Donderdag 01/10/2020

Standpunt

Help de rijken, help de rijken, ze hebben het niet makkelijk

Yves Desmet.Beeld Bob Van Mol

Yves Desmet is commentator bij De Morgen.

(Illustratie Tomas Schats)

Het regeerakkoord is onaantastbaar, heilig, en dient tot de laatste komma te worden nageleefd, tenzij er iets instaat dat tegen de zin van de werkgevers is. Je kunt moeilijk anders besluiten na de onthulling van deze krant dat 'en stoemelings' een paragraaf die werkgevers ertoe zou verplichten twee in plaats van één maand ziekteverlof te laten betalen, tijdens het begrotingsoverleg geschrapt werd. Niet dat er nu zoveel paragrafen in dat regeerakkoord stonden die de werkgevers zuur opbraken, maar ook eentje was er blijkbaar eentje te veel.

Zelden heeft een regering zo brutaal en schaamteloos ieder evenwicht tussen de sociale partners genegeerd, en zo overduidelijk de kant van de werkgevers gekozen.

Door terug te komen op haar eigen teksten, door dingen te beslissen waarvoor ze geen mandaat van de kiezer hebben gekregen: geen enkele van de huidige regeringspartijen heeft bijvoorbeeld voor de verkiezingen aangekondigd dat ze het nodig vonden de pensioenleeftijd naar 67 jaar op te trekken.

Minder lasten voor de bedrijven, meer voor de families en de consumenten, het is een mantra geworden. Zelfs in de mate dat de aimabele Pieter Timmermans, grote baas van het VBO, in een open tribune zijn werkgevers moest smeken om toch een heel klein beetje engagement naar meer werkgelegenheid te willen uitspreken uit dankbaarheid voor het pakket aan maatregelen dat op hun wenslijstje stond.

Blijkbaar zit er iets in deze tijd dat maakt dat men vindt dat de best verdienenden en meest vermogenden onder ons nog meer moeten ondersteund worden.

Niet de regering, maar ons hoogste rechtsorgaan, het Hof Van Cassatie, besliste zo vorige week dat voortaan tweede verblijven aan de kust moeten kunnen worden ingebracht als beroepskosten, en dus fiscaal aftrekbaar worden. Want het spreekt nogal vanzelf dat al die ondernemers die zo'n appartementje op de dijk hebben, dat niet doen om er met hun kinderen de vakantie door te brengen, maar alleen, gedreven door hun ondernemerszin, om er hun kantoor te houden of klanten te ontvangen. Net zoals hun golfabonnement eigenlijk alleen als een vervelende verplichting beschouwd kan worden om nog maar eens die lastige klanten te entertainen. In diezelfde logica, zal binnenkort een goedbetaalde fiscale adviseur opmerken, is een luxejacht ook niet meer dan een drijvend bureel en een receptieruimte om klanten te ontvangen.

Raymond van het Groenewoud zong het al: "Help de rijken, help de rijken. Ze zijn met niets begonnen, ze hebben het niet makkelijk. Help de rijken." Blijkbaar is men aan de top van dit land vergeten dat die tekst eigenlijk ironisch bedoeld was.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234