Maandag 06/02/2023

AchtergrondExtreemrechts

‘Heil kameraad, kan jij me info geven?’: dit is extreemrechts in Vlaanderen

Enkele figuren van de extreemrechts scene in Vlaanderen, met boven links oprichter van Bloed, Bodem, Eer & Trouw Tomas Boutens en boven rechts de voortvluchtige militair Jürgen Conings. Beeld RV
Enkele figuren van de extreemrechts scene in Vlaanderen, met boven links oprichter van Bloed, Bodem, Eer & Trouw Tomas Boutens en boven rechts de voortvluchtige militair Jürgen Conings.Beeld RV

De zoektocht naar Jürgen Conings leidt voorlopig niet naar de extreemrechtse militair zelf, maar wel naar een ons kent ons van de voornaamste spelers in de extreemrechtse scene in Vlaanderen. ‘Heil kameraad, kan jij me wat meer info geven?’

Bruno Struys en Samira Atillah

Tomas Boutens

Tomas Boutens (39) was de eerste die vorige week dinsdag, toen het nieuws over Conings’ verdwijning uitkwam, op Facebook zijn steun liet blijken, en zijn boodschap werd massaal gedeeld. In die tekst refereerde Boutens aan hun gezamenlijke missie in Afghanistan in 2003. Boutens verliet het leger toen in 2006 aan het licht kwam dat hij en enkele andere militairen in Leopoldsburg voorbereidingen zouden treffen voor een bomaanslag en wapens verzamelden.

In 2014 is hij veroordeeld tot vijf jaar cel, waarvan één jaar met uitstel, wegens het plannen van terreuracties en het verspreiden van geweldsverheerlijkende ideologie. Een van de veroordeelden toen, K.H., is na een korte schorsing destijds opnieuw in het leger. Hij is degene die vorige week gealarmeerd werd en in het wapenmagazijn van de kazerne van Leopoldsburg ging kijken om de verdwijning van de wapens vast te stellen.

Boutens is veroordeeld omdat hij Bloed, Bodem, Eer & Trouw (BBET) had opgericht, dat voornamelijk ging om een tijdschrift en blog waarin aangezet werd tot haat en discriminatie, maar ook omdat hij deel uitmaakte van Combat 18, een groep die behoort tot het neonazistische Blood & Honour-netwerk. De 18 staat voor de initialen van Hitler.

In 2009 publiceerde WikiLeaks de gegevens van het online Blood & Honour-forum. Daaruit kan De Morgen opmaken dat Jürgen Conings toen al interesse toonde. Conings hanteerde er de gebruikersnaam Langemarck, wellicht een verwijzing naar de SS-Sturmbrigade Langemarck, die bestond uit het Vlaams Legioen, Vlamingen die vrijwillig in Oekraïne met de nazi’s vochten.

Op het forum reageerde Conings op een andere Limburger die een bewegende afbeelding van een swastika plaatste. Conings zegt: “Heil kameraad, kan jij me misschien wat meer info geven over het hoe en wat van B&H? En wanneer er bijeenkomsten zijn, want ben nog niet zo lang online hier.”

Het is onduidelijk hoeveel contact Boutens en Conings echt met elkaar hadden, behalve hun gedeelde missie in Afghanistan. Boutens zou na 2006 uitgroeien tot een iconische figuur binnen extreemrechts in Vlaanderen, mede door de aandacht voor het proces, maar ook door zich op te werpen als een intellectueel, met boeken over heidendom en over de ondergang van het Avondland.

Toen hij in 2014 de rechtszaal verliet, vormden leden van zijn motorclub Mjölnir een erehaag. Mjölnir dweepte met Noorse mythologie, maar spatte uiteen door ruzie. Daarna richtte Boutens project Thule op, een extreemrechtse groep die naar eigen zeggen aan ‘Vlaamse gemeenschapsvorming’ doet. Bij de huiszoeking bij Boutens is een kruisboog aangetroffen.

D.S.

Ook D.S., een vijftiger uit Peer, kreeg een huiszoeking. Hij woont op een paardenranch, vlak bij de luchtmachtbasis van Kleine Brogel. “Pantserwagen rijdt door de ingangspoort, 30 tot 40 gemaskerde agenten van Belgische, Nederlandse, Duitse en Franse eenheden breken binnen in de belendende woning van de eigenaars en houden hen onder schot”, schreef een getuige op Facebook. Op beelden is de schade te zien.

K.S., de broer van D.S., is de eigenaar van de ranch. In de media zei K.S. vorige week, anoniem, dat hij niet begreep waarom ze bij hem binnenvielen. “Mijnheer Conings ken ik enkel van op tv”, iets wat hij nu opnieuw aan De Morgen herhaalt. Hij bevestigt dat zijn broer bij hem woont, maar na vragen over diens extreemrechtse sympathieën beëindigt K.S. het gesprek. “Ik ben het beu.”

