Woensdag 04/08/2021

NieuwsVergoedingen vaccineerders

Heisa over vergoeding voor vaccineerders. ‘Sommigen laten hiervoor wel hun betaald werk staan’

De vaccinatiecentra starten deze week volop op. In sommige centra krijgen de vaccineerders echter enkel een vrijwilligersvergoeding. Beeld Henk Deleu
De vaccinatiecentra starten deze week volop op. In sommige centra krijgen de vaccineerders echter enkel een vrijwilligersvergoeding.Beeld Henk Deleu

In een aantal vaccinatiecentra is heisa over de vergoeding voor vaccineerders. De organisatoren willen hen als vrijwilliger vergoeden. Nochtans voorziet de Vlaamse overheid middelen om hen als professional te betalen. ‘Met vrijwilligers houden we dit geen maandenlang vol.’

De 94 Vlaamse vaccinatiecentra moeten tegen eind deze week helemaal operationeel zijn. Maar in een aantal is onenigheid ontstaan over de vergoeding voor de vaccineerders. Nochtans waren er op voorhand duidelijke afspraken gemaakt. Met het RIZIV is overeengekomen dat die betaald zullen worden per gezette spuit. Ze worden geacht 20 spuiten per uur te zetten, waardoor die vergoeding neerkomt op 47,25 euro per uur.

Maar in de praktijk roept een aantal vaccinatiecentra zorgverleners op om als vrijwilliger te werken. Voor vrijwilligers is een vergoeding van 35 euro per dag voorzien. Hulpverleners worden gevraagd het als ‘sociaal engagement’ te doen en te verzaken aan de voorziene uurvergoeding.

Dat is niet naar zin van de thuisverpleegkundigen. Omdat zij vaak snel inzetbaar zijn, wordt vooral naar hen gekeken om in de centra te vaccineren. Sinds de eerste golf zijn de thuisverpleegkundigen, zowel zelfstandig als in loondienst, in consortia per provincie georganiseerd. “Vanuit die consortia willen we ook de vaccinatiecentra ondersteunen”, stelt Lucien Speeckaert, voorzitter van het Nederlandstalig Platform voor Thuisverpleegkundigen (NPTV). “Een centrum dat vaccineerders nodig heeft, kan die ‘bestellen’ bij het consortium. Het gaat hier om mensen die nog in actieve dienst zijn en hiervoor dus hun betaald werk laten staan. De meesten willen hiervoor dan ook een correcte vergoeding.”

De afgelopen dagen verschenen in de regionale media nogal wat oproepen van vaccinatiecentra die een tekort hebben aan personeel en op zoek zijn naar vrijwilligers. “Ik kan u verzekeren: er is geen tekort aan vaccineerders”, stelt Speeckaert. “Wij hebben honderden collega’s klaarstaan die kunnen bijspringen waar nodig.”

Voldoende middelen, of niet

Bij het Agentschap Zorg en Gezondheid benadrukken ze dat de organisatie van de vaccinatiecentra een lokale verantwoordelijkheid is, van de eerstelijnszones en de lokale besturen. Zij bepalen zelf wie ze aantrekken en wat de arbeidsvoorwaarden zijn. De financiering komt wel via de Vlaamse overheid.

Het Vlaams Agentschap stuurde al een nieuwsbrief naar alle vaccinatiecentra om de afspraken nog eens duidelijk te communiceren. Want het is volgens Joris Moonens, woordvoerder van het Agentschap, inderdaad niet de bedoeling om actieve professionelen als vrijwilliger te vergoeden. “We voorzien een correcte vergoeding omdat we op hen moeten kunnen bouwen”, zegt Moonens. “Dit is niet iets wat mensen eventjes moeten doen. We zijn hier vertrokken voor vele maanden. En dan is een correcte vergoeding nodig om professionelen aan boord te kunnen houden.” Er zijn volgens hem voldoende middelen.

Maar daar zijn ze bij sommige centra niet zeker van. “Het is allemaal nog heel onduidelijk”, stelt Ruth Raes, voorzitter van de eerstelijnszone (ELZ) Vlaamse Ardennen. Voor de centra van Oudenaarde en Ronse zijn vooral vrijwilligers aangetrokken. Daardoor hoopt ze vooral de werkdruk voor iedereen naar beneden te halen. “Door de goedkopere vrijwilligers kunnen we meer volk inzetten. En hoeft niemand 20 spuiten per uur te zetten. We willen geen vaccinatiefabriek zijn.”

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234