Maandag 06/12/2021

Heet van de tong u Geo

'Strips met vedetten maken is wel erg gemakkelijk'

Uit de oude doos: Rolfke en Rulfke. In de jaren zestig waren ze de boegbeelden van 'Pum Pum', de populaire jeugdbijlage van Het Laatste Nieuws. De nu 67-jarige Geo (Georges De Buyser) liet de kleine rosse Rulf en de wat grotere blonde Rolf in 1960 debuteren. Fysiek gezien zagen er toen nog erg verschillend uit. Ze waren karikaturaler, jeugdiger ook. Vijfenveertig jaar na het eerste optreden zijn ze echter terug en werd het zevende verhaal, dat in 1965 verscheen, in een dikke bundeling ondergebracht, samen met vier andere verhalen die verschenen tussen 1961 en 1965 en waarin sciencefiction, Afrika en sport centraal stonden. Opmerkelijk is dat Geo voor deze uitgave het detectiveverhaal volledig hertekende. Het oorspronkelijke verhaal werd er bijgevoegd. Een wereld van verschil.

Waarom hertekent iemand een veertig jaar oud verhaal dat nooit in albumuitgave uitkwam, in een totaal andere stijl?

"'Pum Pum', de jeugdbijlage van Het Laatste Nieuws, werd van de ene op de andere week afgeschaft. Ik heb het gevoel dat ik ben opgehouden met striptekenen op het ogenblik dat ik het in de vingers begon te krijgen. De hedendaagse uitvoering van Rolfke detective is getekend in een stijl waarnaar ik wellicht was geëvolueerd, mocht ik toen verder hebben getekend. Nu, ik kon het me permitteren. Mochten die verhalen al die tijd blijvend verschenen zijn, dan kon ik niets meer aanpassen."

We hebben eigenlijk weinig van Geo gehoord, noch kwamen er albums van Rolfke en Rulfke uit.

"Tja, en dat ondanks het feit dat ik veel getekend heb. Ik illustreerde vervolgverhalen in Zondagnieuws en Kwik en maakte sporttekeningen voor Sport 67. Zo heb ik bijvoorbeeld de laatste dag van Tom Simpson op dertien stripplaten getekend. De enige albums van Rolfke en Rulfke kwamen destijds uit als promoalbums op krantenpapier. Ze werden toen verdeeld op de strandspelen aan de kust. Ik heb er zelf lange tijd geen gehad en toonde in feite nog weinig interesse in strips."

Bent u nu volledig gestopt met strips?

"Ik mag dan wel met pensioen zijn, dat neemt niet weg dat ik nu aan een voetbalverhaal werk. De personages uit Rolfke en Rulfke duiken daar ook in op, maar veeleer sporadisch. Het is geen traditionele strip. Ze vertellen er het verhaal van een fictieve voetbalvedette. Het is een strip die het voetbal in al zijn aspecten belicht, maar dan op een beetje satirische toon."

Ik zie dat u in uw verhalen dweept met grootmeester Hans G. Kresse. Zijn populaire Eric de Noorman duikt in een grote kader op in het kantoor van Rolfke.

"Als klein ventje was ik indertijd erg onder de indruk van Eric de Noorman in Het Laatste Nieuws. Ik tekende diens platen altijd na. In 1954, toen ik bij die krant begon, was de voorpublicatie ervan al gestopt, maar er werd nog lange tijd over nagepraat. Men was ook dringend op zoek naar een strip om Eric de Noorman te vervangen. Kresse was een grote."

We horen nog weinig van de Vlaamse oude meesters als uzelf, Bob Mau of Pom. Hoe komt dat, denkt u?

"Goh, ondertussen is iedereen overgestapt op persiflages van vedetten. Dat is erg in trek en overstijgt het andere stripwerk. 'F.C. De Kampioenen', 'De Planckaerts' en 'K3' spelen in op wat de jeugd wil. Nu, ik begrijp dat je je brood wilt verdienen, maar ik ben er niet voor. Ik wilde in mijn nieuwe voetbalstrip ook vedetten verwerken, maar besloot dat uiteindelijk niet te doen omdat je het er jezelf wel erg makkelijk mee maakt, hé?!" (GDW)

Rolfke detective verscheen bij Bonte (www.bonte.be). Het eerste Rolf en Rulfke-verhaal, Het wonderlijke wagentje, verscheen in 2000 bij Brabant Strip.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234