Maandag 15/07/2019

Helikopterpiloot: "Meisje stierf kort na opstijgen op weg naar ziekenhuis"

Beeld REUTERS

Uit Zwitserland sijpelen bijzonder aangrijpende getuigenissen binnen van hulpverleners, die internationaal geprezen worden voor hun snelle optreden na de tragische busramp met Belgische schoolkinderen in de buurt van Sierre. Zo vertelt een piloot van een reddingshelikopter dat hij met een meisje in kritieke toestand net was opgestegen aan de plaats van het ongeval, toen het meisje is bezweken. Claude Peter, een van de eerste reddingswerkers ter plaatse, was niet enkel onder de indruk van de heel ernstige blessures, maar ook van de stilte bij de ongedeerde en lichtgewonde kinderen. "Ze waren zo in shock dat ze letterlijk verstomd achterbleven."

In de omgeving van de ramp zijn heel wat reddingshelikopters beschikbaar om hulp te kunnen verlenen bij ongevallen in de bergen. Hun snelle interventie zal zeker heel wat levens gered hebben. Zo kwam er al om 21u59 gisteravond een noodoproep binnen bij Air Zermatt. Amper een halfuur later waren er al vier helikopters en 15 reddingswerkers van Air Zermatt op de plaats van de ramp op de A9 nabij Sierre.

Vreselijke blessures
Daar troffen ze de absolute hel aan. "Wij als piloten wachtten aan de ingang van de tunnel om zwaargewonden op te vangen", vertelt piloot Gerold Biner, CEO van Air Zermatt en meteen na de ramp al ter plaatse, aan 20min.ch. "Voor de brandweerlui en de andere hulpverleners in de tunnel moet de aanblik van het ongeval ronduit huiveringwekkend geweest zijn. Dat merkte ik aan de vreselijke blessures, ook van de zwaargewonden. Echt heel, heel erg!"

Focus
"Zelf heb ik me zoveel mogelijk gefocust op mijn werk. Ook voor mij was emotioneel heel zwaar. Ik vervoerde een heel ernstig gewond meisje dat het helaas niet gehaald heeft. Tien minuten na het opstijgen meldde de noodarts me dat ze helaas bezweken was aan haar verwondingen. Een enorm tragisch moment... Ik ben dan meteen naar de plaats van de ramp teruggekeerd om andere gewonden op te halen. Gelukkig hebben we ook gewonden levend naar het ziekenhuis kunnen transporteren."

Beeld REUTERS
 
Voor de brandweerlui en de andere hulpverleners in de tunnel moet de aanblik van het ongeval ronduit huiveringwekkend geweest zijn. Dat merkte ik aan de vreselijke blessures, ook van de zwaargewonden. Echt heel, heel erg!
Piloot Gerold Biner
Beeld REUTERS
Beeld REUTERS

Rond 1 uur vannacht waren alle gewonden naar de ziekenhuizen in het gebied afgevoerd en zat de taak van de reddingspiloten erop. "Mijn gedachten gaan vooral uit naar de slachtoffers en de nabestaanden", zegt de reddingspiloot. "Toch heb ik ook te doen met de hulpverleners in de tunnel. De brandweerlui die van zich een weg door de totaal verhakkelde bus moesten banen, moeten de meest hallucinante beelden gezien hebben die ze nog lang met zich zullen meeslepen. Ik wens hen veel sterkte bij dat verwerkingsproces."

Vrijwilligers
Blijkbaar waren er bij die 200 reddingswerkers niet enkel professionele hulpverleners maar ook vrijwilligers. "Ik wil iedereen de vreselijke beelden die nu door mijn hoofd schieten, besparen. Als reddingswerker moet je met dit soort verschrikkelijke toestanden rekening houden, maar dit wens ik echt niemand toe", zegt een hulpverlener bij de ingang van de tunnel.

 
Ik wil iedereen de vreselijke beelden die nu door mijn hoofd schieten, besparen. Als reddingswerker moet je met dit soort verschrikkelijke toestanden rekening houden, maar dit wens ik echt niemand toe.
Reddingswerker
Beeld REUTERS
Beeld REUTERS

Claude Peter, de chef van de regionale hulpverleners van de Val d'Anniviers, was een van de eerste reddingswerkers die ter plaatse aankwamen. Hij heeft de ergste horror in de ogen gezien. "Na twintig minuten waren we al op de plaats van de ramp", zegt hij aan Lematin.ch. "Omdat we in de streek vaak slachtoffers van lawines moeten redden, zijn we wel wat gewend. Onze reddingswerkers zijn dan ook heel goed opgeleid."

Geknelde slachtoffers
"Toch sloeg dit alles op vlak van helse beelden. Ik heb zelf een zoon van twaalf jaar en deze ramp heeft me diep geschokt. Toen ik ter plaatse aankwam, waren de ongedeerde passagiers al uit de bus geraakt. De brandweer was de geknelde slachtoffers aan het losmaken, onder meer met slijpmachines. Er waren toen al 16 reddingswerkers en twee artsen ter plekke. De verwondingen waren heel ernstig. "Ik heb benen gezien die er heel slecht aan toe waren. Al die beelden van verpletterde ledematen waren heel moeilijk om te aanzien. Het was heel vreemd dat op de plaats van de ramp de kinderen heel stil waren. Geen gehuil, gewoon omdat ze zo onder de indruk waren van de vreselijke blessures."

Beeld REUTERS
 
Het was heel vreemd dat op de plaats van de ramp de kinderen heel stil waren. Geen gehuil, gewoon omdat ze zo onder de indruk waren van de vreselijke blessures.
Claude Peter
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
© 2019 MEDIALAAN nv - alle rechten voorbehouden