Vrijdag 25/06/2021

Uplace

Heftige reacties op Uplace-beslissing: "Dom, kortzichtig en hypocriet"

Koen Van Den Heuvel. Beeld BELGA
Koen Van Den Heuvel.Beeld BELGA

De Vlaamse regering heeft een nieuwe horde genomen in het Uplace-dossier. De regering keurde namelijk het gewestelijk ruimtelijk uitvoeringsplan (GRUP) voor het Vlaams Strategisch Gebied rond Brussel (VSGB) definitief goed. De reacties zijn verdeeld: de oppositie (sp.a, Groen) en milieubeweginen reageren uitgesproken negatief. Ook binnen de meerderheid zijn dissidente stemmen te horen, onder anderen van Bart Somers (Open Vld), Koen Van den Heuvel (CD&V) en Grete Remen (N-VA). Uplace reageert tevreden, net als VOKA en de burgemeester van Machelen.

CD&V: "Handelskernen mogen niet slachtoffer worden"

De inkt op het akkoord binnen de Vlaamse regering was nog nat en CD&V-fractieleider Koen Van den Heuvel noemt projecten als Uplace al "uitlopers van een beleid dat in het verleden werd gevoerd". Hij vindt ook dat ondernemers in de handelskernen moeten ondersteund worden en "niet het slachtoffer worden van megalomane shoppingcentra". En als het dossier de toets van de Raad van State niet doorstaat is het volgens hem "over en uit" voor Uplace.

Dat het akkoord niet zonder slag of stoot is afgerond en dat de CD&V de buik vol heeft van het Uplace-dossier blijkt uit een persbericht dat CD&V-fractieleider Koen Van den Heuvel kort na de regeringsbeslissing rondstuurde. In dat bericht verwijst hij onder meer naar de blijvende zorgen rond "mobiliteit en de leefbaarheid van de handelskernen in de directe omgeving van het project". Volgens hem moet de Vlaamse regering er nu vooral voor zorgen "dat ondernemers die onze handelskernen levendig en leefbaar maken ondersteund worden". "Zij mogen niet het slachtoffer worden van megalomane shoppingcentra", klinkt het scherp.

Van den Heuvel gaat nog een stap verder en noemt projecten als Uplace "uitlopers van een beleid dat in het verleden werd gevoerd, intussen haaks staan op onze ambitie om lokale winkelkernen te activeren". "Bovendien moeten we nog zien of het project in zijn huidige vorm de eventuele toets van de Raad van State zal doorstaan. Indien niet, is het over en uit. Een herhaling van de Uplace-saga is geen optie", besluit de CD&V'er.

Sp.a: "Ramp voor mobiliteit"

Oppositiepartij sp.a is niet te spreken over de beslissing van de Vlaamse regering rond Uplace. "De Brusselse ring is nu al oververzadigd. Dit is een ramp voor de mobiliteit rond Brussel", zegt Vlaams fractieleider Joris Vandenbroucke. "Dit is gewoon een slechte zaak. Dit is geen beslissing voor de toekomst, maar voor het verleden", aldus Vandenbroucke. Zijn collega Katia Segers (sp.a) maakt zich ook zorgen over het feit dat in de beslissing sprake is van bijna 83.000 vierkante meter kleinhandel. "In het verleden was sprake van 55.000 vierkante meter. Zijn ze nu weer plat op de buik gegaan voor Uplace?", vraagt Segers zich af.

"CD&V en Open Vld hebben blijkbaar hun aanval op de minister-president Geert Bourgeois cash moeten betalen", zegt sp.a-fractieleider Vandenbroucke. Hij verwijst daarmee naar de kritiek vanuit de eigen meerderheid op de houding van N-VA in het klimaatdossier.

Verder noemt de sp.a'er de beslissing een "slechte zaak". "Dit is gewoon een beslissing die haaks staat op een beleid dat Vlaanderen nodig heeft, een beleid dat onze handelskernen versterkt en een beleid dat oplossingen biedt voor onze mobiliteitsuitdagingen. Die zijn nergens zo urgent als rond Brussel. Maar deze beslissing is gewoon een ramp voor de mobiliteit rond Brussel".

