Zondag 22/05/2022

Hello Mister Hanze - deel 15

null Beeld UNKNOWN
Beeld UNKNOWN

Daarnet, toen ik in het hotel kwam, hield Mister Li mij staande. Dat is de assistent-manager. Hij aait mij altijd over de arm en kijkt daarbij rechtdoor, dat is ter hoogte van mijn navel. Een nare man is het. Die reïncarneert gegarandeerd als sportjournalist. Altijd vindt hij iets om over te beginnen. Nu moest ik een soort gastenboek tekenen en daar een opdracht in schrijven. Over het hotel en over hem als het even kon. Ik heb geschreven dat het hotel Poly Plaza mijn thuis ver van thuis was en dat dan ondertekend met good luck en thank you. Hij keek een beetje sip. Vandaag hebben we een plechtig communiqué gekregen van het BOIC.

Het onderwerp was de 48-uurregel en de afwijking daarop in verband met blogs, dagboeken en wat al niet meer. De 48-uurregel is mijn uitvinding en die dateert nog van Barcelona 1992. Ze bestaat erin dat de media de laatste keer met de atleten kunnen spreken 48 uur voor de competitie. Daarna: secreet of huis clos, zo u wil. Twee kranten hebben afspraken met Belgische atleten voor dagboeken.

Het Laatste Nieuws met Kim Gevaert en De Gazet van Antwerpen met Tia Hellebaut. Als u De Morgen van 6 augustus nog liggen hebt, kunt u nog eens het artikel nalezen over het olympisch charter en de wurggreep van het BOIC namens de sponsors op de atleten. Een stukje in dat artikel gaat over de blog of het dagboek en wat werd voorspeld, is uitgekomen. Het mag niet dat een atleet exclusief nieuws voorbehoudt voor één medium.

En daarom is het nu ook een beetje mediaoorlog en dat had ik dan weer niet voorzien. De Franstalige pers heeft collectief van zijn neus gemaakt. De Franstalige collega's, moet u weten, doen alles samen. Deze ochtend hadden ze samen kaarten voor het zwemmen gevraagd terwijl ze daar helemaal niks te zoeken hadden, maar ze dachten: laten we een keer naar het zwemmen gaan kijken, want er is niks anders.

In één keer vier van die kaarten voor zwemfinales weg en we hebben er maar vier voor heel België. Alsof we hier met de kleuterklas op schoolreis zijn en we om beurten op de paardjesmolen mogen. Enfin, ik heb een kaart gevraagd en gekregen bij de Nederlanders. Ook kwaad worden over de dagboeken van de (Vlaamse) kranten doen ze in de collectiviteit. "Hadden we dat geweten, van die dagboeken, dan hadden we dat ook gedaan." Met wie dan? François Heersbrandt? Michel Daerden? Justine Henin zaliger, misschien? Olivia Borlée en haar broertjes, oké, daar kan ik mij nog iets bij voorstellen. Kim Gevaert en Tia Hellebaut schrijven dat dagboek natuurlijk niet zelf. Het zijn hun respectieve trainers die aan de kranten in kwestie vertellen over de maaltijden, de vertering, de stoelgang en de slaap van hun atleten.

Vorig jaar hadden wij ten tijde van het WK ook een atletencolumnpje in deze krant met Elodie Ouedraogo. Dat is nogal eens andere koek. Ik mocht elke dag bij Elodie op de schoot om haar zieleroerselen op te schrijven terwijl ik haar diep in de ogen keek. Dat alleen al maakte Osaka leefbaar. Voor Peking had het ook een optie kunnen zijn, maar Peking is al exotisch genoeg en deze krant is zoals altijd te braaf. Het compromis is ook typisch BOIC: iedereen kan elke dag naar Rudi Diels bellen en hem intieme dingetjes vragen over Kimmeke Gevaert. Of we de juiste dingetjes hebben gevraagd en Het Laatste Nieuws niet dat ietsje extra heeft, zullen we een dag later wel lezen. Ik zal mij gaan haasten, maar dat een coach die zelf scherp moet zijn daar überhaupt aan meewerkt, dát is pas onnozel. Het is anderzijds een heel verleidelijke gedachte dat vijftien media elke dag Diels aan de trap binden en doorzagen over Gevaert, al was het maar voor vijf minuten per medium. Die dagboekjes zouden een kort leven beschoren zijn. (Hans Vandeweghe)

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234