Zaterdag 31/10/2020

Voeding

Helft van mensen met voedingsallergie is eigenlijk niet allergisch

Volgens de studie zijn Amerikanen wel het vaakst allergisch voor schaaldieren.Beeld iStock

Slechts de helft van de mensen die denken dat ze voedingsallergie hebben, heeft er effectief een. Dat zegt een Amerikaanse studie. Ook bij ons zien diëtisten hetzelfde verschijnsel. 

Glutenvrije broodjes in de supermarkt of koekjes zonder melk: we zijn ons blijkbaar steeds bewuster van allerlei voedingsproblemen. Maar uit een Amerikaanse studie, gepubliceerd op het JAMA Network Open, blijkt dat slechts bij de helft van alle volwassenen die geloven dat ze een allergie hebben, er ook echt mee kampt.

Uiensoep

De wetenschappers, van verschillende instellingen, zijn tot die bevinding gekomen door 40.000 Amerikanen te ondervragen in 2015 en 2016. Uit hun berekeningen blijkt dat tien procent van de Amerikanen een voedingsallergie heeft – terwijl 19 procent denkt dat ze er een heeft. Met andere woorden: er zijn waarschijnlijk een pak mensen die bepaalde voedingsstoffen ten onrechte uit de weg gaan. 

Dat fenomeen zien experts ook bij ons. “Wij krijgen regelmatig vragen om een test uit te voeren voor klachten die niet gelinkt zijn aan een allergie”, zegt professor Hilde Lapeere van het UZ Gent. “Als je uiensoep eet en je voelt je opgeblazen of je hebt last van winderigheid, dan is er geen allergie in het spel. Ook niet als je bijvoorbeeld migraine krijgt door tomaten te eten.” 

Een echte allergische reactie heeft te maken met hoe je immuunsysteem reageert op een bepaald voedingsmiddel, zegt Lapeere. Vaak is er ook verwarring tussen een intolerantie – simpel gezegd: je lichaam heeft moeite om een bepaald voedingsmiddel verteren – en een allergie, waarbij je lichaam verkeerd reageert op een voedingsstof. 

Huidpriktest

In de vragenlijst van het Amerikaanse onderzoek zijn ook enkel reacties zoals braken of het vernauwen van de keel geklasseerd als reacties die “overtuigend” te wijten zijn aan een allergie; andere reacties zijn bijvoorbeeld jeuk of kortademigheid. Volgens de studie zijn Amerikanen het vaakst allergisch voor schaaldieren, melk en pindanoten. In het ergste geval kunnen die ook levensbedreigende reacties veroorzaken. 

“De diagnose van een allergie gebeurt met een bloedonderzoek of huidpriktest", zegt Lapeere. “Een voedingsmiddel wordt soms ook uit het dieet van een patiënt geschrapt en dan voorzichtig weer geïntroduceerd om te zien of hij er nog steeds last van heeft. Alleen weten niet alle artsen welke klachten bij allergie horen en wanneer testen wel of niet zinvol zijn.” 

Ook diëtisten zien mensen met een vermeende allergie over de vloer komen, zegt Kris Gillis van Allergiediëtisten vzw. “Er zijn mensen die melk en gluten weglaten omdat ze denken dat ze er allergisch voor zijn. Terwijl dat eigenlijk niet zo is. Maar als je te lang iets gaat weglaten, kan je het op den duur niet meer verdragen.”

Als de diagnose allergie valt na een bloedtest, moet een bepaalde voedingsmiddel direct uit het eetpatroon, zegt Gillis. Al kan het ook dat een klein beetje van die stof wel verdragen wordt. “Bij een vermeende intolerantie ligt het probleem soms ook bij een ongezond eetpatroon. Soms zijn te grote porties daar de oorzaak van de klachten.”

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234