Joris Vandenbroucke. Beeld BELGA
Joris Vandenbroucke.Beeld BELGA

Groen: "Nog meer antiklimaatbeleid"

Oppositiepartij Groen heeft ook forse kritiek op de beslissing. Vlaams parlementslid Hermes Sanctorum spreekt van een zoveelste staaltje "anti-klimaatbeleid" van de Vlaamse regering. Hij begrijpt ook niet dat de regering een project doorzet "waartegen zeer breed protest bestaat van middenstandorganisaties tot milieuverenigingen, van academici tot politici van meerderheid én oppositie". "Toch betonneert de Vlaamse regering Uplace elke keer verder, tegen de wil van de samenleving in", aldus Sanctorum.

Volgens het parlementslid is het ook tekenend dat de regering volop discussieert over een klimaatakkoord en een vermindering van de CO2-uitstoot, maar intussen wel het licht op groen zet voor Uplace, "een project dat meer autoverkeer zal veroorzaken en dus meer CO2". "Niet alleen op de grote lijnen voor de toekomst (klimaatakkoord) maar ook in de zeer concrete dossiers zoals Uplace voert deze Vlaamse regering stilaan een anti-klimaatbeleid", besluit Sanctorum.

Hermes Sanctorum. Beeld BELGA
Hermes Sanctorum.Beeld BELGA

Uplace: "Positief signaal"

Uplace zelf reageert uiteraard tevreden. Met de beslissing kiest de Vlaamse regering voor "een rechtszeker en standvastig beleid" en voor "jobcreatie en sociale integratie", zo klinkt het in een eerste reactie. "Dit is een positief signaal voor het ondernemersklimaat in Vlaanderen".

Hoewel de kogel nog niet definitief door de kerk is, wijst Uplace erop dat de regering met deze beslissing het Uplace-project "voor de 10de keer steunt". "Ze kiest definitief voor Uplace als trekker voor duizenden jobs en voor sociale integratie in een regio die al jaren snakt naar een nieuwe economische en sociale boost", staat te lezen in een persbericht.

Volgens Uplace is de Vlaamse regering tegemoet gekomen aan de bezwaren die tijdens het openbaar onderzoek naar voor zijn geschoven. "De definitieve beslissing van vandaag is een positief signaal voor het ondernemersklimaat in Vlaanderen en bestendigt de keuze van de Vlaamse regering voor rechtszekerheid en jobcreatie", besluit de projectontwikkelaar.

De plaats waar Uplace zal gebouwd worden. Beeld belga
De plaats waar Uplace zal gebouwd worden.Beeld belga

Unizo: "Dom, kortzichtig en hypocriet"

Unizo-topman Karel Van Eetvelt heeft geen goed woord over voor de beslissing . "Dom, kortzichtig en hypocriet", zegt hij. Van Eetvelt waarschuwt ook dat de bijkomende jobs waarmee wordt geschermd, van tijdelijke aard zullen zijn en bovendien naar buitenlandse werknemers zullen gaan.

Van Eetvelt toonde zich woensdagavond, toen de beslissing net genomen was, al ontgoocheld. "Het ontbreekt deze regering duidelijk aan een visie op de toekomst van de detailhandel. Met deze beslissing verwijst de regering haar eigen afspraken in het regeerakkoord over handelvestigingsbeleid naar de prullenmand", zei hij.

Nu doet hij er dus een schep bovenop. "De kleine ondernemer wordt opnieuw in de steek gelaten", zegt hij. De beslissing van de Vlaamse regering is "dom, kortzichtig en hypocriet", aldus Van Eetvelt op Twitter. In De Ochtend op Radio 1 voegde Van Eetvelt eraan toe dat de Vlaamse regering "zeer goed weet dat de ontwikkeling van shoppingcentra buiten de stadskernen nefast is". Hij verwijt de regering een gebrek aan visie en het willen tevreden stellen van projectontwikkelaars, "wellicht uit schrik voor schadeclaims".

