Woensdag 21/04/2021

Helft van de daklozen in winternoodopvang had een of andere vorm van inkomen

null Beeld PHOTO_NEWS
Beeld PHOTO_NEWS

Iets minder dan de helft van de daklozen die vorige winter noodopvang kregen, ontving een of andere vorm van inkomen. Dat blijkt uit cijfers die staatssecretaris voor Armoedebestrijding Maggie De Block vandaag bekendmaakte in de Kamercommissie Volksgezondheid, waar een gedachtewisseling over de winteropvang op de agenda stond.

Wat de financiële middelen van de daklozen betreft die in de noodopvang verbleven, bleek 41 procent geen inkomen te hebben en 13,2 procent geen antwoord te hebben gegeven. Daarnaast bleek 7,6 procent een inkomen uit werk te krijgen, 27,2 procent ontving een leefloon, 7,2 procent kreeg een werkloosheidsvergoeding. Een klein aantal van hen kreeg een vergoeding voor gehandicapten, een pensioen of een ziekte-uitkering.

Ziekten
De meest voorkomende ziekten waarmee de daklozen werden geconfronteerd, waren huidproblemen, ademhalingsproblemen en psychische problemen. Na deze winter wil De Block met de gewesten rond de tafel gaan zitten over een samenwerkingsakkoord, om zo de problematiek van daklozen structureel aan te pakken.

Balans
De noodopvang van daklozen kwam vorige winter maar moeizaam op gang. "Ik ben midden in de winter op het departement gekomen en er was niets voorzien, behalve enkele vergaderingen van het crisiscentrum", legde De Block uit. Er waren geen middelen voorzien en er was geen sense of urgency, klonk het.

Bereikbare locaties
Nadien passeerden verschillende locaties de revue waar daklozen werden opgevangen. Eén daarvan was de kazerne in Bevekom, maar dat bleek geen succesverhaal. "Eén van de lessen die we hebben geleerd, is dat de locaties gemakkelijk bereikbaar moeten zijn en vertrouwen moeten geven. Ze willen het liefst op eigen kracht binnen- en buitengaan", aldus De Block.

De kazerne buiten Brussel bleek daardoor geen goede optie, want de daklozen worden er naartoe gebracht in politiebussen en er wordt ook gepatrouilleerd. Daardoor zal Defensie deze winter 118 in plaats van 247 opvangplaatsen ter beschikking hebben. Naast Bevekom valt ook Brasschaat weg.

Vanaf 7 februari tot 26 maart konden de daklozen ook overnachten in een gebouw van de RVA. Dat staat ook deze winter ter beschikking. Tijdens die periode was sprake van 15.129 bezette bedden, met een maximum van 352 bedden op één nacht en een gemiddelde van 309 bedden per nacht.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234