Woensdag 22/01/2020

Heerenveen gaat voorlopig niet plat voor Noorse succestrainer van Club Brugge en AA Gent

Trond Sollied in het oog van storm in glas water

Trond Sollied zal nog wel even trainer blijven van SC Heerenveen. Ook al gaf zijn ploeg zaterdag een zekere winst alsnog uit handen. 'Overroepen', zegt Friesland unaniem over de berichtgeving over een nakend ontslag van de Noorse coach. Aan de andere kant: niemand in Heerenveen die de aanpak van Sollied 'een inslaand succes' zal noemen. Door Jan-Pieter de Vlieger

Heerenveen l Een opvallend pijnpunt: de Nederlandse taal. 'Hij zegt weinig en als hij iets zegt, dan begrijpen wij het niet.'

Op zaterdagavond, zo omstreeks 22u20, zit Trond Sollied weer stevig in het zadel als coach van Heerenveen. Met nog tien minuutjes te gaan is Roy Beerens man van de match. De jongeman heeft twee keer gescoord tegen zijn ex-ploeg PSV Eindhoven. 2-0 staat het, Heerenveen heeft het netjes voor elkaar. Eerherstel na de 6-0-nederlaag van een week eerder tegen Twente. Sollied legt zijn notitieboekje naast zich neer.

Collega Huub Stevens brengt Reimond Manco in. Een Peruaan van 18 jaar. Een talent naar verluidt. Manco mag meteen aan de bak. Een onmogelijke lange bal komt zijn richting uit. Zijn bewaker Popov is er gerust in: die bal gaat buiten. Maar Manco haalt hem magistraal uit de lucht, met één subtiele baltoets ligt de bal plots voor zijn rechtervoet. Perfecte voorzet, Koevermans kopt binnen: 2-1. "Een doelpunt dat de tegenstander energie gaf", zou Sollied het na afloop noemen. Het draait de hele logica van de wedstrijd om. De Friese defensie speelde tachtig minuten vlekkeloos, maar staat plots op wankele benen. Popov was een avondlang een indrukwekkende linkerback, maar stapt nu te laat uit. Lazovic spendeerde de avond in de zak van Bak Nielsen, maar blijft voor één keer uit diens greep. Hij speelt diep naar Stefan Nijland, een jongeman die tot dusver elke bal verkeerd raakte. Hij staat oog in oog met Kenny Steppe. Schijnbeweging, stifter, doelpunt: Friesland in de rouw. Een gelijkspelletje en geen overwinning tegen uittredend landskampioen PSV.

Het Sollied-Nederlands

Persconferentie na afloop met Trond Sollied: "Dit is erg jammer voor de jongens. Ik was verbaasd dat onze organisatie zo goed stond." Sollied spreekt zowaar Nederlands. In België was dat een taal die hij alleen wilde begrijpen. Het blijkt dat Nederlanders daarin tamelijk consequent zijn. De redacteurs van de Leeuwarder Courant maakten zelfs een afspraak met Sollied. Nederlands is de voertaal. Punt. Engels mag alleen als hij een woord niet kent in het Nederlands.

Maar het Nederlands van Sollied is wel een item in Friesland. Dat zegt Albert van Keimpema, auteur van het boek Een pompeblêd als voetbalhart. Pompeblêd is Fries voor lelieblad, het alomtegenwoordige embleem van Friesland. Het boek vertelt de geschiedenis van SC Heerenveen. Auteur Van Keimpema is een icoon binnen de club, een icoon met voelsprieten die tot in de bestuurskamer reiken. "Er zijn stemmen, vooral dan in sponsorkringen, die zich afvragen of Sollied niet beter Engels kan gaan spreken. Je moet weten: wij hebben altijd trainers gehad met een vlotte babbel. Bij manier van spreken: gingen wij voetballen op Real Madrid, dan had onze trainer het uitvoerig over de zwakke plekken van Real Madrid. (lacht) Ik vond het dus niet erg dat er een trainer kwam die wat minder praatte. Alleen zegt deze trainer zo weinig en spreekt hij zo gebrekkig Nederlands... Persconferenties worden normaal gevolg door het hele stadion. Nu hecht niemand er nog belang aan. Hij zegt weinig en als hij iets zegt dan begrijpen wij het niet."

In België stond Sollied bekend als 'voetbalfilosoof'. Met zijn grappig-mysterieuze oneliners werd hij een soort orakel. Die status heeft hij vooralsnog niet in Nederland. "Die oneliners heeft hij hier ook wel", zegt Van Keimpema. "Na de 5-2-overwinning tegen Ajax was het bestuur van de Amsterdammers ervan overtuigd dat hun ploeg beter was geweest. 'Wij hadden het meeste balbezit', riepen ze. Sollied antwoordde: 'Logisch, jullie hebben zes keer mogen aftrappen.' Humor heeft hij wel."

