Zaterdag 08/08/2020

Heet van de tong

Wit-Geel overweegt juridische stappen na fraudebeschuldiging

Wit-Gele Kruis: 'Beschuldigingen over fraude zijn gratuit en onterend'

Het Wit-Gele Kruis ontkent formeel dat op grote schaal gefraudeerd wordt met forfaits die verpleegkundigen voor thuisverzorging aanrekenen. "De beschuldigingen in de Artsenkrant zijn gratuit en onterend", zegt algemeen coördinator Ludo Geys. "Niemand, ook niet de zelfstandige verpleegkundigen namens wie Jacques Van Hove pretendeert te spreken, begrijpt waar de man op aanstuurt. We bezinnen ons alleszins over juridische stappen tegen deze lage uitval."

In de Artsenkrant haalt Jacques Van Hove zwaar uit naar het Wit-Gele Kruis. Volgens hem wordt jaarlijks voor een miljard gefraudeerd door thuisverplegers die patiënten 'overdiagnosticeren' zodat ze hogere forfaitaire bedragen kunnen aanrekenen. Is dat probleem bekend binnen het Wit-Gele Kruis? Ludo Geys: "Ik wil duidelijk stellen dat zulke praktijken binnen het Wit-Gele Kruis niet gebeuren. Als marktleider in de thuisverpleging kunnen we ons dat gewoon niet permitteren. Bovendien zou de fraude ook aan het licht komen. Verpleegkundigen maken een verslag op.

"Afhankelijk van de aard van de verzorging die de patiënt nodig heeft, wordt een bepaald forfait bepaald. De dossiers worden overgemaakt aan het Riziv waar een medisch adviseur ze aan de hand van steekproeven onderzoekt. Het spreekt voor zich dat een organisatie als het Wit-Gele Kruis zich niet kan veroorloven om door het Riziv op de vingers te worden getikt. Groepen die over het geschatte forfaitbudget gaan, worden daarop aangesproken."

Waarom halen de zelfstandige verpleegkundigen dan zo scherp uit?

"Jacques Van Hove spreekt niet namens alle zelfstandige verpleegkundigen. Er zijn intussen meer dan tien verenigingen van zelfstandige verpleegkundigen, waarvan zijn vereniging er slechts een is. Ik heb de hele dag, ook van zelfstandige verpleegkundigen, de vraag gekregen wat Van Hove bezielt om die onterende beschuldigingen de wereld in te sturen."

Kan de vaststelling die leidt tot de bepaling van het forfait niet beter door een onafhankelijke persoon gebeuren?

"Daarover kan wat ons betreft, onderhandeld worden. De vraag is enkel of de artsen vragende partij zijn om die dossiers samen te stellen. In essentie zou dat trouwens neerkomen op het doorschuiven van de hete aardappel, terwijl het gaat om een verantwoordelijkheid die we zelf kunnen opnemen.

"Ik heb de indruk dat Van Hove terug wil naar het vroegere systeem waarin per prestatie betaald wordt. Dat systeem houdt echter grote risico's in omdat het aanzet tot het leveren van prestaties, ongeacht of die al dan niet nodig zijn, want hoe meer prestaties hoe meer inkomsten. De controle zou ook veel moeilijker zijn dan in het huidige systeem."(ToC)

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234