Dinsdag 19/01/2021

Heet van de tong

'De patiënten laten bloeden is de verkeerde maatregel'

Het plan van het Herentalse Sint-Elizabethziekenhuis om mensen die zich aanbieden op de dienst spoedgevallen 500 frank extra te laten betalen indien het niet om een urgent medisch probleem gaat (DM 31/07), stuit op forse kritiek van de voorzitter van het Vlaams Artsensyndicaat (VAS), dokter Rufij Baeke. "Het probleem van de overbezette urgentiediensten wordt terecht aangekaart, maar de oplossing is onwettig en bijzonder brutaal. Het zijn niet de patiënten die voor de problemen moeten opdraaien."

Wat vindt u van de maatregel die het Sint-Elizabethziekenhuis overweegt?

Rufij Baeke: "Ik begrijp perfect vanwaar de irritatie komt. Specialisten worden doorlopend uit hun consultaties of operaties gehaald om minder belangrijke medische problemen op te lossen die perfect behandeld kunnen worden door een huisarts. Daar komt nog eens bij dat de overheid het probleem gewoon laat verrotten. Het probleem is al jaren bekend maar er wordt niets gedaan om de toestroom van patiënten tegen te gaan. Omdat het om bijzonder dure geneeskunde gaat, verliest de overheid daar bovendien nog eens honderden miljoenen aan. De oplossing waarmee het ziekenhuis uitpakt, deugt echter evenmin. Het kan niet dat de patiënt de rekening gepresenteerd krijgt van een probleem tussen artsen en overheid. De patiënten mogen daar niet voor bloeden."

Gaat het volgens u om een wettelijke maatregel?

"De maatregel is volledig onwettig. Vooral het bepalen van wie al dan niet moet bijbetalen gebeurt bijzonder arbitrair. Dat kan vanzelfsprekend niet. Daarbovenop komen de mensen die het financieel minder breed hebben. Ze kunnen die mensen toch moeilijk 500 frank extra vragen. Het risico is groot dat mensen die het breder hebben zich niets aantrekken van die 500 frank extra en er een soort urgentiegeneeskunde aan twee snelheden ontstaat."

Is er een kant-en-klare oplossing om het probleem op spoedgevallen aan te pakken?

"Het is duidelijk dat het zo niet verder kan. Enkele jaren geleden heb ik al het voorstel gedaan om het systeem van de derde betaler, dat op de spoedgevallendiensten voor iedereen geldt, af te schaffen. Wie niet opgenomen wordt in het ziekenhuis zou, net zoals bij een huisarts, onmiddellijk de consultatie moeten betalen. Het is een publiek geheim dat veel mensen gewoon niet betalen wanneer ze achteraf de rekening krijgen. Samen met een deftige voorlichtingscampagne waarbij de overheid de burgers uitlegt waarvoor een urgentiedienst eigenlijk dient, kan die maatregel paal en perk stellen aan de overrompeling door mensen die even goed door een huisarts geholpen kunnen worden." (ToC)

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234