Maandag 24/02/2020
Ook de e-sigaret heeft serieuze nadelen voor uw gezondheid.

Roken

Helaas: ook vapen kan uw gezondheid schaden

Ook de e-sigaret heeft serieuze nadelen voor uw gezondheid.Beeld Pixabay / lindsayfox

E-sigaretten zijn op de markt gebracht als de veiligere toekomst voor roken. Maar een nieuwe studie toont aan dat alleen al hun damp ertoe kan leiden dat uw bloedvaten samentrekken, verstijven en minder zuurstof laten circuleren. En dat is dan nog zonder het effect van de nicotine en smaakstoffen.

Dat roken ongezond is, daar hoeft niemand meer van overtuigd te worden. Maar ook het sterk in opmars zijnde alternatief, de e-sigaret, komt steeds meer onder vuur te liggen. De USB-achtige body’s en cartridges met mango, vanille of andere smaken, beloofden een zoetere, veiligere toekomst. Geen teer, geen verbranding, vapen maar? Dat beeld raakt steeds meer in de verdrukking.

Nu blijkt ook uit onderzoek van de Universiteit van Pennsylvania dat vapen op zichzelf al schadelijk is. Hun studie verscheen in het tijdschrift Radiology. Daarin tonen onderzoekers aan dat het inademen van e- sigaretdamp – alleen de damp, zonder nicotine of smaakstoffen – een onmiddellijke, negatieve invloed heeft op het vaatstelsel. De onderzoekers namen MRI-scans van vrijwilligers die dit type van e-sigaretten gebruiken maar nooit gewone sigaretten gerookt hebben. De MRI-scan toonde aan dat het bloed dat door de aderen gepompt werd tot 20 procent minder zuurstofrijk was. Bovendien waren de bloedvaten van de deelnemers vernauwd, wat de doorstroming van het bloed belemmerde. Daardoor krijgen de verschillende lichaamsdelen nog minder zuurstof.

“De resultaten van onze studie ontkrachten het idee dat vapen onschadelijk is”, zegt Felix Wehrli, de hoofdonderzoeker van de studie. Wehrli’s onderzoek toont aan dat wanneer de chemicaliën worden verwarmd en ingeademd, ze uiteindelijk door de longen gaan en in de slagaders en aders van ons vaatstelsel terechtkomen. Eenmaal daar irriteren ze het epitheel, een dunne laag cellen die de bloedvaten bekleedt en helpt bij het reguleren van de bloedstroom en de bloedstolling. Het ontstoken epitheel beïnvloedt vervolgens de manier waarop slagaders uitzetten en krimpen. “We hadden wel een effect verwacht, maar we hadden nooit gedacht dat het zo groot zou zijn,” merkt Wehrli op.

Het is een zoveelste smet op het dampende blazoen van de e-sigaret. Dat nicotine schadelijk is weten we al, zelfs als het niet wordt gerookt: nicotine vapen is nog steeds zeer verslavend, kan de ontwikkeling van adolescente hersenen beschadigen en kan zelfs epileptische aanvallen veroorzaken. Maar ook de verschillende smaakmakers die vlotjes verkocht worden, blijken niet zo onschuldig als hun namen als ‘Strawberry Fields’ of ‘Cherry Me Up’ doen vermoeden. De chemische stoffen die de e-liquid zijn smaakje geven zijn dan wel veilig bevonden voor de voedingsindustrie, maar het inhaleren ervan kan in sommige gevallen schade aanrichten aan de monocyten, de witte bloedcellen. 

‘Perverse strategie’

Steeds weer leidt dergelijk onderzoek tot een kramp bij de tabaksindustrie. Die ziet vapen als de oplossing voor hun businessmodel, dat met de neergang van de klassieke sigaret in de verdrukking komt. Ook nu wijzen ze er al op dat de parameters in een laboratoriumtest niet exact overeenstemmen met de echte wereld. 

Ons land telt vandaag zowat 2 miljoen rokers, en 300.000 mensen die vapen. In België is de e-sigaret strenger aan banden gelegd dan in de meeste landen. Ze worden behandeld zoals gewone tabakssigaretten: ze mogen niet online verkocht worden, zijn verboden voor kinderen onder de 16 jaar en er mag geen reclame voor gemaakt worden. Bij de Federale Overheidsdienst Volksgezondheid klinkt het dat de continue stroom aan nieuwe wetenschappelijke inzichten nopen tot een constante evaluatie. 

Marc Michils, directeur van Kom op tegen Kanker: “Dit toont nog maar eens aan dat de e-sigaret helemaal niet als een ‘gezonder’ alternatief voor de sigaret kan dienen. Het is ook opnieuw een bewijs van de perverse strategie van de tabaksindustrie: die beweert dat de e-sigaret in de markt is gezet als hulpmiddel om rokers te helpen afstappen van hun verslaving, en binnen dat kader zagen wij daar wel iets in. Maar inmiddels is het duidelijk dat hun enige doel is om nieuwe markten aan te boren en vooral om jongeren te bereiken.” Michils wil strengere eisen voor de e-sigaret, via prijsverhogingen en het verbod op het uitstallen van rookmiddelen. “We moeten streven naar een rookvrije generatie.”  

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234