Maandag 18/01/2021

Heiligverklaring pater Damiaan in laatste fase

Pater Damiaan wordt mogelijk nog eind dit jaar heilig verklaard. De genezing van een longkankerpatiënte die aan hem is toegeschreven, werd als wonder erkend

Brussel l De heiligverklaring van pater Damiaan gaat zijn laatste fase in. Volgens ingewijden zou hij de titel 'Heilige voor lepralijders, hiv, aids en andere stigmatiserende ziektes' krijgen.

Pater Damiaan, geboren als Jozef De Veuster in Tremelo, werd in 1995 in Koekelberg zalig verklaard door de vorige paus, Johannes Paulus II. Die zaligverklaring liet lang op zich wachten. Het wonder dat leidde tot de zaligverklaring dateerde al van 1895, zes jaar na de dood van pater Damiaan. Een Franse non genas toen op miraculeuze wijze van een dodelijke darm- en maagziekte, nadat ze ter ere van de pater uit Tremelo een noveen (een negen dagen durend gebed) begonnen was.

De heiligverklaring van pater Damiaan lijkt alvast sneller te gaan. Op 18 oktober 2007 oordeelde de Medische Commissie van de Congregatie van de Heiligverklaringen dat de genezing van longkankerpatiënte Audrey Toguchi uit Honolulu, een wonder was. Vervolgens oordeelde de theologische commissie in mei 2008 dat pater Damiaan een heiligverklaring verdient. De tweede stap op de weg naar de heiligverklaring was toen gezet. Vervolgens diende de Commissie van de Congregatie van de Heiligverklaringen een rapport op te stellen waarin het eindoordeel te kennen gegeven werd en dat over te maken aan de paus.

Dat is nu gebeurd, meldt Hans Geybels, woordvoerder van kardinaal Danneels. "De bisschoppen van de Congregatie voor Heiligverklaringen zijn maandag bijeen geweest en hebben het licht op groen gezet voor de heiligverklaring van Damiaan", zegt Geybels. "Nu is het alleen nog wachten op een handtekening van paus Benedictus XVI. De ervaring leert dat dat snel gaat."

Ook volgens Hilde Eynikel, auteur van de biografie van pater Damiaan, staat niets zijn heiligverklaring nog in de weg. Ze kreeg gisteren een verlossend telefoontje uit Hawaï: "De vraag is niet of, maar wanneer het gaat gebeuren." De festiviteiten zullen in elk geval plaatsvinden op het Sint-Pietersplein in Rome. Voor de datum van de officiële plechtigheid moet de Congregatie voor Heiligverklaringen afspraken maken met kardinaal Danneels en met de verantwoordelijken in Hawaï. "Er zijn datums in de omloop die reiken van 15 oktober 2008 tot begin 2009", aldus Eynikel.

Omdat pater Damiaan volgens Hilde Eynikel op het einde bijna geen Belg meer was, maar een echte Hawaïaan, zal ook Hawaï delen in de feestvreugde. Ook in Hawaï zelf, onder meer in Honolulu, plannen ze grote festiviteiten. De zaligverklaring van Damiaan werd in 1995 op bescheiden wijze gevierd, maar de heiligverklaring willen ze niet onopgemerkt voorbij laten gaan.

De Belgische kerk is voorlopig nog niet van plan om er een groot feest van te maken. "In België heeft de zaligverklaring van pater Damiaan wel handenvol geld gekost en daarom zal ze het wellicht bescheiden houden", aldus Eynikel. (IK)

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234