Vrijdag 23/04/2021

Heet dat dan een zoenoffer?

null Beeld Wouter Van Vooren
Beeld Wouter Van Vooren

Ondanks alle Telenet-commotie gelooft Siegfried Bracke tot vrijdag dat hij het kan redden als N-VA-kopman in Gent. Een vernietigende peiling slaat zijn ambitie definitief aan diggelen. Rivale Elke Sleurs ruikt en grijpt haar kans. Een reconstructie.

Vlaams Parlement, gistervoormiddag 11 uur. "Men heeft mijn geloofwaardigheid, via framing en perceptie, gesloopt. Het is voor mij dan ook onmogelijk geworden om de lijst in 2018 te trekken in Gent." Siegfried Bracke is bijzonder sereen wanneer hij aankondigt zich terug te trekken als kopman in Gent. Hoewel hij al een hele week onder vuur ligt én er volop gespeculeerd wordt over zijn toekomst in Gent, komt de persconferentie toch als een verrassing. Niet Bracke zelf, wel Bart De Wever riep ze samen. Een teken aan de wand dat de N-VA-voorzitter schoon schip wil maken.


Maar de monden vallen pas écht open wanneer Bracke meedeelt dat hij als Kamervoorzitter nooit een vergoeding van Telenet heeft gekregen. Waarom hij dat in godsnaam niet eerder heeft gezegd, vraagt iedereen zich af.


Even recapituleren: vorige week maandag noemt de N-VA'er zijn vergoeding van Telenet nog "een privékwestie". Wanneer Gents burgemeester Daniël Termont (sp.a) hem dinsdagavond op de gemeenteraad in de pan hakt voor die geheimdoenerij en het bedrag van de vergoeding lekt, vuurt Bracke niet terug door te zeggen dat hij zijn diensten niet heeft aangerekend. Integendeel: hij neemt ontslag bij Telenet. Aan De Morgen vertelt hij 's anderendaags dat hij niet weet hoeveel hij van het telecombedrijf gekregen heeft. "Ik had Telenet zelfs gratis advies gegeven", zegt hij. Ook donderdag in de Kamer haalt de ex-journalist die troef niet boven wanneer hij opnieuw belaagd wordt door de oppositie.

undefined

Fier op z'n troon

Nochtans had hij zichzelf én de partij veel schade kunnen besparen. De Wever snapt er helemaal niks van. "Ik kreeg bijna een beroerte toen ik het vrijdagavond vernam", zegt hij. Andere N-VA-bronnen formuleren het zo: "Bracke is een kei in communicatie, behalve over zichzelf." Wat het nog opmerkelijker maakt: de Kamervoorzitter zou donderdag in een fractievergadering al onthuld hebben dat hij de laatste jaren 0 euro kreeg van Telenet. Maar Bart De Wever is niet aanwezig en wordt blijkbaar ook niet ingelicht.


Ondanks alle klappen die Siegfried Bracke incasseert, blijft hij lange tijd geloven in zijn kansen. Dinsdag, na de vreselijke gemeenteraad, hervindt hij zijn vechtlust in café 'Den Turk' in Gent, schetsen enkele partijgenoten. En ook tijdens de plenaire vergadering in de Kamer, op donderdag, toont hij zich niet als een gewond dier. "Het was uiteraard zwaar, maar Bracke is een taaie", zegt een parlementslid. "Tijdens de stemming in de Kamer zat hij alweer fier op zijn troon."

undefined

Alarmbellen

Pas wanneer vrijdagavond uit een peiling van De Gentenaar blijkt dat amper 2,1% Bracke als burgemeester verkiest en dat liefst 86,7% hem niet meer vertrouwt, sijpelt het besef door. Ook bij De Wever gaan er alarmbellen af. "We zaten in moeilijke papieren, de schade was groot. Onze geloofwaardigheid is erg belangrijk, zeker omdat wij geen traditionele partij zijn."


Intussen ruikt Elke Sleurs haar kans. De gynaecologe wil maar wat graag de sterke vrouw van N-VA worden in Gent. Dat steekt ze de voorbije weken niet langer onder stoelen of banken - getuige haar optredens in onder meer 'Villa Politica' over Bracke en Gent. Uiteindelijk is zíj het die de hele carrousel in gang zet, zegt De Wever. Sleurs belt zaterdagochtend zelf naar haar voorzitter. "Er moet iets gebeuren in Gent en ik wil mijn rol spelen", zou ze gezegd hebben. "Ik wil daar zelfs een offer voor maken en ontslag nemen uit de regering." Die keuze maakt ze zélf, benadrukt Sleurs. Al zien een paar partijgenoten dat anders. Hen lijkt het logisch dat ze haar functie als staatssecretaris moét opgeven.


Bart De Wever slaat zo twee vliegen in één klap. Want Elke Sleurs wordt in de federale regering allerminst een succes genoemd. Of zij nu effectief zelf het voortouw neemt of niet, De Wever noemt haar aanbod in een reactie aan deze krant alleszins "een welkome opening".


Na het telefoontje gaat hij aan de slag, vertelt de N-VA-voorzitter. Hij belt naar Bracke, die zich op dat moment al aan het bezinnen is over zijn toekomst in Gent. Volgens sommige bronnen laat De Wever de Kamervoorzitter tot in Antwerpen komen en wordt er lang overlegd. Ook Sleurs komt er op gegeven moment bijzitten. Bracke - die na eerdere gesprekken met vrienden binnen en buiten de politiek al tot het besluit gekomen is dat hij niet langer de man is die N-VA in Gent kan doen groeien - stribbelt niet tegen wanneer over het zoenoffer beslist wordt. "Bracke is intelligent, hij wist hoe groot de schade was. Hij had zijn eigen rekening al gemaakt."

undefined

Beschimpt

Bovendien: waar het voormalig VRT-gezicht zich tijdens de week nog recht weet te houden, zakt hij volgens De Wever in het weekend diep weg. "Hij wordt beschimpt in Gent, op sociale media en via e-mail." Van veel vechtlust is er geen sprake meer. "Had ik hem gevraagd om te stoppen als Kamervoorzitter, dan had hij dat wellicht gedaan", aldus nog De Wever. "Maar wat heeft hij eigenlijk verkeerd gedaan? Ik ben niet het soort voorzitter dat heel graag partijleden overboord gooit om ervan af te zijn. Dat doe ik niet."


Na de persconferentie gisteren vlucht Bracke weg van de pers. Enkel op Twitter wijst hij een paar journalisten nog op zijn mededeling en deelt hij de link waarop de Gentse gemeenteraad kan worden gevolgd. Zijn laatste, toch als boegbeeld.

undefined

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234