Dinsdag 07/12/2021

Heet van de tong

'Wat de Arabisch-Europese Liga schrijft, is haar zaak'

Het Antwerps Platform dat vandaag een manifestatie voor een rechtvaardige vrede in Palestina organiseert, houdt de boot af over de uitlatingen van de Arabisch-Europese Liga (AEL) op haar website. Die tekst zet volgens het Centrum voor Gelijkheid van Kansen en voor Racismebestrijding, dat een klacht neerlegde tegen de AEL, aan tot haat tegen de joden. Het Platform wil zich echter 'volledig wijden aan het welslagen van de betoging'.

Vindt u de tekst op de website van de AEL geen reden om niet meer met de organisatie te werken?

Medewerkster Josephine Markussen: "Voor ons is het belangrijkste dat de betoging vreedzaam verloopt. Iedereen wil daar nu zijn energie in steken in plaats van mee te doen aan spelletjes van verdachtmaking. Onze organisaties worden door die beschuldigingen aan het adres van de AEL gecriminaliseerd, terwijl de AEL maar een van de zeer vele verenigingen is. Dat Johan Byttebier (Antwerps gemeenteraadslid voor Agalev, een van de deelnemende groepen, bdb) aan de vooravond van de betoging suggereert dat de AEL misschien geweerd moet worden omdat het Centrum Leman een klacht neerlegt tegen AEL-voorzitter Dyab Abou Jajah, draagt niet bij tot de sfeer vlak voor de betoging."

Byttebier deed die suggestie vooral omdat hij geshockeerd is door de tekst op de AEL-site.

Markussen: "Wij veroordelen de AEL niet. Ik vind dat het Centrum Leman overdrijft. Morgen volgt een grote overlegvergadering waarin we een evaluatie zullen maken en waarin we zullen bespreken hoe het verder moet. Bedenkingen over bijvoorbeeld de AEL kunnen daar zeker aan bod komen."

Maar het Antwerps Platform vindt dus dat de tekst op de AEL-site wel kan en dat ze niet aanzet tot haat tegen de joodse gemeenschap?

Markussen: "Ik heb in ieder geval nog geen reactie van die aard opgevangen. Die tekst is wel stoere taal, maar om nu te stellen dat alle Arabische jongeren daardoor met elke halve steen die los ligt zullen gaan chargeren, gaat te ver. In de blaadjes van anarchistische organisaties of vakbonden staat ook van die straffe taal." Tijl De Clercq van het Vlaams Palestina Komité en woordvoerder van het Antwerps Platform ziet evenmin problemen.

Tijl De Clercq: "Het Platform is een verzameling van zeer diverse groepen met uiteenlopende visies. Maar iedereen onderschrijft onze basistekst. Daarin staat dat onze pro-Palestijnse acties niet gericht zijn tegen de joodse gemeenschap hier of elders en ook niet tegen de Israëlische bevolking, maar enkel tegen de manier waarop de Israëlische regering optreedt in het Midden-Oostenconflict. Er staat ook in dat we elke vorm van racisme weren. Wat die verschillende organisaties of personen daarbinnen links en rechts schrijven, is hun eigen verantwoordelijkheid. Dat ze onze basistekst onderschrijven is wat voor ons telt." (BDB)

Antwerps Platform denkt niet direct aan uitsluiting radicale groepering van Dyab Abou Jajah

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234