Zondag 20/10/2019

Onderwijs

Helft Vlaamse schooldirecteurs heeft symptomen van burn-out

Vlaams minister van Onderwijs Hilde Crevits. Beeld BELGA

De helft van de Vlaamse schooldirecteurs vertoont symptomen van burn-out. Dat zei Vlaams minister van Onderwijs Hilde Crevits (CD&V) vandaag in het Vlaams parlement na vragen van Elisabeth Meuleman (Groen), Steve Vandenberghe (sp.a), Kathleen Krekels (N-VA) en Jos De Meyer (CD&V). 

De resulaten komen uit het onderzoek van de Universiteit Gent naar stress en welbevinden bij schooldirecteurs in het basis- en het secundair onderwijs. 67 directeurs namen deel. "Uit het onderzoek blijkt dat de tevredenheid en het enthousiasme bij directeurs oké is, maar dat veel directeurs te kampen hebben met stress en burn-out", aldus Crevits. 

"Een aantal factoren kan een bron van stress zijn, maar ook van hoog welbevinden. Bijvoorbeeld contacten met leraren, leerlingen en ouders geven directies heel vaak een goed gevoel, maar in sommige gevallen dragen die ook bij tot een hoge stress, dat hangt ervan af hoe de school functioneert."

Loonverschillen

Directies halen daarnaast veel voldoening en uitdaging uit pedagogische taken en innovaties, al hebben ze het gevoel dat ze nooit rond raken. Ze klagen ook over te weinig autonomie, maar tegelijk stellen de onderzoekers vast dat ze niet altijd goed kunnen delegeren. Daarnaast zijn de loonverschillen tussen de directeurs een bron van frustratie.

Dat laatste is een van de zaken die werden aangepakt in het akkoord dat de Vlaamse regering sloot voor de paasvakantie. Vanaf 1 september worden de lonen van directeurs in het basisonderwijs gelijkgeschakeld. Directeurs van basisscholen vanaf honderd leerlingen worden ook volledig lesvrij gemaakt, voor directeurs van basisscholen met minder dan honderd leerlingen wordt de lesopdracht met vier uur verminderd.

Administratieve ondersteuning

Crevits wil snel enkele rondetafels organiseren om over de resultaten van de studie te overleggen met de sector. Er komt ook een 'plan basisonderwijs', maar alle problemen nog deze legislatuur oplossen is onmogelijk, geeft de minister aan.

Sp.a en Groen zijn tevreden met de maatregelen die al werden aangekondigd, maar willen dat de directeurs nog meer worden ontlast. "In andere landen houdt de directeur zich bezig met het pedagogisch project en is er administratief ondersteunend personeel voor de andere taken", zegt Elisabeth Meuleman (Groen). Koen Daniëls van N-VA vindt dat er beter zou worden geïnvesteerd in administratieve ondersteuning van de directeurs dan in een loonsverhoging.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234