Dinsdag 25/01/2022

Hello Mister Hanze - deel 19

null Beeld UNKNOWN
Beeld UNKNOWN

Als u aan het eind van de week leest 'Taxichauffeur vermoord te Peking' dan is de kans groot dat ik dat was. Ik had het al wel overal gelezen dat de taxichauffeurs van Peking bekend staan om hun horkerigheid, maar het wordt met de dag erger.

Bij ons aan het hotel kan je een taxi vragen bij de jongen die hele dagen aan de deur staat. Af en toe geef ik hem een euro, af en toe ook niet. Je moet ze ook niet verwennen natuurlijk en er zeker geen tipcultuur in rammen als ze die niet hebben. Gisteren moest ik naar de wielerbaan en dat is echt helemaal de andere kant van Peking.

Als ons hotel op de tweede ring in het noordoosten ligt, dan is Laoshan (waar zaterdag de mountainbikers ook hun ding moeten doen) helemaal bij de vijfde ring in het zuidwesten. Een pokkenend, omschreef een Nederlandse collega het treffend. De trip naar het einde van Peking kostte de gruwelijke som van 7,1 euro, maar duurde in totaal wel anderhalf uur tussen het verlaten van mijn hotel en het uitstappen bij de media-ingang.

De eerste twee taxichauffeurs die de royale oprit van het Poly Plaza kwamen opgereden, wilden mij niet meenemen. De derde heb ik preventief heel boos aangekeken en mijn kaart getoond en gezegd dat hij moest rijden. Hij begon in het Chinees en ik snapte wel dat ook hij niet wilde, maar ik bleef zitten en ik schold hem uit. Het deurjongetje dat dit keer zeker naar zijn 10 yuan kon fluiten, brak het angstzweet uit.

Gelukkig kwamen de heren Li en Lin, gealarmeerd door al mijn misbaar, samen op de chauffeur af. Kleine kleffe Li maakte geen indruk. Lin daarentegen zei één zin en weg was de Hork met zijn wrak en ik daarin. Nogmaals het bewijs dat Lin geen hotelmanager is.

Een dik uur heeft de rit geduurd. We moesten daardoor de stad helemaal dwarsen. Ik probeerde hem uit te leggen dat filerijden op de ring toch nog altijd sneller is dan file rijden in de stad, maar probeer dat soort existentiële discussies maar eens te voeren als je geen woord Chinees spreekt.

We stonden zeker veertig minuten stil. Ik was al eens in Peking toen elke auto mocht rijden, maar zo veel file was er toen niet. Gedurende de Spelen is het de ene dag de onpare kentekens en de andere dag de pare. Je vraagt je wat voor een ellende het hier was geweest als ze geen beperkingen hadden ingesteld. Anderzijds merk je wel hoe gehoorzaam ze hier zijn. De Olympic Lane, waar alleen officiële voertuigen mogen op rijden, daar waagt echt niemand zich op die daar niet thuishoort. In Athene stond soms meer file op de Olympic Lane dan ernaast. Een dictatuur heeft ook goeie kanten.

Gelukkig heb je in zo'n taxi - die niet op die Olympic Lane mag - tijd om andere dingen te doen, zoals het lezen van die sms'jes die ze ons vanuit België sturen. Het BOIC heeft nog nooit zo weinig medailles gehaald, maar nog nooit zoveel gecommuniceerd.
In het begin ging dat zo:
'...Van Breedam-Mouha against Norwegian team 0-2 loss. Congratulations. One Team, One Dream...'

Later hebben ze dat aangepast. Bij verlies werd alleen de uitslag meegedeeld. Maar bij ...Huppeldepup 20th in zoveel en zoveel tijd... was het ook van joepie en congratulations. Felicitaties voor de twintigste plaats, dat is natuurlijk de hele dramatiek van deze Belgische sport. Wij feliciteren elkaar gek en we staan op nul.
Vanuit Hong Kong bereiken ons ook altijd lezenswaardige berichten, maar dan per mail:
'...Ook vandaag bevestigde Cumano in topvorm te zijn en zoals Jos gisteren reeds wist te vertellen "Cumano groeit verder in de wedstrijd en wordt steeds beter". Het feit dat Jos en Cumano vandaag ook weer ver van hout en water afbleven kan enkel het vertrouwen nog verder versterken.

Zoals reeds eerder gemeld vertrekken alle deelnemers op donderdag met nul strafpunten. Het belooft bijgevolg nog een open en spannende competitie te worden. We duimen in alle geval voor onze beide landgenoten....'

We moeten elkaar natuurlijk niet voor de gek houden. Ik gun het paard en ook een beetje de ruiter elke denkbare medaille, maar noch Lansink, noch Cumano zijn landgenoten. Eén Veldkampmedaille volstaat.

null Beeld UNKNOWN
Beeld UNKNOWN
Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234