Zaterdag 07/12/2019

Helft van jongeren zegt onveilig te vrijen

Brussel

Eigen berichtgeving

Nathalie Carpentier

Vijfenveertig procent van de jongeren tussen vijftien en negentien zegt soms tot altijd onveilig te vrijen. Bij de oudere groep tot dertig is dat 38 procent. Van jongeren en jongvolwassenen tussen vijftien en dertig jaar oud zegt bovendien een kwart vreemd te gaan. Dertig procent daarvan zegt in dat geval zelfs altijd onveilig te vrijen. Dat blijkt uit een enquête van De Voorzorg, de socialistische mutualiteit van de provincie Antwerpen, bij 600 Antwerpse jongeren tussen 15 en 30 jaar oud.

De enquête vroeg de jongeren eveneens naar de leeftijd waarop ze voor het eerst seks hadden. Die leeftijd blijkt in vijf jaar tijd gedaald met twee jaar, tot 15 jaar en 4 maanden. Bij de 20- tot 24-jarigen en de groep van de 25- tot 30-jarigen lag het gemiddelde nog op 17 jaar en drie maanden. De eerste keer seks vindt niet alleen vroeger plaats, ook een steeds groter aantal jongeren is al vrij vroeg bij de pinken. Bij de oudere groep bedroeg het aantal dat al op zijn veertiende seks had gehad nog 4 procent. Bij de groep van 15- tot 19-jarigen was dat opgelopen tot 12 procent.

De cijfers sluiten aan bij eerdere gegevens, reageert Telidja Klai, programmaverantwoordelijke kinderen en jongeren bij Sensoa, het Vlaams service- en expertisecentrum voor seksuele gezondheid en hiv. "De gemiddelde leeftijd van het eerste seksuele contact is al langer aan het dalen. Men spreekt nu zelfs al van elf jaar als vroegste leeftijd." Allerlei factoren spelen daarin mee. "De lichamelijke rijping treedt vroeger in, maar er is ook een liberalisering van de seksualiteit. In tegenstelling tot vroeger praten jongeren er ook sneller over en is er een liberaler kader."

Hoewel uit de enquête ook nog naar voren komt dat jongeren en jongvolwassenen een vrij goede basiskennis hebben over wat hen beschermt tegen seksueel overdraagbare aandoeningen, vertaalt zich dat lang niet altijd in de praktijk. Achtenvijftig procent verklaart altijd veilig te vrijen, 26,5 procent soms en 16 procent nooit. Binnen de vaste relatie verklaart slechts 53 procent altijd veilig te vrijen. Al speelt ook daar een potentieel gevaar, aldus Klai. "Jongeren zeggen immers vaak al vrij snel dat ze een vaste relatie hebben, maar de waarde die zij eraan geven is anders dan de onze. Enkele maanden is voor hen soms al een vaste relatie. Als je een andere invulling geeft aan de term vaste relatie, dan ga je ook anders vrijen. Jongeren die na een maand geen condoom meer gebruiken en enkel nog de pil, zien dat waarschijnlijk zelf niet als onveilig vrijen, hoewel dat voor ons wel zo is."

"Hoewel 45 procent die onveilig vrijt hoog is, heb ik nochtans uit eigen onderzoek niet de ervaring dat jongeren van nu seksueel op hol geslagen zijn", besluit Klai. "Integendeel, ik heb zelfs de indruk dat de jongeren van nu traditioneler zijn dan de jongvolwassenen. Maar het is alleszins duidelijk dat we dringend een integrale aanpak van seksualiteit nodig hebben op alle vlakken."

Zie ook Bijgedachte, pagina 2

Leeftijd waarop jongeren het eerst seks hebben daalt van 17 naar 15 jaar

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234