Vrijdag 15/11/2019

Helft van de vrouwen faket

Ze mogen dan wel jong en onervaren zijn, orgasmen faken kunnen ze net zo goed als oudere vrouwen. Het Nederlandse tienertijdschrift Yes nam van negenhonderd lezeressen een enquête af. Meer dan de helft van de ondervraagden gaf toe regelmatig een orgasme te faken. Volgens seksuologe Telidja Klaï, coördinator voor jongeren en seksualiteit bij Sensoa, komt dat omdat de meisjes nog niet voor zichzelf durven op te komen. Maar geen reden tot paniek: 'Echte orgasmen krijgen kun je leren.'

door Tina De Gendt

at nogal wat vrouwen orgasmen faken was al duidelijk. Hoe ze het leren, daar hebben we het raden naar, maar wanneer ze eraan beginnen wordt met de dag duidelijker. Uit de bevraging van het Nederlands magazine voor jongedames staat immers te lezen hoe meisjes tussen zeventien en 24 massaal getuigen over hun nagebootste orgasmen. De jonge leeftijd waarop de meisjes hun bedpartner al weten te misleiden, boezemt nogal wat mannen angst in.

Bovendien wees een ander onderzoek uit dat vrouwen zeer bedreven zijn in het nabootsen van orgasmen. Wetenschappers van de universiteit van Groningen kwamen tot die conclusie na een experiment met dertien heteroseksuele koppels. Ze vroegen de koppels elkaar om beurten een orgasme te bezorgen en dan werd de vrouw gevraagd er ook een te faken. Niets of niemand behalve de hersenscan kon achterhalen welk het echte en welk het valse orgasme was.

Bij een echt vrouwelijk orgasme worden grote delen van de hersenen op non-actief gezet. Voor even zijn ze alle problemen en zorgen, waar vrouwen zo vaak mee kampen, vergeten. Bovendien doet het gerucht de ronde dat je van klaarkomen slimmer wordt. Waarom zou iemand zichzelf die belevenis dan willen ontzeggen?

Niet alle vrouwen komen even snel tot een seksueel hoogtepunt. Volgens seksuologen is dat een van de belangrijkste redenen waarom vrouwen vaker orgasmen simuleren dan mannen. Omdat ze vrezen dat hun sekspartner verveeld zal raken, doen dan maar net alsof ze klaarkomen.

"Vrouwen faken om mannen te plezieren", zegt seksuoloog-therapeut Frederik Feys, "want mannen staan er vaak op dat hun vrouw klaarkomt." Uit een Britse bevraging bij maar liefst 15.000 seksueel actieven bleek immers dat 85 procent van de mannen een vrouwelijk orgasme zeer belangrijk vindt voor het welslagen van een vrijpartij.

Volgens de seksuoloog zijn daar verschillende redenen voor. "Mannen redeneren vaak verkeerd dat vrouwen een orgasme nodig hebben om goeie seks te hebben, zoals dat bij hen is." Uit dezelfde Britse bevraging blijkt echter dat slechts 10 procent van de vrouwen een orgasme noodzakelijk vindt om van goede seks te spreken. "Een vrouwelijk orgasme streelt het ego van de mannen. Als de vrouw klaarkomt, kunnen ze van zichzelf vinden dat ze een 'goede minnaar' zijn." De vrouw, die niet wil dat haar man zich slecht voelt, doet dan maar alsof om hem gerust te stellen.

Als nu blijkt dat zelfs piepjonge meisjes zichzelf seksuele genot ontzeggen ten dienste van de man, dan kan dat toch niet veel goeds betekenen voor hun latere seksleven. Maar jong geleerd is volgens seksuologe Telidja Klaï, coördinator van jongeren en seksualiteit bij Sensoa, niet noodzakelijk oud gedaan.

"Iemand die op haar achttiende een orgasme nabootst, blijft dat daarom gelukkig niet haar hele leven doen." Op een bepaald moment gaat zo'n meisje zich immers afvragen wat ze nu eigenlijk al de hele tijd aan het nabootsen is en gaat ze op zoek naar haar orgasme. Maar dat loopt niet altijd van een leien dakje. Niet alle vrouwen komen immers klaar als ze hun haar wassen met de juiste shampoo. Bij de meesten duurt het heel lang voor ze hun lichaam goed en wel kennen. "Orgasmen kun je leren krijgen", zegt Klaï, "maar zoals bij alles baart oefening kunst."

"Om een orgasme te leren krijgen, is het enige wat telt ervaring. Daarvoor zijn lange relaties ideaal", meent Klaï. "Maar dan moet je wel allebei bereid zijn er tijd voor uit te trekken. In het begin is het zoeken en aftasten, maar het loont alleszins de moeite."

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234