Donderdag 08/12/2022

'Help, ik vind hier mijn weg niet'

De eerste schooldag ging gisteren in Gent gepaard met een opvallende verschuiving in de verkeersdruk. Nog heel wat ouders brachten hun kinderen met de wagen tot aan de schoolpoort, maar ook de bussen en trams vervoerden aanzienlijk meer scholieren. In Gent rijden sinds zaterdag 12- tot 14-jarigen gratis met het openbaar vervoer. Elders in Vlaanderen blijft dat voorrecht beperkt tot -12-jarigen.

Gent / Van onze medewerkster

Chung Tsey Chow

'Aan de tramhalte bij het Gentse Sint-Pietersstation draalt Sara Roels (16) uit Melle doelloos rond. "Help, ik vind hier helemaal mijn weg niet", zucht ze verlegen. Het is de eerste keer dat ze met het openbaar vervoer naar school gaat. En uitgerekend nu regent het pijpenstelen. "Ik heb in mijn hele leven nog maar één keer de bus genomen", bekent ze. "Voordien ging ik naar school in Melle, maar sinds dit jaar zit ik in het Lyceum in Gent. Dat is voor mij iets te ver om met de fiets te gaan." Doordat ze beschikt over een Buzzy Pas is het openbaar vervoer een goed alternatief.

Gentse jongeren van 12 tot 14 jaar rijden dit schooljaar voor het eerst gratis met het openbaar vervoer. Het Gentse stadsbestuur spendeert daarvoor 24,5 miljoen frank. "Het is wel leuk", vindt Sirwan (14). "Vorig jaar kostte een busabonnement mij 6.000 frank en nu rijd ik gratis. Het is alleen spijtig dat ik daar maar twee maanden van kan genieten. Dan word ik 15 jaar en moet ik weer een abonnement kopen."

Volgens Sophie Reddé (13) en haar vriendin Jessie Willaert (13) biedt de gratis bus- en trampas vooral praktische voordelen. "Vorig jaar hadden we een maandabonnement. Iedere maand moesten we dat verlengen. Nu moeten we daar niet meer naar kijken", verduidelijken ze. Met de gratis openbaarvervoerspas wil het Gentse stadsbestuur zoveel mogelijk auto's uit de stad weren. Veel ouders brengen hun kinderen met de wagen naar school omdat ze fietsen te gevaarlijk vinden. Het openbaar vervoer moet een alternatief bieden. Toch kon de gratis pas niet verhinderen dat ouders op de eerste schooldag hun kinderen aan de schoolpoorten afzetten. Het personeel van de Gentse stadsdiensten en de provincie Oost-Vlaanderen kregen zelfs uitzonderlijk de toestemming om later op het werk te verschijnen, zodat zij eveneens hun kroost konden begeleiden.

De verkeersdrukte was tijdens de ochtendspits dan ook vrij groot. In de Voskenslaan, een invalsweg naar Gent, was het rijtjes schuiven ter hoogte van het Atheneum. Om echte files te vermijden, startten de lessen voor de diverse klassen op een ander uur. "Normaal gezien komt het grootste deel van onze leerlingen met het openbaar vervoer", verduidelijkt directrice Hilde Kiekens. "De school ligt nabij het Sint-Pietersstation. Maar op de eerste schooldag worden kinderen begeleid door hun ouders. Dit is een trend die jaar na jaar toeneemt. Ouders willen meer betrokken worden bij het schoolgebeuren. Ze willen zien hoe de eerste dag verloopt. De kinderen van het eerste middelbaar komen meestal van heinde en ver. Vaak zaten ze voorheen op een dorpsschool, waar het minder druk is. Door de kinderen te begeleiden, kunnen ouders zien hoe ze de school nadien het best bereiken. Met de gespreide opvang kunnen we bovendien beter inspelen op vragen van ouders en leerlingen. Het eerste middelbaar telt tweehonderd leerlingen. Indien we die samen laten binnenkomen met de negenhonderd leerlingen van het derde middelbaar en hoger, komen ze in het hol van de leeuw terecht. Nu tonen we hen de weg op school en welke uitgang ze moeten nemen op het einde van de dag. Op de tweede schooldag starten de lessen voor iedereen op hetzelfde uur."

Om het ochtendverkeer in goede banen te leiden, zette de politie gisteren een honderdtal extra agenten in. Die hielden een verhoogd toezicht aan de schoolpoorten.

Op de eerste schooldag worden kinderen begeleid door hun ouders. Dat is een trend die jaar na jaar toeneemt

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234