"Het gros van de duizenden banen die er zouden bijkomen, zijn kortetermijnbanen, voor de bouw van het project", zegt de Unizo-topman ook. Bovendien zal de bouw gebeuren door grote aannemingsconcerns die via onderaannemers met buitenlandse werknemers werken. Van Eetvelt: "Dat is hypocriet. De Vlaamse regering weet dat ze daar weinig aan kan doen, en toch blijft ze met die jobs schermen."

Bovendien zullen met Uplace dezelfde activiteiten (shopping) worden ontwikkeld als in de kernen van de Vlaamse steden en gemeenten, zegt Van Eetvelt. "Door dit soort projecten gaat men bestaande werkgelegenheid vernietigen."

Karel Van Eetvelt. Beeld BELGA
Karel Van Eetvelt.Beeld BELGA

Voka: "Belangrijke hefboom"

Voka - Kamer van Koophandel Halle-Vilvoorde reageert tevreden. Volgens directeur Paul Hegge betekent de beslissing "een kans om echt te starten met de reconversie van de verlaten industriezones in Vilvoorde en Machelen". Hij beschouwt de beslissing als een "belangrijke hefboom voor de regio".

Hegge is blij dat de horde over het GRUP genomen is. Volgens de Voka-directeur geeft de beslissing de nodige juridische zekerheid. Die zekerheid is nodig voor een "gezond investeerdersklimaat". "Verder is deze beslissing een belangrijke hefboom voor de mobiliteitsontwikkelingen waar deze regio al langer om vraagt, zoals het GEN-station aan de Kerklaan, de tramlijnen van Brabantnet en hopelijk binnenkort ook de herinrichting van de Brusselse ring".

Hegge wijst ook op de projecten die naast Uplace in het plan zitten. "Naast het gekende Uplace wachtten immers nog verschillende projecten en ontwikkelaars op deze goedkeuring om hun plannen verder uit te werken. Bijvoorbeeld het duurzame bedrijventerrein Bright Park of het nieuwe Jan Portaels ziekenhuis. Al deze dossiers zaten geblokkeerd na de vernietiging door de Raad van State in 2014. Dat deze projecten nu verder uitgewerkt kunnen worden, kan de echte start betekenen van de reconversie van de verlaten en verloederde industriezones in Vilvoorde en Machelen", aldus Hegge.

Bourgeois: "Laat ons betrouwbaarheid uitstralen"

Deze beslissing draait het vooral om rechtszekerheid. Dat heeft minister-president Geert Bourgeois (N-VA) gezegd in De Ochtend op Radio 1. "Laat ons een klein beetje betrouwbaarheid uitstralen."

Het is belangrijk dat er consequent gehandeld wordt, zegt Bourgeois. De toenmalige regering Peeters I - waar de N-VA geen deel van uitmaakte - sloot in 2009 een convenant met Uplace af. "Dit is mijn dossier niet", zegt Bourgeois. "Dit dossier loopt al jaren. Ik ontvlucht mijn verantwoordelijkheid niet en ik ben niet voor of tegen Uplace. Ik zeg alleen dat er een convenant met Uplace gesloten is, ook door de sp.a die daar toen de grote voortrekker van was. Laat ons een klein beetje betrouwbaarheid uitstralen."

De boodschap van Bourgeois is duidelijk: "Dit is een dossier waar het gaat om rechtszekerheid. We moeten consequent handelen."

De Vlaamse minister-president is niet te spreken over de felle kritiek van Hans Bonte (sp.a), de burgemeester van Vilvoorde. "Hij zegt niets over de positieve effecten voor zijn stad, voor de drieduizend mensen die zullen worden tewerkgesteld. Dit is een project dat werk zal verschaffen aan laaggeschoolden."

Het is bovendien niet waar dat de Vlaamse regering geen aandacht zou hebben voor de kernen van de steden en gemeenten, zoals onder meer Unizo-topman Karel Van Eetvelt betoogt. "Wij zetten voor de ruimtelijk planning in op de kernen. Karel Van Eetvelt spreekt over winkelzones in de kerngebieden, ik heb het over de grote ruimtelijke fusies." Bovendien is Uplace maar een klein deeltje van een heel ruimtelijk plan.

