Zaterdag 25/09/2021

Helemaal opgepoetst voor de nieuwe eeuw

In het nieuwe docudrama zouden ook nieuwe feiten zitten over de bestverkopende misdaadschrijfster uit de geschiedenis

AGATHA CHRISTIE

Londen

Van onze medewerker

Patrick Bremmers

Vier nieuwe Poirot-televisiefilms staan voor volgend jaar op stapel, er is een splinternieuwe Miss Marple en vanavond op BBC 2 een docudrama over de krimischrijfster zelf, Agatha Christie is opnieuw niet weg te slaan van de tv.

Achtentwintig jaar na haar dood vliegen wereldwijd nog steeds miljoenen boeken van haar over de toonbank. En na meer dan 20.000 voorstellingen in 52 jaar is haar toneelstuk The Mousetrap nog steeds een van de grotere, en in ieder geval langstlopende, attracties van het Londense West End. Christie heeft ondertussen ook een virtueel thuis, www.agathachristie.com, en er zijn vergevorderde plannen voor interactieve moordmysteries waarin je met Poirot en Marple aan de slag kunt.

Maar het zijn dus vooral de Britse televisiemakers die Christie opnieuw hebben ontdekt, misschien mede door het succes van series als Midsomer Murders en (het hier nog onbekende) Rosemary &Thyme, die zich afspelen in hetzelfde 'idyllische moordzuchtige Engelse platteland' waar Christie al tachtig jaar het patent op heeft.

De Britse commerciële zender ITV sloot in 2002 een miljoenencontract af met het Amerikaanse WGBH Boston en met Chorion, de nazaten van Christie. Dat maakte dat vorig een viertal nieuwe Poirot-verhalen op tv kwamen, opnieuw met David Suchet in de rol van de excentrieke Belgische detective. Volgend jaar volgen er nog eens vier. Suchets droom dat hij ooit alle Poirot-verhalen voor tv gespeeld zal hebben, komt zo langzamerhand dichterbij.

Eind oktober stelt ITV bovendien zijn nieuwe Miss Marple voor, actrice Geraldine McEwan (°1932). Zij moet Joan Hickson, die zes jaar geleden overleed, naar de kroon te steken als de enige echte Miss Marple. Grote toneelnamen als Simon Callow en Joanna Lumley en zelfs David Walliams uit Little Britain zijn al aangetrokken voor gastrollen in de nieuwe tv-films, die telkens twee uur duren en opgenomen werden in de meest pittoreske dorpjes van Midden-Engeland. Kosten noch moeite werden gespaard voor de wederopstanding van de vrouwelijke detective. voor de twee uur durende tv-films. Agatha Christie - A Life In Pictures vertelt in anderhalf uur, deels drama, deels documentaire, het even boeiende als mysterieuze leven van nog steeds 's werelds bestverkopende misdaadschrijfster - eigenlijk overtreffen trouwens alleen de bijbel en de koran haar verkoopcijfers. Olivia Williams speelt de jonge Agatha, toneelveteraan Anna Massey kruipt in de huid van de al wat oudere dame. De dialogen zijn voor een groot deel gebaseerd op Christies autobiografie. Historicus Curson Smith kon voor het portret ook putten uit brieven van de Public Records Office en het politiearchief. Smith beweert dat hij nieuwe feiten boven water heeft gehaald, die een nieuw licht zullen werpen op wat we weten over de schrijfster.

