Zondag 04/12/2022

'Helpdesk' moet Anciaux helpen bij bevragen jeugd

Minister van Jeugd, Bert Anciaux (VU-ID) verspilt zijn tijd wanneer hij een werkgroep een jaar lang wil laten zoeken naar de juiste methode om niet-georganiseerde jongeren te polsen naar hun behoeften en verzuchtingen (zie De Mogen van gisteren). Dat zeggen Jeugdwerknet en Jongeren en Participatie (JEP), twee verenigingen die al enkele jaren actief bezig zijn met initiatieven om de maatschappelijke participatie van jongeren te verhogen.

Brussel

Eigen berichtgeving

Karl van den Broeck

Karel Lootens, drijvende kracht achter Jeugdwerknet, wijst erop dat zijn vereniging al een tijdje het internet benut als informatie-, inspraak- en participatie-instrument. "Wij brengen in de eerste plaats de jongeren, de jeugdwerkers en de politici met elkaar in contact. Iemand die een goed idee heeft, kan dat snel en efficiënt uitwisselen via onze website. Daarnaast is er een schat aan informatie te vinden, een overzicht van duizenden jeugdverenigingen, en een discussieforum. De resultaten van onze werking hebben we al verschillende keren doorgegeven aan de Vlaamse administratie en aan de kabinetten van de bevoegde ministers. Maar blijkbaar heeft men geen oren naar wat de Vlaamse jongeren - via Jeugdwerknet - aan de beleidsmakers te vertellen hebben. We vrezen dat Anciaux het hele jeugddebat opnieuw op de lange baan schuift."

Tijdens de vorige legislatuur werd - zowel vanuit de Vlaamse regering als vanuit het verenigingsleven - hard gewerkt op het thema jongeren en participatie. Op het Welzijnscongres Veer10-Acht10, dat precies één jaar geleden plaatsvond in Kortrijk, werden spijkers met koppen geslagen.

"Uit het congres werd een tienpuntenprogramma gedistilleerd. Dat bevatte een aantal beleidsaanbevelingen die aan de politici werden bezorgd. Het eisenpakket werd opgesteld door de stuurgroep van het congres, die daarbij gretig putte uit een langdurige bevraging door Jongeren en Participatie," zegt JEP-coördinator Kurt De Backer. Zo pleitte het congres onder meer voor meer ruimte voor jongeren (speelpleintjes, fuifzalen), vroeg het meer inspraak en participatie, een betere mobiliteit, een 'arbeidsverzekering' voor alle afgestudeerde jongeren, een leerlingenraad in elke school, meer aandacht voor vrienden bij het oplossen van problemen, meer geld voor leraars die les geven in concentratiescholen; het vroeg ook om een minister van Jeugd.

"Diezelfde minister van Jeugd wil nu blijkbaar al dat werk nog eens overdoen. Voeg daarbij de inspanningen van Jongeren en de Wereld (nu Globelink) die elk jaar een scholierenparlement laten bijeenkomen, met telkens zeer mediatieke én interessante slotzittingen in de échte parlementen," zo gaat De Backer verder. "Dan kan je toch niet zeggen dat er nog niets gebeurd is."

Kurt De Backer en Karel Lootens spreken trouwens tegen dat met de door het jeugdwerk gehanteerde bevragingsmethoden enkel "mondige jongeren" zouden worden bereikt. "Je kan vanalles doen om achtergestelde jongeren te bereiken: er zijn bevragingen met postkaarten, via vorminsactiviteiten allerhande, via roadshows, via muurschrijfprojecten enzovoort. Essentieel is wel dat ze ervan overtuigd zijn dat naar hen wordt geluisterd."

De verantwoordelijken van Jeugdwerknet willen Bert Anciaux alvast een handje helpen. Op hun website (www.jeugdwerknet.be) beginnen zij met een doorgeefluik: 'Helpdesk voor de minister van Jeugd'. Lootens: "Iedereen die een suggestie heeft voor Anciaux kan die daar achterlaten. Wij sturen ze dan door naar zijn kabinet. Misschien luistert de minister dan wel."

Ondertussen werkt de Vlaamse Jeugdraad al bijna een jaar aan een grootschalige petitiecampagne. Als 15.000 handtekeningen verzameld worden, kan het Vlaams Parlement verplicht worden om te discussiëren over de tien eisen van het Veer10-Acht10-congres. Bedoeling is om de actie tegen mei af te ronden. "We zouden graag hebben dat de Vlaamse parlementsleden nog voor de verkiezingen duidelijk aan de jongeren zeggen wat hun plannen zijn," zegt De Backer. "Ik hoop maar dat de beslissing van Anciaux om nog een jaartje te 'studeren' geen poging is om het jeugdebat tot na de verkiezingen uit te stellen."

Meer info: www.jeugdwerknet.be

'Regering en parlement moeten nog voor de verkiezingen aan de jongeren zeggen wat hun plannen zijn'

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234