Zondag 29/01/2023

HemelpostBrieven

‘Hemelpost’: afscheid van de bekende mensen die ons dit jaar ontvielen, door de sterkste pennen

null Beeld

We durven hopen dat het nieuwe jaar beter wordt dan 2020. Ook al moeten we 2021 inzetten zonder de mensen die ons de voorbije maanden ontvielen in het politieke en maatschappelijke leven, in sport en in entertainment. 14 sterke pennen schrijven in Hemelpost een brief aan een dierbare, rolmodel of held die er niet meer is.

Redactie

Mark Coenen wuift Terry Jones uit: ‘Men zal je herinneren als iemand die heel erg goed stond in vrouwenkleren’

Toen je de diagnose kreeg, ging je er verbazingwekkend cool mee om. Je vertelde het aan iedereen: “Ik heb dementie, mijn frontale lob heeft de benen genomen.” “De ziekte vermindert misschien het gevoel van gêne bij een mens, maar Terry heeft nooit veel gêne gehad”, voegde Palin er nog aan toe.

Je kon ongeveer alles: sprookjes schrijven, gedegen historisch onderzoek voeren, documentaires over de verborgen geschiedenis van Egypte, van Rome en die van de seksualiteit – die laatste vond ik het grappigst, wat had je gedacht.

null Beeld Bob Van Mol/Penelope Deltour
Beeld Bob Van Mol/Penelope Deltour

Fatma Taspinar: ‘‘Disabled Ward Verrijcken’. Zo staat het er echt. Je bent voorgoed met vakantie’

‘Het nummer is momenteel gestoord.’ Dat is wat ik hoor als ik je probeer te bellen. Ik probeer het nog eens. Ik duw: Ward Verrijcken bellen. Opnieuw dat bericht, in verschillende talen. ‘The number is currently out of order.’ Currently, momenteel. Alsof er nog een moment kan komen waarop ik je stem opnieuw zou kunnen horen. Ik leef op hoop.

null Beeld Bob Van Mol / Penelope Deltour.
Beeld Bob Van Mol / Penelope Deltour.

Björn Soenens schrijft opperrechter: ‘Ruth Bader Ginsburg, u stierf anderhalve maand te vroeg’

Ik geloof niet in de hemel of de hel. Maar ik heb het vermoeden dat u voor heel veel mensen een hemel op aarde was. Ik zag het verdriet aan uw kist op de trappen van het Hooggerechtshof in Washington. Voor Amerikaanse vrouwen bent u een heldin.

null Beeld Wouter Van Vooren/Penelope Deltour
Beeld Wouter Van Vooren/Penelope Deltour

Hans Vandeweghe: ‘Kobe Bryant, ik zal altijd een fan zijn van Michael Jordan’

Zal ik maar meteen met de deur in huis vallen, in jouw geval jammer genoeg de hemelpoort? Voor mij is Michael Jordan de greatest of all time, de GOAT. Niet alleen van het basketbal, maar van alle sporten. Jazeker, meer nog dan Muhammad Ali.

Ik was, ben en zal altijd een fan zijn van Michael Jordan. Op hem zijn die typisch Amerikaanse superlatieven als ‘out of our league’, ‘beyond imagination’, ‘the closest thing to Jesus’ van toepassing. Op niemand anders. Niet op LeBron James, ook niet op jou, hoe tragisch je einde ook was.

null Beeld Bob Van Mol/Penelope Deltour
Beeld Bob Van Mol/Penelope Deltour

Guido Belcanto: ‘Chère Juliette, aanvaard mijn deemoedige dank voor alle schoonheid die u ons hebt geschonken’

U bezat een je-ne-sais-quoi dat een vrouw voor elke man met een beetje goede smaak onweerstaanbaar maakt. De mooiste anekdote over uw aantrekkingskracht is het verhaal dat ik las over Willem Elsschot, die u per toeval in een Antwerps restaurant ontmoette. De brave huisvader Elsschot zat daar met zijn vrouw te eten toen u binnenkwam. De grote schrijver was zo onder de indruk van uw verschijning dat hij, zichzelf niet meer meester zijnde, opveerde, een buiging voor u maakte en de woorden uitsprak: ‘Ik buig voor U mada­me ter glorie van de Vrouwelij­ke Schoonheid’, dit tot groot on­genoegen van zijn wettige echtgenote die zei: ‘Ga zitten, gij zot.’

