Zondag 23/02/2020

Assisen Tongeren

Hells Angel: "Ik antwoord niet op veronderstellingen"

De verdediging van beschuldigde Ali I.: meester Kris Luyckx, Nathalie Fejzulovic en Jurgen Millen.Beeld BELGA

Bij het begin van de zesde dag van het assisenproces in Tongeren van Hells Angel Ali I. (Ipekci), die terechtstaat voor drievoudige doodslag op twee leden van de rivaliserende Outlaws en een sympathisant, beet meester Paul Engelen, die de burgerlijke belangen van de ouders van Michael Gerekens behartigt, de spits af met enkele vragen voor de beschuldigde. Ali I. repliceerde heel kordaat en ietwat geïrriteerd dat het proces gaat over doodslag en niet over wanneer hij zijn colors kreeg om als full member van de Hells Angels door het leven te gaan.

Outlaws full member Freddy Put, hangaround Jef Banken en sympathisant Michael Gerekens werden op 20 mei 2011 doodgeschoten tijdens de openingsreceptie van bandencentrale Burnout in Maasmechelen, waarvan uitbater Carlo D. gelieerd is aan de Hells Angels. Daarna werden de met kogels doorzeefde lichamen in de Citroën Berlingo van Put gedumpt in het kanaal Zuid-Willemsvaart in Eisden-Dorp. Ali I. houdt zijn onschuld staande omtrent de doodslag. Het dumpen van de lichamen gaf hij wel toe. Hij noemde het een stommiteit. Ongeveer een week later kreeg Ali I. zijn colors.

Aan de dumpplaats van de Berlingo werden zeven patronen en de veer van een lader op het jaagpad aangetroffen. Meester Paul Engelen wilde van Ali I. weten hoe die patronen daar terecht waren gekomen. "Misschien zijn ze uit de Berlingo gevallen. Of misschien zijn ze door iemand anders daar achtergelaten, toen ik al weg was. Ik antwoord niet op veronderstellingen, want anders blijven we bezig met veronderstellen. Ik wil niet onnozel klinken, maar ik heb dit allemaal eens uitgelegd", zei een geïrriteerde Ali.

"Houd het bij de feiten, meester"
"Heeft hij misschien de patronen en lader daar achtergelaten om te laten uitschijnen dat de schietpartij aan het kanaal plaatsvond?", vroeg advocaat Engelen. Ali I. herhaalde dat hij al bijna 4 jaar onschuldig in hechtenis zit. "Houd het bij de feiten, meester", sneerde Ali. Volgens de beschuldigde worden de Hells Angels geviseerd. Dat was de reactie toen er een vraag kwam van voorzitter Sterkens welke gradatie Ali I. nu juist had binnen de motorclub.

"We hebben in België met acht man onze colors gekregen en in Nederland 151 personen. Het gaat hier niet om wanneer ik mijn colors kreeg, maar over doodslag. Ik moet mijzelf beschermen. Ik heb hierna nog een leven. Ik ga me niet zomaar openstellen, zodat ik achteraf een schietschijf word. Begrijpt u mij?", was de repliek van de beschuldigde.

Ali I. vroeg zich ook luidop af of de pleidooien al bezig waren, toen de aanklager aan de jury uitlegde waarom de beschuldigde telkens een motorfiets had, die nooit op zijn naam ingeschreven stond. Hij heeft evenmin een motorrijbewijs. "U heeft Ali Ipekci horen zeggen dat hij sinds 2003 al acht jaar lid was van de Hells Angels",' begon Natus, waarna de beschuldigde tussenbeide kwam en verduidelijkte dat hij met de Hells Angels geassocieerd was en dus in zijn ogen geen lid.

Liefde voor de motorfiets
"Het klopt niet wat u zegt. Dat kan allemaal nagegaan worden. Ik heb een tijdje in Polen gewoond. In het buitenland was ik ook geassocieerd met de Hells Angels. Ik ben altijd bereid verdere vragen te beantwoorden", aldus een zelfzekere Ipekci. Ali I. zelf kon wel gedetailleerd vertellen hoe groot zijn liefde voor de motorfiets is. "Van jongs af aan was ik gefascineerd, ook door de mechaniek. Op mijn vijftiende reed ik al op een motor. Het begon met een 50 cc", legde Ali I. uit.

Geen enkele van zijn motorfietsen stond echter op zijn naam. De laatste motorfiets voordat Ali I. in de cel belandde was naar eigen zeggen een oude verroeste Harley Davidson. "Ik noemde het een ratmotor. Ik wilde er niet te veel geld aan uitgeven. De Harley stond op naam van Fabrizio Muto (de president van de chapter Genk, red.). Ik stond op het punt een nieuwe Harley te bestellen, maar die kans was mij niet gegund", aldus de beschuldigde.

"Hij liet toen al geen sporen na"
Het bezitten van een motorfiets op andermans naam ontlokte bij meester Paul Engelen de bemerking "Hij liet toen al geen sporen na", waarop Ipekci rechtstaand een beetje smalend lachte.

Deze voormiddag passeerden verschillende getuigen, die in café Rozenhof in As aanwezig waren, toen Put, Banken en Gerekens er op 20 mei 2011 vertrokken en hun dood tegemoet reden.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234