Woensdag 14/04/2021

Help, ik herken mijn eigen spiegelbeeld niet meer

In een openhartig interview geeft Friends-actrice Courteney Cox (52) toe dat ze spijt heeft van plastische ingrepen. En ze is lang niet de enige. Het gevolg van verwachtingen die steeds onrealistischer worden, externe druk en riskante hypes.

Opvallend is niet Cox' bekentenis dat ze aan haar gezicht heeft laten sleutelen. Dat deden recente rodeloperkiekjes al vermoeden. Wel haar eerlijke verklaring dat ze zich de plastische ingrepen achteraf bekeken beklaagt. "Soms kijk ik naar een foto van mezelf en denk ik: ik zie er verschrikkelijk uit. Ik heb zaken laten doen waar ik spijt van heb", zegt de voormalige Friends-ster in de tv-show Running Wild With Bear Grylls. "Gelukkig zijn er ook dingen die na een tijdje verdwijnen, want ze zorgden niet voor een goede look."

De beslissing om onder het mes te gaan, wijt de 52-jarige actrice indirect aan de maatschappelijke druk om er jong te blijven uitzien. "Die druk is er. Zeker als vrouw, zeker in deze acteerbusiness. Ik probeerde mijn jeugd na te jagen, maar heb nu beseft dat dat toch niet lukt."

Hollywood-sterren grijpen doorgaans natuurlijk net iets vaker en sneller naar een borstvergroting of facelift, maar ook in België komt lang niet iedereen met een smile van de operatietafel. Tien procent van de klanten die bij de Gentse plastisch chirurg Alex Verpaele aankloppen, willen een ingreep die eerder werd uitgevoerd door een andere dokter laten bijsturen of ongedaan maken. Omdat de eerste operatie is mislukt, of tot complicaties heeft geleid. Maar even vaak omdat het resultaat niet aan hun verwachtingen voldoet.

Verplichte wachttijd

En die verwachtingen zijn, mede door de heersende photoshopcultuur, vaak onrealistisch. "Perfecte symmetrie is bijvoorbeeld niet altijd wenselijk, en soms zelfs onmogelijk als je skelet asymmetrisch is", zegt Verpaele. "En van fel doorgezakte borsten kun je helaas ook geen pronte appelvormige borsten maken zonder littekens te maken. Artsen die zoiets beloven, geloof je beter niet." Sommigen willen eruitzien als de vrouwen in de boekskes. Nemen zelfs foto's van totaal andere vrouwen mee als voorbeeldmateriaal. "Maar een operatie is geen photoshop", zegt plastisch chirurg Clement Coenen uit Antwerpen. "Het blijft natuurlijk chirurgie."

Andere vrouwen of mannen willen de tijd graag terugdraaien omdat ze ooit uit verkeerde redenen naar de dokter zijn gestapt. Onder druk van een vriendje, of op te jonge leeftijd, toen ze nog een stuk onzekerder en beïnvloedbaarder waren over hun looks. Of omdat ze hun eigen spiegelbeeld gewoon niet meer herkennen.

Verpaele: "Ik lijk niet meer op mezelf, zeggen ze dan. Dat risico op een vervreemdingsgevoel is het grootst na neusingrepen, of andere beendercorrecties in het gelaat. Die zijn erg bepalend voor je look en hebben de grootste impact op de psyche."

Naar Amerikaans voorbeeld wordt de drempel om naar de plastisch chirurg te stappen steeds lager. Botox, borstvergrotingen en liposucties zijn meer sociaal geaccepteerd dan vroeger. Maar: hoe sneller de knoop wordt doorgehakt, hoe meer kans op spijt. "Wettelijk is er een verplichte wachttijd en kan de ingreep niet een dag na je beslissing worden uitgevoerd, maar die wordt niet overal altijd gerespecteerd", vertelt Coenen.

Bovendien is de beautysector ook onderhevig aan hypes, die achteraf lang niet allemaal even geweldig of ongevaarlijk blijken. Zo krijgt dokter Verpaele regelmatig vrouwen over de vloer die hun permanente fillers betreuren en vervloeken. Omdat het zogenaamde wondermiddel om rimpels voorgoed te laten verdwijnen soms ook voor uitzakkingen, verhardingen, ontstekingen of ongewenste zwellingen zorgt. "En het probleem is dat ze niet altijd te verwijderen zijn, omdat ze zich verweven met de weefsels."

Lang niet alle cosmetische ingrepen zijn omkeerbaar, waarschuwt Verpaele. "Vaak kan er heel wat teruggedraaid of bijgewerkt worden. Maar iets als een neuscorrectie wordt best van de eerste keer goed gedaan, want de weefsels worden met elke ingreep brozer."

Esthetisch toerisme

Soms weigeren artsen ook resoluut om eerdere ingrepen bij te sturen. Omdat ze voelen: wat ik ook bijwerk, hij of zij zal nooit helemaal tevreden zijn. Coenen: "Als plastisch chirurg moet je ook een beetje psycholoog zijn. Dat komt met de ervaring. Wij trekken nu eenmaal ook mensen aan die psychologisch labieler zijn."

Alles begint daarom bij het intakegesprek, zeggen de chirurgen. Daar moeten verwachtingen meteen realistisch voorgesteld worden. Of onnodige vragen gewoon geweigerd worden. "Alleen heb je tegenwoordig esthetisch toerisme naar pakweg Turkije of niet-erkende artsen waar mensen die hier een njet krijgen van dokters alsnog geopereerd worden. Met alle risico's van dien."

Cox zul je daar alleszins niet snel meer tegen het lijf lopen.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234