Woensdag 30/11/2022

Mentale gezondheid

Helft Belgische werknemers kampt met angst en depressieve gevoelens na maand lockdown

Bij mensen die in de voedingssector werken, loopt het aantal mensen dat slecht in zijn vel zit zelfs op tot 56 procent. Beeld Photo News
Bij mensen die in de voedingssector werken, loopt het aantal mensen dat slecht in zijn vel zit zelfs op tot 56 procent.Beeld Photo News

Corona hakt ook op onze mentale gezondheid in. Bijna een op de twee Belgische werknemers kampt na een maand lockdownmaatregelen met meer angst en depressieve gevoelens. In de zorg- en de voedingssector is dit zelfs 56 procent.

Sven Ponsaerts

Hoe voelt de Belgische werknemer zich na een maand lockdown? Om dat te weten te komen, bevroegen de KU Leuven en IDEWE, de grootste externe dienst voor preventie en bescherming op het werk, ruim 6.500 werkende landgenoten, zowel mensen die aan de slag bleven als tijdelijk werklozen.

Bijna de helft van de werkende Belgen (48 procent) zei na vier weken coronamaatregelen angstiger te zijn en merkelijk minder goed in zijn vel te zitten. In de zorg- en de voedingssector, waar men veelal op de werkvloer bleef, kampt liefst 56 procent met depressieve gevoelens en angsten. “Het personeel in de zorg- en voedingssector trok al meermaals aan de alarmbel: niet alleen door de hoge werkdruk en de moeilijke werkomstandigheden, maar ook uit angst zelf ziek te worden en anderen te besmetten”, zegt professor arbeidsgeneeskunde Lode Godderis, die het onderzoek voerde.

Niet alleen in de sectoren van de essentiële beroepen hebben werknemers het moeilijk, blijkt uit het onderzoek. Ook elders leeft de schrik voor het virus én de vele onzekerheden die deze nieuwe situatie met zich meebrengt. Algemeen zegt de helft (52 procent) ‘gespannen’ te zijn, en 38 procent is ‘bang’. “Telewerken wordt vaak gecombineerd met de opvang en begeleiding bij het schoolwerk van de kinderen. Maar dat lukt niet allemaal perfect. Stress en frustraties dus”, zegt Godderis.

“Het is ook algemeen bekend: hoe langer men van het werk afwezig blijft, hoe groter de angst. We zijn ondertussen gewend aan de lockdown en het thuiswerken. Opnieuw naar het werk moeten verstoort dat evenwicht. Angst voor het onbekende: hoe gaat het daar verlopen? Daar komt nog de angst voor het besmettelijke virus bij en mogelijk ook onzekerheid over de thuissituatie: wat met de kinderen als ik na 3 mei weer aan het werk moet?”

Remedie: werken

Dat uit zich bij ruim een op de twee (53 procent) in het gevoel voortdurend onder druk te staan. Andere klachten zijn een groot slaaptekort door zorgen (41 procent) en een ongelukkig en neerslachtig gevoel (40 procent). Al zijn er wel verschillen. De bouw (40 procent), de land- en tuinbouw (39 procent) en industrie (39 procent) kampen merkelijk minder met angst en sombere inzichten.

De remedie voor een betere mentale gezondheid van de arbeider, bediende of zelfstandige in deze aparte tijden? Werken. “Ondanks de hoge werkdruk en de moeilijkere werkomstandigheden blijkt het al dan niet kunnen werken een cruciale factor in hoe we ons voelen”, zegt Godderis. “De klachten nemen toe naarmate men minder aan de slag is.” Zo verklaart 45 procent van de deeltijds technisch werklozen slechter te functioneren in het dagelijkse leven. Bij wie volledig technisch werkloos is, is dit bijna de helft (49 procent). Van wie nog volwaardig aan de slag is, ervaart ‘slechts’ 38 procent klachten. “Inzetten op veilig werk is een van de meest belangrijke preventieve maatregelen om mentale gezondheidsproblemen te voorkomen of te behandelen.”

Blijft voor een groot deel van de beroepsbevolking natuurlijk wel de angst aan de slag te moeten zolang het virus nog rondwaart. “Daarom is het nu al belangrijk voor ondernemingen in gesprek te gaan met hun werknemers over hoe ze de, eventueel met telewerk gecombineerde, terugkeer naar het werk veilig willen aanpakken. Nodig hen uit om daarover mee na te denken, samen oplossingen te zoeken; dat creëert meer inspraak waardoor de regels ook beter gevolgd zullen worden”, zegt Godderis.

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234