Maandag 05/06/2023

Interview

Hein Vanhaezebrouck: “Geen enkele speler heeft Bayat laten vallen, geen enkele coach. Eén club weigert met hem te onderhandelen”

Oudenaarde april 1 Belgium, Hein Vanhaezebrouck speaks for the first time after his resignation with footballteam Anderlecht. Pictured on april 1 in Oudenaarde Belgium. (picture by Florian Van Eenoo/photonews) picture not included in contract Beeld Florian Van Eenoo photonews
Oudenaarde april 1 Belgium, Hein Vanhaezebrouck speaks for the first time after his resignation with footballteam Anderlecht. Pictured on april 1 in Oudenaarde Belgium. (picture by Florian Van Eenoo/photonews) picture not included in contractBeeld Florian Van Eenoo photonews

Hein Vanhaezebrouck spreekt voor het eerst sinds zijn ontslag bij paars-wit. Een ontslag dat nog steeds niet is afgehandeld. “Is Anderlecht nog wel Anderlecht?”

SK

Hein Vanhaezebrouck (55) is hip. Met een stoppelbaardje, zowaar. Net terug van een deugddoende vakantie in Jordanië. "Ik stapte de achthonderd trappen van het klooster in Petra. Dat is helemaal kapotgaan, jong." In Deinze, aan de boorden van de Leie, spreekt hij voor het eerst over zijn ontslag. "Omdat ik de onwaarheden beu ben die Anderlecht maar blijft verspreiden. Ik ben nog altijd niet volledig uitbetaald."

Is een regeling bij een ontslag niet vooraf in het contract opgenomen?

Hein Vanhaezebrouck: "Tuurlijk. Mijn makelaar (Mogi Bayat, SK) heeft destijds het contract met Anderlecht heel helder opgesteld. Anderlecht heeft na mijn ontslag een onderling akkoord willen bereiken waarin de schikking op lange termijn zou worden afgehandeld en intussen zouden beide partijen geen kritiek geven op elkaar. Ik heb dat geweigerd. Binnen de dertig dagen moest zo'n ontslagvergoeding afgehandeld zijn. Het is altijd maar uitgesteld."

Hebt u overwogen om te breken met Bayat?

"Neen. Geen enkele speler heeft Bayat laten vallen, geen enkele coach. Hij mág werken van het parket. Hij heeft beslag laten leggen op de rekeningen van Anderlecht, kreeg gelijk van de beslagrechter en ook nog eens in beroep. Eén club weigert met hem te onderhandelen. En Anderlecht heeft nog makelaars niet willen betalen. Dan denk ik dat er meer achter zit."

Is dit de eerste keer in uw carrière dat u zoiets beleeft?

"Ik heb dit nooit eerder meegemaakt. Bij Genk zijn op het einde dingen gezegd over en weer, maar na mijn ontslag is alles heel correct afgesloten. Ook bij AA Gent hielden de voorzitter en Michel Louwagie zich aan de afspraken."

Is het ergste niet dat Marc Coucke een enorme kans heeft laten liggen? Hij de geldschieter en de ambitieuze ondernemer, u de trainer met het DNA van Anderlecht?

"Hadden we vorig seizoen niet zulke goede play-offs gespeeld - na de zege op Brugge konden we nog kampioen worden - dan had hij mij toen al ontslagen. 'Wat hebben we nodig?', vroeg hij mij in de zomer. Ik antwoordde dat we absoluut een topspits nodig hadden en een nummer 10. Plus een jonge aanvaller, een aanvaller die vlot scoorde en een verdediger.

"De eerste naam waarmee ze afkwamen was Santini. Iedereen heeft nu kritiek op Santini, maar hij maakte wel veertien goals. Voor de jonge spits wilden ze Awoniyi. Ik ben fan van Awoniyi. 'Mag het ook Dimata zijn?', vroegen ze. Ik was meteen akkoord. Alleen, die topspits kwam niet. En de spelmaker ook niet. We konden Hanni terughalen, maar omdat een deel van de supporters niet voor Hanni was hebben ze dat niet aangedurfd."

Hebt u de komst van Mbokani geblokkeerd?

"Er zijn mensen in Anderlecht die hem beter kennen dan ik, en die vertelden: 'Als je Mbokani haalt, moet je een heel leger rond hem zetten. Anders krijg je niks dan miserie.' Ik heb geluisterd naar de raad van die mensen.