Geert Bourgeois. Beeld BELGA
Geert Bourgeois.Beeld BELGA

Grete Remen, N-VA: "Ik hoop nog op een njet"

Vlaams parlementslid Grete Remen (N-VA) kant zich tegen de beslissing. "Ik ben flagrant tegen Uplace. Het project is maatschappelijk niet meer relevant en staat haaks op een beleid dat handelskernen moet versterken. Ik hoop nog altijd op een njet", zegt Remen in een reactie aan Belga. Remen, zelf ondernemer en ceo van Damhert, ergert zich ook aan het feit dat Uplace zwaait met duizenden jobs. "Dat is gewoon lachwekkend. Het gaat om tijdelijke jobs in de bouw. Dat terwijl de detailhandel goed is voor een omzet van 55 miljard euro en 230.000 duurzame jobs."

Dat er tussen partijen en ook binnen partijen verschillende meningen leven over Uplace is niet nieuw. Maar zelden klonk de kritiek vanuit de eigen rangen zo hard. Terwijl Vlaams minister-president Geert Bourgeois en zijn partij N-VA de beslissing rond Uplace verdedigen vanuit het argument van rechtszekerheid en jobs, sabelt N-VA-parlementslid en ondernemer Grete Remen het project helemaal neer.

"Projecten zoals Uplace zijn gewoon maatschappelijk niet meer relevant. Ze zijn schadelijk voor ondernemers in de detailhandel. Ik vrees echt voor een arm Vlaanderen met spooksteden en nog meer leegstand in onze steden. Het beleid moet onze handelskernen versterken. Projecten als Uplace staan daar haaks op", zegt de N-VA-politica aan Belga.

Haar eigen partij verdedigt de beslissing door te verwijzen naar engagementen uit het verleden, rechtszekerheid voor ondernemers en de jobs die Uplace garandeert. "Maar ik snap niet dat mijn partij die engagementen, die zonder haar zijn aangegaan, moet verdedigen. Ik begrijp dat men rechtszekerheid wil geven aan ondernemers. Dat vind ik zelf ook belangrijk. Maar dit project heeft al zijn maatschappelijke relevantie en draagvlak verloren", aldus Remen.

Dat er geschermd wordt met duizenden jobs, vindt Remen "ronduit lachwekkend". "Het gaat vooral om tijdelijke jobs in de bouw. En intussen bedreigt het jobs bij de ondernemers in de buurt. Dat terwijl de detailhandel goed is voor een omzet van 55 miljard euro en 230.000 duurzame jobs, waarbij de winst in het land blijft. Men rolt de rode loper te veel uit voor multinationals terwijl men beter de kmo's zou ondersteunen", zegt Remen nog.

Grete Remen. Beeld belga
Grete Remen.Beeld belga

N-VA-fractieleider Matthias Diependaele reageert "geschrokken" op die kritiek van zijn collega Grete Remen. "Grete spreekt vanuit de buik als ondernemer, maar zij volgt het dossier niet op voor de partij. Het is jammer dat ze zich laat meeslepen door de negatieve sfeerschepping rond het project", zegt Diependaele aan Belga. Volgens Diependaele blijft N-VA achter de beslissing staan. "Wij zijn er echt van overtuigd dat dit project de regio een nieuwe dynamiek kan geven."

"Politiek is een ploegsport en wij staan als ploeg achter de genomen beslissing. Grete heeft gereageerd vanuit de buik als ondernemer, maar zij volgt het dossier zelf niet op in de commissie. Rond het dossier is een negatieve sfeerschepping ontstaan die niet op feiten gebaseerd is. Het is jammer dat ze zich door die negatieve sfeerschepping laat meeslepen", aldus Diependaele.

De N-VA-fractieleider benadrukt dat zijn fractie en partij achter de genomen beslissing blijven staan. "Ik geloof ook echt dat het project voor een nieuwe dynamiek kan zorgen in de regio. Het gaat om een regio die was weggezakt in een spiraal van uitzichtloosheid. Dit project kan daar een antwoord op bieden. Dat de jobs van Uplace ten koste zouden gaan van jobs bij kleinhandel in de buurt is een drogreden. Ik geloof echt dat het project voor economische groei in de regio kan zorgen. Ik betreur dat het debat verziekt wordt door een gebrek aan kennis en feiten."

