Woensdag 28/10/2020

Heeren, Milquet en Van Rompuy beloven volwaardig statuut onthaalouders

Beeld UNKNOWN

Vlaams minister van Welzijn Veerle Heeren, federaal minister van Werk Joëlle Milquet en premier Herman Van Rompuy hebben zich akkoord verklaard met het voorstel voor een volwaardig werknemersstatuut voor de onthaalouders.

Betoging
De Franse gemeenschapsminister Catherine Fonck heeft zich voorlopig nog niet geëngageerd, zo bleek naar aanleiding van de betoging door de onthaalouders die vandaag plaatsvond.

Sociale rechten
Het voorstel geeft onthaalouders die vanaf 2010 starten hetzelfde statuut van loontrekkende, met alle sociale rechten die daaraan gekoppeld zijn. Wie nu al als onthaalouder aan de slag is, kan vrijwillig toetreden tot het systeem.

Voorafgaand aan de betoging werd een delegatie van de onthaalouders ontvangen door achtereenvolgens Vlaams minister van Gezin Veerle Heeren en haar evenknie in de Franse gemeenschap Catherine Fonck.

Twee snekheden
Volgens Mark Selleslach, nationaal secretaris van LBC non-profit, ging Heeren akkoord met het globale luik maar uitte zij haar bezorgdheid over de twee snelheden van het plan. De Vlaamse overheid trok onlangs 10 miljoen euro uit voor het werknemersstatuut van de onthaalouders.

Uitstel voor minister Franse gemeenschap
Volgens Yves Hellendorff, CNE-vakbondsafgevaardigde, verklaarde minister Fonck niet over een budgettair mandaat te beschikken. De minister zou het plan voorleggen aan de regering van de Franse gemeenschap. De vakbonden gaven haar 30 dagen uitstel.

In fasen
De betoging trok vervolgens richting het kabinet van federaal minister van Werk, Joëlle Milquet. Volgens Selleslach ging ook zij akkoord met het voorstel dat ze, naast een andere versie, zelf op tafel had gelegd. "Voor de onthaalouders die reeds aan de slag zijn, beloofde de minister overgangsfase die op een gefaseerde manier zal verlopen". Milquet zou tegen volgende week ook een technische werkgroep opstarten die tegen eind mei het voorstel zou moet uitwerken.

Van Rompuy
Ook premier Herman Van Rompuy schaardde zich bij monde van zijn woordvoerder achter het voorstel, dat reeds eerder op het kabinet was besproken. "De premier bevestigde dat het regeringsplan zou worden uitgevoerd zoals voorzien. Er zou wel nog veel technisch werk moeten verricht worden", aldus Selleslach.

Sociaal statuut of werknemersstatuut
Aanleiding van de betoging was de belofte van de regering om nog voor het einde van de legislatuur in 2011 een werknemersstatuut voor de onthaalouders te voorzien. Volgens de vakbonden werd sinds oktober 2008 geen werk meer gemaakt van het statuut.
Sinds 2003 hebben onthaalouders een sociaal statuut. Het gaat niet om een volwaardig statuut. Zo kunnen ze sindsdien wel pensioenrechten opbouwen, krijgen ze gezondheidszorgen terugbetaald of kunnen ze rekenen op een vergoeding bij arbeidsongeschiktheid, maar krijgen ze geen werkloosheidsuitkering en hebben ze geen recht op jaarlijks verlof. (belga/lb)

Beeld UNKNOWN
Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234