Zaterdag 18/09/2021

Helmut Kohl stookt ruzie over Duitse vereniging

Morgen is het net tien jaar geleden dat de beide Duitse staten, Bondsrepubliek en DDR, officieel herenigd zijn. De 3de oktober is inmiddels een nationale feestdag, maar de politieke klasse grijpt het feest aan om met modder naar elkaar te gooien. Haantje de voorste is oud kanselier Helmut Kohl, die niet kan verdragen dat iemand een pinkje durft uitsteken naar zijn hereniging.

Brussel / Berlijn

Eigen berichtgeving

Frank Schlömer

Naar aanleiding van de 'Dag van de Duitse Eenheid' zullen verscheidene feestredenaars het woord nemen en ex-kanselier Kohl heeft zich gehaast om daarbij zeker de eerste te zijn. Helmut Kohl, die na zijn CDU-smeergeldaffaire binnen de eigen partij in een sneltreintempo eerherstel krijgt, heeft tijdens het weekeinde fors uitgehaald naar de huidige regering van sociaal-democraten en groenen en hen beschuldigd destijds tegen de Duitse vereniging gekant te zijn.

Kohl, die door zijn gesjoemel met zwarte partijfondsen zijn imago zelf zwaar beschadigd heeft, is niet als spreker uitgenodigd voor de officiële staatsviering morgen in Dresden. De 'kanselier van de eenheid' kan dat blijkbaar niet verkroppen en is moddersmijtend in de tegenaanval gegaan. De Konrad Adenauer Stiftung, een conservatieve denktank van de CDU, heeft een feestje gebouwd waar de voormalige regeringsleider zichzelf mocht vieren en uithalen naar anderen.

Met tranen in de ogen stelde Kohl dat de hereniging een van de grootste gebeurtenissen in de Duitse geschiedenis was en dat die er gekomen is ondanks het verzet van verschillende Europese buurlanden. De SPD en de groenen hebben volgens Kohl niets voor de Duitse hereniging gedaan en de huidige kanselier, Gerhard Schröder, en zijn minister van Buitenlandse Zaken, Joschka Fischer, werden zelfs 'verraders van de Duitse eenheid' genoemd.

Tien jaar geleden hadden beiden inderdaad weinig geestdrift getoond voor het klakkeloos opdringen van het West-Duitse systeem aan de DDR en hadden ze gewaarschuwd voor al te euforische verwachtingen, die door Kohl net werden aangemoedigd. Kohl had de DDR-bevolking gezegd dat ze zeer binnenkort "in bloeiende landschappen" zou leven, terwijl de toenmalige rood-groene oppositie realistischere vooruitzichten hanteerde.

Tien jaar later blijken ze meer dan gelijk te hebben. Het oosten is immers nog altijd een achtergesteld gebied met een veel hogere werkloosheid en kleinere economische groei en de verenigingseuforie behoort tot de verleden tijd. Zelfs vandaag blijkt een eerlijk debat over de fouten rond de vereniging en de blijvende kloof binnen de Duitse natie door dit moddergevecht niet mogelijk.

De regeringspartijen SPD en Groenen hebben natuurlijk teruggeslagen en beschuldigen de ex-kanselier van geschiedvervalsing. "Kohl vervalst niet alleen de kasboeken van zijn partij, maar met zijn leugenachtige uitspraken over het Duitse herenigingsproces is hij ook een geschiedvervalser", zei voorzitter Peter Struck van de SPD-fractie in de Bondsdag. Een parlementariër van de Groenen betreurde dat men "hier blijkbaar alweer de kruitdamp van de Koude Oorlog moet ruiken".

Toen de uitspraken van Kohl door andere CDU'ers nog wat werden aangedikt, kon ook regeringsleider Gerhard Schröder het niet meer houden en noemde de CDU "een erbarmelijk clubje". Hij zei verder: "De verdienste van de Duitse vereniging gaat in de allereerste plaats naar de DDR-burgers en niet naar politici. Zij hebben de revolutie zonder bloedvergieten in de DDR gemaakt en het getuigt van weinig respect dat sommigen die vandaag voor hun eigen politieke kar willen spannen. De DDR-burgers hebben met hun civiele moed en hun vreedzaam protest voor de eenheid gezorgd en hun komt vandaag de eer toe. Wij en onze kinderen zullen ons altijd de historische verdienste van de DDR-burgers herinneren."

Kohl had woorden van lof over voor ex-sovjetleider Michail Gorbatsjov, voor de toenmalige VS-president George Bush en voor Hongarije, dat in 1989 als eerste gaten in de prikkeldraad van het IJzeren Gordijn had geknipt. De Britse premier Thatcher en de Franse president Mitterrand, die bij leven door Kohl evenwel steevast 'mijn vriend' werd genoemd, kwamen niet voor in zijn toespraak. Zij waren degenen die om historische redenen nogal wantrouwig hadden gereageerd op het totstandkomen van een nieuw Groot-Duitsland en dat heeft Kohl hen blijkbaar tot vandaag niet vergeven. De wraak van Schröder is subtiel: op de staatsviering die morgen in Dresden plaatsheeft, zal de Franse president Chirac de hoofdredenaar zijn, terwijl Helmut Kohl niet is uitgenodigd.

Het kleingeestige gekibbel over de eenheid komt ook prominent aan bod in de Duitse media en overal stoot de "zelfingenomen Helmut Kohl" op onbegrip. De Berliner Zeitung schrijft: "Kohls uitval getuigt van een groot gebrek aan respect, niet alleen voor andersdenkenden maar voor alle anderen. Altijd maar ik, ik, ik." De krant heeft er plezier in om aan te tonen dat kanselier Kohl destijds hoegenaamd niets heeft voelen aankomen in de DDR. "Op 9 november 1989, de dag dat de Berlijnse Muur viel, was hij op reis in het buitenland en toen hij halsoverkop naar Berlijn stormde, werd hij door de massa uitgefloten omdat hij niet begrepen had dat dit niet de dag van de nationale pathos was."

'De kruitdampen van de Koude Oorlog zijn hier alweer te ruiken'

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234