"Ineens wilde de voorzitter Bakkali. 'Hier heb je je nummer 10', zei hij. Ik vind Bakkali goed, alleen heeft die jongen in de voorbije vijf jaar vijf matchen gespeeld. Met Bakkali moest je eerst máánden aan de slag, maar ze verwachtten dat hij direct het verschil zou maken."

U kreeg wel een verdediger van 8 miljoen.

"Ik geef toe dat ik mij niet verzette tegen Sanneh. Maar je betaalt toch niet zó veel geld? Sanneh is 2,5 miljoen waard of zo. Nu is meteen een enorme druk gelegd op die jongen."

Met andere woorden, u wist zeer snel dat de titelambities te hoog gegrepen waren?

"In de voorbereiding verloren we geen enkele match. Toen zijn verwachtingen gecreëerd die niet realistisch waren. Ik was de enige die zag hoe we tegen Ajax één helft helemaal zijn weggespeeld. We zijn de competitie begonnen met zeges tegen Kortrijk en tegen Oostende. Op 31 augustus kwam er niks meer bij. 'We gaan miserie hebben', waarschuwde ik."

Hoe toonde Coucke zijn ongenoegen?

"Op het vliegtuig na een Europese match. Dan ging hij naar Musona en Bakkali en zei luidop: 'Niet opgeven hé, je zult wel spelen.' Terwijl ik daar gewoon naast zat! Ineens is de voorzitter intern ook Luc Devroe beginnen aan te vallen."

Was u voorbereid op uw ontslag?

"Neen, omdat Michael Verschueren een week eerder nog had gezegd dat het bestuur de moeilijke situatie begreep - veel geblesseerden, veel jonge jongens - en dat de club zich zou versterken in januari. Op weg naar huis belde hij: 'Ben je al weg? Ik wil je spreken.' Naïef antwoordde ik nog: 'Kan dat morgen niet?' 'Neen, nu.' Toen wist ik het wel."

Moet u uw trainingsaanpak niet aanpassen als veel spelers klagen? Andy Najar vertelde: 'Ik had het koud van zo vaak stil te staan.'

"Najar heeft het koud van zo vaak geblesseerd te zijn. In dat anderhalf jaar dat ik er was, heeft Najar twee maanden met de groep getraind. En dat zijn dan de gasten die kritiek leveren."

Ryota Morioka zei: 'Vanhaezebrouck maakt van voetballers robotten.'

"Morioka kreeg net véél vrijheid. Hanni had bij mij dezelfde rol en hij kon wél uitblinken. Milicevic heeft in Gent op die positie de beste jaren uit zijn carrière gekend. Goede spelers kunnen onder mij uitgroeien tot topspelers."

Maar het was de Processie van Echternach.

"Ik had té weinig kwaliteit om ons voetbal te laten renderen. Brugge, die hebben met Vanaken een goeie 10 en met Wesley een goeie 9."

Had u niet anders moeten spelen dan?

"Dan hadden ze Weiler maar moeten houden om countervoetbal te brengen. Ik heb het DNA van Anderlecht niet willen verloochen."

Wat is uw grootste fout geweest?

"Geen enkele trainer stapt in een club die twee maanden later verkocht wordt. Of je moet weten wie de overnemer is. Ik kwam terecht in een totaal onstabiele club. De Witte en Louwagie hebben van Gent een club gemaakt waar iedereen zijn taken kent. Ook bij Kortrijk kun je tenminste werken als trainer."

Had u geweten dat Coucke Anderlecht zou kopen, was u dan in het avontuur gestapt?

"Neen."

Kunt u nog onder de top in België werken?

"Wat is onder de top? Anderlecht is de top niet meer, vind ik. Momenteel is Club Brugge veel groter. Zij zijn dé club van de voorbije vijf jaar, al hebben ze ginder in het begin ook niet alles juist gedaan, met hun liniecoaches en zo."

Is Hein Vanhaezebrouck beschadigd?

"Ik heb een bluts en een buil, maar 't zijn geen grote, hoop ik. Anderzijds: was Anderlecht nog wel Anderlecht? Ik zat voor mijn komst naar Anderlecht in een ongelooflijke fase van mijn carrière. Toen ik nog bij Gent was, belden clubs waarvan ik dacht: hoe is het mogelijk dat die mij willen?' Nu ligt dat anders."

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234