Maandag 17/05/2021

Helft Vlaamse jongeren vindt opvoeding niet streng genoeg

Een op de twee jongeren tussen 15 en 30 vindt een vrijere opvoeding een slechte zaak, een kwart (26 procent) is wel gelukkig met de vrijheid die hij van zijn ouders krijgt.

Door Katrijn Serneels

BRUSSEL l 'Jongeren zien ook de nadelen van te veel vrijheid en dat is toch verrassend', vindt psychologe Liesbeth Vlaeminck.

Strengere ouders, daar zijn jongeren best wel voor te vinden. "Ze zijn ook behoorlijk streng voor zichzelf: 45 procent vindt dat jongeren te veel fouten schrijven, twee derde vindt dat jongeren te agressief reageren", zegt Liesbeth Vlaeminck, psychologe en verantwoordelijke marketing bij de CM, die bij 1.052 jongeren en 722 volwassenen een enquête hield over jongeren.

Zegt deze enquête vooral veel over CM-jongeren? "Nee. Het was een online-enquête die via verschillende kanalen is verspreid, niet alleen bij onze eigen leden", verduidelijkt Vlaeminck. "Ook hebben we uit alle antwoorden een representatief staal geselecteerd naar leeftijd en achtergrond, zodat we toch algemene, betrouwbare uitspraken kunnen doen over de Vlaamse jongeren aan de hand van onze gegevens."

"We hebben de jongeren een aantal stellingen voorgelegd die eerder cliché zijn en nogal negatief, zoals: jongeren reageren te agressief of kunnen niet goed zonder fouten schrijven. Tot onze verbazing verklaart een heel deel van de jongeren zich akkoord met deze uitspraken. Ze zijn streng voor zichzelf, wat aansluit bij ander jongerenonderzoek waarin wordt gesteld dat jongeren nieuwe puriteinen zijn, die veel belang hechten aan bepaalde normen en waarden", aldus Vlaeminck. "Maar ja, zeggen dat je iets belangrijk vindt is nog iets anders dan er effectief iets aan doen."

Zo vindt twee derde van de jeugd dat jongeren te agressief reageren. Vlaeminck: "Gebeurtenissen als de mp3-moord en andere agressieve uitwassen waar jongeren bij betrokken waren, zullen hier wel wat mee te maken hebben. Jongeren zijn ook erg mondig tegenwoordig en kunnen ook wel eens met straffe uitspraken reageren. Ook dat kan bij de jongeren zelf de indruk geven dat er vaak agressiever wordt gereageerd dan nodig is", aldus Vlaeminck.

Als jongeren een grote mond opzetten en straffe taal spreken, betekent dat niet automatisch dat ze zelfverzekerd zijn. "Slechts 27 procent noemt zichzelf zelfverzekerd, dat is minder dan een op de drie. 44 procent van de volwassenen beschouwt jongeren als zeer zelfverzekerd, dus hun mondigheid geeft weleens een verkeerd beeld van de realiteit", zegt Vlaeminck. "De helft weet niet wat ze met hun leven willen aanvangen, bij universitairen is dat nog meer dan de helft. Dat heeft te maken met de grote waaier aan keuzemogelijkheden die jongeren hebben. De toekomst ligt open, ze kunnen nog zoveel kanten op dat ze er niet zeker van zijn welke richting ze zullen uitgaan. De vrijheid die jongeren krijgen, zowel in de opvoeding als bij toekomstkeuzes, maakt hun leven niet altijd makkelijker."

Ongeveer de helft van de jongeren geeft toe dat ze door de invloed van sms'en te veel fouten schrijven, maar vier op de vijf wijst er wel op dat sms'en, gsm'en, chatten en e-mailen hen dichter bij elkaar brengt. Acht op de tien brengt veel tijd door achter de pc of de spelconsole. "Maar dat hoeft niet te betekenen dat ze asociaal zijn", aldus Vlaeminck.

55 procent van de jongeren geeft aan dat ze meer kiezen voor ongezond eten dan gezond. Volgens drie op de vier zitten hun leeftijdsgenoten al vroeg aan de drank, 48 procent vindt dat drugs behoorlijk ingeburgerd zijn bij jongeren. "We hebben geen specifieke vragen gesteld over de leeftijd waarop begonnen wordt met drinken of welke drugs er gebruikt worden, cannabis of iets anders", zegt Vlaeminck.

Over roken zijn de resultaten niet eenduidig. Eén op de drie ziet het roken bij de jeugd toenemen, terwijl zowat de helft van de jongeren (46 procent) zegt dat er minder jonge rokers zijn. En ook over hoe veilig jongeren vrijen, valt weinig definitiefs te zeggen aan de hand van deze enquête: 52 procent van de jongeren vrijt zonder condoom, maar er werd niet gevraagd om het om seks binnen of buiten een vaste relatie gaat.

45 procent van jongeren vinden dat ze niet goed zonder fouten kunnen schrijven

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234