Matthias Diependaele. Beeld BELGA
Matthias Diependaele.Beeld BELGA

Somers: "Uplace is achterhaald"

De kritiek op de beslissing van de Vlaamse regering over Uplace houdt niet op. Ook Bart Somers, Open Vld-fractieleider in het Vlaams Parlement en burgemeester van Mechelen, distantieert zich publiek van het Uplace-project. "Uplace is achterhaald project. Het staat haaks op actueel vlaams beleid dat handelskernen in steden wil versterken", zo tweette Somers donderdag.

De kritiek van Somers is, zeker vanuit zijn petje als burgemeester van Mechelen, niet nieuw, maar het is wel opvallend dat er vanuit alle meerderheidspartijen forse kritiek komt op de beslissing van de eigen regering.

Ook Open Vld-parlementslid Jo De Ro, zelf schepen in Vilvoorde en al langer tegenstander van de komst van Uplace, is scherp voor de genomen beslissing. Op Twitter schrijft hij: "Gezocht: doctoraatsstudent voor 'Onderzoek naar onbegrijpelijke beslissingen van de Vlaamse regering in de 21ste eeuw, de case #Uplace'".

Bart Somers. Beeld BELGA
Bart Somers.Beeld BELGA

Tobback: "N-VA dwingt CD&V en Open Vld Uplace goed te keuren"

De reacties op het Vlaamse regeringsbesluit in verband met Uplace geven volgens Leuvens burgemeester Louis Tobback (sp.a) duidelijk aan "dat CD&V en Open Vld door N-VA gedwongen worden om het Uplace-dossier goed te keuren". "Ook in Leuven en Mechelen moet het voor iedereen duidelijk zijn dat de lokale afdelingen van N-VA de kleine, hard werkende zelfstandige uitverkoopt aan Bart Verhaeghe", aldus Tobback.

"Er is in het Vlaams parlement geen meerderheid meer voor de komst van Uplace, maar de Schauvlieges en Turtelbooms durven kennelijk niet meer anders dan N-VA te volgen in deze dwaasheid. Ik herinner mij overigens een uitspraak van Bart De Wever uit het verleden 'dat iets zoals Uplace niet meer voor herhaling vatbaar was'. Als het niet in de eigen regio is dan kan het kennelijk nog wel", aldus Louis Tobback, die een beroepsprocedure zeker niet uitsluit tegen de definitieve beslissing die de Vlaamse regering over dit GRUP zal nemen nadat ze het advies van de Raad van State heeft ontvangen. "We gaan dat zorgvuldig bekijken", aldus de Leuvense burgervader.

Het goedgekeurde GRUP staat volgens Tobback helemaal in het teken van Uplace. "Je zou verwachten dat de regering prioriteit geeft aan de zware fileproblemen op de Brusselse ring. Na de 25.000 extra Uplace-wagens op de ring wil de N-VA nog eens een nationaal voetbalstadion op Parking C laten bouwen voor 60.000 toeschouwers. Dit zootje weet eigenlijk niet meer wat het doet en staat wat Uplace betreft kennelijk onder zware druk van een lobbyist die sterker is dan de 73 instanties die een bezwaarschrift indienden tegen het GRUP. Begrijpe ook wie kan, dat Vlaams minister Weyts voor de realisatie van Uplace probleemloos 60 miljoen euro kan vrijmaken, terwijl in Leuven De Lijn geen geld heeft voor extra-bussen naar de nieuwe UCLL-campus in Haasrode", aldus Tobback.

Louis Tobback. Beeld belga
Louis Tobback.Beeld belga

Milieu-organisaties: "Nóg meer files, luchtvervuiling en CO2-uitstoot"

De milieubeweging is niet te spreken over de beslissing van de Vlaamse regering om het GRUP voor Uplace goed te keuren. "Uplace zal zorgen voor nóg meer files, luchtvervuiling en CO2-uitstoot", zeggen de Bond Beter Leefmilieu, de Brusselse stadsbeweging BRAL en Greenpeace. "Nu de klimaattop in Parijs van start is gegaan, is dit een volledig fout signaal."