null Beeld Kristof Ghyselinck/Penelope Detour
Beeld Kristof Ghyselinck/Penelope Detour

Frank Raes: ‘Diego Maradona, in je ogen zag ik de sluimerende eenzaamheid’

Toen eind jaren 70 verhalen over een Argentijns wonderkind de oceaan overstaken en we hier en daar een foto van die prachtige zwarte krullenbol oppikten, was mijn interesse meteen gewekt. Alleen al die naam: ‘Diego Armando Maradona’, een golvende symfonie van a’s en o’s, waar zelfs de zuurste cynicus voor bezwijkt.

null Beeld Tim Coppens/Penelope Deltour
Beeld Tim Coppens/Penelope Deltour

Katrin Swartenbroux neemt afscheid van feministische seksonderzoeker Shere Hite: ‘Uw strijd leeft voort’

‘De vrouw die haar seksegenoten leerde genieten van seks, is komen te gaan’, kopten de kranten begin september, als ware u de Conscience van de clitoris. In de in memoriams leek uw streven naar het kleine sterven een fait accompli, een strijd die samen met u begraven mocht worden. U weet beter. Wij weten beter. Het kan zoveel beter.

null Beeld Damon De Backer/Penelope Deltour
Beeld Damon De Backer/Penelope Deltour

Strafrechtprofessor Liesbet Stevens neemt afscheid van ex-burgemeester van Aalst Ilse Uyttersprot: ‘We moeten partnergeweld nu stoppen’

Jouw dood herinnerde Vlaanderen eraan dat iedereen het slachtoffer kan worden van – zelfs dodelijk – partnergeweld. Het thema staat nu op de politieke agenda. Net zoals in de aanpak van die andere pandemie die ons nu teistert, hebben we ook in de strijd tegen partnergeweld nood aan hoop, moed en doorzettingsvermogen. Sommigen noemen het een verloren strijd, maar de pijnlijke waarheid is dat we nog nooit echt geprobeerd hebben om partnergeweld uit te roeien.

null Beeld Tim Dirven/Penelope Deltour
Beeld Tim Dirven/Penelope Deltour

Hugo Camps neemt afscheid van Liesbeth List: ‘Het was goed bij jou, Liesbeth’

Elke zin die je tot de voor een weesmeisje gezegende leeftijd van 78 aan proza en poëzie heeft bereikt, is uit je poriën gesneden. Je laat een testament na dat boven de muziek gaat. Wat ik vooral heb bewonderd was je artistieke soevereiniteit. Jij zocht de commercie niet, deed niet aan reclameboodschappen. Als zangeres van Shaffy Chantant had je het betere lied leren kennen. In de jaren zestig werd je gevraagd om de Mauthausen-cyclus te zingen. Je bewondering voor de melancholieke levenskunstenaar Jacques Brel was on­geremd.

null Beeld Penelope Deltour / Karoly Effenberger
Beeld Penelope Deltour / Karoly Effenberger

Midden-Oosten-expert Koert Debeuf: ‘Hosni Moebarak, wist u wel hoe mooi democratie kan zijn?’

U stierf net een paar maanden te vroeg om de tiende verjaardag van uw afzetting te vieren. Daar zult u zelf wel niet rouwig om zijn. Ik vraag me af of iemand als u, die dertig jaar lang dictator van Egypte was, zich in die jaren wel eens heeft afgevraagd of de jongeren die op het Tahrirplein in Caïro uw afzetting hebben afgedwongen, eigenlijk wel een punt hadden. Zou u af en toe spijt hebben gehad van uw beleid dat miljoenen mensen de hoop op een betere toekomst had afgenomen? Wellicht niet. Waarschijnlijk zag u die revolutionairen vooral als ondankbaren. De rest als verraders.