Maar de status van autoriteit die hij in België heeft, die moet Sollied nog afdwingen in Noord-Nederland. "Hij moet wennen aan het feit dat hier zoveel gediscussieerd wordt", zegt Van Keimpema. "Heerenveen is wellicht de meest zelfkritische club in Nederland. Sollied is niet gewoon dat er zoveel vragen worden gesteld. In de voorbereiding was ik erbij in een oefenwedstrijd tegen Lille. Het spel was niet goed. Ik sprak Trond daarover aan en dat begreep hij niet. Handje op de schouder: (imiteert) 'Kom goed, kom goed', zo suste hij."

Nochtans, Scandinaviërs aarden doorgaans goed in Friesland. Het hoge Noorden is traditioneel het wingebied waar Heerenveen topspelers gaat halen. "Friezen en Scandinaviërs hebben veel gemeen", aldus Van Keimpema. "De Friese taal staat dichter bij Noors dan bij Nederlands. En wij zijn een plattelandsbevolking. Emotioneel, maar niet temperamentvol. Iemand uit Amsterdam of Den Haag zal zich hier sneller unheimlich voelen dan iemand uit Scandinavië."

Een reputatie die Sollied wel gevolgd is tot in Nederland: die van bon vivant. Van Keimpema getuigt: "In de zomer hebben we hier het Skûtsjesilen. Een zeilwedstrijd met oude vrachtschepen. Eén groot feest is het eigenlijk. Een oud-voorzitter van Heerenveen woont daar in de buurt. Hij nodigde de hele selectie uit. Inclusief Sollied. Die hebben ze om een uur of drie in een auto moeten laden. Maar hé, moet kunnen, toch?"

'83 doelpunten vertrokken'

Terug naar de persconferentie na de wedstrijd tegen PSV. Sollied heeft het over de ontwikkeling van zijn ploeg: "Vooruitgang maken is een proces. En we gaan absoluut vooruit. Die twee late tegengoals veranderen daar niks aan." Feit is dat Sollied bij Heerenveen niet de allersterkste selectie onder zijn hoede heeft. Met Alves, Bradley en Sulejmani vertrokken in anderhalf seizoen de drie absolute sterkhouders. "83 doelpunten zijn vertrokken", zegt Van Keimpema.

En toch is tegendoelpunten vermijden een groter probleem dan zelf goals maken. De verdediging is al het hele seizoen de achilleshiel van de Friezen. "Ik heb al veertien verschillende spelers opgesteld achterin", aldus Sollied. Rechterhand Van Puyvelde vult aan: "De vier verdedigers die vandaag speelden, komen alle vier terug uit blessure. Voetbreuk, gescheurde meniscus, dat zijn blessures waar je niets aan kunt doen."

Volgens Van Keimpema gaat het probleem verder. "Heerenveen heeft nooit aandacht gehad voor verdedigers. Je kunt dat Sollied niet aanwrijven. Vroeger was het net zo. Maar toen hadden we zo'n goed aanvallend compartiment dat het niet opviel. In de scouting kijken we enkel naar middenvelders en aanvallers. Verdedigers halen we wel uit het beloftenteam."

Schietkraam

Toppunt van de falende defensie: de 6-0- vernedering tegen Twente, ondertussen één week geleden. Man van de match: Heerenveendoelman Kenny Steppe. Zonder hem was het net zo goed 10-0 geworden. Daags nadien maakte voetbalcoryfee Johan Derksen brandhout van Sollied. Hij beweerde dat het bestuur zijn positie zou gaan evalueren. Een fabeltje, zo blijkt in de wandelgangen van Heerenveen. "Dat is helemaal niet zo", zegt Chris Van Puyvelde. "Maar eigenlijk zijn wij daar niet mee bezig. Als je in Griekenland hebt gewerkt dan zijn zo'n verhalen peanuts."

Van Keimpema bevestigt: "Ik geloof nooit dat het bestuur Sollied zou ontslaan. Dat doet deze club gewoon niet. Echt een storm in een glas water. Van waar het dan wel komt? Ach, Derksen mag graag mensen aanvallen. Maar hij wordt natuurlijk wel ergens gevoed. En wat dat betreft: Heerenveen zit in een transformatie. Een aflossing van de wacht in de bestuurskamer. Oude leiders moeten met een nieuwe rol leren omgaan. Ik zou durven zeggen dat daar een zeker gevaar ligt voor Trond. Je kunt niet uitsluiten dat een aantal mensen de aangestelde trainer in diskrediet wil brengen. Het is een mooi spanningsveld, maar het is wel iets dat aan de orde is."

Tot slot: bij de aanstelling van Sollied gaf Heerenveenvoorzitter Yme Kuiper een persconferentie. "Of Sollied een toptrainer is. Ik weet het niet. Het zal moeten blijken of hij ook hier een toptrainer kan zijn." Voor Kuiper en bij uitbreiding voor heel Heerenveen blijft dat voorlopig een open vraag.

Albert van Keimpema

(SC Heerenveenspecialist):

Ik geloof nooit dat het bestuur Sollied zou ontslaan. Dat doet deze club gewoon niet

n Sollied ziet zijn Heerenveen een 2-0-voorsprong uit handen geven.

n Roy Beerens (m.) probeert Brechet (l.) en Timmy Simons af te houden. Eerder scoorde hij de twee Friese goals.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234