Volgens de drie bewegingen zal Uplace dagelijks 25.000 auto's aantrekken, een "enorme verkeersstroom die nefast is voor de leefkwaliteit in de regio". "Vooral het ultrafijn stof en de verzurende stikstofoxiden zijn zorgwekkend voor de gezondheid", zegt Joost Vandenbroele van BRAL. Bovendien staan Uplace en het steeds toenemend autoverkeer haaks op het klimaatbeleid dat moet worden gevoerd. Volgens Erik Grietens van Bond Beter Leefmilieu is dit een fout signaal nu de klimaattop in Parijs is gestart.

De drie milieuverenigingen beraden zich over nieuwe juridische stappen, nadat het vorige GRUP door de Raad van State vernietigd werd op hun vraag.

Burgemeester Machelen: "Trekker voor de regio"

Burgemeester Jean-Pierre De Groef (sp.a) van Machelen reageert tevreden op de beslissing. Hij is er van overtuigd dat er probleemloos zal kunnen voldaan worden aan de mobiliteitsvoorwaarden die de Vlaamse regering gekoppeld heeft aan het in werking treden van het GRUP.

"Ook Machelen had aangedrongen op deze mobiliteitsvoorwaarden. Het zal geen probleem zijn om deze tegen eind 2017 te realiseren. De NMBS heeft de bouwaanvraag voor het geplande GEN-station al aangevraagd en zal tegen eind 2017 zeker aan het bouwen zijn. Ook de plannen die De Lijn koestert voor een tramverbinding die onder meer het station van Vilvoorde via Uplace verbindt met de luchthaven zijn al ver gevorderd", aldus De Groef.

Machelen is al verschillende jaren een fervent voorstander van de komst van Uplace op zijn grondgebied. "Het winkelcentrum zal zorgen voor meer dan 3.000 jobs en is bovendien een trekker voor de verdere ontwikkeling van de regio. Gezien de hoge werkloosheidsgraad van vooral laaggeschoolden in deze regio is dat precies wat wij nodig hebben", aldus De Groef.

N-VA hekelt "hypocriete houding" sp.a over "andere uplaces"

"Over Uplace schreeuwt sp.a in Vlaanderen moord en brand, maar in Brussel zet ze haar schouders, onder leiding van minister Pascal Smet, onder die andere twee winkelcentra; Docks Bruxsel en Neo", zo haalt Brussels N-VA parlementslid Cieltje Van Achter scherp uit naar sp.a.

Cieltje Van Achter heeft het over de 52.000 m² handelszaken voor Docks Bruxsel en de 72.000 m² handelsruimte voor Neo, die beiden op een boogscheut van Uplace gepland zijn. "Over die projecten hoor ik geen enkele kritische noot van sp.a. Bovendien is de mobiliteitsknoop daar nog lang niet ontward", zegt ze.

In Vlaanderen zijn de mobiliteitsoplossingen een voorwaarde alvorens men aan de bouw kan beginnen. Maar in Brussel staat de ruwbouw van winkelcentrum Docks Bruxsel al recht, terwijl de Raad van State al een vergunning heeft vernietigd, onder meer omwille van de te verwachten mobiliteitschaos.

"De Brusselse regering legt de kritiek van de Raad van State boudweg naast zich neer. Pascal Smet als mobiliteitsminister spant de kroon met zijn uitspraak dat het 'toch al te laat is want de ruwbouw staat er al'", aldus een verontwaardigde Van Achter.

"De mobiliteit moét geregeld zijn alvorens de winkelcentra hun deuren openen. Minister Smet ontloopt zijn verantwoordelijkheid, maar zijn eigen partij is niet te beschaamd om een project dat wel aan de voorwaarden voldoet op de korrel te nemen. Ze zouden beter wat kritisch staan tegenover hun eigen beleid in Brussel", besluit Van Achter.

Cieltje Van Achter (N-VA) Beeld Twitter @CieltjeVAchter
Cieltje Van Achter (N-VA)Beeld Twitter @CieltjeVAchter
Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234