Zijn broer, D.S., heeft een tattoo van een hakenkruis op zijn borst en maakt deel uit van de groep rond Tomas Boutens. Hij zat in de motorclub Mjölnir en nu in Project Thule. In 2020 gaf Thule een feest op de ranch in Peer. Daar was volgens onze informatie ook een delegatie van Vlaams Legioen aanwezig, onder wie E.M. en ook de nu voortvluchtige Jürgen Conings.

E.M.

Deze zestiger uit Zutendaal werkte zichzelf in de publieke belangstelling door zijn pick-uptruck met nazisymbolen te parkeren vlak voor de feestzaal waar Chris Janssens, ondervoorzitter van Vlaams Belang, in 2019 zijn verkiezingsoverwinning vierde. Diezelfde pick-up reed mee in de automanifestatie van Vlaams Belang op de Heizel in september 2020.

Op de auto staat de slogan ‘Wer plündert, wird erschossen’. Aan De Morgen verklaarde E.M. eerder dat de zin verwijst naar een liedje van Rammstein, maar in werkelijkheid is het een kreet van nazi-affiches uit Wereldoorlog II. Er plakt op zijn auto ook een sticker van een Odal-rune, volgens E.M. als symbool voor familie, gezin en bescherming.

De Odal-rune was echter het logo van de SS-Rasse und Siedlungshauptamt, dat verantwoordelijk was voor de raciale zuiverheid van de SS-mannen en hun toekomstige vrouwen. Het teken is om die reden verboden in Duitsland.

E.M. koos die Odal-rune als logo voor de groep Vlaams Legioen, die hij rond zich vormde in Limburg nadat hij gestopt was als kringleider van Voorpost Limburg. De naam Vlaams Legioen verwijst naar een militie van vrijwilligers die onder het commando van de Duitse SS aan het Oostfront gingen strijden.

E.M. organiseerde weerbaarheidstrainingen voor het Vlaams Legioen in zijn achtertuin. Jürgen Conings was daarbij aanwezig en zou volgens De Standaard zelfs een training hebben geleid. Conings stond in contact met verschillende leden van deze groep, onder wie de ex-militair M.V. uit Dilsen-Stokkem.

E.M. provoceerde zijn buren van Afrikaanse origine weleens door in een gewaad van de Ku Klux Klan rond te lopen op zijn oprit. Hij en zijn vrouw V.D. worden al geruime tijd verdacht van betrokkenheid bij de brand van het asielcentrum in Bilzen. Terwijl de vlammen uit het dak sloegen, plaatste E.M. op Facebook: “Het feestje kan beginnen. De bbq is aan.”

Op dat moment was de man nog kringleider van de lokale Voorpost-afdeling, die toekomstige asielcentra in Limburg bekladde met verf en stickers. In december werd het koppel uit Zutendaal opgepakt in het gerechtelijk onderzoek naar de brand, maar ze zijn intussen vrijgelaten. Begin deze maand zijn E.M. en V.D. verhuisd naar Hongarije, toch vond er nog een huiszoeking plaats.

L.D.

De 69-jarige L.D. uit Ham maakt deel uit van die kliek rond Vlaams Legioen en was aanwezig op weerbaarheidstrainingen in de tuin van E.M. in Zutendaal in de zomer van 2019. Hij maakte eerder deel uit van de Vlaamse Militanten Orde, of VMO, dat eveneens de Odal-rune als logo hanteerde.

De VMO ontstond na de Tweede Wereldoorlog als reactie op de vergelding die Vlaams-nationalistische nazi-collaborateurs op het einde van de oorlog ondergingen. In 1981 werd de VMO verboden na een veroordeling als privémilitie en voor verschillende geweldplegingen.

L.D. was een van de sponsors van de activiteiten van Voorpost Limburg onder leiding van E.M. Als die laatste tijdens de brand in Bilzen op Facebook schrijft dat het feestje kan beginnen, plaatst L.D. daaronder meteen een enthousiaste reactie.

Vlak na de brandstichting in Bilzen zette België een Nederlands koppel uit de entourage van Vlaams Legioen het land uit, op basis van informatie van de Staatsveiligheid over extreemrechts. Het koppel duikt onder in een hotel tussen Tongeren en Luik en kan daarvoor gebruikmaken van de kredietkaart van L.D.

L.D. is eveneens in december opgepakt in verband met de brand in Bilzen en kreeg nu opnieuw een huiszoeking. Hij is bestuurslid van het Vlaams Belang in Ham. Zijn dochter is voorzitter van die lokale Vlaams Belang-afdeling.

A.G.

De 32-jarige Oekraïner, die in Vlaams-Brabant woont, gaf in de zomer van 2019 een weerbaarheidstraining in de tuin van E.M. In december 2020 is A.G. aangehouden door het federaal parket op verdenking van het voorbereiden van terreurplannen.

Toen het gerecht hem daarvoor moest vrijlaten, bleef A.G. toch nog een tijdje vast, dit keer in het onderzoek naar de brand in Bilzen. Uiteindelijk kwam hij ook daarvoor vrij.