null Beeld rv/Penelope Deltour
Beeld rv/Penelope Deltour

Bart De Wever: ‘In dit tijdperk zijn conservatieve gedachten voor de intellectuele elite zoals een geslachtsziekte’

Je was een trots conservatief. In dit tijdperk zijn conservatieve gedachten voor de intellectuele elite echter zoals een geslachtsziekte. Ze kunnen vermeden worden door deugdelijk links te leven. En het is je eigen schuld als je ze hebt. Zoals je zelf schreef: wie conservatief is, is voor linkse opiniemakers ‘geen andersdenkende om het gesprek mee aan te gaan, maar een zieke om te mijden’.

null Beeld photo news/Penelope Deltour
Beeld photo news/Penelope Deltour

Nigel Williams: ‘Vera Lynn, de ‘wij tegen zij’-houding en de grootheidswaanzin hebben gewonnen. Maar ik blijf hier’

Ik kende je niet zo goed, maar voor mijn ­vaders generatie was jij de ‘sweetheart’, het meisje met de sterke en toch zachte stem dat een hart onder de riem stak van de jongens en meisjes die voor een betere wereld aan het vechten waren, een wereld vrij van fascisme en tirannie. Vooral jouw liedjes ‘The White Cliffs of Dover’ en ‘We’ll Meet Again’ hebben een generatie samengebracht en hoop gegeven.

null Beeld Jelle Vermeersch / Penelope Deltour
Beeld Jelle Vermeersch / Penelope Deltour

Kurt Van Eeghem schrijft Gerty Christoffels: ‘Aan het eind bleef er slechts een hees zuchtje over. Maar de moed opgeven, nee’

Dat ‘kankertje’ verloor zijn verkleinwoord terwijl je stem bij elk nieuw telefoontje een notenbalk daalde. Aan het eind bleef er slechts een hees zuchtje over. Maar de moed opgeven, nee, de glimlach verliezen, nee. Tot je op een dag vertelde dat het niet meer ging en dat het niet meer zou gaan. Ik antwoordde iets onnozels, sorry daarvoor, maar het toverde een glimlach op je zachte gelaat. Die had het ‘kankertje’ niet stuk gekregen. Door je tranen heen was er die onvergetelijke Gerty-glimlach waar heel Vlaanderen voor viel.

null Beeld Jan Aelberts/Penelope Detour
Beeld Jan Aelberts/Penelope Detour

De Morgen-columnist Aya Sabi neemt afscheid van George Floyd: ‘Mogen ademen is geen privilege’

Er is niets wat ik jou kan vertellen om dit goed of ongedaan te maken. Er is geen enkel woord dat ervoor zorgt dat we terug kunnen naar de dag voor 25 mei, dat je een politieagent was tegengekomen die wél wist hoe de democratie werkte, dat jou wel een eerlijk proces werd gegund, dat het ­politiegeweld niet zo dis­pro­por­tioneel was, dat een andere agent ingegrepen had, dat je in de ambulance gereanimeerd kon worden, dat je in het ziekenhuis niet dood werd verklaard. Dat je leven meer waard zou zijn. Dat deze rechtsstaat iedereen even goed beschermt.

En dat alles om een vervalst biljet van 20 dollar. Maar zwart zijn is geen misdaad. Mogen ademen is geen privilege.

null Beeld Penelope Deltour
Beeld Penelope Deltour

Marc Didden: ‘Robbe, je had het recht boos te zijn, omdat je een rebel was en een filmpionier’

‘Is het niet wat warm daar in het vagevuur? Met die badhanddoek om je nek en die slobbertrui rond je lijf waarin je volgens mij geboren bent en ook de meeste van je levensdagen doorgebracht hebt. Weet dat ik je graag had. Vooral omdat je altijd wel op iets of ­iemand of vooral jezelf boos was en toch nog een vriendelijke mens bleef. Al was jij niet zo vriendelijk toen wij zo rond 1982 collega’s werden.’

Hemelpost Didden - De Hert. Beeld Tim Dirven/Penelope Detour
Hemelpost Didden - De Hert.Beeld Tim Dirven/Penelope Detour

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234