Maandag 18/10/2021

Helmut Kohl wil plots namen van donateurs noemen

Oud-kanselier weer bezig met fondsenwerving

Brussel

Eigen berichtgeving

Frank Schlömer

De voormalige Duitse bondskanselier Helmut Kohl wil volgende week de namen noemen van de 'zakenvrienden' van wie hij zes miljoen mark (120 miljoen fr.) bijeen wil krijgen. Dat is het grote verhaal dat gisteren in de Duitse pers staat. Het geld is bedoeld voor de CDU, de christen-democratische partij die vijfentwintig jaar onder Kohls leiding stond en die hij door zwartgeldaffaires aan de rand van de catastrofe heeft gebracht.

De partij moet de Bundestag (de Duitse volksvertegenwoordiging) in verband met haar illegale financiering een boete van zeker 41 miljoen mark (zo'n 850 miljoen fr.) betalen, meer bepaald omdat ze het juiste bedrag geheim hield voor de Bondsdag. Het eerste Duitse tv-net ARD meldde dat het CDU-partijcongres in april de 640.000 leden wil opzadelen met een hogere contributie om de kas weer een beetje te spekken.

Een inzamelingsactie van de christen-democraten op het internet heeft tot dusver meer dan honderduizend mark opgeleverd.

Een van de gevers heeft zich inmiddels al bekend gemaakt. Nestlé-topman Helmut Maucher helpt Kohl als particulier omdat hij een vriend van de oud-kanselier is. "Als verantwoordingsbewuste staatsburger en CDU-lid ben ik bereid, op verzoek van de heer Kohl, een bijdrage te leveren aan de CDU." Maucher is de baas van 's werelds grootste voedingsmiddelenconcern en al lange jaren een vriend van Kohl.

Sommige media menen te weten dat Kohl ergens volgende week de namen wil noemen van andere donateurs die hem nu - deze keer legaal - financieel ondersteunen. Daar is echter al meteen een controverse over ontstaan, ook binnen de eigen CDU-rangen. Velen vinden dat het niet kan dat Kohl de namen openbaar maakt van wie hem nu helpt de boete voor de partij wat draaglijker te maken en dan te doen alsof de zaak daarmee afgedaan is. Men blijft er op aandringen dat Kohl de namen lost van wie in het verleden via hem zwarte miljoenen naar de CDU heeft laten vloeien.

Kohl heeft naar eigen zeggen tussen 1993 en 1998 tot twee miljoen mark (zo'n 40 miljoen fr.) aangenomen van anonieme weldoeners. De namen van deze gulle gevers weigert Kohl vrij te geven. Hij beroept zich daarbij op zijn erewoord. De strafrechter kan hem eventueel wel dwingen die namen te mee te delen, maar zo ver is het onderzoek nog niet gevorderd. Overigens kan Kohl ook dan nog weigeren, maar in dat geval riskeert hij wel justitiële vervolging.

CDU-secretaris-generaal, Angela Merkel, voelt zich wel enigszins ongemakkelijk doordat Kohl weer op pad is voor fondsenwerving. Ze zegt het ergens wel goed te vinden dat Kohl de partij wil helpen, maar "het moet natuurlijk over gewone donaties gaan, die binnen de wet vallen". Ook wees zij erop dat de inzamelacties van de voormalige partijleider de geestelijke en politieke schade die de partij heeft opgelopen lang niet kunnen goedmaken.

CDU-topman Heiner Geissler, een door de wol geverfde interne tegenstander van Kohl, zei vlakaf: "Hij moet niet denken dat hij met nieuwe miljoenen zand kan strooien over het verleden. Er moet duidelijkheid komen over wat vroeger is gebeurd, welke zijn rol daarin is geweest en wie hem 'gesponsord' heeft." Volker Neumann (SPD), de voorzitter van de parlementaire commissie voor het onderzoeken van het schandaal zei: "Ik ben er erg benieuwd naar waar die nieuwe giften vandaan komen."

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234