'niemand mag worden onderworpen aan folteringen, onmenselijke of vernederende behandelingen, of bestraffingen.' Vooral voor de minderjarige kinderen was er volgens de rechter een veel betere motivering nodig.

Onvoldoende onderzoek

"Hun welzijn en persoonlijke veiligheid moeten gewaarborgd zijn. Dat heeft deze rechter niet uitgevonden", zegt Dirk Vanheule, professor Migratierecht aan de UAntwerpen. "Wat men DVZ verwijt, is dat die onvoldoende onderzoek heeft verricht en te weinig antwoorden geeft op de kritieke punten voor deze specifieke Afghaanse familie."

Het is niet de eerste keer dat DVZ in opspraak komt. Ook in de visumrel rond het Syrische gezin uit Aleppo botste DVZ tot driemaal toe op een rechterlijke 'neen' wegens onvoldoende motivering. "Wij stellen al langer vast dat DVZ zaken motiveert op zeer algemene wijze, en te weinig toetst op individuele basis", zegt Charlotte Vandycke van Vluchtelingenwerk Vlaanderen. Zo haalde de Afghaanse vrouw ook familiebanden aan om haar asielaanvraag in België kracht bij te zetten. Een valabel element. "Maar dat soort zaken wordt te vaak naast zich neergelegd", zegt Vandycke. Ook Vuye vindt dat het functioneren van DVZ aan een grondig onderzoek toe is. "Ik heb serieuze vragen bij de organisatie."

Praktisch onhaalbaar

Francken vindt de kritiek veel te gemakkelijk. "De dienst Vreemdelingenzaken behandelt bijna duizend dossiers per jaar en wint ze bijna allemaal." Hij benadrukt dat het praktisch niet haalbaar is dat DVZ voor elke zaak een persoonlijke motivatie opstelt voor de rechter.

Hoe moet het nu verder met de Afghaanse familie? Het lijkt dit keer niet tot een lange soap te komen zoals met de Syrische familie. Na het arrest van de RVV maakte DVZ het dossier begin november over aan het Commissariaat-generaal voor de Vluchtelingen en de Staatlozen. "Daardoor geeft DVZ toe dat België verantwoordelijk is voor de behandeling", zegt Sakhi Mirbaz, de advocaat van het gezin. Het gezin verblijft nu in een opvangcentrum in Wallonië.

Staatssecretaris Theo Francken (N-VA).Beeld BELGAIMAGE

"Dat er geen beroep is ingediend door DVZ zegt alles", besluit Vuye. "Enerzijds noemt Francken de uitspraak van de rechter wereldvreemd, anderzijds gaat zijn eigen dienst er niet verder tegen in beroep. Dan is toch duidelijk dat de rechter niet zo gek is?"

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234