Woensdag 27/01/2021

Helpen helpt niet altijd

'Stop met de illegale vluchtelingen in Zeebrugge te helpen.' Met die uitspraak kreeg West-Vlaams provinciegouverneur Carl Decaluwé de hele goegemeente over zich. Maar mischien heeft hij een punt. Het tentenkamp in Calais bewijst dat de allerbeste bedoelingen ook tot grote miserie kunnen leiden.

"Onmenselijke, fascistoïde onzin." Griepexpert Marc Van Ranst liet geen spaander heel van Decaluwé. Die had ervoor gepleit om geen eten meer uit te delen aan illegale vluchtelingen die via de haven van Zeebrugge de oversteek naar Engeland wilden maken(DM 2/2).Zo'n daad van medemenselijkheid verwerpen, dat doet toch geen zinnig mens?"Je trekt er alleen meer vluchtelingen mee aan en de druk is al zo hoog", verdedigde Decaluwé zich.

En Zeebrugge mag geen tweede Calais of Duinkerke worden. Daar is elk zinnig mens het wél over eens. Decaluwé zet samen met de kustburgemeesters alles op alles om een ongecontroleerd vluchtelingenkamp in ons land te vermijden. Politiepatrouilles draaien overuren, extra manschappen werden ingezet. Sinds december werden zo'n 1.500 mensen aangehouden.

En als daar enkele goedbedoelende burgers komen tussenfietsen, is dat duidelijk niet naar de zin van de gouverneur.

Vrees voor chaos

Maar heeft Decaluwé mogelijk een punt? "Toch wel", zegt Bob Pleysier, oud-directeur van asielinstantie Fedasil. "Op de vraag bestaat geen gemakkelijk antwoord, maar ook in Calais is het kamp ooit begonnen met de beste bedoelingen." Hij ging er op bezoek toen de vluchtelingen werden opgevangen door het Rode Kruis, terwijl de Franse overheid liet betijen. De hulp overlaten aan een ngo bood geen soelaas. Calais werd een echte aantrekkingspool. Het kamp ontstond in 1999 en bestaat tot op de dag van vandaag, in chaos. Een verscheurende keuze dringt zich dan op. Bied je steun als je weet dat je meewerkt aan zo'n scenario?

"Ik schrik als ik het zeg", stelt Pleysier. "Maar eigenlijk is hen helpen geen oplossing, individueel of gestructureerd. We moeten de illegale vluchtelingen in de eerste plaats overtuigen om asiel aan te vragen. Dan krijgen ze de bescherming en de hulp die ze nodig hebben. Desnoods manu militari."

De vluchtelingen die in de buurt van Zeebrugge worden opgepakt, krijgen effectief ook de kans om asiel aan te vragen. De overgrote meerderheid weigert dat. Ze gaan liever naar Groot-Brittannië of vrezen dat hun aanvraag zal worden geweigerd. "We moeten hen goed uitleggen wat het betekent", zegt Pleysier. "De meerderheid van hen zal erkenning krijgen en dan zijn ze nog vrij om naar Engeland te gaan."

Ook volgens Luckas Vander Taelen, gewezen parlementslid voor Groen, ligt daar de sleutel. "Pak die mensen op, registreer ze en laat ze asiel aanvragen. Zo zal het moeten." Hen hulp ontzeggen is voor hem echter een brug te ver. "Je moet een onderscheid maken tussen menslievendheid en politieke keuzes."

De angst voor een tweede Calais in ons land zit er dik in. Toch is er een groot verschil. De overheid heeft in Frankrijk jarenlang de andere kant opgekeken. Bij ons zitten zowel binnenlandminister Jan Jambon (N-VA), de gouverneur en de burgemeesters er met de neus bovenop. Decaluwé krijgt ook respect voor zijn crisismanagement. Maar de communicatie kan op zijn zachtst gezegd beter. Dat had hij moeten weten in tijden dat de minste straffe uitspraak over asiel wordt uitvergroot.

"De gouverneur heeft zijn standpunt slecht verwoord, maar ik begrijp waarom hij dat zegt", zegt Brugs burgemeester Renaat Landuyt (sp.a). "Natuurlijk moet je mensen in nood helpen. Dat staat boven elk principe. Maar ik waarschuw zij die helpen er wél voor dat deze mensen zelf voor hun noodsituatie gekozen hebben. Ze kunnen ook kiezen voor de wettelijke weg. En dat is de boodschap die Carl ook wilde geven."

Binnenkort opent een asielcentrum in Zeebrugge, merkt Landuyt op. Voor vluchtelingen die hun aanvraag in Brussel hebben ingediend. "Alle hulp daar is zeker en vast welkom."

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234