Donderdag 24/06/2021

Helden booswichten

Hoe sterk moet een vriendschap zijn als je met zijn tweeën de wereld op zijn kop zet? Die vraag stelt Bill Condon in The Fifth Estate, een thriller die focust op de relatie tussen WikiLeaks-oprichter Julian Assange en zijn secondant Daniel Domscheit-Berg.

Een andere vraag die regisseur Condon tracht te beantwoorden is hoe democratische oerbegrippen als openbaarheid van bestuur, bronnen- en beroepsgeheim, particuliere privacy en gemeenschappelijk belang opnieuw gedefinieerd kunnen worden. Benedict Cumberbatch en Daniel Brühl geven gestalte aan de twee pioniers van de nieuwe burgerjournalistiek.

Mijnheer Brühl, u hebt de echte Domscheit-Berg ontmoet. Hoe ging dat?

Daniel Brühl: "Daniel Domscheit-Berg heeft me geholpen bij het invullen van mijn personage. Hij is een échte Duitser. Hij gaat grondig en precies te werk. Hij is rationeel en gefocust. Wat aanvankelijk altijd moeilijk is, is dat je een persoon speelt die echt is en nog leeft. Maar ik had het geluk dat de man openstond om met mij in contact te treden. Hij was bereid al mijn vragen te beantwoorden."

Welke vragen hebt u Domscheit gesteld?

Brühl: "Daniel en ik praatten vooral over zijn breuk met Assange. Zij waren echt goede vrienden, vandaar dat het zo pijnlijk was. Allicht beleefde hij toen de belangrijkste periode van zijn leven en die intense relatie met Julian hoorde daarbij. Op het moment van hun grootste succes heeft hij besloten ermee te kappen."

Heeft hij daar spijt van?

Brühl: "Ik denk niet dat hij er spijt van heeft. Hij is een erg beredeneerd man. Hij weet goed wat hij doet, maar natuurlijk had hij het liever anders zien evolueren."

Staat hij voor de morele aanpak in het verhaal, in tegenstelling tot Assange?

Brühl: "De film velt geen finaal oordeel over de personages. Ze zijn geen onmenselijke booswicht en geen onbesproken held. Integendeel, je merkt dat je voor beide karakters empathie ontwikkelt. Het zijn turbulente tijden die ze doormaken, en dus begrijp je dat ze ook maar naar hun beste vermogen de best mogelijke beslissing maken. De film vraagt de kijker hooguit om neutraal te blijven over wie deze mannen zijn en wat ze doen."

Mijnheer Cumberbatch, bewonderde u Assange voordien?

Benedict Cumberbatch: "'Bewonderen' is niet het juiste woord. Hij gaf de wereld iets wat ze erg nodig had. Dus ik bewonder zijn werk wel."

Bent u te weten gekomen wie hij werkelijk is?

Cumberbatch: "Ik kan je eigenlijk niet meer vertellen dan wat ik in de film heb getoond. Hij is een rijk, provocatief en fascinerend personage. We hebben het merendeel moeten invullen op basis van wat we over hem lazen en hoorden. Ik hoop dat we dicht op zijn huid zitten, maar het is een vrije invulling."

Is uw idee over hem en zijn werk veranderd?

Cumberbatch: "Ik had geen idee wie die Assange was die, laat ons eerlijk zijn, een enigmatisch type blijft. Hij wilde geen contact. Ik heb me onder andere op zijn biografie gebaseerd en er is die bekende presentatie van hem en Daniel Domscheit-Berg op video. Gelukkig moest ik van hem geen eendimensionale klootzak of brave duts maken."

Maar u hebt hem gemaild, toch?

Cumberbatch: "Ja, dat wel. Wat hij schreef, blijft tussen hem en mij, maar het is geen geheim dat hij niet opgezet was met het idee van een film. Ik heb beargumenteerd waarom ik het een goed idee vond.

"Het maakt niet uit of je nu voor of tegen de WikiLeaks-site bent, het heeft de manier veranderd waarop we naar onze wereld kijken. We stellen de autoriteiten meer in vraag en willen toegang tot hoe de democratie vorm krijgt. We hebben weer leren eisen dat de machthebbers zich verantwoorden voor hun handelingen. We zien het belang weer in van transparante informatie. Assange heeft ons wakker geschud. Dat was voor mij reden genoeg om de film te maken.

The Fifth Estate, vanaf 4/12 in de bioscoop.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234