Woensdag 12/08/2020

Helen Fisher

De eerste sekse

Non-fictie

Uitgeverij Contact

ISBN 90 2549 685 7

400 pagina's * 1.400 frank (34,7 euro)

De toekomst is aan de vrouwen

De Amerikaanse antropologe Helen Fisher is met The First Sex niet aan haar proefstuk toe. In Anatomy of Love doorprikte ze al vakkundig de mythe van de romantische liefde, waardoor ze zich de woede van heel wat lezeressen op de hals haalde. Hetzelfde gebeurt nu opnieuw, en dat terwijl Fisher in haar nieuwste boek uitzonderlijk goed nieuws heeft voor de vrouw. De titel verwijst naar De tweede sekse van Simone de Beauvoir. De Franse feministe poneerde daarin: "Vrouwen worden niet geboren, vrouwen worden gemaakt", waarmee ze alle verschillen tussen man en vrouw terugbracht tot de dominante economische en sociale (vrouwonvriendelijke) krachten.

Fisher noemt De Beauvoirs analyse voorbarig. Volgens haar heeft de industriële revolutie net geleid tot "een van de uitzonderlijkste ontwikkelingen tijdens de lange weg van de homo sapiens: de terugkeer van de economisch machtige vrouwen. Over de hele wereld zijn de vrouwen gestaag de economische macht aan het heroveren die ze duizenden (...) jaren geleden in handen hadden."

De evolutie heeft vrouwen begiftigd met andere hersenstructuren dan mannen en dus ook met andere (meer empathische) vermogens. Die maken dan weer dat vrouwen superieur zijn aan mannen in het zakenleven, wat op zijn beurt leidt tot andere relaties. "Voor het eerst in de geschiedenis hebben mannen en vrouwen de mogelijkheid tot bevredigende relaties."

Egodocument

Maarten 't Hart

Een deerne in lokkend postuur

De Arbeiderspers (Privé-domein)

ISBN 90 295 2172 4

262 pagina's * 630 frank (15,61 euro)

Het gebeurt niet vaak dat een auteur door Privé-domein gevraagd wordt om twee keer een bijdrage te leveren tot deze prestigieuze reeks. Maarten 't Hart leverde met Het roer kan nog zesmaal om destijds een schitterende honderdste aflevering. Nummer 236 is opnieuw van zijn hand. Wat is er dan zo meeslepend aan het privé-leven van 't Hart? De persoonlijke kroniek die hij in 1999 bijhield, speelt zich bijna volledig af in zijn huis. Een keer maakt hij een uitstapje naar Leipzig. Daarnaast ontmoet hij soms wat collega-schrijvers en werkt hij aan een boek over Bach. Saai? Allerminst. Een deerne in lokkend postuur is een boek over waanzin geworden dat bulkt van de (jeugd)herinneringen. Eén hilarische anekdote: een koppel schrijft dat telkens zij een lievelingsauteur hebben gekozen, de schrijver in kwestie sterft. Ze waarschuwen 't Hart dat zijn boeken nu bovenaan hun verlanglijstje staan. 't Hart is er niet echt gerust op en verzucht: "Kunnen we niet een leespauze inlassen? Of Grunberg gaan lezen? Of Palmen?" Een te koesteren boek.

Vertaalde roman

Paul Smaïl

Casa, la casa

Uitgeverij Manteau/Ambo

ISBN 90 7634 109 5

207 pagina's * 725 frank (17,97 euro)

De beur Paul Smaïl (°1970) was dé literaire sensatie in Frankrijk in 1997. Zijn Vivre me tue diende zich aan als een aanklacht tegen de uitzichtloze situatie van allochtone jongeren in Parijs, "maar is door de authenticiteit en het naturel van de verteller gelukkig geen pamflet geworden", schreef Bert Bultinck in Café des Arts Boeken. "Dit ongepolijste vertellerstalent dwingt respect af, zonder meer", voegde hij eraan toe. Casa, la casa herneemt het verhaal van hoofdpersoon Paul Smaïl. Zijn verblijf in Marokko is een mislukking geworden. Hij komt tot de conclusie dat je niet kunt terugkeren naar een land waar je niet geboren bent. In Parijs deden tijdens zijn afwezigheid de wildste geruchten de ronde: volgens bepaalde critici zou de succesrijke, maar onder pseudoniem publicerende Smaïl een eendagsvlieg zijn geweest. Anderen verkondigen zelfs dat hij niet bestaat.

Smaïl werkt ondertussen aan zijn tweede boek. Een begin van een antwoord op zijn twijfels vindt hij bij zijn vriendin Myriam en in de literatuur: Melville, Rimbaud en Proust.

Verzamelband

Anna Enquist

De gedichten 1991-2000

Uitgeverij De Arbeiderspers

ISBN 90 2951 506 6

260 pagina's * 630 frank (15,61 euro)

Anna Enquist debuteerde in 1991 met een schitterende poëziebundel: Soldatenliederen (1991). Ze kreeg er meteen de C. Buddingh-prijs voor. De opvolger, twee jaar later, (Jachtscènes) werd bekroond met de Lucy B. en C.W. van der Hoogt-prijs. Vorig jaar verschenen ook nog Een nieuw afscheid en Klaarlichte dag. Al dat fraais is nu gebundeld. Het moet zowat van M. Vasalis of Neeltje Maria Min geleden zijn dat een dichteres in ons taalgebied nog eens zo'n entree maakte. De vergelijking met Vasalis gaat misschien nog verder: ook hier leiden ogenschijnlijk anekdotische verzen tot haast mythische vergezichten. Een voorbeeld: Mijn zoon stormt door het huis/ een roffel op de trap. Hij is/ zichzelf een motor. Het lied / dat in hem leeft ontsnapt hem/ soms. ik hoor hem zingen. op de gang en zwijg.// 's Nachts is hij bang, hij twijfelt/ aan zichzelf, aan ons, de wereld./ Ik neem hem in mijn arm/ en zonder spreken vaag ik/ de oorlog weg en kinderkanker,/ mijn eigen dood, het monster van de tijd.// ik lieg hem voor en red hem/. Tot wij beiden slapen in gestolen veiligheid.

Filosofie

Lou Marinoff

Geen pillen maar Plato!

Uitgeverij Archipel

ISBN 90 2953 073 1

362 pagina's * 799 frank (19,8 euro) Lou Marinoff is een vreemde vogel. Hij is hoogleraar filosofie aan het City College van New York en is een pionier van de filosofische praktijkbeweging in Noord-Amerika en voorzitter van de American Philosophical Practitioners Association. Volgens deze vereniging dient filosofie niet om in dikke boeken opgeborgen te worden en in bibliotheken stof te verzamelen. Marinoff heeft het zogenaamde Peace-proces ontwikkeld; een vijfstappenmethode die een mens in staat moet stellen - zonder Prozac - zijn psychologische problemen te overwinnen. P staat voor het vaststellen van het Probleem, E voor het onder woorden brengen van je Emoties, A voor het Analyseren van je mogelijkheden, C voor het kiezen (Choice) van de problemen en E voor het herstellen van je Evenwicht. Socrates bracht toch ook zijn dagen door op het marktplein, waar hij discussieerde over de wezenlijke vragen des levens. Het is misschien een new-agezelfhulpboek, maar het stelt toch één kwestie aan de orde: het failliet van de hedendaagse filosofie wanneer het er op aankomt de eigen ivoren toren te verlaten en terug te koppelen naar het dagelijkse leven.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234