Op een socialemediaprofiel heeft hij ‘Arbeit Macht Frei’ staan, de leuze die boven de ingang van nazikamp Auschwitz stond, en enkele foto’s van een militair kerkhof in Praag. Daar fotografeerde hij de graven van enkele Russische hooggeplaatste militairen die het sovjetleger de rug toekeerden en collaboreerden met de nazi’s.

Bij bovenstaande vijf personen liet het federaal parket vorig weekend een huiszoeking uitvoeren in het onderzoek naar Jürgen Conings. Daarnaast is een huiszoeking verricht in de woning van Jürgen Conings zelf, waarbij een handvuurwapen is aangetroffen, en in die van een dichte kennis, maar die zou niet tot extreemrechtse behoren. Er was tot slot ook een huiszoeking bij G.H., een ex-militair, met wie Conings vlak voor zijn verdwijning nog contact zou hebben gehad. Ook die zou niet tot extreemrechts horen. Onderstaande personen waren nu niet het onderwerp van een huiszoeking, maar zijn het vermelden waard.

Rob Verreycken

De zoon van Wim Verreycken, die lid was van het VMO en aan de wieg stond van het Vlaams Blok. Wim Verreycken moest al op erg jonge leeftijd gaan werken om het door de repressie getroffen gezin te ondersteunen. Rob Verreycken schopte het tot het Vlaams Parlement, maar nam ontslag als parlementslid in 2006 nadat hij een N-VA-vlag had vertrappeld.

De advocaat die Vlaams Blok verdedigde op het racismeproces was enkele malen zelf het onderwerp van een onderzoek naar geweldplegingen en werd ook veroordeeld voor slagen aan PVDA-voorman Kris Merckx.

Intussen steekt hij zijn energie in de nieuwssite React, die vorige week de lofzang op sociale media voor Jurgen Conings versterkte en eerder deze maand een laaiend enthousiaste recensie publiceerde van het laatste boek van Tomas Boutens.

Daarnaast leidt Verreycken Project Yggdrasil, dat zich voornamelijk in Sint-Niklaas en het Waasland situeert en ook de steunboodschappen voor Conings versterkt. Op de website Vrij Verzet bundelt Project Yggdrasil de krachten met Project Thule van Tomas Boutens en het Vlaams Legioen van E.M. voor een gedeelde webshop.

Verreyckens zoon staat momenteel terecht voor een nazigroet toen hij in augustus 2019 kamp Breendonk bezocht met Right Wing Resistance.

K.D.

K.D. (30), bijgenaamd Bubs, maakte vroeger deel uit van de Vlaams-Nederlandse afdeling van het neonazistische Aryan Strikeforce, waarna hij het neonazistische Right Wing Resistance Vlaanderen oprichtte. Die groep viel dan weer uiteen nadat was uitgekomen dat er bij het bezoek aan het voormalige nazikamp Breendonk een hitlergroet was gebracht.

In zijn daaropvolgende politieverhoor ontkent Bubs dat zijn groep nazisympathieën heeft, maar op zijn sociale media steekt hij die niet weg. Daar plaatst hij verjaardagswensen voor Hitler en toont zich een fan van Combat 18. In het voorjaar van 2019 deelde hij ook een foto van een uitstap met Right Wing Resistance, waarop hijzelf en anderen een nazigroet brengen.

Ze poseren er in hun RWR-pulls, met in het logo het runeteken dat bekend staat als de wolfsangel, gebruikt door verschillende militaire eenheden van de nazi’s. Onder de aanwezigen met gestrekte arm op die foto ook K.J.

K.J.

De vijftigjarige K.J. uit Sint-Niklaas is deze week aangehouden wegens negationisme en bedreigingen. Hij was dinsdag een tijdlang spoorloos voor zijn vrienden, die alarm sloegen. Hij had namelijk bedreigingen geuit aan het adres van viroloog Marc Van Ranst, die ondergedoken leeft sinds de militair Jürgen Conings verdween.

K.J. werd uiteindelijk teruggevonden en door de politie gearresteerd op het kerkhof in Brasschaat, bij het graf van zijn moeder. Ook Jürgen Conings ging net voor hij verdween langs het graf van zijn moeder, waar hij zijn eretekenen achterliet. In die zin lijkt K.J. een copycat van Conings. De raadkamer besliste gisteren om zijn aanhouding met één maand te verlengen.

Een paar jaar geleden poseerde K.J. met enkele extreemrechtse organisaties, waaronder Right Wing Resistance, op een foto voor het Antwerpse stadhuis, met een nazigroet. Op sociale media plaatste hij foto’s van wapens en afbeeldingen van Adolf Hitler met de tekst ‘Kill all the muslims’.

K.J. ging wel vaker op stap met Right Wing Resistance, maar aangezien hij in het Waasland woont, trekt hij eveneens op met Project Yggdrasil van Rob Verreycken.

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234