"Dit soort zaken gaat nu eenmaal voortdurend in en uit de mode", verklaart Mathew Pritchard de hernieuwde belangstelling voor zijn beroemde grootmoeder. Als directeur van Agatha Christie Ltd. is Pritchard nauw betrokken bij de nieuwe Poirot- en Marple-films. "Vooral begin jaren tachtig was er heel veel Agatha Christie op tv. Naast Poirot en Miss Marple had je toen ook de succesvolle Tommy and Tuppence-verfilmingen. Ik denk dat tv-makers er op een bepaald ogenblik gewoon even genoeg van hadden. De huidige generatie tv-makers vindt echter dat er weer volop behoefte aan is. Ze willen kwaliteit leveren en zijn bereid er heel veel geld tegenaan te gooien. Voor ons is dat prima, want de verhalen bieden nog steeds geweldig materiaal voor twee uur ontspanning. Sommige romans verschenen bijna tachtig jaar geleden en ze zijn qua setting misschien een beetje achterhaald, maar menselijke relaties en de jaloezie, liefde en haat die daaraan te pas komen, zijn dat absoluut niet. Bovendien zijn de verhalen zeer toegankelijk voor een breed publiek door de eenvoudige dialogen. Mijn grootmoeder ging er prat op dat ze precies schreef zoals ze sprak."

Agatha Christie werd als Agatha Mary Clarissa Miller in 1880 geboren in de Engelse kustplaats Torquay in het graafschap Devonshire. Ze was de dochter van een succesvolle Amerikaanse zakenman en een wat dromerige, creatieve Engelse dame. In 1914 trad ze in het huwelijk met de jonge eerste-luitenant-vliegenier Archibald Christie, die later kolonel zou worden en tijdens de Eerste Wereldoorlog werd overgeplaatst naar Frankrijk. Agatha volgde hem en sloot zich aan bij het Rode Kruis, waar ze de medicijnkast onder haar hoede kreeg. Zo groot was haar belangstelling voor al die vreemde pillen en giffen dat ze zich op de studie van de toxicologie wierp. Algauw wist ze precies wat je nodig hebt om iemand snel en zo pijnlijk mogelijk om het hoekje te helpen. Aan haar oudere zus vertelde ze haar nieuwe kennis tot in de kleinste en gruwelijkste details. Zuslief moedigde haar daarop aan om te gaan schrijven. Het resultaat was de eerste Hercule Poirot-roman, The Mysterious Affair At Styles. Later volgden Miss Marple (1930), Tommy and Tuppence en de boeken die Christie onder het pseudoniem Mary Westmacott schreef.

"Mijn beeld van Agatha Christie is dat van een grand lady", vertelde David Suchet een paar jaar geleden aan De Morgen. "Ze had een rustig en ingetogen bestaan omdat haar geschrijf haar helemaal in beslag nam. Met Poirot is ze het productiefst geweest. Je voelt je als lezer ook erg betrokken bij hem. Ik denk dat de aantrekkingskracht van die verhalen dan ook in eerste instantie in zijn karakter zit en pas daarna in de verhalen. Poirots personage, met zijn excentriciteit en hoe hij een mysterie ontrafelt, dat is het wat de lezer fascineert."

In 1926 zorgde de schrijfster zelf voor een heus mysterie, dat historici tot op de dag van vandaag niet opgelost hebben. Gedurende een aantal weken leek ze van de aardbodem verdwenen. Uiteindelijk werd ze aangetroffen in een afgelegen hotelletje in Harrogate. Het was duidelijk dat de verlegen en publiciteitsschuwe schrijfster aan het eind van haar Latijn was. Sommige bronnen beweren dat de politie nog net op tijd was om haar van zelfmoord te weerhouden.

"Daar is veel over gezegd en geschreven", zegt Pritchard. "In onze familie werd er echter zelden over gesproken. Ik denk dat mijn grootmoeder destijds gewoon heel erg ongelukkig was. Ze wilde zich, net als zovele anderen die zich ongelukkig voelen, het liefst zo ver mogelijk van iedereen verstoppen. Wat voor medische naam je daaraan wil geven, doet niet terzake. Mijn oma zat gewoon niet goed in haar vel. Haar moeder was overleden, haar man had haar in de steek gelaten... Als je bedenkt dat ze in de periode ná haar verdwijning een aantal titels schreef die je tot haar beste en beroemdste boeken kunt rekenen, is ze er toch op een heel bijzondere manier weer bovenop gekomen."

Agatha Christie - A Life in Pictures, vanavond om 22.00 uur op BBC 2

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234