Maandag 23/09/2019

Update

Helft Vlaamse studenten drinkt te veel

Beeld BELGA

De helft van de Vlaamse studenten vertoont risico-indicaties voor problematisch alcoholgebruik. Dat blijkt uit de resultaten van een grootschalige bevraging bij bijna 20.000 Vlaamse studenten. Volgens Tom Evenepoel van de Druglijn kan dat later voor verregaande alcoholproblemen zorgen.

Bijna alle studenten drinken alcohol, zo blijkt. Bier is het meest populair. Tijdens het academiejaar drinkt iets meer dan de helft van de studenten minstens één keer per week bier, voor alle alcoholcategorieën valt de frequentie "merkbaar terug" in de examenperiode.

Volgens een meetinstrument van de Wereldgezondheidsorganisatie (AUDIT-schaal), vertoont de helft van de studenten risico-indicaties voor problematisch alcoholgebruik. "Bij mannelijke studenten is dit vaker zo dan bij vrouwelijke", zegt Johan Rosiers (VAD). "Dat is niet verwonderlijk, want het aandeel mannen dat minstens eens per maand aan bingedrinken doet, ligt ook dubbel zo hoog dan vrouwen en er zijn bijna drie keer zoveel mannelijke als vrouwelijke studenten in de voorafgaande zes maanden meer dan drie keer dronken geweest."

Medicatie
Verder stemt het medicatiegebruik tijdens de examenperiode tot nadenken. Eén op de twintig studenten gebruikt stimulerende- en of kalmeer- en slaapmedicatie. VAD merkt op dat het niet-medisch of langdurig gebruik van die middelen niet zonder risico is. Bijna een kwart van de studenten gebruikte in het voorgaande jaar cannabis, één op de zeven mannen zegt daarvan problemen ondervonden te hebben, tegenover één op de twintig vrouwen.

De VAD pleit voor preventie en hulpverlening voor studenten met risicoprofiel. "Gezien de duidelijke indicaties voor risicovol alcoholgebruik, is het hoogtijd dat er wordt gewerkt aan een mentaliteitswijziging", klinkt het.

Drinkpatronen
"Hoe jonger iemand begint met drinken en hoe steviger hij of zij drinkt, hoe groter de kans om later problemen te krijgen", waarschuwt Tom Evenepoel van de Druglijn. "Er zijn wel degelijk mensen die op hun 30ste of 40ste alcoholverslaafd zijn en die destijds in hun studentenperiode die drinkpatronen hebben opgebouwd."

In het voorjaar 2013 verzamelden de Vereniging voor Alcohol- en andere Drugproblemen (VAD) en onderzoekers van de Associatie Universiteit & Hogescholen Antwerpen, de Universiteit Gent, de Associatie KU Leveun en de HKLim gegevens over het gebruik van alcohol, drugs en medicatie bij bijna 20.000 studenten. Hieruit werd een representatieve steekproef getrokken van 2.375 studenten.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234