Zondag 15/12/2019

Defensie

Heimwee in de kazerne? "Wie zijn opleiding niet overleeft, zal de rest ook niet overleven"

Defensie overweegt om af te stappen van de kazerneplicht tijdens de opleiding van rekruten. Beeld ID/ Bas Bogaerts

Te veel rekruten stoppen met hun opleiding tot militair nog voor die afgerond is. Daarom overweegt Defensie om het zo typische kazerneleven te versoepelen. Maar dat is niet naar de zin van de vakbond. "Klinkt sympathiek, maar we gaan het beroep niet redden door ambtenaren in uniform te creëren."

Weinig aspecten zijn typerender voor de opleiding tot militair als het samenleven in een kazerne met andere aspirant-militairen. Maar net daarvan overweegt Defensie nu af te stappen, schrijft Het Nieuwsblad vandaag. De reden: 3.877 rekruten gaven er de afgelopen tien jaar de brui aan tijdens hun opleiding. Voor 16,2 procent was het gemis aan het thuisfront en een normaal burgerleven de oorzaak. 

Problematisch, want het leger moet de komende vier jaar op zoek naar 7.400 nieuwe rekruten om de vergrijzing van het legerkorps op te vangen. Om de instroom van nieuw bloed te kunnen blijven garanderen, wil Defensie nu een toegift doen. “Het leger wil meer vrije avonden inlassen waarop de rekruut de kazerne mag verlaten. De jongeren worden nu nog altijd op zondagavond of ten laatste maandagmorgen aan de poort verwacht en ­mogen voor vrijdag niet naar buiten”, zegt Alex Claesen, persofficier van Defensie in Het Nieuwsblad. 

Nauwelijks budget

“We onderzoeken ook om het vrije weekend te verlengen door de lesmomenten meer te concentreren. Het leger bestudeert zelfs of het internaatregime versoepeld of zelfs opgeheven kan worden. Dan kunnen de rekruten die in de buurt van de militaire school of de kazerne wonen 's avonds naar huis.”

Bij de militaire vakbond ACMP krullen de tenen bij het horen van de plannen. "Dit komt weer uit het niets", zucht secretaris-generaal Yves Huwart. "16,2 procent geeft dat aan als een reden om hun opleiding te staken, zeggen ze? Wel, dan is het overgrote deel om andere redenen gestopt. Dit klinkt eerder als een drogreden om andere zaken te maskeren", meent hij.

Met die 'andere zaken' verwijst Huwart naar de grote rekruteringsuitdaging waar Defensie de komende jaren voor staat. "We gaan zo'n 2.100 rekruten per jaar moeten opleiden. Maar er is nauwelijks budget voor hun omkadering. En in welke mate is er nog adequaat logement voor al die rekruten? We vrezen dat daar het echte schoentje knelt."

Niet evident

Maar ook zonder die logistieke beslommeringen raken de argumenten van Defensie voor Huwart kant noch wal. Een opleiding tot onderofficier en officier duurt immers respectievelijk een jaar en twee jaar. Vrijwilligers die zich bij het leger melden en opgeleid worden tot gewone soldaat of korporaal, krijgen een basisopleiding van drie maanden die ze door de week in de kazerne moeten doorbrengen.

"Dat zijn degenen die gevechtsfuncties zullen moeten uitoefenen. Dat worden onze matrozen en de soldaten die patrouilleren in onze steden. En die zouden dan geen drie maanden lang op internaat aan kunnen? Wat gaan die doen als ze op missie zijn? Vanuit Afghanistan kun je niet iedere avond naar huis. En je zult maar voor de marine gekozen hebben: dan zit je straks zes maanden op een schip, weekends inclusief." Voor Huwart is het dan ook duidelijk: "Wie dit regime niet aan kan, gaat de rest ook niet overleven."

Militairen in opleiding in Leopoldsburg. Beeld ID/ Bas Bogaerts

Neemt niet weg dat het leven van een militair alles behalve evident is, geeft Huwart toe. Met name door die uithuizigheid. "Ik wil dat echt niet onderschatten, dat maakt de job heel zwaar. En niet iedereen is ervoor geschikt. Net zoals niet iedere student geschikt is om op kot te gaan. Maar het kazerneleven heeft wel zijn redenen."

Groepscohesie

En die moeten vooral gezocht worden bij de camaraderie, zegt de vakbondsman. "Groepscohesie is onontbeerlijk in onze job. Die kweek je in de kazerne, de klok rond. Hoe moet dat wanneer straks iedereen 's avonds gewoon naar huis gaat? En wat met de rekruten die te ver weg wonen om even op en af te gaan? Je creëert verschillen die dodelijk zijn voor de groepsdynamiek. De maatregel klinkt sympathiek, dat geef ik toe. Maar we gaan het beroep echt niet redden door ambtenaren in uniform te creëren."

De persdienst van Defensie benadrukt dat het voorlopig nog steeds in de studiefase zit en dat er bijgevolg nog niets definitief beslist is. Uit de studies zal ook moeten blijken of een versoepeling van het internaatregime een invloed zal hebben op de groepssfeer. "Die is eveneens belangrijk binnen Defensie", luidt het.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234