Zondag 08/12/2019

Voetbal

Hein Vanhaezebrouck: "Liever elektroshock dan dood"

Hein Vanhaezebrouck gesticuleert druk tijdens zijn persconferentie voor STVV, vanavond de tegenstander van RSCA. Beeld Photo News

Een collega opperde of hij de pers niet beter zou negeren. Anderlecht-coach Hein Vanhaezebrouck haalde eens de schouders op en sprak vrijuit over alles wat niet Olivier Deschacht betrof. Want: 'Er is geen probleem tussen ons.'

Het blijft stormen op Anderlecht. Hein Vanhaezebrouck (53) denkt dat er nu, na de degradatie van Olivier Deschacht, weer duidelijkheid is. "Dat is ook waar de groep om gevraagd had."

Wat de spelers naar verluidt ook vroegen, is een minder scherpe coach.

Vanhaezebrouck: (geïrriteerd) "In mijn ogen mag de trainer kritisch zijn. Of mag een trainer niet kritisch zijn?"

U legde in uw verklaring zelf de nadruk op een positieve dynamiek.

"Ik ben vaak mild geweest na een mindere prestatie. Wel, het gevolg was dat het nóg minder werd. En de week erna nóg minder. Vandaar dat ik aan de boom geschud heb. Dat is dan scherp, maar nu heb ik tenminste een reactie gezien, ook al was het dan: 'Dat hebben we niet graag.' Dat is finaal wat je als coach beoogt."

Snapte u het verzoek vanuit je vestiaire?

(knikt) "Het was niet zo erg, hoor. Meer dan de helft van de jongens vond mijn uitspraken eigenlijk maar normaal. Anderen, de meer gesloten types, hadden het er moeilijker mee. Dat is op zich niet zo vreemd: je hebt nu eenmaal verschillende persoonlijkheden in een kern. We hebben veel gepraat."

Bleek daaruit dat de groep achter u staat?

"Ja. Ik heb gevraagd of het niet zo was en daar is unaniem negatief op geantwoord."

Hebt u uzelf in vraag gesteld tijdens de gesprekken?

"Uiteraard. En ik ga ook wel akkoord met mijn spelers: misschien hebben zij meer menselijkheid nodig. We zullen ons aanpassen, maar ik moest iets doen."

Op welk effect hoopt u?

"Weet je, als je niets onderneemt, gaat de hartslag voortdurend omhoog en ga je uiteindelijk dood. Dan liever een elektroshock. Dat is ingrijpend en zwaar, maar het wérkt wel. Mijn spelers zijn wakker geschud, ze zijn zich absoluut bewust van onze problemen. Ik ga ervan uit dat ze op STVV engagement en wil tonen."

Spreken de spelers zelf voldoende of voert u voortdurend het woord?

"Ik heb hun laten praten. Ze mochten zeggen wat ze wilden. Op het eerste gezicht heeft mijn aanpak geholpen, want er is leven in de brouwerij gekomen."

U kaartte eerder het gebrek aan leiderschap aan. Is dat met de terugkeer van Kara van de baan?

"Hoe meer spelers hun verantwoordelijkheid nemen, hoe beter. In dat opzicht is het goed dat Kara terug is. Ik voel betrokkenheid, we willen een nieuwe start nemen. Maar het kan nog beter.

"Meer solidariteit onderling zou goed zijn. Versta me niet verkeerd: er is geen miserie of verdeeldheid, maar de banden kunnen nauwer. Iets meer vrienden zijn."

Hoe zult u zo'n complex probleem oplossen?

"Ik ben voorstander om een extra dimensie te creëren naast het voetbal. Daarom ga ik normaal voor de seizoenstart altijd naar de Ardennen op teambuilding. Daar leren de spelers elkaar door en door kennen en integreer je makkelijk de nieuwkomers, maar ik ben pas in oktober gearriveerd. (grijnst) En in januari kon het niet: dan heb je in de Ardennen ski's nodig."

Staat de groep daarvoor open?

"We hebben het gedaan op stage in La Manga, maar er was veel scepsis. Dat zou niet mogen. De komende weken komt er een vervolg. We zullen zien hoe."

Kan de intrede van een psycholoog daarbij helpen?

"Dat is iets wat ik al een tijdje overweeg. Ach, je moet een sportpsycholoog niet halen als een dokter, wel omdat die iets extra's kan brengen, ook als het al uitstekend loopt. Laat het mij eerst eens bespreken met de clubleiding. Of misschien doe ik dat beter met de nieuwe eigenaars."

Hebt u het gevoel dat de buitenwereld u anders benadert bij Anderlecht dan bij AA Gent?

"Neen, ze (doelt op de media, PJC) hebben dat toen ook gedaan."

Is dit de moeilijkste periode uit uw carrière?

(lacht) "Ik heb er nog gehad, maar dat is niet belangrijk."

Wat verwacht u van STVV?

"Voor Sint-Truiden is dit het ideale moment om ons te bekampen. We kunnen er punten laten, maar gaan ons niet zomaar laten doen, hé. (zucht) Men verwacht dat wij op Club Brugge jagen, maar dat is niet eerlijk. We hebben nu eenmaal afwezigen en we hebben in se geen wintermercato gekend, maar we zijn klaar om te strijden."

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234